Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Τα σχολεία θα ανοίξουν για τη Γ Λυκείου- Οι μαθητές θα προσέλθουν;-Κανείς υπουργός δεν τόλμησε να βάλει "φρένο" στο φαινόμενο να αδειάζουν οι αίθουσες μετά το Μάρτιο

Εδώ και πολλά χρόνια, μετά το Μάρτιο μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους οι καθηγητές στη Γ Λυκείου κάνουν μαθήματα σε σχεδόν μισοάδειες αίθουσες
Δημοσίευση: 01/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Το γνωστό στο υπουργείο Παιδείας “παζάρι” των απουσιών στη Γ Λυκείου, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβερνητική    απόφαση να επαναλειτουργήσει η τελευταία τάξη του Λυκείου  στις 11 Μαίου θα μοιάζει περίπου  με το “εμείς θα κάνουμε πως ανοίγουμε τα σχολεία κι εσείς θα κάνετε πως κάνετε μάθημα”.
Ευχόμαστε να μην επαληθευθούμε.
Είναι γνωστό στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία , εδώ και πολλά χρόνια, ότι μετά το Μάρτιο μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους οι καθηγητές στη Γ Λυκείου κάνουν μαθήματα σε σχεδόν μισοάδειες.
Είναι πασίγνωστο σε όλους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, υπουργείο) ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όσοι μαθητές, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, «ξόδεψαν» πολλές από τις 114 απουσίες τους.
Στην πράξη οι τάξεις είναι (τουλάχιστον) μισοάδειες, ενώ σε πολλά σχολεία, δεν παρουσιάζεται ούτε το ¼ των μαθητών της Γ’. 
Αυτή η «περίεργη» κατάσταση μολονότι έχει εντοπιστεί, έχει σχολιαστεί, έχει «καταδικαστεί», παραμένει άθικτη εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.
Κάποιες φορές, στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εκτονώσουν  η δυσαρέσκεια, υπόσχονται ότι θα κάνουν μια ομοιόμορφη κατανομή των απουσιών, στο σύνολο του σχολικού έτους.
Όμως, πολύ σύντομα όλες οι υποσχέσεις ξεχνιούνταν και η «παράδοση» συνεχίζεται.
Φέτος, ερωτηματικό παραμένει εάν -με  την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε (πανδημία)- κι αυτό το ¼ των μαθητών που περνούσε από το σχολείο (ήταν και τα κυλικεία ανοικτά....) θα  πάει στο σχολείο.
Καρκινικό κύτταρο
“Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”, είχε σχολιάσει το γεγονός ο πρώην υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου.
"Ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων
Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .
Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.
Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.
"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.
17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες  μόνο τον Απρίλιο
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:
Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν  100.689.
Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του περσινού σχολικού έτους έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).
Το esos επισημαίνει κάθε χρόνο προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κάτι που είναι κοινό μυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα, και το θυμίζει και τώρα προς την υπουργό Ν. Κεραμέως, προκειμένου να βάλει “φρένο” στο ελληνικό φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: