Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

 


“Τι θέλεις εδώ, ρε βόδι;” και καθώς γύρισε να φύγει απογοητευμένος από τη συμπεριφορά της, άκουσε να εκστομίζει, παρουσία της υποδιευθύντριας, χαρακτηριστικά απρεπείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος εμού του πατέρα του, όπως: “ο πατέρας του ο γέρος, ο ηλίθιος, ο βλάκας κ.λπ.”».

Καταγγελίες από γονείς μαθητών Πειραματικού Δημοτικού της Θεσσαλονίκης για την αυταρχική έως αντιδημοκρατική και ρατσιστική συμπεριφορά της διευθύντριας που εμφανίζεται ως θαυμάστρια της υφυπουργού Παιδείας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Πειράματα… αυταρχικότητας σε Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης; Στο στόχαστρο γονέων η «γαλάζια» διευθύντρια που… ανέστειλε τη λειτουργία του σχολείου της στις 6 Δεκεμβρίου -ημέρα της επετείου Γρηγορόπουλου- με το σκεπτικό ότι βρίσκεται κοντά στην Καμάρα και οι διαδηλώσεις είναι επικίνδυνες! Η ίδια φέρεται να μιλά υποτιμητικά σε παιδιά και γονείς, απειλώντας ακόμη και με απώλεια κηδεμονίας μονογονεϊκές οικογένειες, την ώρα που υμνεί στο facebook την υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η εν λόγω εκπαιδευτικός βρίσκεται στο συγκεκριμένο Πειραματικό Σχολείο (του ΑΠΘ) εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας αρχικά «ενόχληση» σε αρκετούς γονείς, όπως καταγγέλλεται, με την αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά της. Ομως, πρόσφατα για κάποιους το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο. Την κατήγγειλαν, λοιπόν, εγγράφως στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και, όπως έγινε γνωστό, αρμοδίως «διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση για την περίπτωσή της». Ωστόσο, τίθεται ένα ζήτημα αυτομάτως εδώ από τους καταγγέλλοντες: «Πώς θα ελεγχθεί ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος που παραγοντίζει δίπλα στην υφυπουργό Παιδείας, από προϊσταμένους της που έχουν επίσης διοριστεί από την κυβέρνηση στις θέσεις τους;»

Ασχέτως αποτελέσματος, πάντως, οι καταγγελίες που άπτονται του Νόμου 4057/2012 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και Εκπαιδευτική Νομοθεσία) είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν περιστατικά που έφτασαν, κάποτε, ώς το αστυνομικό τμήμα! Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «αναξιοπρεπή, ανάρμοστη, ανάξια συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας», «ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες», «έλλειψη αφοσίωσης στη δημοκρατία», «παραβίαση της αρχής της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης», «αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση των πολιτών, άρνηση παραλαβής εγγράφων και παροχής πληροφόρησης στους πολίτες», «ρατσιστική συμπεριφορά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας άλλου προσώπου».

Γράφει μεταξύ άλλων γονιός στην καταγγελία του: «Την Πέμπτη 29/11/2023 ο υιός μου, μαθητής της πέμπτης τάξης, προσήλθε στο γραφείο της διευθύντριας του σχολείου για να της παραδώσει ένα στιλό, όπως του ζητήθηκε από δασκάλα του σχολείου. Αντί του ευχαριστώ, προς μεγάλη του έκπληξη, άκουσε από τη διευθύντρια να απευθύνεται σε αυτόν λέγοντας: “Τι θέλεις εδώ, ρε βόδι;” και καθώς γύρισε να φύγει απογοητευμένος από τη συμπεριφορά της, άκουσε να εκστομίζει, παρουσία της υποδιευθύντριας, χαρακτηριστικά απρεπείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος εμού του πατέρα του, όπως: “ο πατέρας του ο γέρος, ο ηλίθιος, ο βλάκας κ.λπ.”».

mixailidou-anartisi

Σύμφωνα με τον γονιό, το παιδί επέστρεψε σπίτι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, με έκδηλα, για πρώτη φορά, τα σημάδια της ανασφάλειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το ίδιο το σχολείο. Η «γαλάζια» διευθύντρια, μάλιστα, φέρεται να απείλησε τον συγκεκριμένο πατέρα, αλλά όχι μόνο αυτόν, ότι «καταγράφει» σε βιβλίο τις συμπεριφορές των γονιών! Γονιός και διευθύντρια κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα όπου εν τέλει δεν αλληλομηνύθηκαν, ωστόσο το γεγονός έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Συμβάντων.

Για τις συμπεριφορές της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες γονέων. Για παράδειγμα, υπάρχει καταγγελία μονογονεϊκής οικογένειας, το παιδί της οποίας «τιμωρήθηκε» εκδικητικά από τη διευθύντρια με στέρηση συμμετοχής σε σχολική εκδρομή! Οταν η γυναίκα ζήτησε τον λόγο από τη διευθύντρια και της είπε πως θα παραπονεθεί γι' αυτό στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση, τότε εκείνη φέρεται να την απείλησε: «Τότε και εγώ θα σου πάρω τη γονική επιμέλεια του παιδιού σου…». Ενα παραπάνω, ότι η συγκεκριμένη μητέρα κατάγεται από την Αρμενία. Η ίδια υποστηρίζει ότι με ευθύνη της διευθύντριας και της περιφέρειας δεν μετακινείται το παιδί της με τα σχολικά λεωφορεία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

«Μακριά από διαδηλώσεις...»

Εις βάρος της «γαλάζιας» διευθύντριας καταγγέλλεται άλλο ένα περιστατικό που «αναδεικνύει την προσήλωσή της σε αντιπαιδαγωγικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές». Επισημαίνεται ότι και φέτος, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της υπηρεσίας της στο σχολείο, στις 6 του Δεκέμβρη και ενόψει της πορείας μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, «ειδοποιούσε να πάρουμε τα παιδιά μας, κλείνοντας το σχολείο». Ενημέρωσε τους γονείς από την προηγούμενη μέρα πως αναστέλλει τη λειτουργία του σχολείου λόγω της «συγκέντρωσης μαθητών και αντιεξουσιαστών στην Καμάρα, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σχολείο». Ωστόσο, το σχολείο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την Καμάρα…

«Είναι εξοργιστικό», λένε, «ότι το μήνυμα που ξεκάθαρα στέλνει στους μαθητές του σχολείου είναι, το δίχως άλλο, η ενοχοποίηση και στοχοποίηση δημοκρατικών, ειρηνικών συγκεντρώσεων και πορειών». Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την υπηρεσιακή έρευνα που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη για την εκπαιδευτικό, κάποιοι γονείς επιφυλάσσονται να κινήσουν και ποινικές διαδικασίες στα τακτικά δικαστήρια.

Πηγή : efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: