Περισσότεροι από έξι στους δέκα μαθητές (63% του συνόλου) φοιτούν σε τμήματα των 22-27 μαθητών, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται σε 67% στην Αττική. Μάλιστα, το 23% των μαθητών (σχεδόν το 1/4) φοιτά σε τμήματα των 25-27 μαθητών, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ.
Η ομοσπονδία τονίζει ότι το στοιχείο ότι ο μέσος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 17 είναι έωλο, ενώ η πραγματική εικόνα της κατάστασης απεικονίζεται από τη διάμεσο (αυτή που είναι μεγαλύτερη ή ίση από το 50% των παρατηρήσεων και μικρότερη ή ίση από το υπόλοιπο 50%) των 22 μαθητών.
Επιπλέον, 23% των μαθητών (σχεδόν το 1/4) φοιτούν σε τμήματα των 25-27 μαθητών.Το κόστος για το διδακτικό προσωπικό
Παράλληλα, περί τα 800.000 ευρώ υπολογίζεται το ημερήσιο κόστος για τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων (μέχρι 15 μαθητές) στα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού,Το συγκεκριμένο ποσό, τονίζει η ΟΛΜΕ, απέχει πολύ από τις αναφορές της ηγεσίας του υπ. Παιδείας για ημερήσιο κόστος 10.000.000 ευρώ ημερησίως.
Η εξεύρεση αιθουσών (και μόνο) θα έλυνε το πρόβλημα σε βαθμό 40%
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα η έγκαιρη αξιοποίηση των κενών αιθουσών και μόνο θα μπορούσε να μειώσει την ένταση του προβλήματος του συγχρωτισμού κατά 41%, ενώ μέρος των κτιριακών αναγκών θα μπορούσαν να λυθούν με τις εγκαταστάσεις σχολείων που έκλεισαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 2.000.Συμπερασματικά, τονίζεται πως αν το ΥΠΑΙΘ είχε εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε να αξιοποιήσει και μόνο τις κενές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία, 4 στους 10 μαθητές δεν θα φοιτούσαν πλέον σε πολυπληθή και κυρίως σε υπερμεγέθη τμήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου