Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Την κατάργηση του θεσμού των μαθητικών παρελάσεων και την αντικατάστασή τους από άλλες μορφές εκδηλώσεων με τις οποίες να τιμώνται οι εθνικές εορτές ζητά η νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ).

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από τους νέους και τις νέες της ΔΗΜ.ΑΡ, στην οποία υπογραμμίζουν ότι «η Ιστορία δεν πρέπει να υπενθυμίζεται μέσα από "στρατιωτικού τύπου" παρελάσεις των μαθητών αλλά μέσα από τη σωστή διδασκαλία στα σχολεία».
Εκφράζουν την αντίθεσή τους στον θεσμό των μαθητικών παρελάσεων και τονίζουν ότι «οι Ελληνες έχουμε πλούσια Ιστορία που για να διασωθεί αλλά και για να γίνει μάθημα στις επόμενες γενιές χρειάζεται το λίπασμα της γνώσης».

Για να καταλήξουν: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου πρέπει να τιμάται με εναλλακτικές μορφές εκδηλώσεων και όχι με άσκοπες και πολυέξοδες παρελάσεις, ξεπερασμένες σε όλη την Ευρώπη»।
ΒΗΜΑ



Δωρεάν μαθήματα σε παιδιά του δημοτικού σχολείου που είναι αδύναμοι μαθητές θα παρέχουν φοιτητές της Παιδαγωγικής σχολής της Φλώρινας, απαλλάσσοντας τους γονείς από το οικονομικό κόστος των ιδιαίτερων και των φροντιστηρίων.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com


Περισσότεροι από 50 σπουδαστές έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα της σχολής και τα μαθήματα θα αρχίσουν μετά το Πάσχα. Τα μαθήματα, που αφορούν κυρίως τη γλώσσα και τα μαθηματικά, μαθήματα στα οποία οι μαθητές εμφανίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, θα γίνονται τα απογεύματα, εκτός σχολικού ωραρίου, σε αίθουσες των δημοτικών σχολείων της ακριτικής πόλης. Τη φύλαξη των χώρων θα αναλάβουν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόκληση του πανεπιστημίου και του δήμου Φλώρινας, που ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσοι θα είναι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα απογευματινά φροντιστήρια, καθώς ο οικείος δήμος που εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση συνεχίζει τη συγκέντρωση των αιτήσεων που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς. Στόχος είναι να βοηθηθούν κυρίως παιδιά άπορων οικογενειών και οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων, ωστόσο ο δήμος και το πανεπιστήμιο δηλώνουν ότι δεν θα αποκλειστεί κανένα παιδί που χρειάζεται εκπαιδευτική υποστήριξη. Το πρόγραμμα γίνεται για πρώτη φορά και επί της ουσίας αφορά στήριξη των μαθητών στη βάση του εθελοντισμού αλλά και της πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τελειόφοιτοι (τρίτο και τέταρτο έτος). Σύμφωνα με τη διοίκηση της Παιδαγωγικής σχολής, η ανταπόκριση των σπουδαστών για συμμετοχή στο πρόγραμμα μαθητικής υποστήριξης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αναμένεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αυξηθεί.

Τάξεις-περάσματα
Εκπαιδευτική υποστήριξη θα δοθεί κυρίως σε παιδιά της πρώτης και της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου, καθώς οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι πρόκειται για τάξεις-περάσματα για την είσοδο των παιδιών στο σχολείο και την έξοδό τους στο γυμνάσιο, δηλαδή την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκτός από τη βοήθεια που θα προσφέρουν στα παιδιά και τους γονείς τους, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν από νωρίς εξάσκηση σε τάξη, αποκτώντας σημαντική εμπειρία στο να δουλεύουν μεθοδικά με μικρά παιδιά. Ο κοσμήτορας της Παιδαγωγικής σχολής Φλώρινας Χαράλαμπος Λεμονίδης, μιλώντας για το πρόγραμμα, τόνισε ότι ο κοινωνικός ρόλος του πανεπιστημίου είναι να καλλιεργήσει το πνεύμα του εθελοντισμού στους φοιτητές, οι οποίοι στην ουσία είναι δάσκαλοι και τώρα θα έχουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να δουλέψουν στην τάξη. «Οι σπουδαστές δέχθηκαν με μεγάλη χαρά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και πιστεύω ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αυξηθεί». Ο κ. Λεμονίδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, ωστόσο θα αποδειχθεί στην πράξη πως μπορεί να προχωρήσει, καθώς πρόκειται για την εκπαιδευτική υποστήριξη μικρών παιδιών πουν αποκτούν τις πρώτες βάσεις.
Φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μαθήματα θα αρχίσουν αργά, γιατί το πρόγραμμα γίνεται σε πειραματική βάση, αλλά από του χρόνου και ανάλογα με τη συμμετοχή των μαθητών θα αρχίσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Είναι καινούργιο εγχείρημα, απαιτεί σωστούς χειρισμούς, και θα πρέπει εκτός των άλλων να δείξουν εμπιστοσύνη και οι γονείς», παρατήρησε ο κ. Λεμονίδης. Διευκρίνισε ότι οι γονείς ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του προγράμματος μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της πόλης σε συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους του πανεπιστημίου και του δήμου. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κοσμήτορας της Παιδαγωγικής σχολής, το εγχείρημα είναι εξωθεσμικό και επειδή το σχολείο είναι θεσμός που λειτουργεί με κανόνες και νόρμες, η εκπαιδευτική υποστήριξη θα πρέπει να δίνεται προσεκτικά και οργανωμένα.

Να ξεχωρίσουν παιδιά
Ένα ακόμη στοίχημα για το πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε ο κοσμήτορας της σχολής κ. Λεμονίδης, είναι να... σωθούν και να ξεχωρίσουν παιδιά που έχουν μεγάλες δυνατότητες, αλλά πολλές φορές δεν αναδεικνύονται. «Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην καταγραφή της επίδοσης μαθητών. Δεν μετριέται η επίδοσή τους στα ελληνικά σχολεία και μακάρι μέσω αυτού του προγράμματος να βρεθούν παιδιά που ξεχωρίζουν. Ακόμη και ένα παιδί να σωθεί και να προωθηθεί, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση», τόνισε ο κοσμήτορας.
Αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος, λέγοντας ότι πρόκειται για δωρεάν μαθήματα σε παιδιά που αποκτούν τις πρώτες βάσεις του σχολείου. «Το θέμα είναι σαφώς εκπαιδευτικό αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στη μείωση των εξόδων μιας μέσης οικογένειας που θα δαπανούσε χρήματα για φροντιστήρια», σημείωσε. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα απευθυνθεί και στα έξι δημοτικά σχολεία της Φλώρινας, τέσσερα από τα οποία είναι ολοήμερα. Ο ίδιος έκανε λόγο για κοινωνική προσφορά του πανεπιστημίου, που καλό θα είναι, όπως είπε, να συνεχιστεί και του χρόνου από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Μαθήματα σε μαθητές λυκείου
Ανάλογη βοήθεια προσφέρεται να δώσει σε μαθητές της τρίτης τάξης του λυκείου η ομάδα εθελοντών φοιτητών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Opencourse»। Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το δυσοίωνο εκπαιδευτικό σύστημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθιστά στις μέρες μας την εξωσχολική εκπαίδευση αναγκαία. «Λογιζόμενοι των οικονομικών δυσχερειών της μέσης οικογένειας, τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ προχωρούν στη συγκρότηση ομάδας εθελοντών που θα έχει ως μέλημά της την παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων της τρίτης λυκείου στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κοντά στους μαθητές των οικονομικά ασθενών οικογενειών βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στηρίζοντας το κοινωνικό φροντιστήριο.

Κοντά στους μαθητές των οικονομικά ασθενών οικογενειών βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στηρίζοντας το κοινωνικό φροντιστήριο। Οπως δηλώνει ο δήμαρχος Λ. Τζανής, το κοινωνικό φροντιστήριο δημιουργήθηκε από την Ακαδημία της Ελευθερίας του Πνεύματος σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Β/θμιας σχολικής επιτροπής παιδείας του δήμου, κ. Κύρου, και στηρίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά εθελοντών καθηγητών. Τα μαθήματα γίνονται στο 2ο Λύκειο Δραπετσώνας (Αγ. Φανουρίου, Γ. Καραϊσκάκη και Αθ. Διάκου) καθημερινά από τις 5.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ. και υπάρχει η σκέψη να επεκταθούν και σε σχολείο του Κερατσινίου. Πληροφορίες : 2132074681, -2.
ΕΘΝΟΣ

Είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία αρκετών περιοχών της χώρας δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των μαθητών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γνωστή είναι επίσης και η πρόβλεψη του νόμου να καλύπτεται η μετακίνησή τους (KYA Μεταφοράς μαθητών 2011). Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΛΜΕ Σερρών όμως, από την αρχή της φετινής χρονιάς δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους μαθητές, παρ' ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καθώς είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να συνδυάσουν τον βιοπορισμό με τις σπουδές τους. Για το γεγονός της μη καταβολής των οδοιπορικών η ΟΛΜΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, ζητώντας από την Πολιτεία να καταβάλει άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται οι μαθητές για τη μετακίνησή τους.

AYΓΗ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

8Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
14/2/2012
ΜΙΚΡΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Είμαστε μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού από την Ε’ Τάξη. Αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το μικρό άρθρο γιατί μας απασχολεί ένα μεγάλο πρόβλημα:





Το σχολείο μας δε διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας και βοηθητικούς χώρους.
Εδώ και πολλά χρόνια οι μαθητές του 8ου δημοτικού κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες με πολλά μειονεκτήματα: είναι μικρές, δεν αερίζονται καλά, δε διαθέτουν ράφια ή βιβλιοθήκες κ.ά.
Πέρασαν δύο χρόνια όταν μια ξαφνική χαρά ήρθε να μας οπλίσει με ελπίδες και υπομονή για επίλυση του προβλήματός μας: Ξεκίνησε η ανέγερση μιας νέας πτέρυγας που θα διέθετε αίθουσες διδασκαλίας, γυμναστήριο, χημείο, βιβλιοθήκη αλλά και γραφεία για τους δασκάλους.
Είπαμε: ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ που κόπηκαν τόσα δέντρα! ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ που καταστράφηκε το μεγάλο μας γήπεδο μπάσκετ! ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ που η αυλή μας μετατράπηκε σ’ ένα μεγάλο εργοτάξιο!
ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ που έχουμε τόσο θόρυβο και σκόνη ακόμη και την ώρα του μαθήματος!
Πιστεύαμε πως το αποτέλεσμα θα μας δικαίωνε και όλα όσα περνούσαμε θα ήταν παρελθόν μόλις θα μπαίναμε στο νέο κτήριο. Το όνειρό μας όμως για ένα σύγχρονο κτήριο διαψεύστηκε:
ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
Τα ξύλινα καδρόνια κρέμονται - σαπισμένα πια – πάνω από τα κεφάλια μας. Τα οικοδομικά υλικά – υλικά του ονείρου μας – τα φέρνει ο αέρας στο μικρό μας προαύλιο ακόμη κι όταν έχουμε διάλειμμα. Δυο φορές τα πολύτιμα αλλά εύφλεκτα υλικά του εργοταξίου πήραν φωτιά και αρκετές φορές η άσχημη μυρωδιά από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια κάνει το διάλειμμά μας αφόρητο.
Και … σε όλα τα παραπάνω που αποτελούν πρόβλημα για την ασφάλεια και την υγιεινή μας, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χώρου. Είχαμε το πιο μεγάλο και όμορφο προαύλιο απ’ όλα τα σχολεία του Κορυδαλλού και τώρα … οι μαθητές δύο σχολείων αυλίζονται σ’ ένα μικρό χώρο με κίνδυνο να χτυπήσουν, κάνουν μάθημα γυμναστικής στο χώρο μπάσκετ έξω από το σχολείο και όταν σηκώνουν τα μάτια στον ουρανό βλέπουν καδρόνια, μπετά και σάπιες λαμαρίνες!
Επειδή πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο εμάς , τους μαθητές των δύο δημοτικών σχολείων ούτε μόνο τους γονείς και τους δασκάλους μας αλλά όλους τους δημότες του Κορυδαλλού…

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
ΑΣ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες
του Ε΄1 τμήματος,
8ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού
alfavita
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Χανιά 19-3-2012

ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ.& Δ/ΘΜΙΑΣ.ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Αρ. Πρωτ. Φ. 13/2165
Βαθμός Προτεραιότητας …..
Ταχ. Διεύθυνση: Γιαμπουδάκη 32
Ταχ. Κώδικας : 73134 ΧΑΝΙΑ
Πληροφορίες :
Τηλέφωνο :
Fax : 2821047137
Email : mail@dide.chan.sch.gr Προς: Σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης Ν.Χανίων

Κοιν: 1. Περ/κή Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας
Εκπ/σης Κρήτης
2. Γραφείο Σχολικών Συμβούλων
Ιστοσελίδα : http://dide.chan.sch.gr



ΘΕΜΑ: Κυρώσεις Μαθητών

Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων των μαθητών που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Α. ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

1. Πειθαρχικό παράπτωμα (Π.Δ. 104/79. Άρθρο 26)
1. Η συμπεριφορά μαθητών, η καθ΄ οιονδήποτε τρόπον εκδηλουμένη εντός και εκτός του σχολείου διά πράξεων ή παραλείψεων, συνιστά την διαγωγήν αυτών.
2. Η διαγωγή περιλαμβάνεται μεταξύ των στοιχείων της σχολικής καταστάσεως των καθ΄ έκαστον σχολικόν έτος εις το Γυμνάσιον ή Λύκειον φοιτώντων μαθητών και ελέγχεται, χαρακτηρίζεται και καταχωρίζεται εις τα οικεία βιβλία κατά τας διατάξεις του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
3. Η προσήκουσα διαγωγή των μαθητών, νοουμένη ως έμπρακτος συμμόρφωσις προς τους διέποντας την σχολική ζωήν κανόνας και προς τας ηθικάς αρχάς του κοινωνικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου διαβιούν, αποτελεί υποχρέωσιν αυτών, πάσα δε παρέκκλισις εκ ταύτης, εκδηλουμένη δι΄ υπαιτίου πράξεως ή παραλείψεως, αποτελεί αντικείμενον παιδαγωγικού ελέγχου και εν ανάγκη αντιμετωπίζεται διά σχολικών κυρώσεων κατά τας διατάξεις του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ. 104/79

2. Προβλεπόμενες κυρώσεις (Π.Δ. 104/79 Αρ. 27)
Διά πάσαν υπαίτιον παρέκκλισιν εκ της προσηκούσης κατά την έννοιαν της 3 του Αρ. 26 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος διαγωγής και αναλόγως του βαθμού της παρεκκλίσεως ταύτης επιβάλλονται εις τους μαθητάς αι κάτωθι κυρώσεις:
α) παρατηρήσεις,
β) επίπληξης,
γ) ωριαία απομάκρυνσης εκ του διδασκομένου μαθήματος,
δ) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 3 ημερών,
ε) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 5 ημερών και
στ) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

3. Επιβολή κυρώσεων (Π.Δ. 104/79 Αρθρο 28, παρ.1)
Τας υπό του προηγουμένου άρθρου προβλεπομένας κυρώσεις δύναται να επιβάλλουν:
α) Έκαστος των διδασκόντων καθηγητών μόνον τας υπό στοιχ. α΄, β΄ και γ΄ κυρώσεις
β) Ο Διευθυντής του σχολείου τας υπό στοιχ. α΄, β΄, γ΄ και δ΄ κυρώσεις
γ) Συμβούλιον αποτελούμενον εκ του Διευθυντού του σχολείου, ως προέδρου και των διδασκόντων εις την τάξιν του μαθητού καθηγητών ως μελών τας υπό στοιχ. α΄, β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ κυρώσεις.
δ) Την υπό στοιχ. στ΄ κύρωσιν δύναται να επιβάλη μόνον η ολομέλεια του συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου.

4. Καταχωρήσεις κυρώσεων (Π.Δ. 104/79 Αρθρο 28, παρ.2)
α. Η παρατήρησις, σκοπούσα εις την προειδοποίησιν του μαθητού, ότι ετέρα αυτού παρέκκλισις δυνατόν να επισύρη κύρωσιν βαρυτέραν, κρίνεται ως ελαφροτέρα των κυρώσεων μη καταχωριζομένη εις τα οικεία βιβλία του σχολείου.
β. Η επίπληξις καταχωρίζεται εις το βιβλίον επιβολής κυρώσεων του σχολείου, εφ΄ όσον κρίνει τούτο επιβεβλημένον το επιβάλλον ταύτην όργανον.
γ. Πάσαι αι λοιπαί κυρώσεις του αρ. 27 του παρόντος επιβαλλόμεναι, καταχωρίζονται εις το βιβλίον επιβολής κυρώσεων του σχολείου, κατόπιν ενυπογράφου σημειώματος προς τον διευθυντήν του επιβαλόντος την κύρωσιν οργάνου, καταχωριζόμεναι επίσης εις το ατομικόν δελτίον του τιμωρηθέντος μαθητού.

5. Χαρακτηρισμός Διαγωγής (Π.Δ. 104/79. Άρθρο 26,παρ. 4 έως και 8)
4. Η διαγωγή εκάστου μαθητού χαρακτηρίζεται «κοσμιωτάτη», «κοσμία», «επίμεπτη», αναλόγως των συνιστώντων αυτών χαρακτηριστικών στοιχείων κατά τας κατωτέρω διακρίσεις:
α) «Κοσμιωτάτη» χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητού τινος όταν ούτος τηρή απολύτως την κατά την έννοιαν της παρ. 3 του παρόντος άρθρου προσήκουσαν διαγωγήν.
β) «κοσμία» χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητού τινός, όταν ούτος παρεκκλίνη από την προσήκουσαν, κατά την έννοιαν της παρ. 3 του παρόντος άρθρου προσήκουσαν διαγωγή, ουχί όμως άνευ παρεκκλίσεων
γ) «επίμεπτη» χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητού τινός, όταν ούτος παρεκκλίνη από την προσήκουσαν, κατά την έννοιαν της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, διαγωγήν εις βαθμόν ανεπίτρεπτον, αλλ` η παρέκκλισις αύτη κρίνεται επιδεκτική παιδαγωγικής επανορθώσεως εντός του αυτού σχολικού περιβάλλοντος.
Όταν ο μαθητής παρεκκλίνη από την προσήκουσαν, κατά την έννοιαν της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, διαγωγήν εις βαθμόν ώστε η παρέκκλισις αύτη να δημιουργή παιδα-γωγικόν πρόβλημα υπερβαίνον τας επανορθωτικάς δυνατότητας του εις ο φοιτά σχολείου, ο μαθητής ούτος υποχρεούται εις αλλαγήν σχολικού περιβάλλοντος, ίνα εν τω πλαισίω νέων σχολικών συνθηκών τω παρασχεθή η ευχέρεια βελτιώσεως της διαγωγής του.
5. Ο ετήσιος χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών εκάστου Γυμνασίου ή Λυκείου ενεργείται κατά την λήξιν του διδακτικού έτους δι’ ειδικής πράξεως του Συλλόγου των διδασκόντων αποφαινομένου κατά πλειοψηφίαν επί τη βάσει της εν γένει εν τω σχολείω και εκτός αυτού συμπεριφοράς τούτων και των τυχόν εις τα οικεία βιβλία κατακεχωρισμένων στοιχέιων κυρώσεων ή ηθικών αμοιβών, προσηκόντως συνεκτιμωμένων κατά την κρίσιν του Συλλόγου των διδασκόντων. Προκειμένου περί χαρακτηρισμού της διαγωγής μαθητού τινος ως «κοσμίας» ή «επίμεπτης» η κατά τα ανωτέρω πράξις του Συλλόγου των Διδασκόντων δέον να είναι ητιολογημένη.
6. Δια της αυτής πράξεως χαρακτηρίζεται και η μέχρι της ημέρας του χαρακτηρισμού διαγωγή των κατά το άρθρ. 24 ελλιπώς ή ανεπαρκώς φοιτησάντων.
7. Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής μαθητών, ως καθαρώς παιδαγωγικού χαρακτήρος δεδομένον, αποτελεί στοιχείον σχολικής αποκλειστικής χρήσεως και αναγράφεται επί του τίτλου.
( Όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 5 άρθρου 1 Π.Δ. 294/80 (ΦΕΚ 81 Α΄).
8. Ουδεμία τροποποίησις διαγωγής υπό του Συλλόγου των διδασκόντων χωρεί μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπον οριστικήν έξοδον τούτου εκ του σχολείου.


Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Είναι κοινή διαπίστωση, πως οι πειθαρχικές κυρώσεις, που επιβάλλονται στους μαθητές από τα αρμόδια όργανα του σχολείου, δεν αποφασίζονται πάντα με νόμιμες διαδικασίες. Η βιασύνη στη λήψη των αποφάσεων, το αναπολόγητο των μαθητών, το αναιτιολόγητο των αποφάσεων και το ανορθόδοξο των πειθαρχικών διαδικασιών είναι φαινόμενα συνηθισμένα, με αποτέλεσμα τον κλονισμό της πίστεως των μαθητών στη δικαιοκρισία των καθηγητών, με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες στις σχέσεις μαθητών – κηδεμόνων και σχολείου.
Για τους παραπάνω λόγους σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1. Καταχωρήσεις κυρώσεων
Να καταχωρούνται οι κυρώσεις στο προβλεπόμενο βιβλίο ποινών του σχολείου. Σε περίπτωση μη καταχώρησης ποινής, ισχύει η παρακάτω εγκύκλιος: Γ2/5098/18-9-92/Εγκύκλιος ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας σας πληροφορούμε τα ακόλουθα: α)Επειδή κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας " η παράλειψη ουσιώδους τύπου επάγεται ακυρότητα της όλης διαδικασίας και της τελικής εκτελεστής πράξεως " και " η δράση της δημόσιας διοίκησης δεν είναι νόμιμη, όταν δεν τηρούνται οι τύποι οι επιβαλλόμενοι από τους νόμους στις διοικητικές ενέργειες ",παρακαλούμε κατά την επιβολή σε μαθητές των κυρώσεων (ωριαίας απομακρύνσεως ή της αποβολής από τα μαθήματα) που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, να τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται για μεν τα ΤΕΛ και τις ΤΕΣ από το άρθρο 31 του Π.Δ. 294/79 ,για δε τα Γυμνάσια και τους λοιπούς τύπους Λυκείων από τις διατάξεις της 2γ' του άρθρου 28 του Π.Δ. 104/79.Σε διαφορετική περίπτωση οι καταχωριζόμενες απουσίες θεωρούνται μη νόμιμες και δεν πρέπει να προσμετρώνται στο σύνολο των απουσιών ενός μαθητή κατά τον ετήσιο χαρακτηρισμό της φοίτησης του.»

2. Ενημέρωση Γονέων
Για κάθε είδους τιμωρία μαθητή, θα πρέπει να ενημερώνονται οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.
Σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέπεται την απομάκρυνση τιμωρημένου μαθητή από τον χώρο του σχολείου, όταν δεν έχουν ενημερωθεί οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.

3. Ωριαίες Αποβολές
Σε μαθητή που τιμωρείται με ωριαία αποβολή:
• να καταχωρείται η απουσία στο Ημερήσιο φύλλο απουσιών, με την ένδειξη Ω.Α.(ωριαία αποβολή)
• να προσέρχεται ο μαθητής στο Γραφείο Διευθυντή, μετά την απομάκρυνσή του από την τάξη , ο οποίος θα φροντίζει για την απασχόλησή του, μέχρι την λήξη της διδακτικής ώρας.
• Μετά το τέλος της διδακτικής ώρας, ο καθηγητής που επέβαλλε την τιμωρία καταγράφει στο βιβλίο ποινών τα προβλεπόμενα.



4. Εκπρόσωποι μαθητών στα Πειθαρχικά Συμβούλια Διδασκόντων
Σας αναφέρουμε τις σχετικές διατάξεις σε σχέση με την συμμετοχή των μαθητών στα Πειθαρχικά Συμβούλια Διδασκόντων
Εκπρόσωποι μαθητών στα πειθαρχικά συμβούλια διδασκόντων
(Ε3/873/31/31-12-84/ΥΠ.Ε.Π.Θ.)
Διευκρινίζουμε ότι στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών όταν συζητούνται πειθαρχικά θέματα μαθητών, οι εκπρόσωποι -των μαθητών- παρευρίσκονται με δικαίωμα μόνο λόγου και αποχωρούν κατά την ώρα της διάσκεψης και ψηφοφορίας.
Κανονισμός λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων
(Γ2/4094/23-9-86/ΥΠ.Ε.Π.Θ.) Άρθρο 5 ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ
1. Για να κατοχυρωθεί η ουσιαστική και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου προϋπόθεση αποτελεί η ανάπτυξη της συνεργασίας καθηγητών-μαθητών. Τα θέματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά των μαθητών μέσα στο σχολείο δεν αποτελούν αντικείμενο προστριβής και αντιδικίας αλλά αντιμετωπίζονται με διάλογο, κατανόηση και καλή θέληση.
2. Σε περιπτώσεις που δημιουργείται πρόβλημα από τη συμπεριφορά μαθητή ή μαθήτριας στο σχολείο, ανεξάρτητα και πέρα από τη διαδικασία επιβολής ποινών, όπως ορίζεται από τη σχολική νομοθεσία, η γενική συνέλευση της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει ο μαθητής ή η μαθήτρια, συνέρχεται έκτακτα με πρωτοβουλία του συμβουλίου της κοινότητας, συζητά το θέμα και εισηγείται τον τρόπο αντιμετώπισής του στο σύλλογο των καθηγητών που έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης.
3. Ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας μεταφέρει στο σύλλογο των καθηγητών την άποψη της γενικής συνέλευσης της κοινότητας
4. Ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας καθώς και το προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου παραβρίσκονται στις αντίστοιχες συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών με δικαίωμα λόγου.
5. Μαθητής, παραπεμπόμενος για παράπτωμα στο σύλλογο των καθηγητών, έχει το δικαίωμα της απολογίας.
6. Σε κάθε περίπτωση που συζητούνται στο σύλλογο των καθηγητών πειθαρχικά θέματα παραβρίσκονται στις σχετικές συνεδριάσεις με δικαίωμα λόγου και οι εκπρόσωποι των μαθητών που αναφέρονται στην παράγραφο 4 αυτού του άρθρου

5. Διαδικασία επιβολής ποινής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος
Σας κοινοποιούμε παρακάτω απόσπασμα της Αρ.Πρωτ. 141522/Γ2/9-11-2010/ Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. με ΘΕΜΑ: «Διαδικασία επιβολής ποινής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος»
« Με αφορμή ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία επιβολής της ποινής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος και σε συνέχεια του με αρ. πρ. 28/11-05-10 εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη σας υπενθυμίζουμε τα εξής:
Οι σχολικές κυρώσεις αποτελούν μέσο διαπαιδαγώγησης των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Πρέπει όμως να επιβάλλονται κλιμακωτά και ο Σύλλογος Διδασκόντων να εξετάζει την προσφορότητα της επιβαλλόμενης κύρωσης υπό το πρίσμα του συμφέροντος του μαθητή.
Στο άρθρο 27 του Π.Δ. 104/1979 (23 Α') περιγράφονται τα είδη των κυρώσεων …. . Επιπλέον, σύμφωνα με το άρ. 25 του Π.Δ. 104/1979, όταν η διαγωγή του μαθητή παρεκκλίνει από την προσήκουσα σε βαθμό ώστε η παρέκκλιση αυτή να δημιουργεί παιδαγωγικό πρόβλημα που υπερβαίνει τις επανορθωτικές δυνατότητες του σχολείου στο οποίο φοιτά, ο μαθητής αυτός υποχρεούται σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο νέων σχολικών συνθηκών, ώστε να παρασχεθεί η ευχέρεια βελτίωσης της διαγωγής του.
Όσον αφορά στη διαδικασία λήψης απόφασης σχετικά με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος επισημαίνουμε τα εξής:
1. Θα πρέπει να τηρείται η υποχρέωση της προηγούμενης ακρόασης του ανήλικου και του κηδεμόνα, αφού έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωσή τους προ πενθημέρου όπου θα αναφέρει τον τόπο, την ημέρα, την ώρα της ακρόασης και θα προσδιορίζει το αντικείμενο του μέτρου ή της ενέργειας, σύμφωνα με το άρ. 6 του Ν. 2690/1999 (45 A').
2. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι εκτελεστή διοικητική πράξη και υπόκειται στη διαδικασία έκδοσης που προβλέπεται για κάθε διοικητική πράξη. Επομένως, οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, για τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων συντάσσεται πρακτικό από το γραμματέα που επικυρώνεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου και στο οποίο θα πρέπει να μνημονεύονται, ιδίως, τα ονόματα και η ιδιότητα των παριστάμενων μελών καθώς και ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών αλλά στο πρακτικό θα πρέπει να καταχωρίζονται οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν (άρ.15, Ν. 2690/1999) Δεν επιτρέπεται η λευκή ψήφος, η δήλωση «παρών» ή η αδικαιολόγητη αποχή.
3. Θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις για το συγκεκριμένο μαθητή και αναλυτική αναφορά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πριν την υιοθέτηση της τελευταίας κατά σειρά κύρωσης.
4. Θα πρέπει να τηρείται ειδική και επαρκής αιτιολόγηση ως προς την αναγκαιότητα της ποινής. Προκειμένου να είναι πλήρης η σχετική αιτιολογία, πρέπει να παρατίθεται στην πειθαρχική απόφαση τόσο τα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν το παράπτωμα όσο και οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε ότι πρέπει να επιβληθεί η βαρύτερη ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που με την ίδια απόφαση τιμωρούνται περισσότεροι του ενός μαθητή με την ίδια ποινή, η αιτιολογία θα πρέπει να διαχωρίζεται για τον κάθε μαθητή χωριστά. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος μαθητής θα ωφεληθεί από την αλλαγή αυτή.
5. Η επιβολή της κύρωσης της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος δε θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια ώστε να μην περιορίζεται η παιδαγωγική αξία της επιβαλλόμενης κύρωσης και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή.
6. Ο Προϊστάμενος ή ο Διευθυντής Εκπαίδευσης επιλέγει τη σχολική μονάδα στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή μετά την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος και η αρμοδιότητά του είναι μόνο εκτελεστική (παρ. 4, άρ. 16, Π.Δ. 104/1979).
7. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη αν λειτουργεί άλλη αντίστοιχη σχολική μονάδα στην περιοχή
8. Δεν είναι νόμιμο να επιβάλλει ο Σύλλογος Διδασκόντων τη σχολική κύρωση της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε μαθητή του οποίου τη διαγωγή έχει ήδη χαρακτηρίσει ως "κοσμία" και δεν είναι επίσης νόμιμο ο αυτός Σύλλογος να επιβάλλει την ίδια κύρωση για παρεκκλίσεις του μαθητή από την αξιουμένη από το νόμο συμπεριφορά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ»


6. Ετήσιος χαρακτηρισμός της διαγωγής μαθητών
Σας κοινοποιούμε την Γ2/1504/15.5.84/Εγκύκλιος ΥΠ.Ε.Π.Θ., που αφορά τον ετήσιο χαρακτηρισμό της διαγωγής μαθητών
«Σχετικά με τον ετήσιο χαρακτηρισμό της διαγωγής των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων Μ.Γ.Ε. σας πληροφορούμε ότι στη σχετική πράξη του Συλλόγου των διδασκόντων πρέπει να αναγράφονται με πληρότητα και σαφήνεια οι συγκεκριμένοι λόγοι εξαιτίας των οποίων ο Σύλλογος αποφαίνεται για το χαρακτηρισμό της διαγωγής των μαθητών.
Και ως προς τον χαρακτηρισμό της διαγωγής ως "κοσμιωτάτη", είναι αρκετή η ομόφωνη γνώμη του συλλόγου των διδασκόντων η οποία εκφράζεται συνολικά για όλους αυτούς τους μαθητές.
Σε ότι αφορά το χαρακτηρισμό της διαγωγής ως "κοσμίας" ή "επίμεμπτης" απαιτείται πλήρως θεμελιωμένη αιτιολογία του Συλλόγου, ώστε η απόφαση να είναι αμάχητη σε κάθε περίπτωση (προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κλπ)
Δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητών κοσμία" ή "επίμεμπτη" με την αιτιολογία "...... διότι κατά την διάρκεια της διδασκαλίας των μαθημάτων η συμπεριφορά του ήταν ανεπίτρεπτη...". Ο λόγος αυτός έτσι γενικά διατυπωμένος δεν αποτελεί ισχυρή αιτιολογία του χαρακτηρισμού της διαγωγής. Η απόφαση του συλλόγου των καθηγητών στην περίπτωση αυτή είναι ανατρέψιμη.»


Οι Διευθυντές των Σχολικών μονάδων:
1. Να ενημερώσουν ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ τους καθηγητές του σχολείου τους για τα παραπάνω.
2. Να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πιστή τήρηση των όσων ισχύουν σε σχέση με τις προβλεπόμενες κυρώσεις των μαθητών.
3. Ιδιαίτερα η επιβολή ποινής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν «εύκολη λύση» , αλλά στις περιπτώσεις που πρέπει να επιβληθεί η παραπάνω ποινή να εφαρμόζονται τα 8 σημεία που αναφέρονται στην παραπάνω εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. 141522/Γ2/9-11-2010/ Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.



Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων

Ιωάννης Εμμ. Κανδαράκης
Μαθηματικός

alfavita

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Η κλασική μουσική κοντά στα σχολεία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 14:40


Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, θέλοντας να φέρει τους μαθητές κοντά στην κλασική μουσική, διοργανώνει την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 11.00, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων, συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα Mozart και Beethoven.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν:
• Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Μικρή Νυχτερινή Μουσική. Σερενάτα για έγχορδα σε σολ μείζονα, Κ. 525
• Ludwig van Beethoven (1770-1827): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61.

Σολίστ: Γιάννης Γεωργιάδης, βιολί
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, ο αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου θα κάνει μία αναλυτική παρουσίαση των οργάνων που απαρτίζουν τη συμφωνική ορχήστρα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τα όργανα και να εξοικειωθεί με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματά τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και για το κοινό.
Απαραίτητη δήδιογενηςλωση συμμετοχής στο 210 5205469.

Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά» Δήμου Αθηναίων: Τιμοκρέοντος 6Α Αγ. Σώστης, τηλ. 2109344131.

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη
zougla
Αυτο που επρεπε απο χρονια να το κανει το συνεχως μεταρρυθμιζομενο μεχρις απορρυθμισεως υπουργειο το κανουν επιτελουςοι δημοι।Ας μην περιμενουν οι συλλογοι εκπαιδευτικων ματαρρυθμιση απο αννουλες της φωτοτυπιας। Αλλαγες στην παιδεια μπορουν να κανουν και μεσα απο το υπαρχον αντιεκπαιδευτικο συστημα αναπτυσσοντας θυλακες πολιτισμου και δημοκρατιας στα σχολικα κελια, με προοπτικη την ανατροπη αυτης της παιδειας.Μη καταριομαστε το σκοταδι ας αναψουμε και μεις ενα κερι!
διογενης

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, υψηλών προδιαγραφών




Οι μαθητές του ΚΕΑΤ διεκδικούν τη ζωή και το μέλλον τους

Σ' ένα δριμύ «κατηγορώ» απέναντι σ' ένα σύστημα που επιβάλλει τη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση ως τρόπο ζωής για έναν ολόκληρο λαό, ανοίγοντας το σύγχρονο Καιάδα της ανταγωνιστικότητας για χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, μετατράπηκε η χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στη μαθητική κοινότητα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, η οποία σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε μέχρι και χτες το βράδυ στην κατάληψη του Κέντρου, αντιδρώντας στη μεθοδική διάλυσή του. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Σύλλογος Εργαζομένων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, το παράρτημα του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ, φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, το Σωματείο Εργαζομένων Ειδικού Κέντρου «ΕΡΜΗΣ», το Σωματείο ΟΤΑ Καλλιθέας, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, γονείς από το 1ο Ειδικό Σχολείο Ιλίου και Δημοτικών Σχολείων Καλλιθέας, το Αθλητικό Σωματείο Τυφλών Ποδοσφαιριστών «Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ» έδωσαν το «παρών», διεκδικώντας: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών, Ειδική Αγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.


Ο Σώστης Καραγιαννόπουλος, εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας του ΚΕΑΤ, μιλώντας για τα τεράστια προβλήματα του Κέντρου, επικεντρώθηκε στην επιτακτική ανάγκη όχι μόνο αναβάθμισης του ΚΕΑΤ, αλλά και άμεσης ίδρυσης Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου για μαθητές με προβλήματα όρασης. Ο Γ. Μπαλάσκας, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΑΤ, τόνισε την αποφασιστικότητα των γονιών να μην περάσει η προσχεδιασμένη απαξίωση του μοναδικού κέντρου που απευθύνεται σε τυφλούς.

Στο εργασιακό κομμάτι του ΚΕΑΤ αναφέρθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, επισημαίνοντας: «Εδώ και ένα χρόνο εκβιάζουν τους εργαζόμενους με τον πιο ωμό τρόπο: 'Η θα δουλέψετε χωρίς μισθό ή θα απολυθείτε. Τούτες τις μέρες ξεκίνησαν να απολύουν όσους εργαζόμενους δεν υποκύπτουν στο εκβιαστικό αυτό δίλημμα και διεκδικούν τους μισθούς ενός ολόκληρου χρόνου. Πρόκειται για απολύσεις εκδικητικές, το τονίζουμε αυτό. Απολύσεις που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να τους εξαναγκάσουν να παραδοθούν στην πλήρη εξαθλίωσή τους. Ο,τι κάνουν δηλαδή σε όλο το λαό. Δεκάδες τέτοια διλήμματα πέφτουν κάθε μέρα στο κεφάλι μας. Μνημόνια ή καταστροφή. Ευρώ ή χάος. Εξαθλίωση ή αιματοχυσία. Η λύση είναι μία: Να βρουν ένα τείχος με σύσσωμο το λαό απέναντί τους. Να συστρατευτούμε στον αγώνα για να πάρουμε όλα αυτά που μας ανήκουν».

«Προειδοποιούμε τη Διοίκηση του ΚΕΑΤ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι σε ανοιχτή συνεννόηση με την Εισαγγελία Αθηνών για νέες διώξεις. Κάτω τα χέρια από τους μαθητές, θα σπάσουν τα μούτρα τους. Δεν είναι πολυτέλεια η πολιτική πρόληψης της αναπηρίας ή μια μάνα που ανακαλύπτει ότι έχει παιδί ανάπηρο να έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους. Μπορούμε να κατακτήσουμε μια άλλη κοινωνία. Απαιτείται να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο όλων των αδικημένων και των βασανισμένων, με πρωτοπόρους τους παραγωγούς του πλούτου, της ζωής. Να τσακίσουμε τη ρίζα του κακού, που είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό το σύστημα μπούκωσε, έχει λιμνάζοντα κεφάλαια και θέλει για λάδωμα και γράσο το λιώσιμο των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας. Ο καθένας θαρρετά και συνειδητά να εγκαταλείψει όσους μας έφτασαν εδώ, όσους έρχονται τώρα να μας χαϊδέψουν», υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

Μέλη του ΜΑΣ και συγκεκριμένα εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Κοινωνικής Εργασίας ΣΕΙΠ στο ΤΕΙ Αθήνας αναφέρθηκε στο κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και επισήμανε ότι «οργανώνουμε την πάλη μας στην ίδια κατεύθυνση που οργανώνετε τη δική σας». Την περηφάνια με την οποία γεμίζει το αναπηρικό κίνημα από τον αγώνα των μαθητών του ΚΕΑΤ εκδήλωσε ο Γ. Χωματάς, μέλος του Συλλόγου Παραπληγικών. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Είναι αγώνας ζωής απέναντι σε αυτούς που βλέπουν την Ειδική Αγωγή ως αριθμούς στο κομπιουτεράκι που κοστίζουν», είπε ο Νίκος Δαπόλας, πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Τυφλών Ποδοσφαιριστών «Κεραυνός», ενώ η Λίτσα Ιορδανίδου, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, τόνισε: «Με όλες μας τις δυνάμεις δε θα τους επιτρέψουμε να μας εξαφανίσουν. Το κεφάλαιο δε θέλει πολλά, τα θέλει όλα».

Νέο ραντεβού διεκδίκησης και αλληλεγγύης ορίστηκε για τις 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από την παλιά αμερικάνικη βάση στο Ελληνικό, στο πλευρό των εργαζομένων και των μαθητών του Ειδικού Κέντρου «ΕΡΜΗΣ».

ριζοσπαστης

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Κοινωνικό φροντιστήριο στα Μέγαρα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, 06:05

Ο Δήμος Μεγαρέων προχώρησε στην ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου με σκοπό τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης στην παιδεία και τη δια βίου μάθηση για όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Ο Δήμος συμμερίζεται ότι κάτω από το δυσβάσταχτο οικονομικό καθεστώς το οποίο βιώνουμε, η πιο πληγείσα τάξη είναι αυτή των απόρων και ευπαθών ατόμων, τα οποία αυτή τη στιγμή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία του προσφέρει δυνατότητα ενισχυτικής φροντιστηριακής διδασκαλίας σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη αλλά δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για την διεκδίκηση εισαγωγής τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γι’ αυτό, όσοι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ήθελαν να λάβουν αυτήν την βοήθεια από τον Δήμο καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δημάρχου προκειμένου να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τοποθέτηση του Δημάρχου σχετικά με το θέμα αυτό, η επιλογή των μαθητών θα γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που θα αποδεικνύουν την αδυναμία των παιδιών αυτών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί τόσο στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, 06:०९

ZOYGLA

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κραυγή αγωνίας των τυφλών μαθητών του κέντρου για τις ανάγκες τους

Συνεχίζεται η κατάληψη του Κέντρου Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της μαθητικής κοινότητας, ενώ στο πλευρό της συμπαρατάσσονται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Σύλλογος Γονέων και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αποτυπώνονται στην ανακοίνωση των μαθητών, όπου υπογραμμίζεται ο εμπαιγμός της Διοίκησης και της κυβέρνησης και η προοπτική μεθοδικής διάλυσης του Κέντρου.

«Στην αρχή της χρονιάς μας εγγυήθηκαν ότι όλα είχαν εξασφαλιστεί... βιβλία, καθηγητές, ανακαίνιση του παλιού κτιρίου... και όλα "μέλι γάλα"! Παρ' όλα αυτά, δεν τους πιστέψαμε και επιβεβαιωθήκαμε! Οι καθηγητές μας κάνουν επίσχεση γιατί είναι απλήρωτοι για ένα χρόνο, κι έχουν δίκιο! Το ίδιο κι άλλοι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, τους καταλαβαίνουμε! Χώρους να διαβάσουμε, να κουβεντιάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε, δεν έχουμε. Ομως, το παλιό κτίριο ερειπώνει γιατί δε δίνονται λεφτά ώστε να ανακαινιστεί.

Βιβλία φυσικής και μαθηματικών δεν υπάρχουν! Η συμμαθήτριά μας της θετικής κατεύθυνσης δεν έχει τα βιβλία της. Τα παιδιά με μερική όραση δεν έχουν βιβλία σε μεγέθυνση. Δυνατότητα για εξωσχολικές δραστηριότητες όπως σκάκι, χορός, θέατρο αλλά και μουσική που χρόνια οι τυφλοί μαθητές διδάσκονταν στο ΚΕΑΤ, δεν κάνουμε γιατί λέει λεφτά δεν υπάρχουν! Ομως, από την άλλη μαθαίνουμε κι ακούμε ότι δισ. ευρώ χαρίζονται στις τράπεζες! Λεφτά δεν έχουν ούτε για το φαγητό μας! Για Γυμνάσιο - Λύκειο τυφλών ούτε κουβέντα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σωστό είναι να πηγαίνουμε στα κοινά σχολεία γιατί έτσι θα κοινωνικοποιηθούμε(...) Γιατί δεν μας αφήνουν τουλάχιστον, το δικαίωμα της επιλογής, φτιάχνοντας Γυμνάσιο - Λύκειο για τυφλούς(...) Ποια κοινωνικοποίηση έχουν εκατοντάδες παιδιά σαν εμάς που δεν πάνε καθόλου σχολείο; `Η είναι απλοί ακροατές στο τελευταίο θρανίο κάποιας τάξης;».

Οι μαθητές του ΚΕΑΤ διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Αμεση χρηματοδότηση του ΚΕΑΤ με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπαίδευσης και δημιουργικής παραμονής, αλλά και των υπολοίπων παιδιών που το έχουν ανάγκη και σήμερα βρίσκονται εκτός του ΚΕΑΤ.
  • Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους καθηγητές μας και στους άλλους εργαζόμενους του ΚΕΑΤ. Να μην απολυθεί κανένας, να μονιμοποιηθούν όλοι.
  • Αμεση ίδρυση Γυμνάσιου - Λύκειου για τυφλούς με σύγχρονες προδιαγραφές και καθηγητές.
  • Ολοκληρωμένο εθνικό τυπογραφείο στο πλαίσιο του ΚΕΑΤ με σκοπό την παραγωγή όλων των απαραίτητων βιβλίων και βοηθημάτων σε γραφή braille και σε μεγέθυνση.
  • Δωρεάν παροχή σε όλους τους τυφλούς όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για την εκπαίδευση και την καθημερινή μας ζωή
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τα έσοδα από φυσικές πηγές «αδρανοποιούν» την ανάπτυξη δεξιοτήτων

ΤΑ ΝΕΑ /ΤHE NEW YORK TIMES, ΤΟΥ THOMAS L. FRIEDMAN

Συχνά με ρωτούν: «Ποια είναι η αγαπημένη σου χώρα, εκτός από αυτή που ζεις;». Πάντοτε δίνω την ίδια απάντηση: «Η Ταϊβάν». Ο συνομιλητής μου μένει έκπληκτος: «Η Ταϊβάν! Γιατί η Ταϊβάν;». Μα, απλούστατα, επειδή η Ταϊβάν είναι ένας άγονος βράχος σε μια θάλασσα που σαρώνουν οι τυφώνες, δεν διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές και παρά ταύτα είναι η τέταρτη χώρα σε χρηματοοικονομικά διαθέσιμα στον κόσμο. Επειδή αντί να πωλεί πετρέλαιο, διαμάντια ή χρυσό, τα 23 εκατ. των πολιτών της ευημερούν χάρη στο ταλέντο, την ενεργητικότητα και την ευφυΐα τους.
Πώς τα καταφέρνουν τόσο καλά οι Ταϊβανέζοι; Πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ απέδειξε τη σχέση που έχουν οι επιδόσεις των μαθητών στα βασικά μαθήματα με τα έσοδα κάθε χώρας από τις εξαγωγές φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρόκειται για σχέση αντιστρόφως ανάλογη, όπως αποδεικνύει το Διεθνές Πρόγραμμα για την Αποτίμηση των Μαθητών (PISA). Πρόκειται για μια έρευνα που διεξάγεται κάθε διετία υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και αφορά τις επιδόσεις που έχουν στα Μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και την κατανόηση κειμένου μαθητές ηλικίας 15 ετών από 65 διαφορετικές χώρες.
«Η έρευνα δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική εξάρτηση μιας χώρας από τον ορυκτό της πλούτο τόσο χαμηλότερες είναι οι γνώσεις και οι δεξιότητες των μαθητών της. Το συμπέρασμα είναι ακλόνητο: πετρέλαιο και PISA δεν αναμειγνύονται», σημειώνει ο Αντρέας Σλάισερ που επιβλέπει τις εξετάσεις της PISA (Τα στοιχεία της έρευνας στη διεύθυνση http://www.oecd.org/dataoecd/43/9/49881940.pdf.).
Ο Σλάισερ αναλύει τα ευρήματα της έρευνας ανατρέχοντας στη... Βίβλο: «Ο Μωυσής οδήγησε τους Εβραίους στην έρημο για να τους εγκαταστήσει έπειτα από 40ετή περιπλάνηση στη μοναδική γη της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο. Αλλά ο Μωυσής ίσως να είχε δίκιο τελικά. Σήμερα το Ισραήλ έχει μια οικονομία από τις πιο καινοτόμους και ο πληθυσμός του απολαμβάνει ένα επίπεδο ζωής που οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της περιοχής δεν μπορούν να προσφέρουν».
Κατά τον ερευνητή του ΟΟΣΑ, τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της PISA έδειξαν ότι οι μαθητές στη Σιγκαπούρη, τη Φινλανδία, τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, μαζί με τους Ταϊβανέζους και τους Ισραηλινούς. Αντίθετα, οι μαθητές από το Κατάρ, το Καζαχστάν, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, την Αλγερία, το Μπαχρέιν, το Ιράν και τη Συρία είχαν τις χειρότερες επιδόσεις. Σημειωτέον ότι οι μαθητές από τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία - χώρες με συγκριτικά ελάχιστο φυσικό πλούτο - τα πήγαν καλύτερα.
«Κράτα τα πετρέλαια και φέρε μου βιβλία». Η έρευνα της ομάδας της PISA αποκάλυψε ότι οι κοινωνίες που εξαρτώνται από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους δεν ευνοούν την ανάπτυξη συμπεριφορών και κινήτρων, ούτε στους γονείς ούτε στους μαθητές, για την επιμελή εκπλήρωση των μαθητικών καθηκόντων και τη βελτίωση των δεξιοτήτων। Αντίθετα, σε χώρες με ελάχιστο φυσικό πλούτο όπως η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη ή η Ιαπωνία, η γνώση αποτελεί αξία και η εκπαίδευση προτεραιότητα. Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, χώρες με τεράστιο φυσικό πλούτο αλλά και με μαθητές... ξυράφια, όπως δείχνει η έρευνα. Οι τρεις αυτές χώρες όμως εφαρμόζουν πολιτικές εξοικονόμησης και επένδυσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους. Δεν επιδιώκουν απλώς να τις καταναλώνουν και να ζουν από αυτές. Συμπερασματικά, όπως σημειώνει ο Σλάισερ, «η γνώση και οι δεξιότητες αποτελούν το παγκόσμιο νόμισμα για τις οικονομίες του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχει όμως κεντρική τράπεζα που τυπώνει το νόμισμα αυτό. Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει πόσο θα τυπώσει για λογαριασμό δικό του και των παιδιών του».
ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το ποντικι


Τέχνη και Παιδεία

13-03-2012 12:57:23







Γράφει η Σταυρούλα Καλαποθαράκου

Θα μπορούσα να γράψω ένα κείμενο διαμαρτυρίας για το ξήλωμα της Τέχνης από την Ελληνική Παιδεία με την ιδιότητα της καθηγήτριας. Θα μπορούσα επίσης να γράψω και με την ιδιότητα της ζωγράφου.

Όμως επιλέγω να γράψω με την ιδιότητα της μάνας. Από πού να αρχίσω και πού να καταλήξω; Στο «νέο σχολείο» ξηλώθηκαν από το Λύκειο, με αποτρόπαιο τρόπο, τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Εικαστικά, Θεατρολογία, μουσική.

Φυσικά μειώθηκαν και από το Γυμνάσιο και υπολειτουργούν στο Δημοτικό. Αντικαταστήθηκαν με «project»(!) «Τέχνης και Πολιτισμού» όπου ούτε λίγο ούτε πολύ δίνουν την άδεια να το εφαρμόσουν όλες οι Ειδικότητες (για να συμπληρώσουν ωράριο!!!!). Ερώτηση ρεαλιστική, το εξεταζόμενο μάθημα Σχεδίου για την εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική, στην Καλών Τεχνών, τη Διακοσμητική, τη Φωτογραφία, τη Γραφιστική, καθώς και μαθήματα όπως Μουσική, Θέατρο ΠΟΥ θα τα διδαχθούν τα παιδιά;;

Φυσικά στα ιδιαίτερα… Δηλαδή όποιος έχει οικονομική δυνατότητα μπορεί να έχει πρόσβαση σε Ανώτερες σπουδές Τέχνης. Απλά πράγματα. Σαν καθηγήτρια Ζωγράφος έχω ιδιοτελή κίνητρα γιατί θα χάσω την δουλειά μου στην δημόσια «δωρεάν» εκπαίδευση γι’ αυτό και
καταθέτω το πρόβλημα. Σαν μάνα όμως, σκέφτομαι ότι θα χάσει η κόρη μου την παιδεία που της αξίζει στο σχολείο της. Ποιος σας είπε ότι δεν είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης; Πού το είδατε γραμμένο ότι η Παιδεία πρέπει να υπηρετεί τις αγορές εργασίας που τα μεγάλα συμφέροντα ορίζουν; Δεν ονειρεύονται όλοι οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στις σχολές λογιστικής ή διοίκησης επιχείρησης για να έχουν μια
«θεσούλα» και μια «δουλίτσα».

Φυσικά οι καλλιτέχνες είναι η ενοχλητική «μύγα» στο σύστημά σας. Αλλά με όση Παιδεία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση έχω, ΑΠΑΙΤΩ, δεν παρακαλάω. Απαιτώ επιτέλους να ασχοληθούμε σοβαρά με την ΠΑΙΔΕΙΑ και όχι απλώς με την εκπαίδευση. Και ολοκληρωμένη Παιδεία ΔΕΝ υφίσταται χωρίς Τέχνη. Εδώ ο κόσμος χάνεται θα μου πείτε... και καλά θα μου πείτε. Το θέμα δεν «πουλάει» στα ΜΜΕ.

Ποιος κόπτεται τώρα για την Τέχνη στα σχολεία; Στον καταιγισμό πληροφόρησης σε θέματα παιδείας αναφέρεται μόνο το θέμα των φωτοτυπιών και του υποσιτισμού. Απαράδεκτα πράγματα συμβαίνουν εδώ και δυο χρόνια με τις συγχωνεύσεις σχολείων. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ!

Επιτρέψτε μου όμως να θεωρώ εξίσου σημαντική την τροφή με την πνευματική τροφή. ΑΠΑΙΤΩ και τα δύο για το παιδι μου και για όλα τα παιδια του κόσμου! Όπως μια οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας, όπως εγώ και κάθε γονιός περικόπτει από τις προσωπικές του δαπάνες για να προσφέρει στο παιδί του τα απαραίτητα, έτσι ΑΠΑΙΤΩ από το κράτος να περικόψει από παντού για να έχουν αυτά που ΠΡΕΠΕΙ τα παιδιά όλων μας.

Μένω άναυδη στην είδηση ότι κάποιοι κατέχοντες σε τέτοιους δύσκολους καιρούς εξακολουθούν να έχουν χόμπι, κάνουν ποδήλατο, κανό, τένις, έχουν κότερα και ό,τι στο διάολο άλλο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα για τα παιδιά!!! ΟΧΙ κύριοι! Πρώτα ο μαθητής!!! Πρώτα εξασφαλίζουμε την επιβίωση και τη διαβίωση των παιδιών μας και μετά, ΑΝ έχουμε, κάνουμε και εμείς ποδήλατο…

(Τα κείμενα των «Ρεπόρτερ στο δρόμο» δεν υφίστανται επεξεργασία και εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους)

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ς


Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Η χειρότερη υπουργός Παιδείας... η Άννα Διαμαντοπούλου





Για την εξαθλίωση και τη διάλυση της τριτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατηγορεί την Άννα Διαμαντοπούλου ως τη "χειρότερη υπουργό Παιδείας της μεταπολίτευσης", η οποία "αποχώρησε κακήν κακώς αφήνοντας πίσω της ένα καταστροφικό έργο", με απόφασή της η Ολομέλεια της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών". Όπως σημειώνει, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει καμία αυταπάτη, το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και στρέφεται ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί τον νέο υπουργό Παιδείας να πάρει θέση απέναντι στον νόμο 4009, όπως ακριβώς έκανε και για το άρθρο 16
Γι' αυτό η αντίσταση στον νόμο 4009 δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη: Ο αγώνας για την ματαίωση των εκλογών δικαιώθηκε και συνεχίζεται. Η Συσπείρωση καλεί ακόμα μια φορά τους πανεπιστημιακούς που μετέχουν στις διαδικασίες ανάδειξης του Συμβουλίου Διοίκησης των πανεπιστημίων να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της απόφασής τους και να παραιτηθούν.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί τον νέο υπουργό Παιδείας να πάρει θέση απέναντι στον νόμο 4009, όπως ακριβώς έκανε και για το άρθρο 16, και ζητά από αυτόν:

* Να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της δημοκρατικής, δωρεάν παιδείας και να το αναδείξει ως τη μεγαλύτερη επένδυση για την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

* Να σταματήσει τον μισθολογικό κατήφορο των πανεπιστημιακών δασκάλων.

* Να παγώσει τον νόμο 4009 μέχρι την οριστική του απόσυρση και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του διαλόγου για την Παιδεία με στόχο την εξυπηρέτηση της κοινωνίας ως σύνολο και όχι των συμφερόντων των ισχυρών.




Αλληλεγγύη από πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ



Αλληλεγγύη δίχως όρια στους συναδέλφους τους πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ και στον πρόεδρο των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που διώκονται από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για σοβαρότατες κατηγορίες, μετά από ψευδείς καταγγελίες και αναληθή δημοσιεύματα, δηλώνει σε όλους τους τόνους η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Όπως σημειώνει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης καλεί την ερχόμενη Δευτέρα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού καθώς και τον πρόεδρο του Σωματείου των Διοικητικών Υπαλλήλων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου να δώσουν "εξηγήσεις" για κατηγορίες όπως "διατάραξη οικιακής ειρήνης", "παράνομη βία", "παράνομη κατακράτηση" και "υπεξαγωγή εγγράφων". Τις αξιόποινες πράξεις τις «διέπραξαν» οι εγκαλούμενοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όταν στις 8 Φεβρουαρίου, υλοποιώντας τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση της διορισμένης από το υπουργείο οργανωτικής επιτροπής που στόχο είχε να διοργανώσει «εκλογές» για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τον νόμο - έκτρωμα 4009.

Όπως σημειώνει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών στις παραπάνω ενέργειες της εισαγγελίας δεν πρέπει να δει κανείς μια «τοπική» πρωτοβουλία των δικαστικών αρχών, ούτε τις απόψεις των σχετιζομένων με το υπουργείο ιδιαίτερα σκληρών και αντιδημοκρατικών νεοφιλελεύθερων κύκλων που δυστυχώς υπάρχουν στο ΑΠΘ και οι οποίοι βιάζονται για την εγκαθίδρυση της "νέας πανεπιστημιακής τάξης", αλλά την έκφραση μιας ευρύτερης πολιτικής καταστολής που θα αγγίξει όχι μόνο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που με πρωτοφανή ενότητα δίνουν πάνω από ένα χρόνο τον αγώνα υπεράσπισης του ακαδημαϊκού, δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που αντιστέκεται στο νεοφιλελεύθερο σοκ.

Η απελθούσα, ως αποτυχούσα, υπουργός Παιδείας, στο προσωπικό της «μανιφέστο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μιλάει για την ανάγκη μιας «στιβαρής εκτελεστικής εξουσίας» που θα εφαρμόζει με κάθε τρόπο τον νόμο. Η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του πανεπιστημίου που επιχειρεί ο νόμος 4009, επειδή θίγει αξίες και δικαιώματα που έχουν υιοθετηθεί και κατοχυρωθεί μέσα από δεκαετίες αγώνων, απαιτεί την εφαρμογή σκληρών πολιτικών συμμόρφωσης όλων αυτών που επιμένουν να αρνούνται ότι το δικαίωμα στη μόρφωση ανήκει σε μια μειοψηφία προνομιούχων.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών σημειώνει ότι μαζί με τους συναδέλφους τους διώκεται πέρα από το δικαίωμα στη μόρφωση, η ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και η ίδια η δημοκρατία.
Η ΑΥΓΗ

διογενης

γεια στο στομα σας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ένα ακόμα περιστατικό στρέφει το βλέμμμα στη σχολική κοινότητα μετά την πτώση μαθητή στο κενό από τον τρίτο όροφο του σχολείου του και την διπλή σεξουαλική πρόκληση μαθητών, σε βάρος της καθηγήτριας τους και συμμαθητών τους.

Μαθήτρια σε Λύκειο της Δυτικής Αχαΐας ήπιε απορρυπαντικό και βρέθηκε σχεδόν αναίσθητη χθες το πρωί, σε χώρο του σχολείου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας όπου της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο ΓΚΝΠ Αγ. Ανδρέας.

Τα αίτια σύμφωνα με την εφημερίδα φέρονται να σχετίζονται με νεανική απογοήτευση.

Οι αποκλίνουσες συμπεριφορές εφήβων μαθητών προβληματίζουν και προκαλούν ανησυχία.Μιλώντας στο thebest.gr o πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Σπύρος Ψαρράς αποδίδει εν πολλοίς τα κρούσματα αυτά,στη γενικότερη κατάσταση στην κοινωνία.

«Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως κοινωνία και να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία, η οποία διαρκώς κόβει πόρους, συγχωνεύει σχολεία και μειώνει το προσωπικό στη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς δεν θέλουμε «μνημονιακά σχολεία», αλλά σχολεία στελεχωμένα με προσωπικό, με κοινωνικούς λειτουργούς, με ψυχολόγους, που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους μαθητές και ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρράς, ο οποίος τονίζει ότι γονείς και εκπαιδευτικοί χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσκεκτικοί και να στηρίξουν τα παιδιά.
thebest.gr

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Διαδήλωση κατά της επένδυσης χρυσού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, 14:24

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, για να διαδηλώσουν κατά της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκατοντάδες μαθητές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, 15:२१

zougla

Φροντιστήριο αλληλεγγύης στο Μαλεβίζι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, 15:09

Ακόμη μία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης ξεκινά να αναπτύσσεται στο Μαλεβίζι, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η ανθρωπιά δεν έχει εκλείψει.

Με πρωτοβουλία των καθηγητών του Λυκείου Γαζίου, αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, να λειτουργεί κοινωνικό φροντιστήριο για αδύναμους οικονομικά μαθητές.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στις αίθουσες του Λυκείου Γαζίου από εθελοντές καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και η κίνηση αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου. Η αρχική επιλογή των μαθητών που θα παρακολουθήσουν τα φροντιστηριακά μαθήματα θα γίνει από τους ίδιους τους καθηγητές, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά η επιλογή θα γίνεται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Μαλεβιζίου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του δημάρχου Μαλεβιζίου, Κ. Μαμουλάκη, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Χ. Κουτσογιάννης και Π. Περάκης, οι προϊστάμενοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, Μ. Παπαδομανωλάκης και Κ. Γρυλάκη – Παρασύρη, η λυκειάρχης Γαζίου, Ζ. Λεμονή, ο πρόεδρος της ένωσης γονέων Μαλεβιζίου, Αρ. Κουκιαδάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Γαζίου, Ν. Μαρής, και η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γαζίου, Β. Απλαδά.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ενέργειας αυτής, συνεχάρη τους καθηγητές του λυκείου για την πρωτοβουλία τους, δεσμεύτηκε για την αμέριστη στήριξη της δημοτικής αρχής στην προσπάθεια και παράλληλα τόνισε: «Η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου παραμένει στο πλάι των αδύναμων δημοτών της। Παράλληλα με τα πολλά έργα ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο μας, το κοινωνικό παντοπωλείο, το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης, η έκδοση βιβλιαρίων υγείας ανασφάλιστων δημοτών και τώρα η ενέργεια του κοινωνικού φροντιστηρίου, αποδεικνύουν τα υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης που υπάρχουν στους εθελοντές που στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες. Χωρίς τους εθελοντές αυτούς – και είναι πάρα πολλοί – δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα, διαρκούς κοινωνικής στήριξης. Τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ».
जौगला
Τετοιες συνεργασιες πρεπει να ενταθουν και να προσανατολιστουν και προς την κατευθυνση δημιουργιας κοινου μετωπου στην παιδεια। Η κοινη συνεργασια μαθητων - καθηγητων είναι όρος απαραιτητος για την αλλαγη στην εκπαιδευση।Ας ξεπερασουμε τους διαχωρισμους που μας επεβαλαν προς το συμφερον τους οι εκάστοτε κυβερνωντες।
διογενης

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ενας στους 10 μαθητές έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής βίας εντός του σχολείου


Της Χαράς Καλημέρη

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η σχολική βία τα τελευταία χρόνια, ενώ φαίνεται πως η οικονομική κρίση έχει οξύνει το φαινόμενο.

Ο ένας στους δέκα μαθητές έχει πέσει θύμα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο, ενώ οι μαθητές οι οποίοι ασκούν βία ξεπερνούν το 5% του συνόλου, με τα αγόρια να εμπλέκονται πιο συχνά (σε αναλογία 3 προς 1) σε σχέση με τα κορίτσια σε περιστατικά βίας στο σχολείο.

Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τις δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία κατά της σχολικής βίας σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τη Βία στο Σχολείο».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η σημερινή ημέρα καθιερώνεται ως Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και στα σχολεία έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο με δράσεις και εκδηλώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Αλλαγές
«Σε περιόδους κρίσης, μεγάλων, βίαιων, απότομων και σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλαγών, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, καταγράφονται και αλλαγές συμπεριφοράς των πολιτών. Η βία στο σχολείο στιγματίζει όλη τη ζωή ενός παιδιού και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Το υπουργείο αποφάσισε να οργανώσει, με θεσμικό τρόπο, την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία του παιδιού, του γονιού και του εφήβου».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου προβλέπεται η λειτουργία τηλεφωνικής συμβουλευτικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και γονείς, η δημιουργία κινητής μονάδας με εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι θα παρεμβαίνουν σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού και η λειτουργία διαδικτυακής συμβουλευτικήςυπηρεσίας υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους μαθητές και νέα άτομα.
Πρόληψη

Επίσης, θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης εκφοβισμού και βίας σε σχολεία που εντάσσονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, με πρώτη εφαρμογή στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης ανέφερε ότι η τιμωρία δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης περιστατικών ενδοσχολικής βίας.

ημερησια

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Δεν γνωρίζουν τους κινδύνους του Iντερνετ

Της Νελλης Aμπραβανελ

Πόσοι γονείς γνωρίζουν αλήθεια το «είδος» της χρήσης του Ιντερνετ που κάνει το παιδί τους; Ποιοι έφηβοι «εθίζονται» περισσότερο στο Ιντερνετ και γιατί; Τι ρόλο παίζει το Facebook; Την Τρίτη 7/2 η Ελλάδα, μαζί με άλλες 73 χώρες, συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο εορτασμός, που έφερε την οργανωτική επιμέλεια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, έγινε αφορμή για τη δημοσιοποίηση ερευνών με θέμα τη χρήση του Διαδικτύου από Ελληνες εφήβους και παιδιά το 2011.

Από την έρευνα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου EU Kids Online που υλοποιείται στο πλαίσιο του Safer Internet της Ε.Ε., αποκαλύπτεται ότι μόνο το 6% των Ελλήνων γονέων δείχνουν να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν δει επιβλαβές γι’ αυτά περιεχόμενο, ενώ το ποσοστό των παιδιών που παραδέχεται πως έχει ενοχληθεί ή νιώσει άσχημα για κάτι που είδε στο Διαδίκτυο αγγίζει το 10%. Οσο για το κατά πόσον πιστεύουν οι γονείς ότι τα παιδιά τους έχουν υποστεί διαδικτυακό bullying (παρενόχληση), η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά άγνοιας (79%) μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει μια θετική αντιμετώπιση της ενεργού διαμεσολάβησης των γονέων (συζήτηση, κοινές δραστηριότητες, καθοδήγηση) με το 92% των γονέων και το 87% των παιδιών στην Ελλάδα να συμφωνούν στο ότι πρέπει να τίθενται κάποια όρια. Λιγότερο αποτελεσματική φαίνεται να είναι η μέθοδος «monitoring» που αφορά στον «κατασκοπευτικό» έλεγχο του υπολογιστή από τους γονείς. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μόνο 17% των παιδιών στην Ελλάδα θα ήθελαν οι γονείς τους να ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους, σε αντίθεση με 70% των γονέων που νιώθουν ότι δεν κάνουν αρκετά πράγματα σε σχέση με το παιδί τους και το Διαδίκτυο.

Οι ειδικοί

Από το 2007, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν. Αθηνών, Νοσ. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», δέχεται εφήβους με ζητούμενο την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου. Η πιο πρόσφατη έρευνα της ΜΕΥ σε εφήβους 15-16 ετών (2010) δείχνει αύξηση τόσο στο ποσοστό της υπερβολικής χρήσης (από 1% το 2007 στο 2,5%), όσο και στο ποσοστό στην οριακή χρήση (από 12,8% το 2007 σε 20%). Κι ενώ πριν από τέσσερα χρόνια τα αγόρια χρησιμοποιούσαν περισσότερο το Διαδίκτυο από τα κορίτσια και τα παιχνίδια αποτελούσαν την κύρια αιτία που μπορούσε να οδηγήσει σε εθισμό, τώρα υπάρχει... ισότητα στα δύο φύλα, με βασικότερη αιτία που μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Alfavita.gr


Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

6η Μαρτίου Πανελλήνια μέρα κατά της βίας στο σχολείο

Eκφοβισμός και βία στο σχολείο
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization)...
χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται
εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με
σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε
μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση,
κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και
ριζικό τρόπο τον εαυτό του. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο,
καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους
είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι
είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Μορφές Εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται
με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με
αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων,
προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρωνυμίων (παρατσούκλια).

Εκφοβισμός με εκβιασμό: απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία
συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.

Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση
επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο
συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων και ψευδών φημών.

Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των
διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, blogs), χρήση ή παραποίηση των
προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο
κινητό του από άγνωστο νούμερο.
Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της
οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.
Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες
χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Στα πλαίσια της πρόληψης έχουν εφαρμοστεί αρκετά προγράμματα κατά του εκφοβισμού και της
ενδοσχολικής βίας (π.χ. Νορβηγικό μοντέλο Dan Olweus, φινλανδικό μοντέλο Kivakoulou, στην
Ελλάδα το πρόγραμμα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. «Stop στην ενδοσχολική βία» κ.ά.). Η αποτελεσματικότητα
των προγραμμάτων αυτών οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση της Κοινωνικής-Οικολογικής
προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου,

ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης οι παρεμβάσεις αφορούν
όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την
τοπική κοινωνία.

Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού
εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη
σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι
να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο παράλληλων δράσεων, γιατί, όπως η αιτιολογία του εκφοβισμού
είναι πολυπαραγοντική, έτσι και η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη.

Σε επίπεδο σχολείου:

Σύνταξη Σχολικής Επιτροπής ενάντια στον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία και
Διακήρυξης του σχολείου ενάντια στη βία

Αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου

Ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνεργασία με τους γονείς,
προκειμένου να σταματήσει ο κύκλος αναπαραγωγής και ενθάρρυνσης της ενδοσχολικής βίας

Διευθυντής:

Καταγράφει το περιστατικό, δίνοντας πληροφορίες για το πού και πότε συνέβη το
περιστατικό, για το ποιοι συμμετείχαν, ποιοι παρατηρούσαν, τι μορφή εκφοβισμού ασκήθηκε και
περιγράφοντας το τι ακριβώς έγινε. Διατηρεί αρχείο καταγραφής των περιστατικών, ώστε να
μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη

Προσδιορίζει αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παραβίασης των κανόνων
ενάντια στη βία, και επικοινωνεί με τους γονείς του παιδιού για να συναποφασίσουν για το θέμα

Σχεδιάζει τον τρόπο παρακολούθησης του προβλήματος ώστε να έχετε εποπτεία της
εξέλιξης της κατάστασης

Εκπαιδευτικοί:

Μιλούν στο παιδί που εκφοβίζεται και ακούν με προσοχή και σοβαρότητα αυτά που έχει να
σας πει. Διαβεβαιώνουν το παιδί ότι θα ανταποκριθούν άμεσα για να το προστατεύσουν και ότι
είναι διαθέσιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια. Υποστηρίζουν το παιδί που εκφοβίζεται σε
συνεργασία με τον Διευθυντή

Συζητούν με τους γονείς του παιδιού, εκφράζουν τις ανησυχίες σας και αναλαμβάνουν
δράση από κοινού

Εξακριβώνουν ποιο παιδί είναι αυτό που εκφοβίζεται ή αυτό που εκφοβίζει, καθώς και αν
υπάρχει ομάδα παιδιών η οποία ενθαρρύνει ή υποστηρίζει το παιδί που εκφοβίζει

Σε επίπεδο τάξης:

Συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό, τις μορφές και τις επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας
και του εκφοβισμού

Τρόποι και προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των
κανόνων της τάξης ενάντια στη βία

Παροχή βοήθειας από μαθητές σε άλλους, για την επίλυση των συγκρούσεων που θα
μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκφοβισμό

Προαγωγή των συνεργατικών αλληλεπιδράσεων και παροχή ευκαιριών για θετική έκφραση
της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων)

Οι γονείς παιδιού που εκφοβίζεται, αλλά και οι γονείς του παιδιού που εκφοβίζει, θα πρέπει να
συνεργαστούν στενά με το σχολείο, το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς, για τους τρόπους
αντιμετώπισης του περιστατικού και να υποστηρίξουν κατάλληλα τα παιδιά τους, βοηθώντας τα
να αναπτύξουν θετικές συμπεριφορές, να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή
τους και να μειώσουν την επιθετικότητά τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιες άμεσες δράσεις σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης
στις οποίες μπορεί να προβεί το σχολείο, από μόνες τους όμως δε μπορούν να δώσουν λύση στο
πρόβλημα του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα
παρέμβασης σε βάθος χρόνου, στο οποίο να συμμετέχει το σύνολο της σχολικής κοινότητας
αλλά και ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και
αντιμετώπιση του φαινομένου. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό στα ιστολόγια της
Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. www.epsype.gr, στο Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο www.antibullyingnetwork.gr
(από όπου και οι πληροφορίες της παρούσας ανακοίνωσης) και άμεση βοήθεια στη Γραμμή
στήριξης παιδιών και εφήβων 116-111.

Το Υπουργείο Παιδείας εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία των θετικών διαπροσωπικών σχέσεων
μεταξύ των μαθητών και αντιμετωπίζοντας πολλά φαινόμενα διαμαθητικής βίας, που
παρατηρούνται κυρίως σε σχολεία των αστικών κέντρων, αποφάσισε να καθιερώσει την 6η
Μαρτίου ως Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο και με εγκύκλιο προτρέπει τους
εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν χρόνο για δραστηριότητες, έρευνες και συζητήσεις σχετικά μα
το θέμα αυτό, προκειμένου να προάγουν τις θετικές κοινωνικά διαμαθητικές συμπεριφορές και
σχέσεις και να περιορίσουν το φαινόμενο της βίας στα σχολεία μας.

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας

tromaktiko

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Σήμερα πήγαμε αντιπροσωπεία στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Κουμέντο. Του εξηγήσαμε ότι κλείνοντας τα σχολεία μας πετάει τα παιδιά στο δρόμο. Ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έχει αναγνωρίσει το ρόλο και τη σπουδαιότητα αυτών των σχολείων. Ότι το οικονομικό κόστος της λειτουργίας τους είναι δυσανάλογα μικρό με το κοινωνικό που θα έχει η κατάργησή τους. Ότι η χώρα μας έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων. ‘Ότι τα σχολεία χρόνια τώρα κάνουν βελτιωτικές προτάσεις για τη λειτουργία τους αλλά το Υπουργείο περί άλλων τυρβάζει. Ότι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ψήφισε ομόφωνα υπέρ της λειτουργίας των σχολείων στην περιοχή του.
Ο Κουμέντος ήταν άτεγκτος. Το μόνο αντεπιχείρημα που έφερε ήταν ότι στη «διεθνή βιβλιογραφία» τα σχολεία αυτά θεωρούνται παρωχημένα. Τον φαντάζομαι τα βράδια να εντριφεί σε αγγλογαλλικά εγχειρίδια για την αποτυχία του Ελληνικού μοντέλου διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Η ουσία είναι ότι αυτός και οι ανώτεροί του, πήραν την απόφαση να μας κλείσουν, χωρίς προηγούμενη συζήτηση, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το μέλλον πέρα από τα νεφελώδη ΖΕΠ, και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης από μεριάς μας. Ποιος άλλωστε θα δώσει σημασία σε μετανάστες και προσφυγόπουλα που διαμαρτύρονται. Το πολύ πολύ να τους πούνε δεν φτάνει που ήρθατε στη γη της επαγγελίας θέλετε και εκπαίδευση για τα παιδιά σας. Αν δεν σας αρέσει δρόμο.

2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού

«Μηχανισμό Αμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να ...ενδιαφέρεται για τη «σχολική βία» και προχτές, η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί «Μηχανισμός Αμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού». Η βαρύτητα που δίνεται στο θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει εντύπωση, την ίδια στιγμή που υπάρχουν εκρηκτικά προβλήματα στην εκπαίδευση. Η υπουργός είπε ότι «η ιδιαιτερότητα αυτή τη στιγμή της κρίσης έχει δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας, φόβου, οργής, πολύ μεγάλα προβλήματα που τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι τα προσλαμβάνουν με πολύ έντονο τρόπο». Η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που ευθύνεται για την καθημερινότητα των μαθητών και των γονιών τους. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που δείχνουν σκανδαλώδη απραξία για την ανακούφιση των μαθητών από τις συνέπειες της κρίσης (π.χ. στο θέμα του υποσιτισμού των μαθητών), παίρνουν προληπτικά μέτρα για τη... βία. Στον ορισμό που δίνουν όμως στη σχολική βία χωρούν... τα πάντα, έως και οι μαθητικές κινητοποιήσεις!

Η ανακοίνωση της υπουργού για το μηχανισμό έγινε μετά από εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων «Δικτύου κατά της βίας στο σχολείο» και μαθητές. Ο «Μηχανισμός Αμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» θα υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελείται από «κινητή μονάδα παρέμβασης» στελεχωμένη από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επιστήμονες που θα παρεμβαίνουν πανελλαδικά, με την αποστολή κλιμακίων, θα υπάρχει ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και διαδικτυακή συμβουλευτική για εκπαιδευτικούς.

Οπως προέκυψε απ' την προχτεσινή συνάντηση και όσα είπε ο Ι। Τσιαντής, επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΦΕ) υπάρχει δράση της σε 50 σχολεία της Αθήνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχει πρόγραμμα για τα σχολεία της Γκράβας με τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους εκπαιδευτικούς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρέμβασή του έδωσε συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες για τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στα σχολεία, εκτιμώντας ότι παίρνει διαστάσεις και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό.

ριζοσπαστης

Το ζήτημα αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία δεν πρέπει ούτε μπορεί να το αναλάβει το υπουργείο, γιατί απλούστατα είναι αυτό που τη γεννάει।

Μπορούν κάλλιστα να συγκροτηθούν ομάδες αντιβίας από τις τοπικές ΕΛΜΕ που θα ασχοληθούν μακροπρόθεσμα και όχι μόνο πυροσβεστικά με το θέμα και σε συνεργασία με μαθητές και γονείς। Έτσι παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και χτίζουμε παράλληλα ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα।

Το θέματης βίας όπως και πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά για να τα αναλάβει το κράτος।

διογενης


Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τα Πίσω Θρανία συγκροτήθηκαν το φθινόπωρο του 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ως μια πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Στόχος της ομάδας είναι η δωρεάν παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, η ενημέρωση και βοήθεια των οικογενειών των μεταναστριών και μεταναστών σε θέματα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών τους στο ελληνικό σχολείο και, τελικά, η θεμελίωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ ελλήνων και μεταναστών όσο και μεταξύ των μεταναστών από διαφορετικές χώρες προέλευσης। Σκοπός του διδακτικού μέρους των Πίσω Θρανίων είναι, αφενός η διδασκαλία ενός βασικού λεξιλογίου στα ελληνικά, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για τη στοιχειώδη ένταξη στην ελληνική κοινωνία, και αφετέρου η γνώση των απαραίτητων γραμματικών και συντακτικών κανόνων για μια σωστή γραπτή και προφορική χρήση της ελληνικής. Παράλληλα συμμετέχουμε σε ευρύτερες κινηματικές διαδικασίες, όπως είναι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, οι πορείες, τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις εναντίον κάθε ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!
nasim lomani
Τα Πίσω Θρανία συγκροτήθηκαν το φθινόπωρο του 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ως μια πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Στόχος της ομάδας είναι η δωρεάν παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, η ενημέρωση και βοήθεια των οικογενειών των μεταναστριών και μεταναστών σε θέματα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών τους στο ελληνικό σχολείο και, τελικά, η θεμελίωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ ελλήνων και μεταναστών όσο και μεταξύ των μεταναστών από διαφορετικές χώρες προέλευσης। Σκοπός του διδακτικού μέρους των Πίσω Θρανίων είναι, αφενός η διδασκαλία ενός βασικού λεξιλογίου στα ελληνικά, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για τη στοιχειώδη ένταξη στην ελληνική κοινωνία, και αφετέρου η γνώση των απαραίτητων γραμματικών και συντακτικών κανόνων για μια σωστή γραπτή και προφορική χρήση της ελληνικής. Παράλληλα συμμετέχουμε σε ευρύτερες κινηματικές διαδικασίες, όπως είναι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, οι πορείες, τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις εναντίον κάθε ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!
nasim lomani

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ακριβής τοποθεσία:ΚΑΜΑΡΑ
Διοργάνωση:ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Την ώρα που τα πολιτικά κόμματα λαμβάνουν νέα μέτρα λιτότητας που κάθε καθεστώς χούντας θα ζήλευε, έρχεται να προστεθεί το Μνημόνιο(2) ενεργοποιώντας ένα νέο σχέδιο υποδούλωσης .Με τον συγκεκριμένο μηχανισμό επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ο λαός, με επιπλέον μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, με νέες μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με περαιτέρω φορολογία, καθώς επίσης αναστέλλονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες προέβλεπαν αυξήσεις μισθών. Αυτά, είναι κάποια από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σύντομα

Ταυτόχρονα, η προνομιούχα άρχουσα τάξη επιβάλλει την εξουσία της, οδηγώντας τους απλούς πολίτες στην οικονομική εξαθλίωση. Αυτός ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και την παιδεία μας. Στο σχολείο επιβάλλεται από τις πολιτικές ηγεσίες η καλλιέργεια του ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών προετοιμάζοντάς τους για την διεκδίκηση της κατάκτησης των αγορών, διαιωνίζοντας το αποτυχημένο κεφαλαιοκρατικό σύστημα.

Έφτασε λοιπόν, η στιγμή της αντίδρασής μας, καθώς βλέπουμε τους γονείς μας να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για την επιβίωση ολόκληρης της οικογένειας και τελικά να απελπίζονται με τις νέες μεταρρυθμίσεις. Το μέλλον που έχουν χαράξει οι πολιτικοί για εμάς τους νέους είναι αβέβαιο, γεγονός που μας εξοργίζει περισσότερο. Ακόμα κι αν εισαχθούμε σε μία σχολή, ακόμα κι αν τελειώσουμε τις σπουδές μας, κανείς δεν εγγυάται πως θα έρθουν οι μέρες ευημερίας. Έχουνε κλέψει τα όνειρα που έχουμε κάνει, έχουνε κλέψει τις ελπίδες μας, έχουνε κλέψει τα οράματά μας.

Είναι καιρός να αντισταθούμε συμμετέχοντας ενεργά στις γενικές απεργίες, στις κινητοποιήσεις και στις συμβολικές ενέργειες που πραγματοποιούνται ενάντια στο άδικο σύστημα. Καλούμε όλους τους μαθητές της Θεσσαλονίκης στην Ανεξάρτητη Μαθητική Πορεία που οργανώνεται ως ένδειξη αντίστασης. Ανάλογες ενέργειες γίνονται από μαθητές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Βόλος, Κρήτη, Νάξος, Κάρπαθος κ.α.). Ξεκαθαρίζουμε πως δεν ακολουθούμε μία συγκεκριμένη πολιτική γραμμή ούτε είμαστε μέλη σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Αγωνιζόμαστε υπέρ της αλληλεγγύης, του αυτό-προσανατολισμού, της αυτό-οργάνωσης και ενάντια στην καταπίεση.


Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
ΚΑΜΑΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 6μμ
http://mathites-thessalonikis.blogspot.
O δήμος Ηρακλείου διαθέτει δύο κτιριακά συγκροτήματα, ανατολικά και δυτικά του δήμου, για τη στέγαση του "Κοινωνικού Φροντιστηρίου

Μία νέα κοινωνική δράση, στοχευμένη στους μαθητές, εγκαινιάζει η Περιφέρεια Κρήτης, σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που αδυνατούν να "καλύψουν" το κόστος εκμάθησης ξένων γλωσσών αλλά και φροντιστηριακών μαθημάτων α' και β' βάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, η νέα δράση που θα ξεκινήσει, σε πρώτη φάση, από την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και θα επεκταθεί μέσω του κοινωνικού φορέα - διαβαθμικού συνδέσμου, σε ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης, ονομάζεται "Κοινωνικό Φροντιστήριο" και αποβλέπει στη στήριξη και την ενδυνάμωση των οικονομικά αδύνατων μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην προσπάθεια αυτή κλήθηκαν να συνδράμουν οι φορείς α' και β' βάθμιας εκπαίδευσης, οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Π.Ε.Ηρακλείου, η Μαθηματική Εταιρεία, η τοπική συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, η Ένωση Φιλολόγων Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης "Πλάτων - Αφροδίτη Δερμιτζάκη" και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ηρακλείου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και με θέρμη.

Μάλιστα δήλωσαν πρόθυμοι να υλοποιήσουν μέρος του "Κοινωνικού Φροντιστηρίου" στους επαγγελματικούς τους χώρους, διαθέτοντας 40 θέσεις για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και σε ότι αφορά τη μέση εκπαίδευση, το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν.

Παράλληλα ο δήμος Ηρακλείου διαθέτει δύο κτιριακά συγκροτήματα, ανατολικά και δυτικά του δήμου, για τη στέγαση του "Κοινωνικού Φροντιστηρίου".

Μεταξύ των κριτηρίων για την ένταξη στο "Κοινωνικό Φροντιστήρι" είναι η εντοπιότητα, το εισόδημα, ο αριθμός των προστατευόμενων μελών και τυχόν προβλήματα υγείας.

alfavita.gr