Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ο ΟΗΕ καταδικάζει ως «εγκληματική ενέργεια» την επίθεση σε σχολείο στη Ράφα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε σήμερα την πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο της νότιας Λωρίδας της Γάζας «εγκληματική ενέργεια» και ζήτησε όσοι ευθύνονται για αυτήν τη «νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του, ο Μπαν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA στη Ράφα από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 πολίτες. Το σχολείο φιλοξενούσε περίπου 3.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ο γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «είχαν κατ' επανάληψη ενημερωθεί για την τοποθεσία αυτών των χώρων» όπου καταφεύγουν οι εκτοπισμένοι. Τα καταφύγια αυτά «πρέπει να είναι ασφαλείς ζώνες και όχι εμπόλεμες», υπογράμμισε.

Ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από ένα αεροπλάνο έπληξε την είσοδο του σχολείου της UNRWA στη Ράφα στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από την περιοχή, δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα έπειτα από έναν βομβαρδισμό», δήλωσε ο Κρις Γκάνες εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Εξάλλου νωρίτερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι στη Γάζα, μία ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Χαμάς, ακόμη και αφού ο στρατός ολοκλήρωσει τη βασική του αποστολή της καταστροφής των στοών της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Στο μεταξύ σήμερα το Ισραήλ άρχισε να αποσύρει κάποια από τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και να στέλνει άλλα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Πίτερ Λέρνερ. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς προσπαθεί να συνεχίσει τις επιθέσεις, οπότε πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε παρόντες σε κάποιο μέτρο, ώστε να απαντάμε», εξήγησε ο εκπρόσωπος του στρατού, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κυρίως κοντά στη Ράφα. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει τους κατοίκους κάποιων περιοχών της Γάζας που είχαν εκκενωθεί ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: