Εξοργιστικό: Σχολεία με Τμήματα των 25+ μαθητών δεν τηρούν τον κανονισμό πυροπροστασίας
Απίστευτο αλλά απολύτως Ελληνικο: Εδώ και πολλά χρόνια, τα παιδιά μας μπαίνουν σε σχολικές αίθουσες των 25 ατόμων παρότι οι περισσότερες από αυτές δεν είναι καταλληλες για τη συστέγαση τόσων ατόμων και το απαγορεύει ο κανονισμός πυροπροστασίας των κτηρίων!
Η αδιανόητη, όσο και επιπόλαιη αυτή κατάσταση, έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τους εκπαιδευτικούς, όμως φαίνεται ότι οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας αλλά και η ίδια η πολιτεία τους αγνοεί, παραβαίνοντας τους νόμους που η ίδιαέχει θεσπίσει για την πυροπροστασία!
Στο απευκταίο ενδεχόμενενο ατυχήματος βέβαια, όλοι θα προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω...
Συγκεκριμένα, αυτή η ντροπιαστική για ευνομούμενη πολιτεία πρακτική, να στοιβάζονται σα σαρδέλες παιδιά σε αίθουσες που είναι μικρές σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας, έχει επισημανθεί τουλάχιστον από το 2013 στην πολιτεία:
«Το πιο τραγικό είναι ότι στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των δαπανών για την Παιδεία δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η ασφάλεια των παιδιών. Έτσι, ενώ το ΠΔ 71/88 περί πυρασφάλειας προβλέπει εκτός των άλλων ότι η αναλογία μαθητών/τ.μ. δεν μπορεί να πέσει κάτω από 1μαθητή/2τμ σε αίθουσες διδασκαλίας και 1/4.5 τμ σε εργαστήρια επί του καθαρού εμβαδού της αίθουσας, εν τούτοις το κράτος σε πολλές περιπτώσεις θα θέσει σε κίνδυνο τους μαθητές προκειμένου να απολύσει εκπαιδευτικούς ως τάχα ολικά υπεράριθμους, προκειμένου στην τελική να σωθούν οι τράπεζες, να πάρουμε τη γνωστή ... δόση μας. Διαιρούν το συνολικό εμβαδόν της αίθουσας με το 1,5 βασιζόμενοι στην απόφαση υπ. Αριθμ. 77053/Δ5 28 Ιουλίου 2006 (ΦΕΚ 1149 Β’ 25/08/2006) της Μαριέτας Γιαννάκου που χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε το διάταγμα πυρασφάλειας ΠΔ71/88, ούτε καν τον «οδηγό μελετών για διδακτήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ΟΣΚ», αυθαίρετα ορίζει τον αριθμό 1,5τμ ανά μαθητή, ακόμα και ... στα εργαστήρια πληροφορικής. Πλήρης άγνοια κανονισμών και προδιαγραφών», ανέφερε ενδεικτικά σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ηλείας, τον Ιούνιο του 2013.
Και δεν είναι η μόνη. Μόλις χτες, ο ΣΕΠΕ Κ.Σωτηρίου, μετά από συνάντηση του με το Δ/ντή εκπαίδευσης Αν. Αττικής, επανέφερε το ζήτημα, με αφορμή αποφάσεις μετακίνησης μαθητών και περικοπές τμημάτων. Ο ΣΕΠΕ αναφέρει ότι όποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει
«να τηρεί τους όρους της νομοθεσίας πυροπροστασίας όπως το υποδεικνύουν έμπρακτα μελέτες Δήμων που έγιναν πρόσφατα σε σχ. μονάδες ευθύνης μας που δίνουν συντελεστή 2. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη αυτή π.χ. ( αίθουσα 34, 11 τμ -προκατ- φιλοξενεί 17 άτομα δηλ. 16 μαθητές+ 1 εκπαιδευτικό και αίθουσα 41,86 φιλοξενεί 21 μαθητές δηλ. 20 μαθητές +1 εκπαιδευτικός κλπ) Να ληφθεί υπόψη ο πραγματικός ζωτικός χώρος των αιθουσών διδασκαλίας και όχι αποτυπώσεις Δήμων που παραποιούν τα δεδομένα και παραπλανούν τον σχεδιασμό της Δ/νσης π.χ. 3ο Ν/Γ Κορωπίου ο Δήμος αναγράφει αίθουσα 53 τμ ( προσθέτει αυθαίρετα κουζίνα, διάδρομο και τουαλέτα !!! ) ενώ και η πραγματική έκταση είναι 38τμ»
Τι θα έπρεπε να ισχύει
Σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας κτηρίων, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ του 2018 (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ) για τις αίθουσες διδασκαλίας προβλέπεται χωρητικότητα ενός ατόμου για κάθε 2 τ.μ δαπέδου, αφού μάλιστα προηγουμένως αφαιρεθούν τα έπιπλα ώστε να μιλάμε για καθαρό εμβαδόν.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για να μπουν 25 παιδιά σε μια αίθουσα, αυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 τμ καθαρά, δηλαδή πάνω από 60 τμ αν συνυπολογίσουμε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν έδρες και θρανία ώστε να υπολογιστεί το εμβαδόν. Πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ακόμα και με σχεδόν 30 μαθητές σε πολλές περιπτώσεις. Για να τηρηθεί ο νόμος λοιπόν, αν δεν υπάρχουν τέτοιες αίθουσες θα έπρεπε να γινουν μικρότερα τμήματα. Ομως στις περισσότερες περιπτώσεις δε συμβαίνει αυτό, αλλά απλά αγνοείται ο νόμος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου