Υποχρεωτική κοινωνική εργασία στο σχολείο, αντί για αποβολή και δημιουργία Τεχνικών Γυμνασίων για μαθητές που ασκούν βία σε συμμαθητές τους
Υποχρεωτική κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί για αποβολή και δημιουργία Τεχνικών Γυμνασίων, κατά τα πρότυπα των ΕΠΑΛ για μαθητές που ασκούν βία σε συμμαθητές τους, εισηγείται η Συμβουλευτική Επιτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Έκθεσή της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας των Ανηλίκων.
Η στρατηγική εστιάζεται στις πέντε βασικές μορφές βίας με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ένας ανήλικος: στην ενδοοικογενειακή, στη διαδικτυακή και την κοινοτική βία, στον ενδοσχολικό εκφοβισμό και στην ένδικη παραβατικότητα. Συνολικά προτείνονται 160 μέτρα-δράσεις, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των οποίων ορίζεται με σαφήνεια σε τρία χρονικά στάδια: έως το 2026, έως το 2028 και έως το 2030.
Εμπλέκει τους φορείς εννέα υπουργείων –Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Εργασίας, Μετανάστευσης και Ασύλου–, οι οποίοι πρέπει να συντονιστούν ώστε να μη χαθεί ο χρόνος, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα – μία ακόμη πρόκληση. Πυρηνικό σημείο για την πρόληψη της βίας των ανηλίκων είναι η οικογένεια, και γύρω από αυτήν ένα πλήθος φορέων και υπηρεσιών –από το σχολείο έως την αστυνομία, από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έως τους δήμους– θα πρέπει να εφαρμόσει το πλαίσιο των στρατηγικών στόχων.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ενδεικτικά, προτείνονται:
• Σύνταξη ή αναθεώρηση ή τροποποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού και την προώθηση της έννοιας του ενεργού πολίτη, με ταυτόχρονη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
• Ίδρυση 10 πιλοτικών Τεχνικών Γυμνασίων, με στόχο την υποστήριξη μαθητών με ακαδημαϊκές δυσκολίες και αυξημένο κίνδυνο αποκλίνουσας συμπεριφοράς
• Στελέχωση των σχολικών μονάδων με σταθερό προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
• Εισαγωγή του θεσμού του σχολικού συμβούλου, με τον παρεμβατικό ρόλο και τα καθήκοντα που έχει στις αγγλοσαξονικές χώρες και στην Κύπρο.
• Εμπλοκή των ίδιων των μαθητών στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι’ αυτό οι μαθητές πρέπει να εκπαιδευτούν στις αρχές και στα σήματα της σχολικής διαμεσολάβησης, ώστε να γίνουν «διαμεσολαβητές ομοτίμων/ομηλίκων».
• Συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για ασθενές σήμα Διαδικτύου, μειωμένη ταχύτητα και αδυναμία πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός και γύρω από κάθε σχολική μονάδα της χώρας, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στο σχολείο.
• Διαμόρφωση ενός φροντισμένου οργανωτικού-φυσικού περιβάλλοντος (π.χ. διάταξη θρανίων, έπιπλα) για προσαρμογή στις ανάγκες, τις ικανότητες, τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις όλων ανεξαιρέτως των μαθητών.
• Υποχρεωτική κοινωνική εργασία στο σχολείο για μαθητές που εκφοβίζουν
• Προσεκτική εφημερία, ιδίως σε μέρη του σχολείου που θεωρούνται λιγότερο ασφαλή, με μεγάλο μαθητικό πληθυσμό, υψηλή ιδιωτικότητα και «τυφλά σημεία» (π.χ. τουαλέτες, προαύλιο, εσωτερικοί διάδρομοι).
• Τυποποίηση και απλοποίηση διαδικασιών ως προς την καταγραφή, παρακολούθηση και διαχείριση του φαινομένου και εκπαίδευση όλων των μελών του σχολείου.
• Δημιουργία χώρων στα σχολεία για ατομικές συζητήσεις του θύτη με τον εκπαιδευτικό ή την υπεύθυνη διεπιστημονική ομάδα.
• Τακτική επικοινωνία και συνεργασία σχολείου-οικογένειας, με σκοπό τη γνωριμία και τη μεταξύ τους ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό δυνητικών περιστατικών ή/και την από κοινού αντιμετώπισή τους.
• Προώθηση της συμμετοχής των γονέων/ασκούντων την επιμέλεια παιδιών στη σχολική ζωή με διάφορους τρόπους (π.χ. οδηγοί με πληροφορίες, σύνταξη επιστολών στη μητρική γλώσσα) και εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του σχολείου με υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (π.χ. βίντεο των μαθητών για δράσεις σχετικές με τον εκφοβισμό).
• Σαφής κατανομή των αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτικών, συμβούλων σχολικής ζωής, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών – προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνηθες πινγκ πονγκ ευθυνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου