Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

 


Πώς οι μαθητές μαθαίνουν να ξεχωρίζουν αν μια είδηση είναι πραγματική

Στη Φινλανδία, τα σχολεία έχουν θέσει ως προτεραιότητα την εκπαίδευση των μαθητών να ξεχωρίζουν τις αληθινές ειδήσεις από τις ψευδείς. Από το 2014, η χώρα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης, η οποία στοχεύει όχι μόνο τους ενήλικες πολίτες, αλλά και τους μαθητές. Η στρατηγική αυτή στοχεύει να ενισχύσει την κριτική σκέψη από νωρίς, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικοί πολίτες της χώρας θα είναι ικανοί να αξιολογούν πληροφορίες που συναντούν στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Η Φινλανδία έχει ενισχύσει αυτή την εκστρατεία μετά την έξαρση της παραπληροφόρησης λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η εκπαίδευση γύρω από τα fake news δεν περιορίζεται στις θεωρητικές γνώσεις αλλά περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση στην ανάλυση και διασταύρωση ειδήσεων, ήδη από το νηπιαγωγείο.

Μαθητές "Ψηφιακοί ντετέκτιβ": Πώς καταλαβαίνουν τις ψευδείς 

Ένα παράδειγμα αυτής της εκπαιδευτικής προσέγγισης είναι το δίγλωσσο σχολείο στο Ελσίνκι που επισκέφθηκε το CNN. Οι μαθητές εκεί, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κοινωνικών σπουδών Valentina Uitto, συζητούν επίκαιρα θέματα όπως το Brexit και η μετανάστευση, ενώ καλούνται να διαχωρίσουν τα γεγονότα από τα fake news. Οι μαθητές γίνονται "ψηφιακοί ντετέκτιβ" και αξιολογούν ειδήσεις στο YouTube και τα social media, ενώ μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τακτικές παραπληροφόρησης, όπως clickbait τίτλους και την εκμετάλλευση των συναισθημάτων.

Ο διευθυντής του σχολείου, Kari Kivinen, υπογραμμίζει ότι ο στόχος είναι οι μαθητές να σκέφτονται κριτικά πριν μοιραστούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, θέτοντας ερωτήματα όπως: «Ποιος το έγραψε; Πού δημοσιεύτηκε; Μπορώ να βρω την ίδια πληροφορία και σε άλλες πηγές;». Αυτή η προσέγγιση καλλιεργεί τη συνείδηση ότι η αξιοπιστία των πληροφοριών πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά.

Η Φινλανδία κατατάσσεται σταθερά ψηλά σε θέματα ευτυχίας, ελευθερίας του Τύπου, κοινωνικής δικαιοσύνης και εκπαίδευσης, στοιχεία που δυσκολεύουν την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων. Η ισχυρή παράδοση της χώρας στην ανάγνωση και την εκπαίδευση ενισχύει τη δυνατότητα του πληθυσμού να αντιστέκεται στην παραπληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: