Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

 

Οδηγίες για την μέχρι και οκτάωρη υποχρεωτική χρήση μάσκας των μαθητών ζήτησε το υπ. Παιδείας από τον ΕΟΔΥ

Υπ. Παιδείας: "Εξακολουθούν τα κρούσματα να προέρχονται ως επί το πλείστον από έξω από το σχολείο”
Δημοσίευση: 23/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αποστολή οδηγιών προς τις σχολικές μονάδες , τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών , σχετικά με τα “διαλείμματα από τη χρήση της μάσκας” που μπορούν να τηρούν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διάρκεια μέχρι και οκτάωρης υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ζήτησε  το υπουργείο Παιδείας από την Επιτροπή των Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα   το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα ότι  “εξακολουθούν τα κρούσματα να προέρχονται ως επί το πλείστον από έξω από το σχολείο”, ενώ έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία:”Οι σχολικές μονάδες που παραμένουν κλειστές για προληπτικούς λόγους είναι το 0,25% των σχολικών μονάδων της χώρας, και τα τμήματα το 0,47% των τμημάτων της χώρας”.

Στο μεταξύ αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσπίζονται νέα, οριζόντια προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα διαλείμματα των σχολείων που ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες της χώρας που έχουν ενταχθεί στο τρίτο (πορτοκαλί) και τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται για την ώρα και η Αττική. 

Σημειώνεται ότι στη Φυσική Αγωγή (γυμναστική) εξακολουθεί και δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Οσον αφορά στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων, συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των σχολείων, αλλά με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους αυτών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4681/22-10-2020.

Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί επίπεδο 4 μόνο η τηλε-εκπαίδευση για τα θεωρητικά μαθήματα και αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις (σ.σ. οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν όπως το υπόλοιπο δημόσιο του Νομού).

Για τις περιοχές με επίπεδο 3 θα ισχύσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας  και διδασκαλία με φυσική παρουσία εφόσον ο αριθμός  των εγγεγραμμένων φοιτητών  ανέρχεται κατ ανώτατο όριο έως  50 για τις διαλέξεις και διδασκαλία με φυσική παρουσία για εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις και φροντιστηριακά μαθήματα σε ομάδες φοιτητών (κάθε ομάδα αριθμεί έως  30 άτομα).

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο “κόκκινο” και “πορτοκαλί”

Στο «κόκκινο»

  1.     Κοζάνη
  2.     Καστοριά

Στο «πορτοκαλί»

Οι Περιφερειακές Ενότητες

  1.     Πέλλας
  2.     Ιωαννίνων
  3.     Τρικάλων
  4.     Καρδίτσας
  5.     Λέσβου
  6.     Ανατολικής Αττικής
  7.     Δυτικής Αττικής
  8.     Νήσων Αττικής
  9.     Δυτικού Τομέα Αθηνών
  10.     Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  11.     Βόρειου Τομέα Αθηνών
  12.     Νότιου Τομέα Αθηνών
  13.     Πειραιά, Κέας - Κύθνου
  14.     Ζακύνθου
  15.     Αχαΐας
  16.     Σάμου
  17.     Μυκόνου
  18.     Θήρας
  19.     Ηρακλείου
  20.     Βοιωτίας
  21.     Θεσσαλονίκης
  22.     Λάρισας
  23.     Σερρών

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού μειώνεται τις ακόλουθες περιοχές:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.

Ενώ στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Άρα, το επίπεδο  συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, με 13 Περιφερειακές Ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: