Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Έκκληση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο ΥΠΕΣ

Την ανησυχία του ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου, δεν θα ξεκινήσει και η μεταφορά των μαθητών, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Σήμερα, 13 μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, απευθύνουμε έκκληση στο υπουργείο Εσωτερικών να λάβει υπόψη και να υλοποιήσει τις προτάσεις της Περιφέρειας, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών στις 11 Σεπτεμβρίου», επισήμανε. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε επίσης γνωστό ότι η Περιφέρεια ξεκίνησε τις διαδικασίες και τόνισε ότι οι διαδικασίες και διαγωνισμοί για το θέμα της μεταφοράς βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ως Περιφέρεια, έχουμε κάνει από την αρχή του χρόνου όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και επισημάνσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μη έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις», ανέφερε.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, την Τρίτη, ο κ. Τζιτζικώστας και το ΔΣ της ΠΕΔ θα έχουν συνάντηση στην Αθήνα για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, με τον οποίο επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικά και του έθεσαν την κρισιμότητα του ζητήματος. 
newsbeast

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

''Εισάγονται σε σχολή που δεν τους ενδιαφέρει, δαπανούν 30.000-40.000 ευρώ για φοίτηση εκτός κατοικίας (εφόσον την ολοκληρώσουν), δεν κάνουν τις σπουδές τους επάγγελμα και επιλέγουν τη μετανάστευση!.''
Εισάγονται σε σχολή που δεν τους ενδιαφέρει, δαπανούν 30.000-40.000 ευρώ για φοίτηση εκτός κατοικίας (εφόσον την ολοκληρώσουν), δεν κάνουν τις σπουδές τους επάγγελμα και επιλέγουν τη μετανάστευση!
efsyn.gr


Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cerebrum προς το τέλος του 2000, η κακοποίηση ή η εγκατάλειψη κατά την παιδική ηλικία προκαλεί μόνιμες αλλαγές στη φυσιολογία του αναπτυσσόμενου παιδικού εγκεφάλου. Οι αλλαγές αυτές στη δομή του εγκεφάλου είναι σημαντικές και προκαλούν διάφορα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, αλλά και διαταραχές της προσωπικότητας στο κακοποιημένο παιδί κατά την εφηβική του ηλικία και όταν ενηλικιωθεί.
Οι επιπτώσεις της κακοποίησης στον παιδικό εγκέφαλο
enallaktikidrasi.com

Η ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού αποτελεί μεγάλη πρόκληση, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή του, τις φιλίες του και την προσαρμογή του στη σχολική ζωή.
Η ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού αποτελεί μεγάλη πρόκληση, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή του, τις φιλίες
familylife.gr|Από webmaster


Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014


Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Να υπερασπίσουμε παιδεία και υγεία

  Γράφει η Εύη Πάτκου*
 

 Με την παιδεία και την υγεία μπορεί να περιοριστεί η βρεφική και μητρική θνησιμότητα, να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή, να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι από αρρώστιες που θεραπεύονται, να βελτιωθεί η διαχείριση του περιβάλλοντος, να καλυτερεύσει η παραγωγή
  Η μεγαλύτερη επιτυχία του νεοφιλελευθερισμού και η βασική εξήγηση της ηγεμονίας του βρίσκεται μεταξύ άλλων στην ικανότητά του να επιβάλει αξιολογήσεις και ιεραρχήσεις.

  Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πόσο πολλοί και σε ποιο βαθμό αξιολογούν ως δευτερεύοντες τους τομείς της παιδείας και της υγείας. 
 Πόσο πολλοί και σε ποιο βαθμό έχουν πάψει να τα αντιμετωπίζουν ως συλλογικά αγαθά και επιχειρούν όπως- όπως να τα διαχειριστούν ως ατομικές υποθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια διαμορφωνόμαστε ως παρατηρητές/τριες της οικονομίας της

αγοράς ως μιας «άψυχης απάνθρωπης μηχανής». Οι υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού μας λένε ότι η οικονομία κινείται από τις δυνάμεις της «ιδιοτέλειας» και πως το «αόρατο χέρι» της αγοράς θέτει την ιδιοτέλεια στην υπηρεσία του κοινού καλού.
  Μας λένε πως τα καλά αποτελέσματα θα προκύψουν αυτομάτως από τη λειτουργία αυτής της μηχανής, αρκεί να περιμένουμε όσο χρειαστεί. Και ας περάσει η ζωή μας και ας καταστραφεί και η ζωή των παιδιών μας.
 

 Οι άνθρωποι αυτοί κρυμμένοι στα γραφεία τους, προστατευμένοι με τις αλαμπουρνέζικες οικονομικές τους θεωρίες, κάνουν πως δεν βλέπουν τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο:
  Η ανεργία εντείνεται, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται όπως και η περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές με ανάλγητο τρόπο. Και ας καταρρέουν τα συστήματά τους και ας αποκαλύπτονται οι ανεπάρκειές τους.
  Πώς να εκφράσουμε την δυσφορία μας, την αγωνία μας, την οργή μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν, πώς να εκφράσουμε τις ελπίδες μας;


   Χρειαζόμαστε ιδέες που να μπορούν να εφαρμοστούν εδώ και τώρα στην καθημερινή μας ζωή. 
  Χρειάζεται να δούμε τα πράγματα με άλλη οπτική οποία θα αναδείξει τις αστοχίες και τις μεροληψίες της ορθόδοξης οικονομικής επιστήμης.
  Να ξεφύγουμε από το πεδίο των οικονομικών διεκδικήσεων και να προβληματιστούμε για το εάν είναι αυτό το οικονομικό σύστημα δίκαιο. 
 Όχι μόνο ως προς τις ευκαιρίες αλλά και ως προς τα αποτελέσματα που παράγει.  
 Κατά πόσο είναι δυνατό η ποιότητα ζωής να υπερβαίνει την καταναλωτική και χρηματική διάσταση (ελεύθερος χρόνος, υγεία, εκπαίδευση, συνθήκες εργασίας κλπ).
  Πόσο μπορεί να προσφέρει οικονομική ασφάλεια στους ανθρώπους; Κατά πόσο κάνει σπατάλες σε ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Κατά πόσο προσφέρει ευκαιρίες για εργασία με χρησιμότητα...
Χρειάζεται να μεταφερθεί η κρίση και εντός της ορθόδοξης οικονομικής επιστήμης για να αναδειχθεί ένα νέο οικονομικό παράδειγμα που θα περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες οι οποίοι θα περιγράφουν την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας.
  Ποιος μπορεί να διαφωνήσει πως η υγεία και η παιδεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευημερία και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας;

   Ακόμα και οι πιο συντηρητικοί οικονομολόγοι δεν μπορούν να το αρνηθούν. Παρόλα αυτά στα σχέδιά τους καθόλου δεν το μετράνε. 
 Για αυτούς ο δείκτης κοινωνικής ευημερίας σχετίζεται μόνο με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και τη διάσωση των τραπεζών.
  

 Δεν υπάρχει όμως ευημερία και ελευθερία χωρίς την μεγάλη σημασία που έχουν η υγεία και η παιδεία στη ζωή των ανθρώπων. Τελεία και παύλα. 

 Και αυτό δεν αποτελεί μια αυτονόητη θέση από διαίσθηση, αλλά έχει αποδειχθεί και με έρευνες που έγιναν σε αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας.
  Προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε χώρες όπως η Ινδία, Κένυα, Ουγκάντα κ.α. επιβεβαίωσαν την διαίσθηση αυτή. Με την παιδεία και την υγεία μπορεί να περιοριστεί η βρεφική και μητρική θνησιμότητα, να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή, να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι από αρρώστιες που θεραπεύονται, να βελτιωθεί η διαχείριση του περιβάλλοντος, να καλυτερεύσει η παραγωγή. 

  Ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε το 1995 ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών ευνοεί την ανάπτυξη υπό κάθε μορφή της. «Όλα αυτά μαζί δίνουν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και , το κυριότερο, καλύτερη αναδιανομή των καρπών της ανάπτυξης» λένε.

  Η μητέρα που δεν έχει πάει σχολείο και οι γείτονές της επίσης, δεν φαντάζεται κάτι διαφορετικό για τα παιδιά της. Ούτε έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.
  Αν οι δωρεάν κουνουπιέρες που διατίθενται σε χωρικούς για να αντιμετωπιστεί η ελονοσία γίνονται από ανέχεια δίχτυα ψαρέματος επειδή δεν έχουν πόρους να αγοράσουν, πως μπορεί να επιβάλει κανείς στους φτωχούς να αλλάξουν στάσεις;  
 Για αυτό, για λόγους δικαιοσύνης η υγεία και η παιδεία οφείλουν να τίθενται υπό την ευθύνη τη κοινωνίας. Μας λένε ότι οι φτωχοί είναι φτωχοί γιατί είναι ανεπαρκείς. Οι κακοί μαθητές επίσης.
  

 Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Οι φτωχοί είναι φτωχοί εξαιτίας της φτώχιας. Και δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους.
  Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους πλούσιους αλλά είναι μόνοι τους. Χωρίς θεσμική υποστήριξη για να παίρνουν σωστές αποφάσεις.  
 Σε ένα κράτος δικαίου μια οικογένεια δεν χρειάζεται να ασχολείται με το αν θα στείλει τα παιδιά της στο σχολείο ή αν θα τα εμβολιάσει, αν θα πληρώσει εισφορές για να έχει ασφάλιση, ένας «κακός» μαθητής αν μπορεί να έχει βοήθεια από υποστηρικτικές δομές κ.λ.π. 
  Όλα αυτά πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί για όλους από τους κοινωνικούς θεσμούς. Γιατί, αυτό είναι δικαιοσύνη. Χωρίς θεσμούς δεν γίνεται.
 

 Εκτός από τους mainstreaming οικονομολόγους που προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της λιτότητας υπάρχουν και οι οικονομολόγοι που έχουν κάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως ο Amartya Sen που στο πλαίσιο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη δημιούργησε ένα «δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης» με την προσδοκία να αντικαταστήσει με τον καιρό το ΑΕΠ ως μέτρο ανάπτυξης των χωρών.
  Ο δείκτης αυτός προκύπτει από τον μέσο όρο τεσσάρων δεικτών: του προσδόκιμου επιβίωσης, του ποσοστού αλφαβητισμού, του ακαθάριστου ποσοστού σχολικής παρακολούθησης και τέλος του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Βλέπουμε λοιπόν ότι σε αυτόν τον προτεινόμενο δείκτη η υγεία και η παιδεία αποτελούν τα τρία τέταρτα και το εισόδημα μόνο το ένα τέταρτο.
  

 Τι νόημα έχουν λοιπόν οι έννοιες ελευθερία και ευημερία με την υγεία και παιδεία απαξιωμένες, με συνεχείς συρρικνώσεις και μειώσεις δαπανών;
  Η υγεία και η παιδεία δεν είναι αγαθά όπως τα άλλα. Δεν εμπίπτουν στο κλασικό σχήμα προσφοράς και ζήτησης. Μπορούν να ανθήσουν οι ιδέες και η έρευνα αν δεν κυκλοφορούν ελεύθερα; Μπορεί η χαρά της μάθησης να διαδοθεί αν δεν υπάρχει κλίμα συνεργασίας χωρίς ανταγωνισμούς και ανόητες αξιολογήσεις;
Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως σωσίβιο σε ένα πλοίο δικαιούνται μόνο επιβάτες α΄ θέσης;
*Σημ. Εξαιρετική ανάλυση πάνω στα θέματα αυτά γίνεται στο βιβλίο της Esther Duflo «Γνώση εναντίον φτώχειας»

*Η Εύη Πάτκου είναι εκπαιδευτικός

alterthess

Η επίσκεψη στο σχολείο πριν από το πρώτο κουδούνι, αποβάλλει το άγχος από τα πρωτάκια

h-episkepsh-sto-sxoleio-prin-apo-to-prwto-koydoyni-apoballei-to-agxos-apo-ta-prwtakia
Η επίσκεψη στους χώρους του σχολείου (γραφείο διευθυντή, γραμματεία, τουαλέτες , καντίνα )  πριν από το πρώτο κουδούνι, αποβάλλει το άγχος από τα πρωτάκια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες!
«Παράλληλα  βοηθά  τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο  γρήγορα στην νέα τους καθημερινότητα και τα γεμίζει αυτοπεποίθηση για  να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους όταν αυτό χρειαστεί» τονίζει η παιδοψυχίατρος  κ Μερσύνη Αρμενάκα.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους η επίσκεψη στο  σχολείο και η ξενάγηση του είναι πολύ βασική για το παιδί και καθοριστική για την συμπεριφορά του  στο νέο περιβάλλοντα χώρο.
«Καλό και ωφέλιμο θα είναι κατά την επίσκεψη του παιδιού στους χώρους του σχολείου  να υπάρξει συνάντηση-γνωριμία με το δάσκαλο ή άλλα πρωτάκια»αναφέρει η κ Αρμενάκα.
«Μάλιστα, προσθέτει, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και να ενθαρρυνθεί το παιδί να μιλήσει για τον εαυτό του,  για τα αγαπημένα του παιχνίδια ,το χόμπι του  , που πήγε  διακοπές, κ,λ,π».

Η προετοιμασία της πρώτης ημέρας

Η προετοιμασία του παιδιού, όπως τονίζουν οι παιδοψυχίατροι,για την πρώτη ημέρα στο σχολείο απαιτεί ηρεμία και συνεργασία μαζί του.
Στην καλύτερη προετοιμασία, πέρα από την επίσκεψη στο σχολείο, μπορούν να βοηθήσουν αντίστοιχα βιβλία, τα οποία οι γονείς μπορούν να τα προμηθευτούν  από βιβλιοπωλεία,  και από τις βιβλιοθήκες των δήμων και των σχολείων .
Η τακτική ανάγνωση των βιβλίων, τονίζοντας τις ευχάριστες δραστηριότητες που θα έχει το παιδί  στο σχολείο, του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και του αποβάλλουν το φόβο του αυστηρού  δάσκαλου.
Αν υπάρχει ανησυχία και υπερβολικό άγχος για την πρώτη ημέρα τότε οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν βιβλία που αναφέρονται σε διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων  ή να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο.
Παράλληλα αρκετές ημέρες, πριν από το πρώτο κουδούνι οι γονείς μπορούν να   διοργανώσουν "ειδικές εκδρομές" σε καταστήματα για την αγορά αθλητικής φόρμας , σχολικής τσάντας, μολυβιών και μαρκαδόρων κ.λ.π.
«Οι εκδρομές αυτές είναι καλό να γίνουν με μορφή περιπέτειας σε μια χαλαρή μέρα, χωρίς βιασύνη ,αρκετές μέρες πριν από τον χαμό που γίνεται στα βιβλιοπωλεία και στα καταστήματα παιχνιδιών» εξηγεί η κ Αρμενάκα και προσθέτει:
 «Για να είναι ευχάριστη η "εκστρατεία" τους δεν πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς το πρωί για να μην είναι αγχωτική η διαδικασία .Καλό είναι να αγοράσουν ταμπέλες για τα ρούχα που αλλάζει ,όπως μπουφάν, ζακέτες ,μαγιό ,γάντια, καπέλα  για να αποφύγουν ταραχή και στεναχώρια αν χάσουν κάτι.
Επίσης κάτι που στρεσάρει τα παιδιά είναι τα ρούχα και τα παπούτσια, που είναι σφιχτά με δύσκολα κουμπώματα και κορδόνια .Το τελευταίο που θέλουμε είναι το παιδί να λερωθεί τις πρώτες μέρες από ένα παντελόνι που δεν ξεκουμπώνει εύκολα ,με ότι συνέπειες υπάρχουν για την ψυχολογία του αν το δουν οι συμμαθητές του λερωμένο».
Βασικό της εύκολης προσαρμογής του παιδιού στη νέα του ζωή είναι να γνωρίζει να αυτοεξυπηρετείται .Τα περισσότερα παιδιά με την παρακολούθηση παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου έχουν κατακτήσει πολλές δεξιότητες γύρω από την σίτιση και τον υγιεινή της τουαλέτας. Αν υπάρχουν ακόμα ελλείμματα οφείλουν οι γονείς να τα καλύψουν καθώς θα δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα του παιδιού στο σχολείο αλλά και την αυτοπεποίθηση του συγκρινόμενου με τα άλλα παιδιά .

Πρώτες γνωριμίες - Νέοι φίλοι 

Η μεγαλύτερη ανησυχία  του 99% των παιδιών της πρώτης τάξης είναι ότι δεν θα έχουν κανένα φίλο, την πρώτη εβδομάδα. Αυτό αγχώνει και απομονώνει  το παιδί που έχει δυσκολία στην επικοινωνία.
Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο σχολείο πριν από το πρώτο κουδούνι, το παιδί να γνωριστεί, μέσω των γονιών , με άλλα πρωτάκια και να έχει μαζί τους επικοινωνία πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
Επίσης καλό είναι να έχει κάνει την διαδρομή του σχολείου με το αυτοκίνητο ή τα πόδια, μαζί με άλλα πρωτάκια.
Στο τέλος της πρώτης σχολικής ημέρας οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν το παιδί και όχι να τους περιμένει βλέποντας τα άλλα πρωτάκια να φεύγουν συνοδευόμενα. Είναι σημαντικό να μην περιμένει το παιδί  ούτε λεπτό ,καθώς θα του φανεί αιώνας.
Η επιστροφή στο σπίτι δεν πρέπει να γίνει με κατακλυσμό ερωτήσεων για το πώς πέρασε. Οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν το παιδί μόνο του να αφηγηθεί την εμπειρία του.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/377936/h-episkepsh-sto-sxoleio-prin-apo-to-prwto-koydoyni-apoballei-to-agxos-apo-ta-prwtakia#ixzz3BOTufgIM
Σύνθημά τους οι γνωστοί στίχοι: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά».
Μπορείτε να φανταστείτε τους κατοίκους μιας γειτονιάς, τους εργαζομένους σε μια μεγάλη επιχείρηση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ενός σχολείου, γενικότερα τους χρήστες του χώρου, να σχεδιάζουν συλλογικά την ανάπλασή του και τις όποιες πολεοδομικές παρεμβάσεις; Αυτή την ιδέα άρχισαν να υλοποιούν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Χανίων, με την πολύτιμη βοήθεια καθηγητών του σχολείου και την υποστήριξη της CPD, μιας διεπιστημονικής συνεργατικής ομάδας σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, των κτιρίων και των υποδομών. Στο πλαίσιο προγράμματος του σχολείου, μαθήτριες και μαθητές του 1ου Λυκείου άρχισαν να ασχολούνται συγκεκριμένα με την αναδιαμόρφωση του δρόμου και ευρύτερα του χώρου μπροστά και γύρω από το κτίριο του σχολείου τους.
Σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και μηχανικούς της CPD, διοργανώθηκαν ενημερωτικά σεμινάρια για τους μαθητές, συλλέχθηκαν ερωτηματολόγια όπου καταγράφηκαν οι ιδέες τους, ενώ στις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε «κατάληψη» των μαθητών στον δρόμο μπροστά από το σχολείο τους, όπου με τίτλο «Ο δρόμος μας αλλιώς» έπαιξαν, συζήτησαν, τραγούδησαν και έκαναν εικαστικές και άλλες παρεμβάσεις στον δομημένο χώρο, με σκοπό να τον «οικειοποιηθούν», να τον «κατακτήσουν» και να τον αλλάξουν. Σύνθημά τους οι γνωστοί στίχοι: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά». Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, όπως και η διάθεση των παιδιών να δουν αλλιώς έναν δρόμο από τον οποίο περνούσαν καθημερινά, συχνά γεμάτα σκοτούρες και άγχος.
«Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά τι είναι πολεοδομικός σχεδιασμός και ποιος τον υπηρετεί, τι σημαίνει αστικό τοπίο, πώς μπορεί να αναπλαστεί με γνώμονα τις ανάγκες των χρηστών του και ποιος ο ρόλος της κοινωνίας στην αναδιάρθρωση της πόλης. Να ενημερωθούν για τις νέες μεθοδολογίες σχεδιασμού μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και τελικά να μπουν στη διαδικασία σχεδιασμού των οδών γύρω από το σχολείο με απλά υλικά, εφήμερες κατασκευές, φυτεύσεις και χρωματισμούς», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» η κυρία Σοφία Τσάδαρη, αρχιτέκτονας από τη CPD. «Η διαχείριση της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, η αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, η απόδοση χώρου στους πεζούς και στους ποδηλάτες, η τόνωση του πρασίνου, η αισθητική αναβάθμιση και η γνώση της επιρροής του δομημένου περιβάλλοντος στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μας είναι ορισμένα από τα θέματα που θα προσεγγιστούν. Με στόχο παρεμβάσεις οικονομικές και με δυνατότητα άμεσης εφαρμογής», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Πούλιος, επίσης από τη CPD.
Το πρόγραμμα θα έχει συνέχεια από Σεπτέμβριο, καθώς θα διοργανωθεί το δεύτερο συμμετοχικό εργαστήριο. Στη συνέχεια θα υπάρξει πρόσκληση προς την τοπική κοινωνία, προς επαγγελματίες, φορείς και τη δημοτική αρχή για την πολύπλευρη στήριξη του εγχειρήματος (και με οικονομικούς πόρους) και διευκόλυνση της υλοποίησης των συμπερασμάτων του. Επιπλέον στόχος είναι η κοινωνική δικτύωση και διαρκής ανταλλαγή απόψεων όσων ενδιαφέρονται. «Το πρόγραμμα έχει σημαντική εκπαιδευτική σημασία, καθώς για πρώτη φορά οι μαθητές έρχονται σε επαφή με ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την πόλη, αλλά και τη διαδικασία συμμετοχής σε μια κοινότητα που προσπαθεί “από τα κάτω” να αλλάξει τον τόπο που ζει καθημερινά», σημειώνει η κυρία Τσάδαρη.
Η λογική και η μέθοδος του Συμμετοχικού Σχεδιασμού είναι γέννημα της ανήσυχης δεκαετίας του ’70 στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ως αντίδραση στον συγκεντρωτισμό των κρατικών παρεμβάσεων και στην αναζήτηση μιας δημοκρατικής προσέγγισης στη διαχείριση του δημόσιου χώρου. «Αξίζει να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της αναζήτησης», σημειώνει ο κ. Πούλιος. «Η ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας δεν καλύπτεται από την πεπατημένη της διαβούλευσης, ειδικά όπως εφαρμόζεται συνήθως στην Ελλάδα, με τρόπο κάλπικο και προσχηματικό. Εξάλλου η διαβούλευση γίνεται πάνω σε ένα έτοιμο σχέδιο, πάνω σε προκαθορισμένους στόχους και επιδιώξεις. Στην περίπτωση του Λυκείου των Χανίων τα παιδιά ξεκινούν να συζητούν τι θέλουν, μέσα από συνελεύσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό το θεωρούν σαν κάτι δικό τους», συμπληρώνει.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι πολεοδομικές και άλλες παρεμβάσεις της Πολιτείας, τονίζουν οι αρχιτέκτονες που συνεργάζονται με το εγχείρημα, έχουν τον χαρακτήρα του «έκτακτου», του «κατεπείγοντος» και των ταμειακών κριτηρίων, που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με συμμετοχικές λογικές. Η πρωτοβουλία των μαθητών στα Χανιά δείχνει, πιλοτικά, έναν άλλο δρόμο.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

·
Ένας δεκάλογος για τον γονιό 1. Προετοιμάζουμε ψυχολογικά το παιδί μας...
babyradio.gr

Ο χρήστης POLITIKOI PROSANATOLISMOI κοινοποίησε φωτογραφία από D.L. Hughley.

Η Eftihia Ravasopoulou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Σημαντικές διατυπώσεις ή απόψεις που αξίζει να αποφύγεις να χρησιμοποιείς στην κόρη σου.
enallaktikidrasi.com

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση για το 15ο Camping Αγωνιστικών Κινήσεων & Μαθητικής Αντίστασης

Το 15ο Camping Αγωνιστικών Κινήσεων και Μαθητικής Αντίστασης (30 Ιουλίου -8 Αυγούστου στη Νάξο), ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η φετινή συμμετοχή συναγωνιστών και φίλων ήταν ιδιαίτερα πλατιά, ξεπερνώντας τους 270 συμμετέχοντες, ενώ όπως κάθε  χρόνο, το πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η συλλογική λειτουργία και οργάνωση του κάμπινγκ έφερε στη ζωή το τρίπτυχο "Αυτοοργάνωση-Συλλογικότητα-Αλληλεγγύη", ενώ, παράλληλα, μας ενίσχυσε πολιτικά και ιδεολογικά απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής που διανύουμε. Μεγάλο υπήρξε το φετινό εύρος θεματικών εκδηλώσεων σχετικά με: τις διεθνείς εξελίξεις, την εκπαίδευση, τις προοπτικές των κινημάτων, το φασισμό, την παρέμβαση σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και ΤΕΙ, τα ναρκωτικά και τον αθλητισμό, καθώς και ζητήματα φιλοσοφίας σε σχέση με τη μαοϊκή συμβολή στο διαλεκτικό υλισμό.
Μεταξύ των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, αξίζει να μνημονεύσουμε τη συναυλία και τη λαϊκή-ρεμπέτικη μουσική βραδιά, και να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τα συγκροτήματα "WHAT THE FUNK", "ROAD DUCK", "ΕΡΜΗΤΕΣ" αλλά και τους υπόλοιπους μουσικούς, που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους.
Ευχαριστούμε τους συναγωνιστές από την Αυστρία και την Τουρκία τόσο για τη συμβολή τους με τοποθετήσεις στις πολιτικές εκδηλώσεις, όσο και για την ενεργό συμμετοχή τους στην καθημερινή οργάνωση του κάμπινγκ και ελπίζουμε αυτή η καλή παράδοση να διατηρηθεί ώστε το camping να συνεχίσει να αποτελεί πεδίο συνάντησης και διεθνούς πολιτικής επαφής.
Ευχαριστούμε τους απεργούς της COCA COLA 3που μας τίμησαν με την παρουσία τους μέσα στον μακρύ τους αγώνα (πάνω από 320 μέρες)  ενάντια στις απολύσεις και το λουκέτο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη και δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό τους.
Το φετινό camping μας αφήνει σημαντική παρακαταθήκη για μια μάχιμη επιστροφή σε σχολές και σχολεία. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας από Σεπτέμβρη, με την κυβέρνηση αποφασισμένη να  πυροδοτήσει εξελίξεις φωτιά στην παιδεία (διαγραφές φοιτητών, "νέο σχολείο") -και όχι μόνο- και τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ και ΕΕ να περιπλέκουν τους λαούς όλο και πιο βαθιά στο εύφλεκτο διεθνές πεδίο.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας λοιπόν στους δρόμους, στον αγώνα ώστε να γίνουν οι σχολές και τα σχολεία μας εστίες αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που αντιμετωπίζουμε και καλούμε συναγωνιστές και φίλους σε εκ νέου συνάντηση μας στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων το φθινόπωρο.
Αγωνιστικές Κινήσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Γιατί είναι σημαντικό;

Τα παιδιά είναι η ελπίδα του κόσμου. Αυτή η ελπίδα έχει πληγεί και η απαξίωση των θεσμών και των αντιπροσώπων της είναι πλέον φανερή. Οι εκπαιδευτικοί και γονείς συχνά είναι έντονα επιφορτισμένοι με τα σύνθετα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες μιας χώρας που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε οικονομική κρίση, ενίοτε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο. Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιλαμβάνονται κι αισθάνονται αυτό που συμβαίνει αλλά συναισθηματικά αρκετοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις καταστάσεις ή ακόμη χάνουν την αισιοδοξία και τη πίστη τους για το μέλλον, πολλές φορές αδιαφορώντας για το εκπαιδευτικό σύστημα, άλλες φορές εκδηλώνοντας βία για να εκφράσουν το θυμό τους για την υπάρχουσα κατάσταση κι άλλοτε βιώνοντας θλίψη και κοινωνική απόσυρση όταν οι φόβοι για τη ζωή τους οξύνονται καθώς πλανάται μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας και άγχους, με την ανεργία ή την αγωνία της να έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσοτέρων οικογενειών. Κι όμως, δεν είναι τόσο η ύλη όσο η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή που έχει εκλείψει και η θετικιστική ψυχολογία με τους δικούς της εκπροσώπους μπορεί να αμβλύνει πολλούς από τους προβληματισμούς που απασχολούν τη νέα γενιά. Όλα αυτά χρειάζονται χώρο και χρόνο να εκφραστούν, χρειάζονται ενέργεια και δυναμική που οι ομάδες επικοινωνίας με τον σχολικό ψυχολόγο μπορούν να προσφέρουν και να μεταδώσουν την πίστη στον εαυτό, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τις κοινωνικές δεξιότητες και την καινοτομία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς σε επίπεδο πρόληψης. Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης ο ρόλος των ψυχολόγων στα παιδιά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης εξαιτίας μαθησιακών ή συναισθηματικών δυσκολιών και η δωρεάν εξατομικευμένη παρέμβαση θα συντελέσει στην κοινωνική συνοχή του συστήματος του σχολείου με "ντόμινο" προεκτάσεις καθώς αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική συγκρότηση των παιδιών αυξάνεται η κινητοποίησή τους και κατ' επέκταση ο βαθμός συμμετοχής τους και σε άλλους τομείς δράσεων. Για να επιτελεστεί όμως, ένα σημαντικό έργο χρειάζεται συστηματικότητα και σταθερότητα στην προσπάθεια ενώ οι αποσπασματικές ή πρόσκαιρες λύσεις αντί να βοηθούν συγχύζουν καθώς δημιουργούν ένα επισφαλές κλίμα για το ρόλο και τους μακροπρόθεσμους στόχους στους ειδικούς αλλά και στους ωφελούμενους. Είναι επομένως αναγκαίο τα θεμέλια στα οποία χτίζεται μια σοβαρή προσπάθεια να είναι σταθερά ώστε το σχολείο να αποτελεί σημείο αναφοράς, υποστήριξης και έμπνευσης για τα μέλη του αλλά και και για την ευρύτερη κοινότητα.
Αντιγραφή URL:

Ομαδικοί βιασμοί σε Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων

«Σοφρωνισμός»

10:14 | 20 Αυγ. 2014
Θύματα ομαδικού βιασμού έπεσαν το περασμένο Σάββατο δύο ανήλικοι 15 και 16 χρόνων, ενώ πριν ένα μήνα σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό με θύμα έναν 14χρονο, στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Η φύλαξη του Ιδρύματος, που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ελλιπής, ιδιαίτερα το βράδυ, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά εξαφάνισης ανήλικων τροφίμων. 
Οι δράστες του ομαδικού βιασμού, που έγινε το Σάββατο, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό και απειλή, ωστόσο αμέσως μετά επέστρεψαν στο Ίδρυμα για να συνεχίσουν να εκτίουν την ποινή τους.
Σύμφωνα με το Έθνος το περιστατικό αντιλήφθηκε ο νυχτερινός φύλακας, ο οποίος δεν βρήκε τα αγόρια στους θαλάμους και τα εντόπισε κακοποιημένα στις τουαλέτες, ενώ ο ίδιος φέρεται να δέχτηκε απειλές για τη ζωή του από τους δράστες, προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός.
Πριν έναν μήνα ένας 14χρονος τρόφιμος του Ιδρύματος κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από 16χρονο και άλλους δύο νεαρούς ηλικίας 14 και 17 χρόνων. Ο εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου ζήτησε τον εγκλεισμό του 16χρονου δράστη σε φυλακή, ενώ οι άλλοι δύο επέστρεψαν στο Ίδρυμα. Όπως έγινε γνωστό ο 14χρονος είχε κατηγορηθεί για ασέλγεια σε κοριτσάκι 6 χρόνων.
Επίσης, το απόγευμα της Τρίτης τρεις ανήλικοι που έφυγαν ανενόχλητοι από την κεντρική είσοδο, ενώ την περασμένη Πέμπτη άλλοι πέντε τρόφιμοι το έσκασαν από το Ίδρυμα με αποτέλεσμα η αστυνομία να αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό τους. 
ΤVXS

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Γεννήθηκε το 1879 στο Ουλμ της Γερμανίας. Το κεφάλι του ήταν τόσο μεγάλο που οι γιατροί θεωρούσαν ότι έχει κάποια γενετική ανωμαλία και σχεδόν τον φώναζαν “κεφάλα” δεξιά αριστερά. Μίλησε όταν έκλεισε τα τρία του χρόνια και περνούσε την ώρα του φτιάχνοντας πύργους από τραπουλόχαρτα.
Βλέποντας το γερμανικό στρατό να παρελαύνει, αποκάλεσε τους στρατιώτες “κακομοίρηδες” στους οποίους δε θα ήθελε ποτέ να μοιάσει. “Οι δάσκαλοι στο δημοτικό μου φαίνονταν σα λοχίες και οι καθηγητές στο λύκειο σα λοχαγοί”, θα πει πολύ αργότερα.
Αυτοί οι λοχαγοί καθηγητές του λυκείου τον θεωρούν από τους πλέον αργόστροφους μαθητές που είχαν ποτέ. Αλλά δεν το λένε έτσι, στον αέρα. Το αιτιολογούν επιστημονικά και άκρως παιδαγωγικά οι άνθρωποι: “δεν απαντά ποτέ αμέσως σε μια ερώτηση. Σκέφτεται ώρες προτού απαντήσει. Δεν αποστηθίζει ποτέ τίποτα. Δηλαδή και να προσπαθήσει, δε μπορεί να το κάνει”.
Είναι απείθαρχος, δεν υπακούει σε καμία εντολή, δεν ευθυγραμμίζεται με κανέναν κανόνα, δεν έχει ενδιαφέροντα, δεν ασχολείται με κανένα άθλημα. Κι επιπροσθέτως είναι και Εβραίος. Θέλεις κι άλλα για να καταλάβεις ότι αυτό το παιδί ήταν μια σκέτη καταστροφή;
Κι όμως, ήδη από το δημοτικό, έχει διαβάσει ουκ ολίγα βιβλία βιολογίας, ιατρικής, μαθηματικών, φυσικής και φιλοσοφίας.  Δεν αρκούν όμως αυτά για το σχολείο. Ένας καθηγητής του, όχι κακός, ο Ζόσεφ Ντέγκενχαρτ, του λέει ότι δε καταφέρει τίποτα στη ζωή του και καλύτερο θα ήταν να σταματήσει να προσπαθεί να πάρει το απολυτήριο. Προετοιμάζεται μόνος του για την Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης αλλά παίρνει 20 στα μαθηματικά και 02 σε όλα τα άλλα μαθήματα. Έτσι, αποτυγχάνει!
Ένας καθηγητής, βλέποντας πράγματα σε αυτόν, τον συμβουλεύει να προετοιμαστεί σε ένα μικρό σχολείο του Ααράου και να ξαναδοκιμάσει. Τα καταφέρνει! Περνάει στο τμήμα μαθηματικών και φυσικής του Πολυτεχνείου. Ως φοιτητής δεν αλλάζει: αντιδραστικός, αφηρημένος, εριστικός, αδιάφορος, εγωκεντρικός. Αργότερα θα δηλώσει ότι δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, εκτός από μια παράφορη περιέργεια.
Αποφοίτησε από τη σχολή του το 1901 με τον δεύτερο χειρότερο βαθμό ανάμεσα σε όλους τους συμφοιτητές του. Αυτός ο βαθμός του απαγόρευσε να βρει κάποια ακαδημαϊκή θέση  με αποτέλεσμα να εργαστεί ως ειδικός τεχνικός τρίτης τάξης στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βέρνης (1902-1909) ενώ παίρνει την Ελβετική υπηκοότητα και απαλλάσσεται από το γερμανικό στρατό. Κάπου εκεί ξεκινάει η πορεία του προς την κορυφή της παγκόσμιας επιστήμης, πορεία που θα τον καθιερώσει ως συνώνυμο του έξυπνου ανθρώπου.
Το όνομά του ήταν Άλμπερτ Αϊνστάιν…
Πηγή: elniplex.com

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Δεν τους θέλουν όλους στο Λύκειο


Η εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» στις εξετάσεις, σε συνδυασμό με το πλέγμα μέτρων που συνθέτουν το «νέο Λύκειο», δίνει μία εικόνα για το πού οδεύει το σχολείο. Η μαζική παραπομπή μαθητών της Α' Λυκείου σε επανεξέταση το Σεπτέμβρη σε τουλάχιστον ένα μάθημα στέλνει το μήνυμα ότι «αυτό το Λύκειο δεν είναι για όλους», ότι δεν έχουν θέση όλοι μέσα στην Εκπαίδευση μέχρι τα 18 τους χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται άλλωστε ότι δεν είναι πρόβλημα το 10 - 15% των μαθητών να μην ολοκληρώνει το σχολείο και να στρέφεται πρόωρα στην κατάρτιση και τη μαθητεία. Φυσικά, αυτός ο «διωγμός» δεν αφορά τα παιδιά των αστών. Πλήττει αποκλειστικά και στοχευμένα τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

***
Οι υποστηρικτές της πολιτικής που θέλει τα παιδιά να βγαίνουν στην αγορά εργασίας με το μίνιμουμ των δεξιοτήτων συχνά επαναλαμβάνουν ότι «δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιστήμονες», προκειμένου να αντιμετωπιστούν ως «ρεαλιστές» από το λαό και να κερδίσουν συναίνεση στις ταξικές επιλογές τους. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιστήμονες. Αλλά είναι διαφορετικό αυτό από τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων. Και δεν μπορεί να αποκλείονται απ' αυτήν τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών γιατί η εκπαίδευση έχει κόστος που δεν μπορεί να αντέξει το λαϊκό εισόδημα. Είναι τιμή για τα παιδιά της εργατικής τάξης να γίνουν εργάτες. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα θα παραιτηθούν από την απαίτηση τα παιδιά τους να μένουν στο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια. Και μετά το Λύκειο όσοι θέλουν να ακολουθήσουν την τεχνική - επαγγελματική κατεύθυνση, να φοιτούν σε δημόσιες αναβαθμισμένες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές. Και δε μιλάμε, βέβαια, ούτε για το Λύκειο που κάνει τη διαλογή για το Πανεπιστήμιο ούτε για την εφήμερη, φτηνή επαγγελματική κατάρτιση. Αλλά για ένα σχολείο, ένα Λύκειο, που θα δίνει ολοκληρωμένη μόρφωση προετοιμάζοντας τους νέους ανθρώπους να μπουν στον κοινωνικό στίβο.
***
Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, κατά την οποία το μέτρο της «τράπεζας θεμάτων» και άλλα μέτρα, που συνθέτουν το «νέο Λύκειο», θα αναπτυχθούν στη διαδικασία του σχολείου. Με τους μαθητές μαζικά να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη της ύλης, για αποστήθιση των απαντήσεων στα θέματα της «τράπεζας». Ηδη, σε πολλά σπίτια, μετεξεταστέοι μαθητές της Α' Λυκείου προετοιμάζονται για τις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη έχοντας πάρει «πακέτο» από το φροντιστήριο τις απαντήσεις στα θέματα της «τράπεζας θεμάτων» και προσπαθούν να τις αποστηθίσουν. Κάπως έτσι θα διαμορφωθεί και η εκπαιδευτική διαδικασία, με το βλέμμα στις εξετάσεις του επόμενου Ιούνη, χωρίς περιθώρια για εμβάθυνση στο μορφωτικό αντικείμενο των μαθημάτων, για κάλυψη των όποιων κενών και - όπως δείχνουν οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου - με ελλείψεις εκπαιδευτικών.
***
Η ασφυκτική αυτή κατάσταση, που θα γίνει καθεστώς, δεν είναι πρόβλημα του τρόπου εφαρμογής των επιλογών της άρχουσας τάξης στην Εκπαίδευση. Είναι ακριβώς οι επιλογές της. Αλλού όμως βρίσκονται οι ανάγκες του λαού, οι δυνατότητες των παιδιών του. Ο δρόμος για να τις συναντήσει βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα, στη συσπείρωση και δράση με κριτήριο ταξικό, έχοντας στο μυαλό ποιος, για ποιον και γιατί διαμορφώνει έτσι την Εκπαίδευση, αλλά και ποια Εκπαίδευση αντιστοιχεί στις λαϊκές ανάγκες.
Πηγή:Ριζοσπάστης
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό που θα παρουσιαστούν στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα ζητήσει την ανάθεση διδασκαλίας από τους καθηγητές σε μαθήματα παραπλήσια της ειδικότητάς τους.
«θα φροντίσουμε με προσωπική συμβολή όλα τα σχολεία να έχουν καθηγητές και δασκάλους», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία.
Επετηρίδα για Αναπληρωτές: Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενα από τώρα και στο εξής και όχι για το παρελθόν να ανοίξει η επετηρίδα για τους αναπληρωτές, δηλαδή να υπολογίζεται η προσφορά κάθε εκπαιδευτικού στο διδακτικό έργο της χρονιά και προστίθεται στα μόρια του.
«Δεν έχουμε  αποφασίσει, αυτό, δεν σπεύδω  να αναγγείλω κάτι για το οποίο περιμένουμε τη διαβούλευση στη Βουλή», έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός, προσθέτοντας, πάντως, ότι «έχουμε δεχθεί πάρα πολλές προτάσεις, εκ των οποίων το 95% είναι σε θετική κατεύθυνση».
Τα παραπάνω θέματα τα συζητηθούν σήμερα και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως επίσης και το ζήτημα να πριμοδοτηθούν με διπλάσια μοριοδότηση οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε νησιά ή σε δυσπρόσιτε περιοχές της χώρας. Όσον αφορά του μεταταχθέντες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, οκ . Λοβέδρος  διευκρίνισε ότι εξαιτίας αυτών των μετατάξεων δημιουργήθηκε το νέο δεδομένο να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα που δεν είναι χρήσιμα. Το θέμα έχει προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία εξετάζει τρόπους αντιμετώπισής του.
Πηγή: Ημερησία


 | alfavita.gr on Facebook

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να προσληφθούν 22.500 αναπληρωτές, αλλά θα προσληφθούν 19.500

Χρήματα για 3.000 εκπαιδευτικούς λείπουν από την κυβέρνηση και οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών εκφράζουν φόβους πως για μια ακόμη φορά το νέο σχολικό έτος θα αρχίσει με χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», φέτος το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να προσληφθούν 22.500 αναπληρωτές, αλλά θα προσληφθούν 19.500.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, τα κενά θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις, δηλαδή ζητώντας από τους καθηγητές και τους δασκάλους να διδάξουν εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη τα κενά εκπαιδευτικών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000 εξαιτίας των χιλιάδων αποχωρήσεων εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδοτήσεων.
nevsbeast

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Επίθεση στο Ανοιχτό σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά πραγματοποίησαν χρυσαυγίτες χθες βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες. Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές ενώ στο κτίριο γράφτηκαν και συνθήματα.Το ΑΣΜΠ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος 14ου & 15ου Γυμνασίων Πειραιά (Αγίων Αναργύρων & Κω, Παλιά Κοκκινιά).
Στο ανοιχτό σχολείο Μεταναστών Πειραιά προσφέρονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, εκμάθησης χρήσης η/υ καθώς και μαθήματα ξένων γλωσσών.  Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο και για την ενίσχυσή του, οργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές, με σκοπό την κοινωνικοποίηση των μαθητών και την επαφή τους με τα ήθη και τα έθιμα του αλλά και με τον ίδιο τον τόπο. Παρέχεται, επίσης, μερική νομική κάλυψη στους μαθητές μέσω εθελοντών δικηγόρων.
Στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης του σχολείου οργανώνονται σε ετήσια βάση δύο ανταλλακτικά παζάρια όπου προσφέρονται είδη ένδυσης και υπόδησης. Επίσης, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη, την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού κ.ά. Τέλος, η παρουσία των μελών του ΑΣΜΠ σε πορείες (αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, κατά της βίας) είναι έντονη και συνεχής.
ΠΗΓΗ: alterthess.gr


 | alfavita.gr on Facebook