Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Καλλιεργεί το σχολείο την αγάπη;
Του Νίκου Τσούλια
Απορούμε (και εξανιστάμεθα ηθικολογώντας με προχειρότητα και ελαφρότητα) με την πυκνότητα των γεγονότων της σχολικής βίας. Απορούμε και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε πειστικά την όλο και μεγαλύτερη αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων στους μαθητές και στους νέους. Απορούμε και δεν έχουμε άποψη για την όλο και μεγαλύτερη μονομερή προσκόλληση παιδιών και νέων στο διαδίκτυο με την ταυτόχρονη απομόνωσή τους από παρέες και φιλίες.
Δίνουμε άπειρες επεξηγήσεις – προσωπικές, πολιτικές, κοινωνιολογικές – για αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις. Και θεωρώ ότι όλες αυτές οι όψεις φωτίζουν πλευρές των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν. Όμως δεν αγγίζουν τον πυρήνα τους, τη βασική αιτία τους. Είναι το έλλειμμα αγάπης, η μη καλλιέργεια του συναισθήματος, η μη ουμανιστική διαπαιδαγώγηση των παιδιών που γεννούν την αποξένωση, την αλλοτρίωση, την επιδερμική φιλία, τη σκίαση της χαράς και της αισιοδοξίας, την υπονόμευση του αγώνα για τη ζωή.
Οι μαθητές δεν γνωρίζουν την αγάπη που έχουν ανάγκη και στο βαθμό που απαιτείται ούτε στην οικογένεια ούτε στο σχολείο και φυσικά δεν διαπαιδαγωγούνται σε αυτή!
Όμως, η αγάπη δεν είναι για τους αδύνατους ανθρώπους ούτε τους κάνει ευάλωτους, όπως γενικά πιστεύεται. Η αγάπη ανοίγει τη σκέψη του ανθρώπου. Προάγει το συναισθηματισμό του. Καλλιεργεί τις ευαισθησίες του. Εξημερώνει τα πάθη. Εξευγενίζει τις συμπεριφορές. Εξανθρωπίζει την προσωπικότητα. Ολοκληρώνει χρηστούς χαρακτήρες. Εξυψώνει την ψυχή. Η αγάπη είναι το άλας της ζωής, το φως του πνεύματος!
Μόνο αυτή μπορεί να οδηγεί στην ομορφιά και στο νόημα της ζωής. Να καταλαγιάζει υπαρξιακές αγωνίες και να προάγει την αναζήτηση ως στοιχείο δημιουργικής δύναμης. Ο άνθρωπος γίνεται δυνάμει άνθρωπος με την κατάκτηση της λογικής και την ανάδυση της συνείδησης. Όμως ο άνθρωπος γίνεται οριστικά άνθρωπος με την απόλυτη προσχώρησή του στον κόσμο της αγάπης. Τότε μόνο ολοκληρώνεται.
Η αγάπη θεωρείται δεδομένη στους κόλπους της οικογένειας. Είναι ο ισχυρός συνεκτικός δεσμός. Συνενώνει τους ανθρώπους σε έναν ενιαίο και αδιαίρετο κόσμο. Αλλά πρέπει να εκφράζεται και να καλλιεργείται. Δεν προκύπτει ως αυτόματη λειτουργία. Και κάτι άλλο. Αυτή η κραταιά αγάπη εντός της οικογένειας πρέπει και να εξάγεται εκτός αυτής. Αν τούτο δεν συμβαίνει, τότε είναι ελλειμματική ή μάλλον δεν έχει τον πυρήνα της. Γιατί η αγάπη ή θα χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σε κάθε του έκφρασή του και ενέργειά του ή θα είναι ένα ακαθόριστο συναίσθημα που θα κινείται κυρίως στη λογική του στενού προσωπικού συμφέροντος· θα είναι δηλαδή απόλυτα παρακμιακή και δεν θα έχει σχέση με την ουσία της.
Στο σχολείο υπάρχει αγάπη αλλά δεν ολοκληρώνεται. Και μάλιστα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι στις μικρές ηλικίες έχει μεγάλη πέραση (νηπιαγωγείο, δημοτικό) και όσο πάμε προς τα πάνω ξεθωριάζει η παρουσία της. Η αγάπη μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων είναι απαραίτητο στοιχείο για τη μάθηση και τη διαπαιδαγώγηση.
Όλοι ξέρουμε ότι οι μαθητές συμμετέχουν πιο ενεργητικά το μάθημα των εκπαιδευτικών που αγαπούν ή συμπαθούν και ότι βάζουν τείχη στους εκπαιδευτικούς που αντιπαθούν. Και ξέρουμε επίσης, εμείς οι εκπαιδευτικοί, ότι η αγάπη των μαθητών μας δίνει τη μεγαλύτερη δύναμη για να ευδοκιμήσει το έργο μας και είναι η πρώτη των πρώτων επιβράβευσή μας για όλη τη ζωή μας! Αν λοιπόν είναι τόσο ισχυρή η ανάγκη της αγάπης στο σχολείο, γιατί δεν την καλλιεργούμε, γιατί δεν μιλάμε γι’ αυτή;
Αλλά υπάρχει και η κοινωνιολογική και η κοσμοθεωρητική πλευρά. Γιατί ένας πολίτης να συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες, σε μορφωτικές και πολιτισμικές πρωτοβουλίες, αν δεν αγαπά τους ανθρώπους, αν δεν πιστεύει στην δικαιοσύνη, στην ισότητα, στην αλληλεγγύη, στη συνεργατικότητα, στη φιλία – απλά και μόνο γιατί είναι μέλος ενός κατ’ όνομα προοδευτικού κόμματος; Ο Π. Φρέιρε αναδεικνύει την αγάπη ως υπέρτατη αξία για μια δίκαιη κοινωνία. «Το θάρρος να αγαπάς όχι μόνο δεν είναι βόλεμα μ’ έναν άδικο κόσμο, αλλά είναι αντίθετα η αλλαγή αυτού του κόσμου για χάρη της όλο και μεγαλύτερης απελευθέρωσης του ανθρώπου».
Μπορούμε να μη μιλάμε για το πιο βασικό στοιχείο της ζωής στην οικογένεια, στο σχολείο, στους κοινωνικούς θεσμούς; Τότε ποιο μπορεί να είναι ο βασικός σκοπός της αγωγής; Μήπως έχουμε προσχωρήσει στον εμπορευματοποιημένο τρόπο ζωής παραμερίζοντας κάθε ανθρωπιστική αξία; Ο Τζον Ντιούι είχε προσεγγίσει έγκαιρα αυτή την εξέλιξη. «Ενώ οι εκπαιδευτικοί φωστήρες μας διατείνονται ότι η εκπαίδευση έχει σα στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, οι περισσότεροι απ’ αυτούς, που περνάνε από τα θρανία του σχολείου, τη βλέπουν μονάχα σαν ένα αποκλειστικό πρακτικό εφόδιο, για την απόκτηση μεγαλύτερης ευμάρειας».
Αν το σχολείο δεν αναδείξει την αγάπη ως την κορωνίδα της λειτουργίας του και της αποστολής του, δεν μπορεί να διαπαιδαγωγήσει. Αλλά τότε δεν θα έχει μεταπέσει σε έναν θεσμό παροχής γνώσεων και δεξιοτήτων; Δεν θα έχει υπονομεύσει την ίδια την «ιδρυτική του πράξη»;
Σε κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας - Τα αιτήματα των μαθητών
1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας
Το 15μελές του 1ου Γυμνασίου Χαλκηδόνας αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με κύριο αίτημα "την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της που αφορά στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ."
Οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη και τα αιτήματά τους εστιάζονται στις εξετάσεις που πληθαίνουν. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν στα αιτήματά τους που έστειλαν στο alfavita.gr "καταργούν τις ενδοσχολικές και ουσιαστικά βάζουν πανελλαδικές Χ2. Δηλαδή δίνουμε και πανελλαδικές και εξετάσεις ανά δήμο ή περιφέρεια με θέματα και δυσκολία πανελλαδικού επιπέδου ακόμα και για να πάρουμε το απολυτήριο."
Διαβάστε τα αιτήματα των μαθητών και δείτε φωτογραφίες από το σχολείο τους όπως μας τις έστειλαν οι μαθητές.
1o_gymnasio_halkidonas_1.png
Τα αιτήματα των μαθητών
1o_gymnasio_halkidonas_2.png
Τα αιτήματα των μαθητών
1o_gymnasio_halkidonas_3.png
Σε κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας
1o_gymnasio_halkidonas_4.png
Σε κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας
1o_gymnasio_halkidonas_6.png
Σε κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας
1o_gymnasio_halkidonas_5.jpg

Για τις μαθητικές κινητοποιήσεις και τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που στις 29 Οκτωβρίου πλημμύρησαν τους δρόμους σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη τη χώρα διαδηλώνοντας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο λύκειο. Πραγματοποιήθηκαν μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Λύκειο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Θέλουμε σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει».
Σε αυτές τις κινητοποιήσεις για ακόμα μια φορά έλαμψαν δια της απουσίας τους οι δυνάμεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ, ΠΕΚ).
Δεν μας κάνει εντύπωση, αφού τελικά στο ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν υπάρχουν τρεις παρατάξεις που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά η εξής μια: αυτή που υπηρετεί την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης για μια εκπαίδευση με όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς, με υποβαθμισμένα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
Η στάση τους και η υποκριτική τους τακτική απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο δείχνει ότι θέλει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει…
Η ΑΣΕ εδώ και μέρες, στείλαμε πρόταση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για να υπάρχει συμμετοχή των συναδέλφων με διευκολυντική στάση εργασίας στην κινητοποίηση των μαθητών ενάντια στο νέο Λύκειο, προτείνοντας ως πλαίσιο την ίδια την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για το νέο Λύκειο. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από την συγκεκριμένη πλειοψηφία.
Φαίνεται ότι η  απόφαση της ΟΛΜΕ για το νέο Λύκειο ήταν για το ξεκάρφωμα. Έβγαλαν μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας, όχι και να γίνουν μαζικοί αγώνες με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς  για να εμποδίσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Τι και αν δεκάδες 15μελή στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, η ΑΣΓΜΕ, οι ενώσεις Γονέων των μουσικών και καλλιτεχνικών λυκείων, αλλά και πολλές ΕΛΜΕ πήραν απόφαση για αυτή την κινητοποίηση, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας έδειξαν υπευθυνότητα και σύνεση… για να μπορεί απρόσκοπτα η κυβέρνηση να εφαρμόζει την πολιτική της.
Συνάδελφοι, δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην επιβεβαιώνεται η ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ανάγκη δηλαδή να βγάλουμε από την πλάτη των σωματείων  τις δυνάμεις που στηρίζουν αντιλαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις, να γίνουν τα σωματεία πραγματικά στηρίγματα, οργανωτές της πάλης για τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή.
Μπροστά στις αρχαιρεσίες για τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να μην δώσουν πράσινο φως σε αυτές τις πολιτικές, να αναδείξουν εκπροσώπους που θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων για όλα τα προβλήματα τους. Η άνοδος των δυνάμεων της ΑΣΕ σε αυτές τις αρχαιρεσίες μπορεί να γίνει το βήμα, να δώσει το μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε την «κανονικότητα» του μεταμνημονιακού μνημονίου, ότι όλοι αυτοί που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς δεν θα βρουν την πόρτα ανοιχτή!!
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και στις τρεις κάλπες των Υπηρεσιακών Συμβουλίων
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών!
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ  ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ,
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ!!
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου
Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
Οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας αλλά και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν μαθήματα την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, λόγω της διεξαγωγής εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.).
Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν τα τακτικά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) που ανήκουν οργανικά σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) της χώρας, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα των εκλογέων.
Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα τακτικά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Γνωμοδότηση ΝΣΚ 32/2011).

Τα 35 συνθήματα της σημερινής πανελλαδικής μαθητικής κινητοποίησης

Δημοσίευση: 29/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
 Τριανταπέντε συνθήματα θα ακουστούν στη σημερινή  πανελλαδική  μαθητική  κινητοποίηση, σύμφωνα με το Συντονιστικό μαθητών Αθήνας.
 Πρόκειται για τα εξής:
  1.     Τόσες εξετάσεις ούτε οι ασθενείς, θα μας αρρωστήσουν αν δεν ξεσηκωθείς!
  2.     Αυτό δεν είναι νόμος, είναι μια τρολιά, θα κάνω φροντιστήριο και στα θρησκευτικά…
  3.     Ακόμα και στις 10 να βάζω ξυπνητήρι, οι μαθητές στον Τσίπρα δεν κάνουν το χατίρι.
  4.     Ούτε στα λατινικά ούτε στα σουαχίλι, Γαβρόγλου δε μας ξεγελάς, ρώτα και το Φίλη.
  5.     Με Τραμπ και Ισραήλ τα πάτε μια χαρά, αυτοί στην Παλαιστίνη σκοτώνουνε παιδιά.
  6.     Παράνομο δεν είναι να ξεσηκωθείς, μονόδρομος να ζήσεις και να αγωνιστείς.
  7.     Δε βγαίνουνε τα όνειρα στην παρανομία, νόμος οι ανάγκες μας και όχι η αδικία.
  8.     Ο Τσίπρας και ο Κούλης τσακώνονται ξανά ποιος θα πρωτοβάλει μνημόνιο στα σχολειά.
  9.     Τα βάλατε με μας, μπαστούνια θα τα βρείτε, Γαβρόγλου και Τσίπρα τρέξτε να κρυφτείτε…
  10.     Ελεύθερη η πρόσβαση στις βάσεις και το ΝΑΤΟ και τις ζωές των μαθητών στέλνετε στον πάτο.
  11.     Θέλουμε σχολείο δημιουργικό κι όχι κέντρο εξεταστικό
  12.     Λεφτά για F-16 βρήκαν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό…
  13.     Χόρτασες τον Τραμπ χάδια και φιλιά, στους μαθητές ψευτιές και κλειστά σχολειά…
  14.     Τόσα χρόνια νόμοι η ίδια ιστορία, κόστος οι μαθητές μέσα στα σχολεία…
  15.     Θέλουμε σχολείο που θα μας μορφώνει κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί τους νόμοι…
  16.     Είμαι εδώ και τραγουδώ γιατί τους νόμους σας εγώ δεν προσκυνώ, θέλω σχολειό πραγματικό, να με μορφώνει να με κάνει ικανό.
  17.     Τσίπρα στο μνημόνιο έβαλες την παιδεία, βάλε μας και ΕΝΦΙΑ να πάρουμε βιβλία.
  18.     Τσίπρα και Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στο δρόμο ακόμα μια φορά.
  19.     Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!
  20.     Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά.
  21.     Σεισμός-σεισμός-συντονισμός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος.
  22.     Το νέο λύκειό σας είναι μαγικό, μάθημα καινούριο είναι το κενό.
  23.     Πρώτα τα βιβλία, μετά οι καθηγητές, διώξτε απ’ τα σχολεία και τους μαθητές.
  24.     Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής.
  25.     Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ’ αυγά μας, είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας.
  26.     Όχι σχολείο για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.
  27.     Ρεαλισμός δεν είναι χειρότερη ζωή, έλα εσύ για μάθημα με τρύπια οροφή.
  28.     Δούλοι δε θα είμαστε ούτ’ υποταγμένοι, παλεύουμε για μόρφωση και είμαστε ενωμένοι.
  29.     Σήμερα στο μάθημα δεν έχει απουσία, στο δρόμο του αγώνα δίνουμε παρουσία!
  30.     Και ακούω κι ακούω τριζόνια… και δεν κατάλαβα πως πέρασαν τα χρόνια… Ο Τσίπρας λέει πως όλα είναι εντάξει, μα πείτε του να έρθει κι απ’ την τάξη… Χημεία, Φυσική και Ιστορία μας κάνει ο παπάς στην ενορία.
  31.     Ο Τσίπρας και οι φίλοι του δεν θα μας τουμπάρουν, τσακίζουν την εκπαίδευση, απάντηση θα πάρουν.
  32.     Το σχολειό που φτιάχνουν μας κοιτάει στην τσέπη, οργάνωση και αγώνας για απάντηση τους πρέπει!
  33.     Τσίπρα αν ήσουνα με τους μαθητές θα έσκιζες μνημόνια δεν θα ‘σουνα κεφτές
  34.     Γαβρόγλου άσ’ τις τρέλες πως είσαι με εμάς, είσαι ο υπουργός της αμορφωσιάς!
  35.     Γαβρόγλου δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης / δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις…
ΕΛΜΕ ΚΙ: Νέα εμπόδια στη φοίτηση των μαθητών των εσπερινών Λυκείων
Η ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει τα νέα εμπόδια που βάζει το υπουργείο της παιδείας στην φοίτηση των μαθητών των εσπερινών Λυκείων.
To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει τα νέα εμπόδια που βάζει το υπουργείο της παιδείας στην φοίτηση των μαθητών των εσπερινών Λυκείων.
Με τον πρόσφατο νόμο 4547/2018 τα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έγιναν τριετούς φοίτησης. Με βάση το  Φ251/157547/Α5/21-9-2018 έγγραφο του ΥΠΕΘ, στους μαθητές από την Α΄ Ημερήσιου ΓΕΛ που μετεγγράφονται για να φοιτήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά στη Β΄ Εσπερινού ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές διατάξεις των εσπερινών. Πιο συγκεκριμένα οι παραπάνω μαθητές ενώ θα έχουν καλύψει πλήρως την ύλη φοιτώντας στην Α΄ Ημερήσιου ΓΕΛ και στην συνέχεια στις υπόλοιπες δύο τάξεις του Εσπερινού ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, δεν δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επειδή ουσιαστικά δεν φοίτησαν και τα τρία έτη στα Εσπερινά Λύκεια.
Η  παραπάνω απαράδεκτη διάταξη έρχεται να προστεθεί στην διαλυτική για τα ΕΠΑΛ απόφαση του ΥΠΕΘ μέσα στο καλοκαίρι ( Υ.Α.139101/ΓΔ4 ΦΕΚ 3674/28-08-2018), που έθετε απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) απαιτώντας  να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Και όλα αυτά γνωρίζοντας την ζούγκλα της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας στους τόπους δουλειάς.
To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ θεωρεί ότι και τα δύο αυτά νομοθετήματακαι εκτός των άλλων, καταρρίπτουν εκωφαντικά όλα τα περί αναβάθμισης της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης, από το ΥΠΕΘ και τα παπαγαλάκια της Κυβέρνησης. Αποδεικνύεται πόσο ακόμη πιο ταξική γίνεται η εκπαίδευση για τα παιδιά της εργατικής τάξης στις συνθήκες «κανονικότητας» όταν αυτή αφορά μόνο την διαμόρφωση των αιματηρών πλεονασμάτων.
Ιδιαίτερα φέτος «χάθηκαν» παιδιά-μαθητές από το σύστημα , «χάθηκαν» τμήματα, «κοκκίνισαν» τμήματα, καταργήθηκαν ειδικότητες και τομείς στα ΕΠΑΛ. Φαίνεται καθαρά η στόχευση του υπουργείου να «μαζέψει» την «πίτα» της επαγγελματικής εκπαίδευσης συνολικότερα για να μπορεί να παρεμβαίνει καλύτερα το κεφάλαιο στον τομέα αυτό. Καλούμε την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΘ εδώ και τώρα:
  • Να ανακαλέσει την απαράδεκτη οδηγία  και να εξασφαλίσει την δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μετεγγραφόμενων μαθητών από την Α' Ημερησίου ΓΕΛ στα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την τρέχουσα χρονιά (μεταβατικό στάδιο).
  • Να μην αποκλειστεί στις εγγραφές μαθητών κανένας που δουλεύει και δεν έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί στο Εσπερινό σχολείο, με βάση τις διατάξεις που προαναφέρθηκαν.
  • να μπορεί κάθε νέος να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του.
  • Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων και ειδικοτήτων που περικόπηκαν
  • Καμία συγχώνευση σχολικών μονάδων
        
Η απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική να δοθεί στους δρόμους του αγώνα.

Όλοι την Δευτέρα 29 Οκτώβρη στο μαθητικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι μπροστά στην Περιφέρεια
Όλοι στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 14 Νοέμβρη
Αργοστόλι 29/10/2018
                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ
                                    Ο Πρόεδρος
                                Μαντζουράτος Δημήτρης

Η Γενική Γραμματέας                       Ποταμιάνου Σοφία
Γονείς και μαθητές του Μουσ. Σχολείου Κατερίνης διαδηλώνουν στις 29/10
Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Κατερίνης με συνθήματα τη μουσική τους και τα τραγούδια τους,  για να δημοσιοποιήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που έχει κάθε παιδί στη σύγχρονη κοινωνία για αξιοπρεπή εκπαίδευση.
Όλοι οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης έχουμε δει τις αίθουσες που κάνουν τα παιδιά μας μάθημα. Λυόμενες μεταλλικές κατασκευές, αίθουσες περίπου 25 τμ για 22 μαθητές συν τον καθηγητή, για το Γυμνάσιο και  αίθουσες του παλιού κτιρίου ΥΕΒ, περίπου 18τμ, για 18 μαθητές. Οι αίθουσες αυτές έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία όταν αρχίζει η ζέστη, την άνοιξη, γίνεται χειρότερη. Το σχολείο έχει δύο τουαλέτες για κορίτσια και δύο για αγόρια, για το γυμνάσιο που έχει 174 μαθητές και μία για κορίτσια και μία για αγόρια για το λύκειο που έχει 103 μαθητές. Αναλογιστείτε ότι το διάλλειμα που οι μαθητές χρησιμοποιούν τις τουαλέτες είναι περίπου 5 λεπτά. Οι τουαλέτες δε του Γυμνασίου είναι έξω, μεμονωμένες (όχι σε κεντρικό κτίριο) και φυσικά χωρίς θέρμανση το χειμώνα. Επίσης τις βροχερές ημέρες οι μαθητές μένουν στα διαλλείματα έξω στη βροχή καθώς οι αίθουσες θα πρέπει να αεριστούν και δεν υπάρχει κεντρικό κτίριο με διάδρομο.
Οι αίθουσες για τα ατομικά μαθήματα μουσικού οργάνου είναι 6 λυόμενα κολλημένα μεταξύ τους και απέναντι από τις αίθουσες μαθημάτων γενικής παιδείας, στα 5 μέτρα περίπου, χωρίς ίχνος ηχομόνωσης. Σκεφτείτε ένα παιδί να παίζει πιάνο και δίπλα ακριβώς άλλο παιδί να παίζει φλάουτο παραδίπλα άλλο κιθάρα. Πόσο μπορεί να συγκεντρωθεί με τόσους ήχους!  Και ακριβώς απέναντι, άλλη τάξη( στα 5 μέτρα) να κάνει πχ μαθηματικά. Και φυσικά αν το παιδί έχει καθηγητή μουσικής.Γυμναστήριο δεν υπάρχει, και με κρύο και με ζέστη οι μαθητές μας αθλούνται στην αυλή.
Το στούντιο για τις πρόβες των μουσικών συνόλων-ορχηστρών είναι πολύ μικρό και συνωστίζονται στις πρόβες ο διπλάσιος αριθμός μαθητών και οργάνων από αυτόν που χωράει.
Αίθουσα εκδηλώσεων δεν υπάρχει και  χρησιμοποιείται μια αίθουσα στο παλιό ΚΕΓΕ,  η οποία είναι σε άθλια κατάσταση όπως όλο το κτίριο, λόγω παλαιότητας και υγρασίας. Στις γιορτές του σχολείου οι μισοί μαθητές στέκονται όρθιοι καθώς δεν χωράνε καρέκλες για όλους. Εκτός αυτής της αίθουσας, σε αυτό το παλιό πέτρινο  κτίριο υπάρχει αίθουσα εργαστηρίου, μικρές αίθουσες για τα μαθήματα μουσικών οργάνων και τουαλέτες εκτός λειτουργίας. Τα παιδιά μας δεν έχουν μπει ποτέ σε εργαστήριο φυσικής ή χημείας. Ακόμα και αν είχαμε μουσικούς για να κάνουν το ατομικό μάθημα σε κάθε μαθητή, δεν θα υπήρχαν οι αίθουσες για να γίνει. Αυτό το κτίριο λοιπόν, την δεδομένη χρονική στιγμή και χωρίς κανονικό σχολείο όπως έχουν σχεδόν όλοι οι μαθητές του νομού μας, είναι άκρως απαραίτητο να ανακαινιστεί για να χρησιμοποιείται από το σχολείο. Η Περιφέρεια έχει εγκρίνει από το 2016 και πρόσφατα δημοπρατήσει για την επισκευή της στέγης και της θέρμανσης το ποσό των 72.000 ευρώ και ο Δήμος υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει την ανακαίνιση εσωτερικά του κτιρίου και την διαμόρφωση της αυλής.  Άραγε πόσο καιρό μπορεί να πάρει για να υλοποιηθεί μια υπόσχεση.
 Μουσικο Σχολείο Κατερίνης διαδηλώνουν στις 29/10
Σύμφωνα με τις κενές ώρες στα μουσικά μαθήματα που είναι πάνω από 600 φέτος, δεν έχουν όλοι οι μαθητές την τύχη να έχουν καθηγητή, γιατί δυστυχώς περί τύχης πρόκειται αν τα παιδιά μας έχουν φέτος καθηγητή και του χρόνου δεν έχουν ή το αντίστροφο. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας ώστε να υπάρχουν καθηγητές μουσικής που να καλύπτουν όλες τις ώρες από την αρχή της χρονιάς. Παίρνουν αναπληρωτές για λίγες ώρες και όχι για όλα τα όργανα. Στον καθηγητή του ακορντεόν, ο οποίος δεν ήρθε φυσικά με την έναρξη των μαθημάτων αλλά αργότερα, δεν δόθηκε πλήρες ωράριο, ενώ στο σχολείο υπάρχουν μαθητές που επέλεξαν ακορντεόν και δεν έχουν καθηγητή. Τα υποχρεωτικά ατομικά μαθήματα πιάνου και ταμπουρά γίνονται με 5 και 6 μαθητές, ενώ υπάρχουν και μαθητές που έχουν κενό αυτή την ώρα, λόγω έλλειψης καθηγητή.  Στο σχολείο μας έχουμε διορισμένο καθηγητή μουσικής, ο οποίος πέρσι ήταν με απόσπαση σε δημοτικό. Φέτος έκανε ανάκληση της απόσπασής του για να γυρίσει στο σχολείο. Δεν τον αφήνουν όμως να γυρίσει μέχρι να πάει άλλος μουσικός στο δημοτικό (τον οποίο δεν στέλνουν) και αφήνουν μαθητές του μουσικού σχολείου που προετοιμάζονται για πανελλήνιες εξετάσεις σε πανεπιστήμια με μουσικές σπουδές,  χωρίς καθηγητή. Ξέρουν άραγε όλοι αυτοί οι αρμόδιοι στο υπουργείο, που κανονίζουν ποιος, που και πότε  θα πάει σε σχολείο, πως λειτουργούν τα  μουσικά σχολεία?
Παρόλα αυτά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αντιστέκονται στις αντίξοες συνθήκες, αγαπούν αυτό το σχολείο. Πιστεύουν ότι η μουσική παιδεία μπορεί να καλλιεργήσει ευαίσθητους, σκεπτόμενους, δημιουργικούς, ενεργούς και ικανούς αυριανούς ενήλικες και επιμένουν να επιλέγουν το Μουσικό Σχολείο. Και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, γιατί πραγματικά οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου πέρα από τις καλές  επιδόσεις τους στα μαθήματα γενικής παιδείας,  έχουν καταφέρει με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που το σχολείο τους παρουσιάζει ή συμμετέχει να κερδίσουν  την αποδοχή και την επιδοκιμασία της τοπικής κοινωνίας.
Δεν ζητούμε κάτι παράλογο. Ένα σχολικό κτίριο κατάλληλο για Μουσικό Σχολείο,, στο οποίο θα διαβιούν οι μαθητές του με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, που θα βοηθήσει να  υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις, θα δώσει στα παιδιά μας την ελπίδα ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται για το μέλλον τους, θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά στη δημόσια  δωρεάν μουσική παιδεία  και θα χαρίσει  στην τοπική κοινωνία ένα σπουδαίο πυρήνα παιδείας και πολιτισμού.
Ζητούμε μόνιμους καθηγητές μουσικής για να μην χάνονται εκατοντάδες κενές ώρεςκάθε χρόνο, περιμένοντας το υπουργείο να πάρει αναπληρωτές. Επίσης να καλύπτονται όλες οι ώρες μουσικών μαθημάτων για να μην υπάρχει η αδικία εντός του σχολείου, κάποιοι μαθητές να κάνουν μάθημα ενώ άλλοι κάνουν κενό.
Ζητούμε  να εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος δεν έχει καταργηθεί αλλά δεν εφαρμόζεται και να γίνονται κάθε χρόνο από το υπουργείο εξετάσεις πιστοποίησης μουσικής ειδικότητας για τους απόφοιτους των μουσικών σχολείων. Δεν είναι λογικό να δίνει το κράτος  το δικαίωμα στα ωδεία να διενεργούν εξετάσεις πιστοποίησης για τους μαθητές τους, που πληρώνουν τουλάχιστον δυο χρόνια υποχρεωτικών σπουδών και οι μαθητές των μουσικών σχολείων που διδάσκονται μουσική έξι χρόνια από τα Δημόσια Μουσικά Σχολεία να μην έχουν δικαίωμα να εξεταστούν για να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή μου, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι για όλους αυτούς τους λόγους, οι γονείς  θα αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί στην προσπάθεια αυτή για διεκδίκηση  των αυτονόητων δικαιωμάτων των παιδιών μας και θα παραστούμε στην μουσική διαμαρτυρία της Δευτέρας.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Κατερίνης
Θεοδοσία Καπνοπούλου
Σε κατάληψη οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών
Απαράδεκτες οι συνθήκες λειτουργίας του
Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει σήμερα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, διαμαρτυρόμενοι για «τις αντίξοες και απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του», όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση με τα αιτήματά τους.
Οι μαθητές, με βασικό σύνθημα «θέλουμε ένα σχολείο που μας αξίζει», θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Γιαννιτσών και στη συνέχεια θα παραδώσουν σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο δήμαρχο Πέλλας Γρ. Στάμκο, τον οποίο και θα επισκεφθούν στο δημαρχείο.
«Ύστερα από 22 χρόνια λειτουργίας μας φοιτούν πάνω από 150 μαθητές κάτω από αντίξοες και απαράδεκτες συνθήκες, σε αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ και λυόμενα κτίρια», επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι μάθημα γίνεται στα… αποδυτήρια του Γυμναστηρίου, στα εργαστήρια Φυσικής, στην αίθουσα Πληροφορικής, ακόμη και στην αποθήκη του σχολείου!
Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, ζητούν: - Ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο - Διορισμούς καθηγητών με οργανικές θέσεις
μουσικό σχολείο κατάληψη
mousikosxoleio_gianitrsi4.jpg
μουσικό σχολείο Γιανιτσών
΄΄
μουσικο σχολειο Γιανιτσών