Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας ανέλαβε πρωτοβουλία για το θέμα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων και επιχείρησε συνάντηση με τους 3 Δήμους του νησιού

Την κακή κατάσταση πολλών σχολείων στη χώρα, η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περιπτώσεις σεισμών, καταδεικνύει η περίπτωση σχολείου στην Κέρκυρα, όπου ένας μικρός σεισμός των 3,2 ρίχτερ αποδείχτηκε αρκετός για να αποκολληθούν κομμάτια από το ταβάνι και να κινδυνεύσουν οι μαθητές.

Οπωςκαταγγέλλει η τοπικη ΕΛΜΕ, ο μικρός αυτός σεισός προκάλεσε πτώση ολόκληρων κομματιών από το ταβάνι σε εργαστήριο του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα, από την κολώνα στήριξης, η οποία γέμισε ρωγμές, όπου και αποκαλύφθηκαν τα διαβρωμένα και κατασκουριασμένα σίδερα που τη στηρίζουν

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Ένας σεισμός της τάξης των 3,2 Richter, ήταν αρκετός για να φανερώσει τη γύμνια των πολιτικών των τοπικών διοικήσεων και των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για ότι έχει γίνει και για αυτά που πρόκειται να γίνουν σε σχέση με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων.

Ο μικρός αυτός σεισμός, που έγινε χθες στην Κέρκυρα, προκάλεσε πτώση ολόκληρων κομματιών από το ταβάνι σε εργαστήριο του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα, από την κολώνα στήριξης, η οποία γέμισε ρωγμές, όπου και αποκαλύφθηκαν τα διαβρωμένα και κατασκουριασμένα σίδερα που τη στηρίζουν (όπως μπορεί να φανεί και στις φωτογραφίες).

 σεισμός στην Κέρκυρα
σχολική ψυχολογία σεμινάριο

Το γεγονός αυτό, γέμισε με ανησυχία και ανασφάλεια τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου και η σκέψη για το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού έρχεται αναπόφευκτα.

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία, οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες αποδεικνύουν ότι μπορεί οι σεισμοί να είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι συνέπειές τους. Γιατί η αντισεισμική προστασία των κτιρίων μπορεί να προβλεφθεί και να γίνει.

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, δείχνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση, στην οποία είχαν φέρει οι πολιτικές τους, τους σιδηροδρόμους, αλλά και τις ευθύνες ιδιωτών και επιχειρήσεων, που μπροστά στο κέρδος, δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Από τις τραγικές αυτές ειδήσεις και μετά, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, ξύπνησαν με ερωτήματα, αγωνίες, φόβο, σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας γενικότερα, γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα με το χτεσινό σεισμό.

 σεισμός, που έγινε χθες στην Κέρκυρα

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας ανέλαβε πρωτοβουλία για το θέμα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων και επιχείρησε συνάντηση με τους 3 Δήμους του νησιού, από τους οποίους μόνο ένας ανταποκρίθηκε (Βόρειας Κέρκυρας) ώστε να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σχολεία μας:

 σεισμός, που έγινε χθες στην Κέρκυρα

·         Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων. Να ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος και να γίνει ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται με κρατική χρηματοδότηση.

·         Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.

·         Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα.

·         Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.).

·         Την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους.

·         Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των σχολικών κτιρίων.

·         Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραμε από το Δήμο, με τον οποίο έγινε η συνάντηση, ενώ τους άλλους δύο Δήμους του νησιού, φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων. Όπως δεν απασχολεί και τις κυβερνήσεις, αφού για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι γονείς και οι μαθητές, φωνάζουν χρόνια.

Απαιτούμε να παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για να γίνουν ασφαλή τα σχολικά κτίρια της Κέρκυρας! Για ότι συμβεί, την ευθύνη θα την έχουν η Κεντρική και Τοπική Διοίκηση!

Η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι κυριολεκτικά  ζήτημα  ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: