Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

 

Τα μαθήματα αφορούν σε όλες τις τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει και μαθήματα ελληνομάθειας.

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δ. Χανίων ενώνει τις δυνάμεις της με το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση και στηρίζει την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύηςτο οποίο συνεχίζει το έργο του για 3η χρονιά. Τα μαθήματα αφορούν σε όλες τις τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει και μαθήματα ελληνομάθειας.

Ιδιαίτερα φέτος, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, και μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, όπου η μόρφωση των παιδιών μας μπαίνει, όπως και όλες οι λαϊκές ανάγκες, στην πολιτική των περικοπών και της υποχρηματοδότησης, όπου η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου τα κενά στα σχολεία συνεχίζουν να αποτελούν μία «κανονικότητα» και οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων προωθούνται ως κάτι «νέο» και «πρωτοποριακό»το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης έρχεται να δείξει πώς με την οργάνωση και τη συλλογική δράση μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.

Στόχος των μαθημάτων δεν είναι σε καμία περίπτωση να υποκατασταθεί το δημόσιο σχολείο. Αντίθετα, η Ένωση παλεύει για ένα πραγματικά ΔΗΜΟΣΙΟ – ΔΩΡΕΑΝ - 12χρονο ΣΧΟΛΕΙΟ, που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει. Στόχος μας είναι να μη στερηθούν τα παιδιά το αγαθό της Παιδείας, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν οι γονείς τους, να μη λυγίσουν στις δυσκολίες και τα εμπόδια και να κάνουμε όλοι μαζί πράξη το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Απλώνουμε λοιπόν χέρι αλληλεγγύης σε όλα τα μέλη μας, που δυσκολεύονται, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη βάρβαρη πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Καμία λαϊκή οικογένεια να μη μείνει μόνη της στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών της. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη, μαζικοποιώντας τους Συλλόγους Γονέων, οργανώνοντας συλλογικά τη δράση μας να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή και τη μόρφωση.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να ενημερώσουν πλατιά τους γονείς στα σχολεία τους για τα μαθήματα αλληλεγγύης.

Κανένας μαθητής μόνος του!


Καμιά οικογένεια χωρίς στήριξη!

Πληροφορίες - εγγραφές μέχρι 10 Οκτωβρίου στο τηλέφωνο: 6974997232

 

Έως τις 9 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές, σε τρεις ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας

Μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022,  θα υποβάλλονται αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (ΠΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για το σχολικό έτος 2022-2023 σε τρεις ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Δικαίωμα εγγραφής στην A' τάξη των ΠΕΠΑΣ έχουν όσοι:

  • κατέχουν απολυτήριο γυμνασίου ή άλλο ισότιμο τίτλο σπουδών
  • είναι ηλικίας δεκαοκτώ (18) ετών και άνω
  • για την ειδικότητα «Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου» απαιτείται ακόμα να έχουν καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά), που πιστοποιείται με επίσημο τίτλο σπουδών (κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 ή αντίστοιχο όπως ορίζεται από το ΑΣΕΠ)

Η υποβολή της αίτησης γίνεται αποκλειστικά μέσω gov.gr στη διεύθυνση εδώ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Πειραματική Επαγγελματική Σχολή της ΔΥΠΑ

Οι ΠΕΠΑΣ εφαρμόζουν το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη σχολή με τη μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training). Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητευόμενοι αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες σε  ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, ενώ η αμοιβή τους είναι 25,27 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας στο χώρο εργασίας για 2 έτη.

σχολική ψυχολογία

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 θα λειτουργήσουν Πειραματικές ΕΠΑΣ Μαθητείας με τρεις ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, όπου εφαρμόζονται καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε επτά πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. 

Για τη λειτουργία των ΠΕΠΑΣ η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού, ενώ η συνεργασία εγγυάται την τοποθέτηση σε θέσεις μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων) αλλά και ενισχύει την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Κενές θέσεις υπάρχουν στις παρακάτω ειδικότητες ανά ΠΕΠΑΣ:

1. ΠΕΠΑΣ Καλαμακίου

  • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
  • Τεχνίτης Επισιτισμού
  • Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

2. ΠΕΠΑΣ Ηρακλείου Κρήτης

3. ΠΕΠΑΣ Ρόδου

  • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
  • Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

4. ΠΕΠΑΣ Μυτιλήνης

  • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
  • Τεχνίτης Επισιτισμού

5. ΠΕΠΑΣ Πάτρας

  • Τεχνίτης Επισιτισμού

6. ΠΕΠΑΣ 1ης Θεσσαλονίκης

  • Τεχνίτης Επισιτισμού
  • Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

7. ΠΕΠΑΣ Κέρκυρας

  • Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου

Οι μαθητές των ΠΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:

  • Πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση
  • Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα
  • Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό
  • Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές
  • Δικαιούνται αναβολή στράτευσης
  • Λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στη διεύθυνση:

 

Τίθεται θέμα ασφάλειας, κυρίως για την σωματική ακεραιότητα των ίδιων των μαθητών, όσο και για φθορές που μπορούν να προκληθούν στα αντικείμενα που μεταφέρουν

Την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών στις μετακινήσεις μαθητών των Καλλιτεχνικών σχολείων ζητά με επιστολή της προς την κ.Κεραμέως και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς,  η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Οι γονείς τονίζουν ότι με τους σημερινους περιορισμούς ( 3.000 και 5.000 μέτρων για Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα) οι μαθητές, οι οποίοι συνηθως  μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα όπως καβαλέτα, τελάρα, σκηνικά, πινέλα, είδη ένδυσης και υπόδησης κλπ, μαζί με τις σχολικές τους τσάντες με βιβλία και τετράδια για τα μαθήματα γενικής παιδείας ταλαιπωρούνται καθώς ο όγκος των αντικειμένων δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε πεζή, ούτε όμως και με τα ΜΜΜ

Η επιστολή των γονέων

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, σχετικά με τις μετακινήσεις των Καλλιτεχνικών σχολείων, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ και απαιτεί την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών των 3.000 και 5.000 μέτρων για Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα για τους εξής λόγους:

1. Είναι προφανές ότι οι αποστάσεις (6.000 και 10.000 μέτρων καθημερινά) δεν μπορούν να διανύονται πεζή από τους μαθητές. Για πολλούς από αυτούς η πρόσβασή τους στα σχολεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περισσότερα του ενός ΜΜΜ. Λαμβάνοντας υπόψη τον απαιτούμενο χρόνο για την προσέλευση και επιστροφή των μαθητών σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις του ωρολογίου προγράμματος καθίσταται προβληματική η επιμελής παρακολούθηση των μαθημάτων.

2. Οι μαθητές μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα: καβαλέτα, τελάρα, σκηνικά, πινέλα, είδη ένδυσης και υπόδησης κλπ, μαζί με τις σχολικές τους τσάντες με βιβλία και τετράδια για τα μαθήματα γενικής παιδείας. Είναι αυτονόητο ότι ο όγκος αυτών των αντικειμένων δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε πεζή, ούτε όμως και με τα ΜΜΜ.


3. Τίθεται θέμα ασφάλειας, κυρίως για την σωματική ακεραιότητα των ίδιων των μαθητών, όσο και για φθορές που μπορούν να προκληθούν στα αντικείμενα που μεταφέρουν.

Για τους παραπάνω λόγους:

1. Απαιτούμε την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών των 3.000 και 5.000 μέτρων για Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα των Καλλιτεχνικών Σχολείων

2. Αιτούμαστε την παρουσία συνοδού στα σχολικά λεωφορεία και την δημιουργία δημοσίου φορέα, που θα εξασφαλίζει τα παραπάνω.

 

Εύβοια: 5χρονο παιδάκι το έσκασε από το Νηπιαγωγείο – Το βρήκαν περαστικοί

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Εύβοια σήμερα, όταν ένα 5χρονο παιδάκι εξαφανίστηκε από την τάξη του. Οι δασκάλες του νηπιαγωγείου αντιλήφθηκαν ότι έλειπε το παιδί όταν ήταν πλέον αργά.

Συγκεκριμένα, σε νηπιαγωγείο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου γύρω στις 14:00 έγινε αντιληπτή η απουσία ενός 5χρονου παιδιού και σήμανε συναγερμός.

Ευτυχώς, το νήπιο φέρεται να εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα από διερχόμενους οδηγούς σε δρόμο πλησίον του σχολικού συγκροτήματος και εκείνοι το επέστρεψαν με ασφάλεια στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του lamiareport.gr, από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το συγκεκριμένο συμβάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αστυνομία συνελήφθησαν το ίδιο απόγευμα οι δύο νηπιαγωγοί, με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Υπηρεσίας αφέθηκαν ελεύθερες μέχρι περάτωσης τακτικής δικάσιμου.


Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου.

 


Εγγραφές των εισαγομένων αλλοδαπών - αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τι ισχύει για τους εισαγόμενους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών - αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους.

Ειδικότερα ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Ως προθεσμία εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ορίζεται το χρονικό διάστημα μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2022 σύμφωνα με τη με αριθ. πρωτ. Φ.153/117671/Α5/27-9-2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή αλλοδαπών - αλλογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.»
  • Οι εισαγόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν στη γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής τους μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα, αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους ή με ταχυδρομική αποστολή με συστημένη επιστολή και απόδειξη παραλαβής, αίτηση εγγραφής, συνοδευόμενη από τα εξής δικαιολογητικά:

i) Αντίγραφο τίτλου απόλυσης από Λύκειο και επίσημη μετάφραση του τίτλου.

ii) Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής αρχής της οικείας χώρας για τη δυνατότητα του υποτρόφου να σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο της χώρας έκδοσης του τίτλου απόλυσης.

iii) Βεβαίωση χορήγησης υποτροφίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή Παιδείας και Θρησκευμάτων.


iv) Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της οικείας χώρας ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την υπηκοότητα και την καταγωγή του υποτρόφου και των γονέων του. Στην περίπτωση που η ανωτέρω βεβαίωση δεν δύναται να προσκομισθεί από τον υποψήφιο διότι δεν εκδίδεται πλέον από την αρμόδια αρχή της οικίας χώρας, μπορεί εναλλακτικά να προσκομισθούν τα εξής έγγραφα:

  • πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου στο οποίο θα αναφέρονται καιστοιχεία γέννησης των γονέων, ή
  • πιστοποιητικά γέννησης του υποψηφίου και των γονέων του, ή
  • αντίγραφα των διαβατηρίων του υποψηφίου και των γονέων του, ή
  • συνδυασμός των εγγράφων των ανωτέρω περιπτώσεων β και γ.

v) Πιστοποιητικό της ελληνικής διπλωματικής αρχής στο εξωτερικό που να πιστοποιεί ότι ο υπότροφος κατοικούσε και διέμενε στο εξωτερικό τουλάχιστον τα τελευταία πέντε (5) χρόνια πριν από το ακαδημαϊκό έτος της επιλογής, προκειμένου για ομογενείς υποτρόφους.

vi) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75/Α΄), στην οποία ο υπότροφος δηλώνει ότι δεν είναι εγγεγραμμένος σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος και ότι δεν έχει αποκτήσει πτυχίο από Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος έχοντας εισαχθεί με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών - αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους.

vii) Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

 

Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ από γονείς παιδιών ΑμεΑ και εκπαιδευτικούς - Προχωρούν σε κλιμάκωση αγώνα με αφορμή τα προβλήματα στην ειδική αγωγή

«Το ΥΠΑΙΘ δηλώνει αναρμόδιο που 1000 παιδιά είναι έξω από ειδικά σχολεία», σημειώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, ο ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με αφορμή την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη για την Ειδική Αγωγή.

«Τις επόμενες ημέρες θα παρθεί πρωτοβουλία κινητοποίησης στο Περιστέρι για το πρόβλημα του ΕΝΕΕΓΥΛ, ενώ θα διοργανωθεί συνέντευξη τύπου για να αναδειχθούν ακόμα πιο ολοκληρωμένα και ολόπλευρα τα προβλήματα της ειδικής αγωγής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι τρεις φορείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πάνω από τα μισά κτίρια των ειδικών σχολείων είναι ακατάλληλα έως και επικίνδυνα και το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο. Όπως και για τα 1.000 παιδιά μόνο στην Αττική που δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του σχολείου.

Χθες Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 17:00 οι φορείς μας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ειδικής αγωγής. 

Κατά τη διάρκεια της παράστασης έγινε συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κο Αλέξανδρο Κόπτση. Εμβρόντητη η αντιπροσωπεία άκουσε από τα χείλη της υφυπουργού το ότι πάνω από 1.000 μαθητές μόνο στην Αττική δεν πάνε στο σχολείο λόγω των προβλημάτων στη μεταφορά δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας γιατί με απόφασή τους έχει ανατεθεί η ευθύνη της μεταφοράς στις περιφέρειες. Όπως επίσης και ότι πάνω από τα μισά ειδικά σχολεία είναι από ακατάλληλα έως και επικίνδυνα πάλι δεν είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας αλλά του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Δηλαδή το ότι υπάρχουν σχολεία επικίνδυνα, όπως της ΕΛΕΠΑΠ χωρίς έξοδο κινδύνου και κοινόχρηστους χώρους ευρύχωρους για να μπορούν να κινηθούν παιδιά με αμαξίδια με κίνδυνο παιδιά και εκπαιδευτικοί να γίνουν παρανάλωμα σε μια πυρκαγιά ή να καταπλακωθούν σε ένα σεισμό δεν αφορά το Υπουργείο Παιδείας. Το ότι υπάρχουν σχολεία σε container, όπως το ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης και Σητείας,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά με αναπηρίες τον 21ο αιώνα, δεν είναι και αυτό ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. 

σχολική ψυχολογία

Ούτε για το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Περιστέρι είχαν κάτι να μας απαντήσουν, που δεν έχει χώρους να στεγάσει τους μαθητές του. Οι μισοί μαθητές δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του σχολείου και έχουν πάρει απόφαση να μεταφερθεί  σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο του 14ου γυμνασίου Περιστερίου, ενώ το ίδιο το Υπουργείου Παιδείας με δικές του υπηρεσίες έχει δεσμεύσει ένα καινούργιο σχολικό κτίριο που ήταν για τους μαθητές του Περιστερίου (στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα γραφεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής). Αλλά ακόμα και για αυτά που αναγνώριζε ότι είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να απαντήσει και να δεσμευτεί, ούτε για το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες με αποτέλεσμα να λιποθυμούν παιδιά με διαβήτη στις αυλές των σχολείων, με τις μητέρες τους να τους μετράνε το ζάχαρο από τα κάγκελα του σχολείου. Ακόμα αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα σταλεί προσωπικό στα ειδικά σχολεία που λόγω των ελλείψεων οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικό συνοδό για να πηγαίνει το παιδί τους στο σχολείο.

Μετά από όλα αυτά προκάλεσε η στάση του ΓΓ που ενώ δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα, εγκάλεσε την αντιπροσωπεία γιατί δεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις πολλές προσλήψεις που έχουν γίνει στην ειδική αγωγή!!!

Τέλος, η Υφυπουργός δεσμεύτηκε τουλάχιστον ότι στα μέσα Οκτώβρη θα γίνει συνάντηση ξανά με την αντιπροσωπεία για να δώσει πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις και να συζητήσει πιο διεξοδικά τα προβλήματα της ειδικής αγωγής, ενώ δήλωσε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν κάποιες προσλήψεις χωρίς όμως να μιλήσει για ειδικότητες και αριθμό.

Οι φορείς δήλωσαν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες για καλύτερη οργάνωση του αγώνα καλώντας και άλλους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών μέσα από συνεδριάσεις ΔΣ και γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις συντονισμού και αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα της ειδικής αγωγής. 

Τις επόμενες ημέρες θα παρθεί πρωτοβουλία κινητοποίησης στο Περιστέρι για το πρόβλημα του ΕΝΕΕΓΥΛ, ενώ θα διοργανωθεί συνέντευξη τύπου για να αναδειχθούν ακόμα πιο ολοκληρωμένα και ολόπλευρα τα προβλήματα της ειδικής αγωγής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα.

 

Παράλληλη στήριξη: Πόρισμα-κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την εκπαιδευτική ένταξη μαθητριών και μαθητών με αναπηρία-ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Στην τύχη τους αφήνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που χρήζουν παράλληλης στήριξης ή παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας και το κράτος αδυνατεί να παρέχει σχολικούς νοσηλευτές.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα-κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο αφορά στα προβλήματα και ελλείμματα που παρατηρούνται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), ιδίως όσον αφορά στην παροχή των προβλεπόμενων μέτρων υποστήριξης της φοίτησης μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε γενικά σχολεία (παράλληλη στήριξη, φοίτηση σε Τμήμα Ένταξης και στήριξη από ΕΒΠ ή Σχολικό Νοσηλευτή).

Ελλείψεις και μπαλώματα

eidiki agwgi

Δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας ότι αποτελεί προτεραιότητά του η κάλυψη των αναγκών στα σχολεία, η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ όπου υπάρχουν διαπιστώνεται ότι ο εκπαιδευτικός «μοιράζεται» μεταξύ δύο ή τριών μαθητών που φοιτούν σε διαφορετικές τάξεις ενός σχολείου. 

Υπάρχουν δε και περιπτώσεις όπου μαθητές φοιτούν στο ίδιο τμήμα, αλλά οι ανάγκες τους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να καλυφθούν ταυτόχρονα από τον ίδιο εκπαιδευτικό. Προς επίρρωσιν των συμπερασμάτων, ο Συνήγορος του Πολίτης αναφέρει υπόθεση κατά την οποία ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός τοποθετήθηκε σε σχολική μονάδα του Ν. Χανίων όπου φοιτούσαν έξι μαθητές για τους οποίους υπήρχαν εγκεκριμένα αιτήματα για στήριξη πλήρους ωραρίου, με συνέπεια να αντιστοιχούν τέσσερις ώρες υποστήριξης την εβδομάδα για καθένα από αυτούς.


Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της στήριξης θα πρέπει να παρέχεται πλήρως και όχι μερικώς, καθώς οι μαθητές των οποίων εγκρίθηκαν τα αιτήματα, βάσει της εισήγησης των αρμοδίων ΚΕΔΑΣΥ, δικαιούνται παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου.

Ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές

Επιπλέον, κατά το σχολικό έτος 2021-22, ο Συνήγορος έλαβε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αναφορών σχετικά με την μη υλοποίηση αιτημάτων εξειδικευμένης υποστήριξης μαθητών/τριών από Σχολικό Νοσηλευτή και, σε μικρότερο βαθμό, από ΕΒΠ.

Το πρόβλημα, ιδίως, της έλλειψης Σχολικών Νοσηλευτών για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών, βάσει των αναφορών που έχει εξετάσει η Αρχή και των στοιχείων που τέθηκαν υπόψη της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ, εμφανίζεται οξύτερο, μολονότι ήταν ήδη αισθητό κατά τα προηγούμενα έτη σε όλη την επικράτεια.

Κίνδυνος για τη ζωή των παιδιών

Η πλειονότητα των περιπτώσεων που απευθύνθηκαν στον Συνήγορο αφορά σε παιδιά με σοβαρές, χρόνιες παθήσεις, όπως επιληψία, σακχαρώδη διαβήτη. κ.ά., που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας και πρώτων βοηθειών ή συνδρομής στην διαδικασία χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, και των οποίων η σχολική φοίτηση χωρίς την παρουσία νοσηλευτή καθίσταται αδύνατη, καθώς ενέχει κινδύνους ακόμη και για τη ζωή τους.

Κατά συνέπεια, ένας από τους γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα αναγκάζονται να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου στον χώρο του σχολείου, ή ακόμη και εκτός αυτού, προκειμένου να κληθούν για να παράσχουν στα παιδιά πρώτες βοήθειες αν παραστεί ανάγκη.

Σημειώνεται ότι, πέραν της ανησυχίας των ίδιων των γονέων για τα παιδιά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις οι διευθυντές των σχολικών μονάδων δηλώνουν ότι αδυνατούν να αναλάβουν ευθύνη για το πρόβλημα ή ακόμη και να δεχτούν τους/τις μαθητές/τριες στο σχολείο αν δεν συνοδεύονταιχωρίς να παρέχεται κάποια εναλλακτική λύση.

Περαιτέρω, εκτός των ελλειμμάτων στην εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών/τριών σε σχολικές μονάδες γενικής εκπαίδευσης, διαπιστώνεται ότι και αρκετές ΣΜΕΑΕ δεν διαθέτουν Σχολικό Νοσηλευτή επί σειρά ετών, μολονότι σε αυτές φοιτά σημαντικός αριθμός μαθητών/τριών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τέλος, ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μη αντικατάσταση προσληφθέντων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ΕΒΠ και Σχολικών Νοσηλευτών που αποχωρούν για προσωπικούς λόγους (συνήθως με άδειες κύησης ή λοχείας) για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για ολόκληρο το σχολικό έτος, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι μαθητές/τριες να μένουν χωρίς την αναγκαία υποστήριξη, μολονότι τυπικά αυτή εμφανίζεται σα να τους παρέχεται.