Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

 


Φωτορεπορτάζ: Ετσι καταστρέφουμε το παρελθόν μας -Το πρώτο σχολείο που προγραμμάτισε επίσκεψη τα τελευταία 50 χρόνια στον «αρχαιολογικό χώρο» του Αγρινίου, συνάντησε μια απίστευτη κατάσταση εγκατάλειψης... Ο Διευθυντής του σχολείου διηγείται την απογοητευτική εμπειρία

Η Ελλάδα έχει την μοναδική ικανότητα να καταστρέφει το παρελθόν της, την ίδια ώρα που επισήμως το θαυμάζει και το επικαλείται...

Ενα εκτυφλωτικό παράδειγμα της ακραίας εγκατάλειψης που επιφύλαξε το κράτος στην τοπική ιστορία και τη συντήρηση των λιγότερο γνωστών μνημείων του, βίωσαν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου, όταν στο πλαίσιο  δράσεων ενίσχυσης Ενεργού Πολιτειότητας, αποφάσισαν να αναζητήσουν την τοπική ιστορία της περιοχής τους και να επισκεφθούν την περιοχή όπου βρίσκεται  ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Αγρινίου, ένας -θεωρητικά- εμβληματικός χώρος, που συνδέει την πόλη τους με την αρχαία της ιστορία και το νεότερο όνομά της «Αγρίνιο». 

Ας δούμε πώς περιγράφει όσα συνέβησαν ο Φιλόλογος-Αρχαιολόγος και Δ/ντής του 5ου Γυμνασίου κ.Ευθύμιος Αδάμης, που μαζί με τους μαθητές του βίωσε την εγκατάλειψη της πολιτείας σε έναν αρχαιολογικό χώρο:

Το 5ο Γυμνάσιο στα πλαίσια των δράσεων ενίσχυσης Ενεργού Πολιτειότητας θέλησε να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Αγρινίου, ένα εμβληματικό χώρο που συνδέει την πόλη μας με την αρχαία της ιστορία και το νεότερο όνομά της «Αγρίνιο». Η αρχαία πόλη κατά τους αρχαιολόγους – ανασκαφείς ήταν μεγάλη με οχύρωση 12-15 σταδίων και το ίδιο σημαντική όπως η Στράτος.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να δούμε από κοντά μια τόσο σημαντική περιοχή της πόλης μας και της τοπικής μας ιστορίας η οποία δυστυχώς είναι ξεχασμένη και παραμελημένη.

Αναζητήσαμε λοιπόν την θέση του αρχαιολογικού χώρου, με τον πιο έγκυρο τρόπο, διότι ελάχιστοι σήμερα γνωρίζουν το αρχαίο Αγρίνιο είτε γιατί δεν υπάρχουν σημάνσεις, είτε γιατί δεν το έχουν ποτέ επισκεφτεί.

Ένα δεύτερο στοιχείο που μας απασχόλησε είναι το τι μπορεί να δει εκεί ο επισκέπτης, είτε αυτός είναι μαθητής, είτε περιηγητής (αρχαιόφιλος), είτε ένας πολίτης του Αγρινίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ανασκαφών του Μηλιάδη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η ανευρεθείσα αρχαία πόλη ήταν τειχισμένη και απλωνόταν στα διπλανά υψώματα (λοφίσκους) της περιοχής των ανασκαφών, τα οποία βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο(Α και Δ όπως προσδιορίζονται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος σήμερα τέμνεται από την παλιά εθνική οδό Αθηνών – Ιωαννίνων). Η ακρόπολη της πόλης υπολογίστηκε στο ύψωμα Δ.

Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει κυρίως η αγορά, μια στοά μήκους 72 μ., όπου μπροστά της εντοπίστηκαν βάθρα αγαλμάτων, επίσης υπάρχουν δυο αρχαίες οικίες καθώς και ένα οικοδόμημα που κατά τους ανασκαφείς μοιάζει με ναό (ναόσχημο).

Νοτίως της πόλης κατά τον Μηλιάδη βρίσκεται το νεκροταφείο, έξω από την οχύρωση (προς το Ζαπάντι).

Πρώτα, λοιπόν, αναζητήσαμε το ΦΕΚ 506/β/6-8-1992 που προσδιορίζει με σαφήνεια τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Αγρινίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: