Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018


SOS από Υεμένη: Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά στα όρια του λιμού

Δραματική προειδοποίηση απευθύνει η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ‘Save the Children’ για την επισιτιστική κρίση στην Υεμένη, γνωστοποιώντας πως, ενώ ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυε επίθεση μεγάλης κλίμακας στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Χοντέιντα, περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.
Την Τρίτη, οι δυνάμεις του στρατιωτικού συνασπισμού που πολεμάει τους Χούτι, εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Χοντέιντα, θύλακα των σιιτών ανταρτών.
Η βρετανική οργάνωση εφιστά την προσοχή πως η καταστροφή του κομβικού αυτού λιμανιού ή ο προσωρινός αποκλεισμός του θα εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, βάζοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά σε κίνδυνο λιμού.
«Εκατομμύρια παιδιά δεν ξέρουν πότε ή αν θα ξαναφάνε. Σε ένα νοσοκομείο που επισκέφτηκα στα βόρεια της χώρας, τα μωρά ήταν υπερβολικά αδύναμα ακόμη και για να κλάψουν. Το σώμα τους είναι εξαντλημένο από την πείνα. Κι αυτό μπορεί να ισχύει σε κάθε νοσοκομείο της Υεμένης», τονίζει η Χέλε Τόρνινγκ – Σμιτ, επικεφαλής της βρετανικής ΜΚΟ Save the Children που εξηγεί πως η επισιτιστική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους νέους της χώρας.
«Ό,τι συμβαίνει στη Χοντέιντα, έχει άμεση επίπτωση στα παιδιά και τις οικογένειες σε ολόκληρη την Υεμένη. Ακόμη και η διατάραξη στις προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας μέσω του κομβικού αυτού λιμανιού μπορεί να μεταφράζεται σε θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων υποσιτισμένων παιδιών, ανήμπορων να βρουν τροφή που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωση», τονίζει η Σμιτ, σημειώνοντας πως το λιμάνι τροφοδοτεί με αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης περί το 80% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Video: Στη Χοντέιντα της Υεμένης τα βομβαρδιστικά δεν σταματούν λεπτό να πετούν (vid)
Η πιο δυσοίωνη εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο ακόμη και για 250.000 νεκρούς, στην περίπτωση επίθεσης στο σημαντικό αυτό λιμάνι.
Η στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού στη συγκεκριμένη επαρχία είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο, ωστόσο, οι μάχες είχαν σταματήσει προσωρινά ιδίως στην Χοντέιντα, εν μέσω διεθνών προσπαθειών να φέρουν τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Έβλεπα τα κόκκαλά της…»

Οι μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει η Save the Children από τους πολίτες της χώρας είναι αποκαλυπτικές της κρίσης δίχως διαφαινόμενο τέλος.
«Όταν η Σούχα έγινε έξι μηνών αρρώστησε», λέει η Μανάλ, η οποία για λόγους ασφαλείας έχει αλλάξει τόσο το δικό της όνομα όσο και της κόρης της: «Έβλεπα τα κόκκαλά της αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για εκείνην. Δεν είχα χρήματα για μεταφορά. Έπρεπε να δανειστώ για να την πάω στο νοσοκομείο που είναι αρκετά μακριά από το χωριό μας. Τις περισσότερες μέρες τρώμε δύο γεύματα την ημέρα. Ψωμί και τσάι το πρωί, πατάτες και ντομάτες το μεσημέρι. Συνήθως εγώ δεν τρώω. Τα κρατάω για τα παιδιά μου».

Υπό τον τρόμο των επιδημιών

Ο λιμός είναι ένα σκέλος της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τους πολίτες μιας χώρας υπό πολιορκία. Τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ξεσπάσματος τρίτης επιδημίας χολέρας.
«Είχαμε δύο μεγάλα κύματα επιδημίας χολέρας τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς τα στοιχεία που έχουμε τις τελευταίες ημέρες έως εβδομάδες υποδεικνύουν πως ίσως βρισκόμαστε στο χείλος μιας τρίτης μεγάλης επιδημίας χολέρας», σημειώνει ο Πίτερ Σαλάμα, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα ετοιμότητας και ανταπόκρισης του ΠΟΥ.
Πάνω από 1,1 εκατομμύριο περιστατικών χολέρας έχουν καταγραφεί στην Υεμένη από τον Απρίλιο του 2017 και τουλάχιστον 2.300 θάνατοι, σχετιζόμενοι με την αρρώστια.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: