Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Διαγωνισμός: «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο»

Δημοσίευση: 10/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Η Ελληνογερμανική Αγωγή και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώνουν τον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Καλούνται ομάδες μαθητών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους να κατασκευάσουν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και να καταγράψουν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.
Οι σχολικές ομάδες πρέπει να υποβάλουν την εργασία τους προς αξιολόγηση από ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών μέχρι την 15η Απριλίου 2017.
Η αξιολόγηση των εργασιών θα γίνει από επιτροπή με κριτήρια όπως:
Ποιότητα: η παρουσίαση της εργασίας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να έχει μια καλή δομή.
Επιστημονική ορθότητα: η εργασία πρέπει να περιέχει επιστημονικά ορθές επεξηγήσεις, ερμηνείες και περιγραφές και να μην παραπέμπει σε πηγές που δημιουργούν εσφαλμένες αντιλήψεις ή παρανοήσεις σε σχέση με το υπό εξέταση φαινόμενο.
Παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης: παρουσίαση της πληροφορίας με διαφορετικά μέσα αναπαράστασης π.χ. να συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό.
Έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων (διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα) και της προσωπικότητας των μαθητών όπως επίσης έμφαση στη συνεργατικότητα και στην εργασία σε ομάδες.
Συμπερίληψη ατόμων από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες.
Έμφαση στην αντίληψη εκ μέρους των μαθητών των παραμέτρων της πολιτικής προστασίας που σχετίζονται με την αντιμετώπιση και πρόληψη των επιπτώσεων των σεισμών στη χώρα μας.
Έπειτα από τη διαδικασία της κρίσης, θα επιλεγούν οι δέκα (10) καλύτερες εργασίες και οι σχολικές ομάδες θα βραβευθούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 5 Μαΐου 2017.  
Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να συμπληρώσουν την συνημμένη αίτηση στο http://seismografos.ea.gr ή να την αποστείλουν ηλεκτρονικά με email στο diagwnismos@ea.gr.
Οι εργασίες και το συνοδευτικό υλικό θα πρέπει να υποβληθούν στοhttp://seismografos.ea.gr ή να αποσταλούν στο diagwnismos@ea.gr
Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Schools Study Earthquakes» (κωδικός έγκρισης 2015-1-EL01- KA201-013966) και του ευρωπαϊκού έργου «Ark of Inquiry» (Grant agreement no: 612252).
Σημαντικές ημερομηνίες
Έναρξη διαγωνισμού: 1η Μαρτίου 2017
Τελική ημερομηνία υποβολής εργασιών: 15η Απριλίου 2017
Ανακοίνωση βραβευθέντων ομάδων/εργασιών: 21η Απριλίου 2017
Εκδήλωση – Βράβευση: 5η Μαΐου 2017
Επιτροπή διοργάνωσης και αξιολόγησης
Δρ. Γ. Χουλιάρας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Δρ. Γ. Δρακάτος, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Δρ. Σ. Σωτηρίου, Ελληνογερμανική Αγωγή
Δρ. Γ. Μαυρομανωλάκης, Ελληνογερμανική Αγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: