Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

 


Μεταξύ άλλων η χρήση των κινητών στα σχολεία δυσχεραίνει τη συναντησιακή σχέση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές, αφού αποσπά την προσοχή και μειώνει τις δυνατότητες συγκέντρωσης και μάθησης

Με επιστολή που στέλνει ο Σύλλογος Διδασκόντων στα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους γονείς όσον αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά εντός των σχολικών μονάδων.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των εκπαιδευτικών, η συνεχής χρήση των κινητών τηλεφώνων, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών αλλά και γενικότερα στη διαδικασία της μάθησης. Εκτός των άλλων, η χρήση των κινητών δυσχεραίνει τη συναντησιακή σχέση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές.

Παράλληλα, λόγω της συχνά αποστασιοποιημένης και απρόσωπης επικοινωνίας, που προωθεί, εμποδίζει την κοινωνικοποιητική διάσταση του σχολείου, την ανάπτυξη  διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα τόσο στους ίδιους τους μαθητές όσο και ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και άλλους περιγράφονται αναλυτικά στην επιστολή, οι εκπαιδευτικοί προτρέπουν τους γονείς των μαθητών να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια για την μείωση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και να προσπαθήσουν να πείσουν τα παιδιά να μην φέρνουν το κινητό τους στο σχολείο.

Η επιστολή

Αγαπητές/οί γονείς και αγαπητές/οί κηδεμόνες,

Είναι γεγονός πως στο σύγχρονο κόσμο η χρήση των κινητών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Η χρησιμότητά τους είναι αναμφισβήτητη για την επικοινωνία, για το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρουν αλλά και ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο, κυρίως ως εργαλείο ενημέρωσης. Από την άλλη είναι αναμφισβήτητα πολύ σοβαρές και οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ενηλίκων αλλά και των μαθητριών/μαθητών και γενικότερα στη διαδικασία της μάθησης. Γι' αυτό ο σύλλογος εκπαιδευτικών του σχολείου μας έχει αναλάβει φέτος με αποφασιστικότητα, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης την πρωτοβουλία να διασφαλίσει τη μη χρήση των κινητών τηλεφώνων (στο σχολείο μας).

Σύμφωνα με έρευνες Πανεπιστημίων και τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) φαίνεται ότι λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να προκληθούν βλάβες στο DNAνα προκληθεί εκφυλισμός των κυττάρων του νευρικού συστήματος, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος από την εκτεταμένη χρήση του για λευχαιμία, καρκίνο του εγκεφάλου και των ακουστικών πόρων. Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, όπως είναι τα παιδιά, λόγω του λιγότερο ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού συστήματος, είναι πιο ευάλωτοι στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Επίσης, η χρήση των κινητών δυσχεραίνει τη συναντησιακή σχέση των εκπαιδευτικών με τις μαθήτριες/μαθητές, αφού αποσπά την προσοχή και  μειώνει τις δυνατότητες συγκέντρωσης και μάθησης. Προκαλεί αυξημένη ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, κόπωση και συχνά διαταραχές στον ύπνο, πράγμα που έχει γενικότερες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Αυξάνει το στρες και συχνά οδηγεί στον εθισμό. Λειτουργούν μάλιστα μονάδες απεξάρτησης από τη χρήση του κινητού και για ενηλίκους αλλά και για μαθήτριες/μαθητές. Έχει συνδεθεί, επίσης, με την ραγδαία αύξηση του ποσοστού εμφάνισης της κατάθλιψης (παγκοσμίως) στους εφήβους από το 2012 και μετά, από τότε δηλαδή που παρατηρείται η κυριαρχία των smartphones στην επικοινωνία και η επικράτηση των κοινωνικών τηλε-δικτύων.

Επιπρόσθετα, λόγω της συχνά αποστασιοποιημένης και απρόσωπης επικοινωνίας, που προωθεί, εμποδίζει την κοινωνικοποιητική διάσταση του σχολείου, την ανάπτυξη  διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στις μαθήτριες/μαθητές και ανάμεσα σε αυτές/αυτούς και τις/τους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο παρενόχλησης, εκφοβισμού, γελοιοποίησης των άλλων, είτε αυτές/ αυτοί είναι μαθήτριες/μαθητές είτε εκπαιδευτικοί.

Επομένως: αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αποφευχθούν οι παραπάνω επιπτώσεις στο μετρό του δυνατού και στα όρια δικαιοδοσίας του, ο σύλλογος διδασκουσών και διδασκόντων  του ............(ονομασία σχολείου) και λαμβάνοντας υπόψιν και την ανάλογη εγκύκλιο ( Αρ.Πρωτ.Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ) διατυπώνει τη στάση του απέναντι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου με συγκεκριμένο τρόπο.

Συνίσταται, λοιπόν, να μην χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο από τις/τους εκπαιδευτικούς στις αίθουσες διδασκαλίας και στους διαδρόμους και στο προαύλιο του σχολείου παρά μόνο για υπηρεσιακούς λόγους και σε περίπτωση ανάγκης. Κρίνεται πολύ σημαντική η συνεπής στάση των καθηγητριών/καθηγητών σε αυτές τις συστάσεις, αφού αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς.

Και δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων αναπαραγωγής ήχου και εικόνας από τις μαθήτριες/μαθητές στους χώρους του σχολείου, όπως και κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (παραδείγματος χάρη επισκέψεις σε Μουσεία. Θα μπορούσε όμως να επιτραπεί η φωτογράφιση εκθεμάτων, εφόσον αυτή επιτρέπεται από το Μουσείο.). Μπορεί να επιτραπεί με την έγκριση των εκπαιδευτικών σε εκδρομές μονοήμερες ή πολυήμερες. Σε περίπτωση ανάγκης οι μαθητές/μαθήτριες, βεβαίως, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα του σχολείου και μάλιστα με τρόπο που διασφαλίζει το απόρρητο της επικοινωνίας (της μαθήτριας/μαθητή με τους δικούς της/του).

Κλείνοντας, σας ζητάμε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή. Μία πρώτη σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά σας είναι να προσπαθήσετε να πείσετε τα παιδιά σας, έτσι ώστε να μην φέρνουν το κινητό τους στο σχολείο. Αν γίνεται αυτό, γιατί π.χ. το χρειάζονται μετά το σχολείο, να μη το χρησιμοποιούν, αλλά να βρίσκεται ασφαλισμένο π.χ. στην τσάντα τους. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας σας θα αποτελέσει ιδιαίτερα πολύτιμη συμβολή στην προσπάθειά μας.

Με εκτίμηση,

Σύλλογος διδασκουσών/διδασκόντων

Υ.Γ. Τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των κινητών έχουν αντληθεί από ιατρικά sites.

 


ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
«Η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα το γραφείο του κύριου Κόπτση, αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει μέριμνα για τους γονείς-εκπαιδευτικούς των μικρών παιδιών», σημειώνει χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός σε ανοιχτή επιστολή προς το alfavita.gr

Την ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για τους γονείς παιδιών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα καταγγέλλει εκπαιδευτικός με ανοιχτή επιστολή προς το alfavita.gr.

Όπως τονίζει, «η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα το γραφείο του κύριου Κόπτση, αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει μέριμνα για τους γονείς-εκπαιδευτικούς των μικρών παιδιών, συνεπώς ανατίθεται η χρήση του webex σε πεντάχρονα -εξάχρονα και στις γιαγιάδες τους ή επιβάλλεται, απουσία άλλης λύσεως, η άδεια άνευ αποδοχών, με τον εργαζόμενο γονέα και τα εξαρτώμενα νοσούντα τέκνα σε αυτόν να χάνουν την ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη».

Επιπλέον, η εκπαιδευτικός σχολιάζει και τις προ ημερών δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, αλλά και τα σχόλια δημοσιογράφου, απαξιωτικά για τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Προ ημερών άκουσα την κυρία Υπουργό να κατηγορεί τους ασθενείς εκπαιδευτικούς για τα χιλιάδες κενά και ύστερα έναν έγκριτο δημοσιογράφο σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, να λοιδορεί δημόσια τον κλάδο αποδίδοντας τον όρο σαμποτέρ στον Έλληνα ΔΑΣΚΑΛΟ!!! διαμορφώνοντας έτσι την κοινή γνώμη και στρέφοντας τους γονείς των μαθητών μας εναντίων μας».

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικού στο alfavita.gr:

Αγαπητή/έ κυρία/ε ,

Η επιστολή αυτή θα μπορούσε να έχει τίτλο Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Από την έναρξη της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο από την κυβέρνηση, ότι οι πολίτες ενήλικες και παιδιά που πάσχουν από μία σειρά νοσημάτων, είναι οι τελευταίοι για τους οποίους υπάρχει πρόληψη και μέριμνα, ενώ λογικά θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι.

Και εξηγώ χωρίς να χρονοτριβώ ότι υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις, τόσο στην ένταξη πολλών νόσων στις εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργείου, όσο και στην έναρξη των διαδικτυακών μαθημάτων, για τους μαθητές των οποίων η υγεία δεν επέτρεπε να προσέλθουν στην τάξη. Τα διαδικτυακά μαθήματα ξεκίνησαν εντέλει λίγο μετά το Πάσχα!

Τουλάχιστον όμως εγκρίθηκε η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος το υπουργείο επικαλούμενο την ασφάλεια του εμβολιασμού αρνείται στους συνοικούντες με τον μικρό μαθητή, γονείς -εκπαιδευτικούς την άδεια αυτή, ενώ η εγκύκλιος αναφέρει ρητά ότι​ η άδεια παρέχεται σε όλους τους εργαζόμενους γονείς που πληρούν τα κριτήρια πλην των εκπαιδευτικών.

Η ίδια ανήκω επίσης σε ευπαθή ομάδα και με χαμηλή ανοσολογική απάντηση ύστερα από τον πλήρη εμβολιασμό μου εξαιτίας αγωγής, βρίσκομαι όμως σε καθημερινή επαφή με τουλάχιστον εκατό διαφορετικά άτομα, ενώ επί ενάμιση χρόνο και λόγω της κατάστασης του παιδιού μου, η οικογένειά μου συμμορφώθηκε πλήρως με τις επιταγές των λοιμοξιολόγων για περιορισμένες επαφές...

Προ ημερών άκουσα την κυρία Υπουργό να κατηγορεί τους ασθενείς εκπαιδευτικούς για τα χιλιάδες κενά και ύστερα έναν έγκριτο δημοσιογράφο σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, να λοιδορεί δημόσια τον κλάδο αποδίδοντας τον όρο σαμποτέρ στον Έλληνα ΔΑΣΚΑΛΟ!!! διαμορφώνοντας έτσι την κοινή γνώμη και στρέφοντας τους γονείς των μαθητών μας εναντίων μας.

Σε απάντηση των επαίσχυντων αυτών κατηγοριών θα αναφέρω ότι οι οικογένειες που αντιμετώπιζαν σοβαρά ζητήματα υγείας προ covid, έχουν υποστεί τα δύο τελευταία χρόνια μία τεράστια ψυχική ισοπέδωση από την συνεχή αγωνία και τον αγώνα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον ιό, αλλά και οικονομικό στραγγαλισμό καθώς πολλοί γονείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, μητέρες κυρίως, για να διαφυλάξουν την υγεία των τέκνων τους. Φέτος λοιπόν, τέλος Οκτώβρη ξεκινά επιτέλους η τηλεκπαίδευση, αδιαφορώντας επί δύο μήνες για τους μαθητές με τη δεδομένη υπάρχουσα σωματική, ψυχολογική, μαθησιακή και κοινωνική επιβάρυνση.

Τελικώς η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα το γραφείο του κύριου Κόπτση, αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει μέριμνα για τους γονείς-εκπαιδευτικούς των μικρών παιδιών, συνεπώς ανατίθεται η χρήση του webex σε πεντάχρονα -εξάχρονα και στις γιαγιάδες τους ή επιβάλλεται, απουσία άλλης λύσεως, η άδεια άνευ αποδοχών, με τον εργαζόμενο γονέα και τα εξαρτώμενα νοσούντα τέκνα σε αυτόν να χάνουν την ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη!

 


Τέλος Οκτωβρίου και ακόμη υπάρχουν πολλά κενά στα σχολεία

Σύμφωνα με τον πρώην αιρετό στο ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Ζαγανίδη, το υπουργείο παιδείας συνεχίζοντας την κακή παράδοση όλων των κυβερνήσεων με προσλήψεις των αναπληρωτών κατά δόσεις, δεν κάλυψε τα κενά στα σχολεία ούτε και με την Γ΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες διδασκαλίας σε όλη τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη από την έναρξη της χρονιάς και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Είναι οι συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση για το δημόσιο σχολείο, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Περισσότερα από 400 είναι τα κενά σε όλη τη Θεσσαλονίκη στη Β/θμια Εκπ/ση μετά και την Γ΄ φάση των τοποθετήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αριθμητικά στοιχεία που κατέθεσαν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις συγκρίνοντας τις προσλήψεις των αναπληρωτών που έγιναν φέτος (502) με αυτές που έγιναν πέρσι (892), προσθέτοντας τους μόνιμους διορισμούς (139) και αφαιρώντας τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις που έγιναν πέρσι (περισσότερες από συνολικά 400 στις δύο Διευθύνσεις - 235 στη Δυτική Διεύθυνση).

Στις 22 Οκτωβρίου, τη μέρα που ανακοινώθηκε η γ΄φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών (περίπου 2.500) η υπουργός είπε ότι φέτος υπήρξαν «υπετριπλάσιες» συνταξιοδοτήσεις σε σχέση με πέρυσι και ανέφερε αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει ακριβή αριθμό ότι καταγράφονται και πολλά κενά λόγω των αναρρωτικών αδειών, κενά τα οποία «είναι χρέος μας να καλύψουμε» αναφέροντας ότι σήμερα θα ανακοινωθούν 2.500 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθούν ακόμη 3.000 προσλήψεις.

Μια εβδομάδα μετά οι 3.000 προσλήψεις ακόμη αναμένονται, αυξάνοντας έτσι δραματικά τις χαμένες ώρες μαθημάτων που από την αρχή της σχολικής χρονιάς πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις 400.000

 


«Οι συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, που ήδη είναι δυσχερείς, γίνονται δυσχερέστερες, μετά τις συγχωνεύσεις τμημάτων», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών  των σχολείων ν. Ηλείας μέσω ανακοίνωσης τους, καταδικάζουν τις συγχωνεύσεις τμημάτων χαρακτηρίζοντας τες ως «επικίνδυνες», ενώ τονίζουν πως το υπουργείο Παιδείας «θέλει να εφαρμόσει τους νόμους κατά το δοκούν».

«Το υπουργείο Παιδείας, δεν επιβεβαιώνει ρητά και άμεσα την απόφαση περί συγχωνεύσεων· έμμεσα όμως δηλώνει ότι θεωρεί τις συγχωνεύσεις επιτρεπτές, παραπέμποντας σε συγκεκριμένες διατάξεις, βάσει των οποίων προβλέπεται μέγιστος αριθμός είκοσι επτά μαθητών ανά τμήμα με δυνατότητα προσαύξησης έως και κατά 10%, δηλαδή πρακτικά έως και τριάντα μαθητές» επισημαίνουν στην ανακοίνωση.

Συνεχίζουν υπογραμμίζοντας πως «οι παραπάνω διατάξεις έχουν τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη της πανδημίας. Συνεπώς, με το να αρκείται το Υπουργείο στην επίκληση των ανωτέρω διατάξεων, αναιρεί το ίδιο την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφει η οποία επιβάλλει την εφαρμογή στις σχολικές μονάδες των επικαιροποιημένων οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ, οι οποίες με τη σειρά τους συστήνουν την αποφυγή συνωστισμού και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών».

Αναλυτικά:

Η πραγματικότητα για τις συγχωνεύσεις τμημάτων  ….

Μετά από διαμαρτυρία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας με θέμα τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο νομό μας αλλά και τα σχολεία μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει αποδεικνύοντας επιστημονικά πόσο επικίνδυνες είναι οι συγχωνεύσεις και είναι ολοφάνερο ότι το ΥΠΑΙΘ θέλει να εφαρμόζει τους νόμους κατά το δοκούν. 

Συγκεκριμένα: δεν επιβεβαιώνει ρητά και άμεσα την απόφαση περί συγχωνεύσεων· έμμεσα όμως δηλώνει ότι θεωρεί τις συγχωνεύσεις επιτρεπτές, παραπέμποντας στις συγκεκριμένες διατάξεις της 129818/Γ2/16-09-2013 Κ.Υ.Α. (Β ́ 2451) (βάσει της οποίας προβλέπεται μέγιστος αριθμός είκοσι επτά (27) μαθητών ανά τμήμα με δυνατότητα προσαύξησης έως και κατά 10%, δηλαδή πρακτικά έως και τριάντα (30) μαθητές ανά τμήμα ενώ για την Γ΄ Λυκείου ο αντίστοιχος αριθμός καθορίζεται από το άρθρο 116 του ν.4610/2019 (Α ́70)). 

Όμως οι παραπάνω διατάξεις έχουν τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη της πανδημίας. Συνεπώς, με το να αρκείται το Υπουργείο στην επίκληση των ανωτέρω διατάξεων: 

    • αναιρεί το ίδιο την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφει (Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254 (ΦΕΚ Β4187, 10/9/2021) η οποία επιβάλλει (Άρθρο 1. Παρ 1.) την εφαρμογή στις σχολικές μονάδες των επικαιροποιημένων οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ, οι οποίες με τη σειρά τους (τελευταία έκδοση 12/9/2021) συστήνουν την αποφυγή συνωστισμού και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών. 

    • Αναιρεί την κείμενη νομοθεσία για την Πυρασφάλεια των σχολικών αιθουσών η οποία με τα ΠΔ 41/2018 ΦΕΚ Α 80/07.05.2018, ΠΔ 71/88 και την πυροσβεστική διάταξη 16/2015 ΦΕΚ Β- 29.10.2015 προβλέπει με σαφήνεια ότι σε κάθε σχολική αίθουσα πρέπει να αναλογούν 2 τμ ελεύθερου χώρου ανά μαθητή.

Επιπλέον αναιρεί τις οδηγίες του ΙΕΠ για την παροχή ψυχο-κοινωνικής στήριξης στους μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο ύστερα από την τηλεκπαίδευση και την καραντίνα των προηγούμενων δύο ετών, καθώς μέσα στα πολυπληθή τμήματα ούτε η αναγνώριση τέτοιων αναγκών είναι δυνατή ούτε η πραγματοποίηση ανάλογων δράσεων. Αντίθετα, με τις επιχειρούμενες συμπτύξεις τμημάτων και τις συνακόλουθες αλλαγές διδασκόντων 1 μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι μαθητές θα υποστούν μία νέα αναστάτωση. Για τα  παιδιά δε με ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες οι  συνέπειες θα είναι οδυνηρές στο δικαίωμά τους στη μόρφωση. Αλλά και οι μαθητές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού δεν μπορούν να διαχειριστούν τις αλλαγές τμημάτων.

Επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για αντισεισμική προστασία σε αίθουσες όπου τα θρανία θα εφάπτονται στην έδρα και τους τοίχους, με ελάχιστο χώρο διέλευσης ανάμεσα σε αυτά και δυσχερή μετακίνηση. Αλήθεια, πώς θα μπορούν οι μαθητές να κρυφτούν κάτω από τα θρανία ή να εκκενώσουν γρήγορα μία αίθουσα, όταν δεν θα χωράνε να περάσουν από το διάδρομο;

Είναι δε αυτονόητο ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα τόσο λιγότερος είναι ο διαθέσιμος χρόνος για άμεση επικοινωνία του κάθε μαθητή με τον εκπαιδευτικό και εξατομικευμένη ανατροφοδότηση από αυτόν, για την ανάπτυξη διαλόγου, την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και ανάλογα περιορίζονται οι δυνατότητες για την εφαρμογή διαφοροποιημένης διδασκαλίας, βιωματικής μάθησης και γενικότερα σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας.

Τέλος οι συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, που ήδη είναι δυσχερείς (εκπαιδευτικοί λάστιχο), γίνονται δυσχερέστερες, καθώς σε κάθε σύλλογο διδασκόντων  μετά τις συγχωνεύσεις οι τελευταίοι τοποθετηθέντες στα σχολεία αυτά. οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές θα πρέπει να διακτινιστούν για να συμπληρώσουν το ωράριο τους  σε τρία και πλέον σχολεία. Επίσης και άλλοι από τους διδάσκοντες θα αναγκάζονται εκ νέου, για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους να παίρνουν μαθήματα μέχρι και τρίτης ανάθεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του μαθήματος της επιστήμης που ο καθένας έχει σπουδάσει. Έτσι  θα έχουμε ο μαθηματικός να διδάσκει γεωγραφία, ο καθηγητής Φ.Α Οικιακή οικονομία κ.λ.π. Το αποτέλεσμα θα είναι η μια ειδικότητα να εμπλέκεται μέσα στην άλλη με επακόλουθο να υπάρξουν ειδικότητες που θα αφανιστούν (π.χ .Γεωλόγοι, Οικιακής Οικονομίας κ. ά.). Όλες οι παραπάνω αρνητικές επισημάνσεις επιβεβαιώνουν ότι το ΥΠΑΙΘ δεν απασκοπεί στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως διατυμπανίζει,  με την «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την ΕΛΜΕ να απαιτήσει από την ΟΛΜΕ: 

    • να οργανώσει άμεσα πανελλαδική μέρα κινητοποίησης, με κύριο αίτημα «όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων» σε συνεννόηση με Συνομοσπονδίες Γονέων και τους μαθητές στην Αθήνα στο Υπουργείο Παιδείας και στην επαρχία στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκ/σης, 

    • να ζητήσει σε συνάντηση με την Υπουργό την αλλαγή της απόφασής της για τις συγχωνεύσεις για ουσιαστικούς εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς, υγειονομικούς λόγους καθώς και για λόγους εξασφάλισης της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων στη ζωντανή πραγματικότητα. Στην αντίθετη περίπτωση η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το ΥΠΑΙΘ και τη Διοίκηση  που δε μπορεί να ισχυρίζονται πλέον ότι « δε γνώριζαν, δεν ήξεραν»!

    • Η νομική υπηρεσία της ΟΛΜΕ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το τόσα σοβαρά θέματα (υγειονομικά μέτρα, πυροπροστασία, αντισεισμική προστασία) τα οποία καταπατούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. 

    • Να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα μονίμων, νεοδιόριστων και αναπληρωτών  καθώς τα  νέα δεδομένα θέλουν τον εκπαιδευτικό «ντελίβερι».

* Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών  των σχολείων ν. Ηλείας:  Γυμνασίου Ζαχάρως ,3ου Γυμνασίου Πύργου,    Γυμνασίου Πελοπίου, 4ου Γυμνασίου Πύργου. 

 

Στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Από αύριο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τα δημόσια σχολεία η πλατφόρμα edupass.gov.gr, μέσω της οποίας θα εκδίδεται η Σχολική Κάρτα για COVID-19, ενώ ενσωματώνονται και όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μέσω της πλατφόρμας «o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Οι γονείς ή οι ενήλικοι μαθητές, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και ακολούθως την κατηγορία «Δήλωση self test Μαθητών/τριών-Εκδοση Σχολικής Κάρτας για covid-19», αυθεντικοποιούνται με τη χρήση κωδικών taxisnet. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδουν και εκτυπώνουν τη σχολική κάρτα, την οποία ο μαθητής επιδεικνύει στο σχολείο.

Στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr θα πρέπει να δηλωθούν από βδομάδα και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων (δήλωση που γίνεται εφάπαξ), αλλά και τα αποτελέσματα των tests κάθε φορά που γίνονται αυτά για τους ανεμβολίαστους, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων (π.χ. φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση).

Τι θα γίνει με τα self tests

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγήςΣτην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα. 

Υπόχρεοι για την πλατφόρμα edupass

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: 

(α) οι μαθητές/τριες,

(β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.),

(γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους. 

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

 31.10.2021 - 05:41

Τι αλλάζει στα σχολεία από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου - Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Δέκα αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλαγές που αφορούν τα διαγνωστικά τεστ, τη χρήση μάσκας και γενικότερα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Οι αλλαγές δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ την περασμένη Τρίτη.

Πέραν των δέκα αυτών αλλαγών τα υπόλοιπα άρθρα της υπουργικής απόφασης ισχύουν ως έχουν. Δείτε αναλυτικά εδώ

Όλες οι αλλαγές στα σχολεία από τη Δευτέρα

1. Υποχρεωτικό rapid test ή PCR test με έξοδα του εκπαιδευτικού: Η εξαίρεση για την πρώτη εβδομάδα

Όσοι εκπαιδευτικοί ή μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) που δεν προσκομίζουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate EUDCC) με πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή τη νόσηση από τον κορονοϊό υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test), με δική τους δαπάνη, δύο φορές ανά σχολική εβδομάδα πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντιστοίχως.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.). 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας ο πρώτος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) διενεργείται έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την πρώτη ημέρα προσέλευσης στην υπηρεσία. 

Για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων εφαρμόζεται ό,τι κάθε φορά ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντιστοίχως.

2. Δήλωση self - test στο edupass

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/ τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες που φοιτούν σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) .

Aφού επιλέξουν την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και, ακολούθως «Δήλωση Self Test Μαθητών/τριών - Έκδοση Σχολικής Κάρτας για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών taxisnet, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 727/2020 (Α’ 184), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος, σύμφωνα με τη οριζόμενα στο άρθρο 4 της υπό στοιχεία 124068/ΓΔ4/1.10.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Επικρατείας (Β’ 4558).

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες που φοιτούν σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών taxisnet, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/ τρια/Υποδιευθυντή/τρια, ή Προϊστάμενο/νη.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς/ κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι αρνητικός, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

3. Διαχείριση περιστατικών COVID-19

Εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, ή άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, υποβάλλονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, επιπλέον των δύο (2) υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών ελέγχων ανά εβδομάδα (αυτοδιαγνωστικών στην περίπτωση των μαθητών/τριών και εργαστηριακών διαγνωστικών στην περίπτωση των μελών του προσωπικού), σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που θα παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς υγείας και συγκεκριμένα είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές του ΕΟΔΥ (όπως είναι κάθε φορά αναρτημένες στην ηλεκτρονική του διεύθυνση: eody.gov.gr/komytesting-eody/), δύο (2) φορές στο διάστημα των επτά (7) ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Διευκρινίζεται ότι αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Ειδικότερα: Ως ημέρα 0 υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την ημέρα 0 έως 1 καθώς και την ημέρα 7 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα διενεργούνται τα επιπρόσθετα του συστηματικού ελέγχου rapid test. Τις ημέρες 3 και 5, οι μεν ανεμβολίαστοι μαθητές/τριες θα υποβάλλονται στον τακτικό τους αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, οι δε ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μέλη του λοιπού προσωπικού θα υποβάλλονται στον τακτικό τους εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Κατά τις ημέρες προσέλευσης των μαθητών/τριών για τη διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου κατά τα παραπάνω οριζόμενα καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες. Αντιστοίχως, οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ που προσέρχονται σε δομές για την διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου κατά τα ανωτέρω, κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο/η COVID-19 της σχολικής μονάδας δεν θεωρούνται αδικαιολογήτως απόντες/απούσες. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές/τριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ μεταβαίνουν στις δομές για τη διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου επιδεικνύοντας βεβαίωση από τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας ότι αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα αποτελέσματα του ως άνω ελέγχου θα προσκομίζονται κάθε φορά και θα καταγράφονται από τον υπεύθυνο COVID-19 της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα τα καταχωρίζει στη φόρμα ιχνηλάτησης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ). Μετά την πάροδο της επταήμερης περιόδου συστηματικής εργαστηριακής παρακολούθησης, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, επιστρέφουν στην διαδικασία τακτικού ελέγχου ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (2 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους μαθητές/τριες και 2 εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π., ενώ για τα λοιπά μέλη του προσωπικού εφαρμόζεται ό,τι κάθε φορά ισχύει για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα).

4. Aνεμβολίαστοι mαθητές/τριες ή χωρίς ιστορικό νόσησης

sxoleia-mathites-ekpaideusi

Μαθητές/τριες ανεμβολίαστοι ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο που:

1. ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19,

2. ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα κ.λπ.) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας του κρούσματος (σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν) εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον μια (1) διδακτική ώρα,

3. μετακινήθηκαν με το ίδιο ταξί ή άλλο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή σχολικό λεωφορείο και κάθονταν σε κοντινή θέση, όπως: στη διπλανή θέση του ίδιου θρανίου, στο μπροστινό ή πίσω θρανίο, στο πλαϊνό θρανίο (εάν υπάρχει και η απόσταση είναι μικρότερη του 1,5 μέτρου), σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test τις ημέρες 0 έως 1 και 7, από την τελευταία επαφή με το κρούσμα καθώς και σε self test καθημερινά στο μεσοδιάστημα μεταξύ των rapid test.

Επισημαίνεται ότι για τους μαθητές/τριες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ανήκουν στην κατηγορία αυτή, δε θα υπάρξει διαφοροποίηση από τα προβλεπόμενα υπό το στοιχείο

6. Ανεμβολίαστοι μαθητές ή μέλη του προσωπικού ή άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνοπου είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, λόγω της συνεχιζόμενης και υψηλού κινδύνου έκθεσης, θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της δεκαήμερης απομόνωσης από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και επιστροφή στις σχολικές δραστηριότητες την ενδέκατη ημέρα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, και με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου ή μοριακό τεστ PCR) τη δέκατη ημέρα. Εάν το τεστ είναι αρνητικό γίνεται άρση της απομόνωσης αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των δεκατεσσάρων ημερών. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.

5. Προσωπικά δεδομένα

Για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας edupass.gov.gr ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπό στοιχεία 124068/ΓΔ4/1.10.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Επικρατείας και ιδίως στο άρθρο 5 αυτής (Β’ 4558).

6. Edupass

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «edupass.gov.gr». Τα φυσικά πρόσωπα, ενήλικα αυτοπροσώπως ή ανήλικα μέσω των γονέων/κηδεμόνων/επιτρόπων τους, τα οποία θα συμμετάσχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε δημόσια εκπαιδευτική δομή πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στην πλατφόρμα «edupass.gov.gr» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 124068/ΓΔ4/1.10.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Επικρατείας (Β’ 4558).

7. Διαγράφεται η παράγραφος 2 του άρθρου 9 της κοινής υπουργικής απόφασης

Η παράγραφος του άρθρου με τίτλο «Προϋποθέσεις αποχής από την διά ζώσης διδασκαλία και ένταξης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» που διαγράφεται ανέφερε:

«Παιδιά με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου».

8. Διεξαγωγή εξετάσεων

Η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο επιτρέπεται μόνο με την απλή επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή έγχαρτης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο, αν είναι ενήλικος/η, ή τον γονέα/κηδεμόνα του εάν πρόκειται για ανήλικο/η.

Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό ή τον διαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον/την εξεταζόμενο/η.

Οι φορείς διοργάνωσης των εξετάσεων/εξεταστικά κέντρα όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της υποχρέωσης διενέργειας από το εν λόγω προσωπικό, το οποίο δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την εξέταση.

Η δαπάνη για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου του προηγούμενου εδαφίου βαρύνει το προσωπικό.

9. Μετακίνηση των μαθητών

Ειδικώς στην περίπτωση της μετακίνησης μαθητών, κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 61910/07-10-2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας και Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β’ 4674), όπως εκάστοτε ισχύει, επιτρέπεται η μεταφορά μαθητών και εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας του παρόντος άρθρου:

α. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγεται συγχρωτισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.

β. Τα οχήματα κάθε κατηγορίας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών τους, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% [διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι εννέα (9) μέρη νερό και ένα (1) μέρος χλωρίνης], ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.

γ. Οι οδηγοί οχημάτων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, οι συνοδοί, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες φέρουν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα (απλή χειρουργική ή υφασμάτινη με τις κατάλληλες προδιαγραφές) σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης μάσκας του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση που κάποιος επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

δ. Συστήνεται η τοποθέτηση του μαθητή σε προκαθορισμένη θέση, η οποία δεν θα αλλάζει. Προκρίνεται μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.»

«3. Σε περίπτωση που μαθητής/τρια δεν τηρεί τις υποχρεώσεις ως προς τη χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με τις κατάλληλες προδιαγραφές), σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης μάσκας του ΕΟΔΥ, δεν γίνεται δεκτή από τον οδηγό ή/και τον συνοδό η επιβίβασή του στο όχημα.» «5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος από τον οδηγό ή τον συνοδό του οχήματος εφαρμόζεται αναλόγως η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 61910/07-10-2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας και Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β’ 4674), όπως εκάστοτε ισχύει.

10. Πρόστιμο για μη χρήση προστατευτικής μάσκας

Η παράβαση της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με τις κατάλληλες προδιαγραφές) επισύρει την επιβολή διοικητικού προστίμου, όπως αυτό καθορίστηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 61910/07-10-2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας και Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β’ 4674), όπως εκάστοτε ισχύει.