Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

 

«Μας εμπαίζουν – Βγάζουν δημόσιες ανακοινώσεις ότι θα λυθούν τα προβλήματα, και κατόπιν να μας αποφεύγουν» - Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν οι καταρτιζόμενοι της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών σήμερα, στις 10:00 το πρωί, έξω από τη σχολή.

Οι καταρτιζόμενοι καταγγέλλουν «τη μεθόδευση της Διοίκησης ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την ρατσιστική αντιμετώπισή τους προς τα άτομα με αναπηρίες που παρακολουθούν την κατάρτιση της Σχολής, με την παράνομη επιλογή τους να μην εφαρμόζουν την κείμενη ελληνική νομοθεσία και το θράσος τους να μας εμπαίζουν, βγάζοντας δημόσιες ανακοινώσεις ότι θα εφαρμοστούν οι νομοθεσίες και θα λυθούν τα προβλήματα, και κατόπιν να μας αποφεύγουν».

Η ανακοίνωση των Καταρτιζομένων της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επταμελούς Εκπροσώπησης Καταρτιζομένων της Σχολής ΑμεΑ, Αθηνών και το σύνολο των καταρτιζομένων ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση της Διοίκησης ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την ρατσιστική αντιμετώπιση τους προς τα άτομα με αναπηρίες που παρακολουθούν την κατάρτιση της Σχολής, με την παράνομη επιλογή τους να μην εφαρμόζουν την κείμενη ελληνική νομοθεσία και το θράσος τους να μας εμπαίζουν, βγάζοντας δημόσιες ανακοινώσεις ότι θα εφαρμοστούν οι νομοθεσίες και θα λυθούν τα προβλήματα, και κατόπιν να μας αποφεύγουν.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ έξω από τη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών, την Πέμπτη 01/06/2023, 10:00πμ. Παράλληλα, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία σε όλα τα τμήματα Τηλεκατάρτισης με τη συμμετοχή όλων των Καταρτιζομένων ΑμεΑ από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

 Ασφαλιστική Ικανότητα / Υγειονομική κάλυψη καθ’ όλη την διάρκεια της κατάρτισης (2 έτη), χωρίς διακοπή και έγκαιρη ενεργοποίησή της με την ένταξη στη Σχολή. Άνθρωποι με αναπηρίες, μένουμε για οκτώ (8) μήνες στα δύο (2) έτη κατάρτισης, δίχως ασφαλιστική κάλυψη. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πλήρη ασφαλιστική ικανότητα, βάσει του Νόμου: 2458/1997, Άρθρο 18 (ΦΕΚ Α΄15/14.2.1997), για όσους παρακολουθούν πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά δεν εφαρμόζεται.

σχολική ψυχολογία σεμινάριο

 Συνεχής παροχή εκπαιδευτικού επιδόματος καθόλη τη διάρκεια κατάρτισης (24 μήνες). Επί δέκα (10) μήνες στα δύο (2) χρόνια (4 μήνες το καλοκαίρι και 1 μήνας Χριστούγεννα/Πάσχα ανά έτος) μένουμε χωρίς εκπαιδευτικό επίδομα, χωρίς κανένα, δηλαδή, εισόδημα, αφού απαγορεύεται από τη ΔΥΠΑ, η εργασία και η παρακολούθηση άλλων επιδοτούμενων σεμιναρίων, διαφορετικά ο εκάστοτε καταρτιζόμενος διαγράφεται από τη Σχολή. Παράλληλα στο πρόγραμμα κατάρτισης της Σχολής, ενώ υπήρχε παλαιότερα, πλέον δεν υπάρχει πρακτική άσκηση, ή πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο σε ιδιωτικούς ή/και σε φορείς του δημοσίου, ώστε αυτούς τους μήνες να απασχοληθούμε εμπράκτως σε περιβάλλον εργασίας, όπως, άλλωστε, προβλέπεται σε κείμενη νομοθεσία (Νόμος 4763/2020 - ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020), ή/και να μην αποτελεί κώλυμα αλλά να επιτρέπεται η εποχική απασχόληση των καταρτιζόμενων κατά την περίοδο που δεν γίνονται μαθήματα, όπως άλλωστε προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία περί της περιστασιακής εργασίας εγγεγραμμένων ανέργων, για την πραγματοποίηση 70 ημερών απασχόλησης, με δικαίωμα διατήρησης του δελτίου ανεργίας με συνεχή χρόνο ανεργίας: ΝΟΜΟΣ 4461/201, άρθρο 92, παράγραφος 1 (ΦΕΚ 38/Α/28-3-2017) . Το παραπάνω δικαίωμα, αφαιρείται από τους καταρτιζόμενους, με απόφαση του Διοικητή ΔΥΠΑ στη προκήρυξη εγγραφής στη Σχολή, καθώς αναφέρει ρητά, ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή εργασίας.

Στις 29 Μαρτίου 2023, η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, κα Γιάννα Χορμόβα, κατά την επίσκεψη της στη Σχολή για την έναρξη του πασχαλινού bazaar, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και την επίλυση των δύο παραπάνω καίριων θεμάτων των καταρτιζομένων, με άμεση εφαρμογή αυτών και ολοκλήρωσής τους το προσεχές διάστημα, από τότε όμως δεν έχει γίνει τίποτα.

1. Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ, να εφαρμόσει άμεσα, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2023), τα όσα εξήγγειλε η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ στις 29 Μαρτίου 2023 εφαρμόζοντας την ελληνική νομοθεσία και δίνοντας τέλος στις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες. α) συνεχής ασφαλιστική κάλυψη των καταρτιζομένων καθόλη την διάρκεια της κατάρτισης, β) συνεχής παροχή εκπαιδευτικού επιδόματος καθόλη την διάρκεια της κατάρτισης

2. Καλούμε τα Υπουργεία Εργασίας & Παιδείας να επανεξετάσουν σοβαρά τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών, συζητώντας μαζί μας τα χρόνια προβλήματα που διέπουν τη Σχολή, δίνοντας οριστικά τέλος στις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των καταρτιζομένων ΑμεΑ στην εκπαίδευση και εργασία. α)Πλάνο εργασιακής αποκατάστασης, β) Αναγνώριση πτυχίου γ) Εκσυγχρονισμό ειδικοτήτων Σχολής δ) Μοριοδότηση πτυχίου ΑΣΕΠ, ΔΥΠΑ, Ν.2643/1998 ε) Πρακτική άσκηση στ) Επέκταση κατάρτισης (+2 έτη) ζ) Παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων

3. Καλούμε, τέλος, όλους τους Φορείς ΑμεΑ, τα άτομα με Αναπηρίες, όλους τους πολίτες, και πρόσωπα σε θέσεις ισχύος, να συνταχθούν έμπρακτα μαζί μας για να πετύχουμε δίκαιες λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Σχολή ΑμεΑ, Αθηνών, ως άτομα με αναπηρίες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επταμελούς Εκπροσώπησης Καταρτιζομένων της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών, 2022-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: