Το ψηφιακό φιάσκο στις πλάτες χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους αποδόθηκε από τα δύο αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) στους... χάκερς, ενώ το αφήγημα των τελευταίων ωρών είναι ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».
Γνώστες των πληροφοριακών συστημάτων δεν ενστερνίζονται τις δικαιολογίες που ακούστηκαν περί 165 εκατομμυρίων χτυπημάτων από 114 χώρες, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Το SecNews που ειδικεύεται στις τεχνολογικές ειδήσεις προχώρησε σε τεχνική δημοσιογραφική έρευνα ώστε να προσδιορίσει τα πραγματικά περιστατικά.
Για την έρευνα αντλήθηκαν τεχνικά δεδομένα από την ιστοσελίδα https://mon.grnet.gr. Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) https://www.grnet.gr στελέχη του οποίου διαθέτουν υψηλή κατάρτιση υποστηρίζοντας πλήθος υποδομών στη χώρα μας, έχουν δημιουργήσει Monitoring Tool (με χρήση Opensource εργαλείων) ώστε σε πραγματικό χρόνο και κάθε χρονική στιγμή να καταγράφουν της διακυμάνσεις του διαδικτυακού φόρτου.
Τα στελέχη του ΕΔΥΤΕ καταγράφουν ογκομετρικά κάθε στιγμή πλήθος φορέων που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου, όπως Σχολικό Δίκτυο, Wireless Νοσοκομείων, NOC(Network Operation Center), Backbone links και συνδέσεις με εξωτερικό, Πανεπιστήμια, Syzefxis κ.α.
Η ιστοσελίδα που αναφέρουν ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας, https://trapeza.iep.edu.gr την διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Επιλέχθηκε η οπτική απεικόνιση εβδομαδιαία (week) αλλά και μηνιαία για στατιστικούς λόγους όπου προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
είναι εμφανές ότι η συνολική κίνηση από τον εν λόγω router/firewall που εξυπηρετούσε το trapeza.iep.edu.gr ήταν αυξημένη και 26-27 Μαΐου αλλά και 29-30. Υπήρχαν και άλλες περίοδοι επίσης όπου παρατηρείται υπεραυξημένη κίνηση. Δεν απασχόλησε όμως κανέναν όπως φαίνεται…
Στην μηνιαία κατανομή διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αυξομειώσεις στο διαδικτυακό φόρτο αλλά ουδέν αξιοσημείωτο
Σύμφωνα με απόψεις ειδικών δεν αποτελεί ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση για κρίσιμες υποδομές ο όγκος 5.1Gb data από τους δρομολογητές και δικαιολογείται ΑΠΟΛΥΤΑ για το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων λαμβανομένου υπόψη ότι μεγάλος αριθμός συνδέσεων θα πραγματοποιηθούν για την άντληση θεμάτων από τα κατά τόπους σχολεία.
Ακόμα και αν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση από τα διαγράμματα είναι εμφανές ότι αντίστοιχος όγκος διαδικτυακής κίνησης εντοπίστηκε από το monitoring σύστημα του GRNET, στις 26-27 Μαΐου αλλά και αρκετές φορές εντός του έτους (πχ Week18/Week19). Γιατί λοιπόν οι αρμόδιοι τότε ΔΕΝ μίλησαν για κυβερνοεπίθεση ή δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα πάρα μόνο ανακάλυψαν το εύρημα της κυβερνοεπίθεσης την ημέρα που χιλιάδες μαθητές προσπαθούν να διαγωνιστούν στα σχολεία τους;
Τα δελτία τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης κάνουν λόγο για 280.000 connections/second. Επιπλέον αναφέρουν εκατομύρια requests απο 140 χώρες. Κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται ούτε υπάρχει πουθενά το συγκεκριμένο νούμερο στα όσα είναι δημοσίως διαθέσιμα από το ΕΔΥΤΕ. Απο τα επίσημα στατιστικά του φορέα δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε καμία περίπτωση τα νούμερα που αναφέρονται.
Σύμφωνα με το SecNews το περιστατικό οφείλεται:
- αποκλειστικά στην έλλειψη παντελούς προετοιμασίας για ανάλογα περιστατικά
- στην μη αξιοποίηση με τον βέλτιστο τρόπο των πόρων του GRNET/ΕΔΥΤΕ
- στον λανθασμένο λογικό σχεδιασμό της εφαρμογής
- Στην μη αξιοποίηση των υπάρχοντών στοιχείων (μιας και διαπιστώσαμε ότι υπήρξε επαυξημένη κίνηση διαδικτυακού φόρτου μέρες πριν το περιστατικό)
- Στην πλήρη έλλειψη πλάνου και εκπαίδευσης των φορέων σχετικά με την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων και ανυπαρξία plan-b
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου