Ώρα μηδέν για πολλά δημόσια Νηπιαγωγεία με ακατάλληλους χώρους για τις ανάγκες των νηπίων
Σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζουν τα δημόσια νηπιαγωγεία με ακατάλληλους χώρους για τις ανάγκες των νηπίων σύμφωνα με έρευνα του Συνήγορου του Πολίτη.
Δείτε εδώ αναλυτικά
Τις απόψεις του για το ζήτημα της έλλειψης κτιριολογικού κανονισμού και τεχνικών προδιαγραφών για τα δημόσια νηπιαγωγεία, εξέθεσε αναλυτικά στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η Ανεξάρτητη Αρχή είχε απευθυνθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2021 στους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών καθώς είχε διαπιστώσει από τις κατατεθείσες αναφορές, σωρεία προβλημάτων στα δημόσια νηπιαγωγεία, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από την πλευρά των αρμοδίων φορέων.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων αναφορών αυξήθηκε με την εισαγωγή της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων.
Σύμφωνα με τις πολλές καταγγελίες που περιήλθαν στην ανεξάρτητη αρχή τα σοβαρότερα προβλήματα που αναδεικνύονται αφορούν τη μη ορθή επιλογή χώρων, πολεοδομικές παραβάσεις στις υφιστάμενες δομές, στην τοποθέτηση νηπιαγωγείων σε αίθουσες προκάτ, αλλά, κυρίως, έλλειψη ενιαίων και σαφώς καθορισμένων κτιριολογικών προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών κατά την κατασκευή ή διαρρύθμιση των κτιρίων, με αποτέλεσμα οι χώροι να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νηπίων.
«Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η δομή της προσχολικής εκπαίδευσης κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, ζητώντας πλέον των άλλων να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος στις ήδη κατασκευασθεισες μονάδες και να υπάρχει διαρκείς εποπτεία.
Επισημάνουν ακόμα ότι πολλή Δήμοι δεν έχουν εντοπίσει χώρους για την στέγαση νηπιαγωγείων αλλά ούτε και ολοκληρώσει της διαδικασίες για την τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών.
Δεκαοχτώ μήνες μετά ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται, αφού δεν εισακούστηκε, καταθέτοντας εκ νέου τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της έλλειψης του κτιριακού κανονισμού.
Όπως αναφέρουν στο δελτίο Τυπου, κατόπιν των σχετικών διαπιστώσεων που βασίστηκαν σε έρευνα μεγάλου αριθμού υποθέσεων ο Συνήγορος του Πολίτη κατέθεσε τα εξής:
• Θέσπιση κτιριολογικού κανονισμού και τεχνικών προδιαγραφών για τα νηπιαγωγεία.
• Να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του μέγιστου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές του πρώην ΟΣΚ.
• Ολοκληρωμένος έλεγχος από τα αρμόδια όργανα στις ήδη κατασκευασθείσες μονάδες και εφαρμογή των προβλέψεων για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρίες σε όλους τους χώρους αυτών.
• Κεντρικός συντονισμός και συνολική εποπτεία των τρόπων υλοποίησης της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από τους Δήμους.
• Εξέταση των ζητημάτων (πχ. γραφειοκρατικά, οικονομικά, νομοθετικά) που πιθανά δυσχεραίνουν ή καθυστερούν την ενοικίαση, διαμόρφωση ή ανέγερση κατάλληλων κτιρίων από τους Δήμους και στοχευμένη αντιμετώπισή τους, με τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.
• Έγκαιρη πρόβλεψη ως προς τις διαπιστωθείσες ανάγκες και ανεύρεση κατάλληλων χώρων, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στη λειτουργία του νηπιαγωγείου ή του παραρτήματός του. Εάν το παράρτημα του νηπιαγωγείου τοποθετείται σε περιοχή μακριά από την κατοικία των εξυπηρετούμενων οικογενειών, λόγω μη δυνατότητας εύρεσης καταλληλότερου χώρου, θα πρέπει να διασφαλίζεται εγκαίρως η μεταφορά των μαθητών/τριών ώστε να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες των παιδιών.
Σημαντική επισήμανση του ΣτΠ
Θέμα άμεσα σχετιζόμενο με την επάρκεια των χώρων είναι ο αριθμός των νηπίων ανά τμήμα. Σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 2, του ΠΔ 79/2017 «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων» ο μέγιστος αριθμός των παιδιών ανά τμήμα είναι είκοσι πέντε (25). Εντούτο ΣτΠις, οι προαναφερόμενες προδιαγραφές του ΟΣΚ αναφέρουν ότι η αίθουσα διδασκαλίας θα πρέπει να είναι δυναμικότητας από δεκαέξι (16) μέχρι είκοσι (20) παιδιά, ενώ η ελάχιστη εσωτερική διάσταση αυτής είναι 6,90 μέτρα. Επίσης, αναφέρεται ότι οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν επιφάνεια 3 m2 /νήπιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου