Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Παρεμβάσεις σε σχολεία των Αγ.Αναργύρων και του Καματερού

από Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων-Καματερού  28/03/2017 12:24 πμ.
Εν' όψει της εθνικής φιέστας της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες παρεμβάσεις σε σχολεία των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού

Εν' όψει της εθνικής φιέστας της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες παρεμβάσεις σε σχολεία των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού (Λύκεια και Γυμνάσια). Κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια στις εισόδους, τα προαύλια και τους γύρω δρόμους των σχολείων, τα οποία ανέγραφαν "αποχή από τις παρελάσεις-καμία συμμετοχή στις εθνικές φιέστες του κράτους και "το σύστημα διδασκαλίας είναι η διδασκαλία του συστήματος".
Παραθέτουμε το κείμενο των παρεμβάσεων:
Η επανάσταση του 1821 πέρα από την κυρίαρχη προπαγάνδα
Να σφάξουμε τους λύκους που στον ζυγόν βαστούν και Χριστιανούς και Τούρκους, σκληρά τους τυραννούν.” Ρήγας Φεραίος, Θούριος.
Στα σχολικά βιβλία μαθαίνουμε ότι η Επανάσταση του '21 πραγματοποιήθηκε από το “ενωμένο” έθνος των Ελλήνων. Ένα έθνος που βέβαια δεν είχε ακόμα κατασκευαστεί από τους “πλάστες” των αστικοδημοκρατικών εθνών-κρατών του 18ου και 19ου αιώνα και που σχηματίστηκε μετά το 1830, από την κεντρική διοίκηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση του '21 ήρθε ως απόρροια της μακροχρόνιας καταπίεσης που ασκούσε το φεουδαρχικό Οθωμανικό καθεστώς, ήταν το ξέσπασμα των εκμεταλλευομένων τάξεων που ζούσαν στην ανέχεια, την σκλαβιά και τον φόβο. Και οι τάξεις αυτές δεν αποτελούνταν αποκλειστικά από “Έλληνες” όπως μας διδάσκει η κυρίαρχη παραχαραγμένη ιστορία. Οι επαναστατημένοι ήταν αρβανίτες, μωραίτες, Βούλγαροι, Σέρβοι, ρουμελιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι κ.α.
Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον πλούτο και τα αξιώματα τα κατείχε μία μικρή κάστα προνομιούχων (όπως συμβαίνει και σήμερα). Κοτζαμπάσηδες, τούρκοι αγάδες, έλληνες προεστοί, έμποροι, φαναριώτες και δημογέροντες συγκροτούσαν την άρχουσα τάξη της εποχής εκείνης. Η πλειονότητα της κοινωνίας ήταν υποδουλωμένη κάτω από τον ζυγό της αυτοκρατορίας. Η έννοια του “έθνους” δεν είχε ακόμα μπολιαστεί στη συλλογική συνείδηση, όπως και οποιαδήποτε πολιτισμική, πνευματική ή φυλετική σύνδεση με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λέξη “Έλλην”, τόσο κατά τα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όσο και της Οθωμανικής, ήταν ταυτόσημη του ειδωλολάτρη και είχε υποτιμητική σημασία.
Η έννοια του έθνους εμφανίστηκε στο ιστορικό προσκήνιο από την αναδυόμενη ελληνική αστική τάξη. Η τάξη αυτή αποτελούνταν κυρίως από εμπόρους και εφοπλιστές (όπως ο Κανάρης που αργότερα βρέθηκε πέντε φορές στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας ως πρωθυπουργός), ενώ ήταν επηρεασμένη από τον διαφωτισμό και την γαλλική επανάσταση που ανέτρεψε το οικονομικό/πολιτικό σύστημα της φεουδαρχίας και εδραίωσε τον καπιταλισμό και την αστική δημοκρατία. Οι αστοί, παρότι στα χρόνια πριν την επανάσταση βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με το Οθωμανικό καθεστώς και μάλιστα βρίσκονταν αναμεμειγμένοι στους διάφορους διοικητικούς μηχανισμούς, όταν ξέσπασε η επανάσταση έσπευσαν να την κατευθύνουν, με απώτερο στόχο φυσικά να αυξήσουν τα οικονομικά τους κέρδη και το κοινωνικό τους κύρος. Η αστική τάξη είναι αυτή που εν τέλει κυριάρχησε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος που ιδρύθηκε το 1830, παγιώνοντας την ταξική και πολιτική της ηγεμονία μετά από δύο εμφυλίους πολέμους (και την διατηρεί μέχρι και τις μέρες μας).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σκοτεινός ρόλος που διαδραμάτισε η εκκλησία την εποχή εκείνη. Σήμερα μαθαίνουμε για την ύπαρξη “κρυφών σχολειών” που μετέδιδαν την γνώση στην σκιά της “τουρκικής εξουσίας”. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μεταγενέστερο μύθευμα που προσπάθησε να αποκαταστήσει την βρώμικη στάση του κλήρου, που όχι μόνο δεν συνέβαλλε στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού (η γνώση άλλωστε ήταν προνόμιο των αρχόντων), αντίθετα είχε άριστες σχέσεις με τους κυρίαρχους και στεκόταν εχθρικά απέναντι σε κάθε αντιστασιακή απόπειρα, προκειμένου να διαφυλάξει τα προνόμια του. Το “παπαδαριό” (όπως σήμερα αποκαλούμε τους ρασοφόρους ιεροκήρυκες του χριστιανικού δουλικού δόγματος), ήταν πιστά τσιράκια των αρχόντων, με μικρές μόνο εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Συμπερασματικά, η επανάσταση του 1821 δεν ήρθε από την “εθνική αφύπνιση” των Ελλήνων όπως διδασκόμαστε από το εκπαιδευτικό σύστημα του καθεστώτος και το υπό δημιουργία έθνος, μόνο “ενωμένο” δεν ήταν. Οι ταξικές και εξουσιαστικές σχέσεις άλλωστε, ποτέ στην ιστορία δεν έχουν εθνικά ή φυλετικά πρόσημα.
Ιστορικά οι επαναστάσεις σηματοδοτούν το πέρασμα από μία εποχή σε μία άλλη. Οι όροι συγκρότησης των κοινωνιών μεταβάλλονται βίαια, οι προϋπάρχουσες κοινωνικές σχέσεις αντικαθιστώνται από νέες. Ερχόμενοι στο σήμερα, παρατηρούμε ότι η διαιώνιση του εξουσιαστικού θεσμού του κράτους, η επιβίωση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, η διατήρηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και τη γη, εξακολουθούν να παράγουν ανισότητες, καταπίεση και ανελευθερία. Η κοινωνία συνεχίζει να είναι χωρισμένη σε οικονομικές τάξεις, σε εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους και η σκλαβιά για εμάς, τους μη προνομιούχους, αποτελεί νομοτελειακή εξέλιξη.
Ζώντας μάλιστα σε εποχές οικονομικής κρίσης, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα έχει εγγενώς την τάση να σκορπά την φτώχεια, την εξαθλίωση και τον θάνατο. Αν εμβαθύνουμε, μπορούμε -τηρουμένων των αναλογιών- να παρατηρήσουμε κοινά χαρακτηριστικά της εποχής της αυτοκρατορίας των Οθωμανών με την σημερινή. Τότε, η εργασιακή σκλαβιά, η τρομοκρατία των εξουσιαστών, η βία, οι δυσβάσταχτοι φόροι, οδήγησαν στο ξέσπασμα της Επανάστασης.
Σήμερα τι βλέπουμε; Στρατιές ανέργων, εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, άστεγους, έγκλειστους σε φυλακές και “hot spot”, χιλιάδες ανθρώπους να δουλεύουν μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια για μερικά ψίχουλα, κάτω από τον ζυγό της σύγχρονης μισθωτής σκλαβιάς. Επιπροσθέτως: κρατική καταστολή, αιματοκύλισμα διαδηλώσεων, φυλακίσεις αγωνιστών, δολοφονίες, “εργατικά ατυχήματα” συνθέτουν την φρίκη των ημερών.
Η Επανάσταση είναι επίκαιρη!
Είναι η μόνη λύση για να απελευθερωθούμε από την σύγχρονη δουλεία που μας έχουν επιβάλλει οι δυνάστες μας. Είναι η μόνη λύση για να μην ζήσουμε στην φτώχεια, την ανελευθερία και την αβεβαιότητα. Για να μην γεράσουμε εξαθλιωμένοι με σκυμμένο κεφάλι, την ώρα που μια χούφτα αξιωματούχων, βιομηχάνων, τραπεζιτών, πολιτικών και μεγαλοεπιχειρημματιών να κολυμπούν στα πλούτη και τις ανέσεις εις βάρος μας.
Μια Επανάσταση που δεν θα έχει στόχο να εγκαταστήσει νέες εξουσίες και νέους αφέντες, αλλά να συντρίψει “παλάτια” και να εκθρονίσει “βασιλιάδες”. Μια Επανάσταση που θα εξισώσει τους ανθρώπους, θα καταλύσει τις οικονομικές διαφορές, θα καταστρέψει τις κοινωνικές και ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας, που θα εγκαθιδρύσει την καθολική ελευθερία. Την ΑΝΑΡΧΙΑ!
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ!
ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙ!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: protaanka@espiv.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: