Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

 

Σαράντα έξι ημέρες μάθημα απέμειναν για τα Λύκεια και 53 για τα Γυμνάσια

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ' Λυκείου από τον Μάρτιο
Δημοσίευση: 26/02/2023
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σαράντα έξι ημέρες μάθημα για τα Λύκεια και 53 για τα Γυμνάσια απέμειναν , μέχρι τη  λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη  ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Αν  αφαιρέσουμε και τις πολυήμερες εκδρομές τις οποίες έχουν προγραμματίσει πολλά Λύκεια , οι ημέρες μαθημάτων γι αυτούς είναι ακόμη λιγότερες.

Ειδικότερα τα μαθήματα  θα   λήξουν:

Στα Γυμνάσια  στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν    στις 15 Ιουνίου.

Στα   Λύκεια, οι μαθητές θα κάνουν τελευταία ημέρα μάθημα την  Παρασκευή 19 Μαΐου.

Για την Α' και  Β' Λυκείου  οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου και οι απολυτήριες για τη Γ' Λυκείου στις 30 Μαίου.

Το διδακτικό έτος  στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά  Σχολεία θα λήξει στις 15 Ιουνίου.

Το έτος κατάρτισης στα ΙΕΚ λήγει στις 30/6/2023

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις   θα πραγματοποιηθούν :

  • Στα  ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια,    στις 2, 6, 8 και 12 Ιουνίου.
  • Στα  ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια,   στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και Ιουνίου.
  • Στα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα   από 17 έως και 29 Ιουνίου .

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ΄Λυκείου από τον Μάρτιο

Είναι πασίγνωστο σε όλους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, υπουργείο) ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όσοι μαθητές, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, «ξόδεψαν» πολλές από τις 114 απουσίες τους.

Στην πράξη οι τάξεις είναι (τουλάχιστον) μισοάδειες, ενώ σε πολλά σχολεία, δεν παρουσιάζεται ούτε το ¼ των μαθητών της Γ’.

Αυτή η «περίεργη» κατάσταση μολονότι έχει εντοπιστεί, έχει σχολιαστεί, έχει «καταδικαστεί», παραμένει άθικτη εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.

Η θέση της Ν. Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για το φαινόμενο αυτός διατύπωσε την ακόλουθη θέση:

"Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες  για να διαβάσουν.. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα Εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα  στη βάση των απουσιών".

Κάποιες φορές, στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εκτονώσουν  τη δυσαρέσκεια, υπόσχονται ότι θα κάνουν μια ομοιόμορφη κατανομή των απουσιών, στο σύνολο του σχολικού έτους.

Όμως, πολύ σύντομα όλες οι υποσχέσεις ξεχνιούνται και η «παράδοση» συνεχίζεται.

Κ. Γαβρόγλου: Καρκινικό κύτταρο

“Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”, είχε σχολιάσει το γεγονός ο πρώην υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου.

"Ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων

Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ' αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς  (σ.σ. τότε υπήρχαν οι δικαιολογημένες απουσίες) που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.

"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: