Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

 

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Το παρουσίασε σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης παρουσία του πρωθυπουργού και της αρμόδιας υφυπουργού Ζ. Μακρή
Δημοσίευση: 19/12/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ενσωμάτωση Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και Δημόσιων ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), και την μετονομασία των  ΙΕΚ θ  σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΑΚ), προβλέπει, μεταξύ άλλων , το Σχέδιο Νόμου  για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σημεία του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της αρμόδιας υφυπουργού Ζ.Μακρή. 

Τα ΚΕΕΚ θα παρέχουν επίσης Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, ενώ υποχρεωτικά θα διαθέτουν εργαστηριακό κέντρο. 

Οι εργαστηριακές υποδομές θα ενισχυθούν με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για τον οποίο θα διατεθούν 124 εκατομμύρια ευρώ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα νέα ΚΕΕΚ θα αποτελέσουν πολυδύναμες μονάδες όπου θα συστεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των επιπέδων 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων.

Στόχος είναι, όπως τονίστηκε από τον υπουργό Παιδείας, η στενή σύνδεση με την αγορά εργασίας και με έμφαση στις ανάγκες τοπικών κοινωνιών ή επιχειρηματικών ζωνών, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην περίπτωση του Περάματος.

Επιπλέον, εντός κάθε ΚΕΕΚ θα ιδρυθεί και θα λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), το οποίο θα ενισχύει περαιτέρω την σύνδεση με την αγορά εργασίας. 

Τα νέα Γραφεία θα συνεργάζονται με επαγγελματικούς φορείς, θα μελετούν στατιστικά δεδομένα, θα μεριμνούν για την απασχόληση των σπουδαστών και θα παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη μετάβαση σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις προοπτικές κάθε πεδίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: