Το πόρισμα της Εισαγγελίας Σερρών, για τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο, από την έκρηξη του καυστήρα σε Σχολείο των Σερρών το Δεκέμβριο του 2022, σχολιάζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε το πόρισμα της Εισαγγελίας Σερρών σχετικά με το τραγικό δυστύχημα της έκρηξης καυστήρα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο, το Δεκέμβριο του 2022.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία αναφέρει:
«Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το θέμα, τονίζοντας ότι ο θάνατος του 11χρονου μαθητή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και αποτελεί έγκλημα. Ότι ο κατάλογος από ατυχήματα μέσα στα σχολείο που ''από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα'' είναι μακρύς (και έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο από τότε). Ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ''να πετάνε το μπαλάκι'' η μία στην άλλη.
Το ίδιο τονίζουμε και σήμερα. Το πόρισμα της Εισαγγελίας Σερρών, αν και παραπέμπει σε δίκη 11 άτομα – και προφανώς χρειάζεται να διερευνηθεί και η ατομική ευθύνη – βγάζει από το κάδρο τις κρατικές ευθύνες και ειδικά της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, που έχουν την άμεση ευθύνη για τη σχολική στέγη.
Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναδείξει αμέτρητες φορές τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τα σχολεία που στέλνουμε τα παιδιά μας σε ''κοιλάδες των Τεμπών''. Έχει αναδείξει ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, ο διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων, η εμπλοκή ιδιωτών – εργολάβων στο ζήτημα της κατασκευής και συντήρησης της σχολικής στέγης, οδηγεί τα σχολεία να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέσα από την Ομοσπονδία, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί και δυναμώνουμε την κοινή δράση με εκπαιδευτικούς και μαθητές, για αύξηση της χρηματοδότησης και της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της σχολικής στέγης (κατασκευή νέων σχολείων, συντήρηση και επισκευή των υπαρχόντων, αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος κ.ά.) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου