Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ενας στους 10 μαθητές έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής βίας εντός του σχολείου


Της Χαράς Καλημέρη

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η σχολική βία τα τελευταία χρόνια, ενώ φαίνεται πως η οικονομική κρίση έχει οξύνει το φαινόμενο.

Ο ένας στους δέκα μαθητές έχει πέσει θύμα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο, ενώ οι μαθητές οι οποίοι ασκούν βία ξεπερνούν το 5% του συνόλου, με τα αγόρια να εμπλέκονται πιο συχνά (σε αναλογία 3 προς 1) σε σχέση με τα κορίτσια σε περιστατικά βίας στο σχολείο.

Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τις δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία κατά της σχολικής βίας σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τη Βία στο Σχολείο».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η σημερινή ημέρα καθιερώνεται ως Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και στα σχολεία έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο με δράσεις και εκδηλώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Αλλαγές
«Σε περιόδους κρίσης, μεγάλων, βίαιων, απότομων και σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλαγών, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, καταγράφονται και αλλαγές συμπεριφοράς των πολιτών. Η βία στο σχολείο στιγματίζει όλη τη ζωή ενός παιδιού και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Το υπουργείο αποφάσισε να οργανώσει, με θεσμικό τρόπο, την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία του παιδιού, του γονιού και του εφήβου».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου προβλέπεται η λειτουργία τηλεφωνικής συμβουλευτικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και γονείς, η δημιουργία κινητής μονάδας με εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι θα παρεμβαίνουν σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού και η λειτουργία διαδικτυακής συμβουλευτικήςυπηρεσίας υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους μαθητές και νέα άτομα.
Πρόληψη

Επίσης, θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης εκφοβισμού και βίας σε σχολεία που εντάσσονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, με πρώτη εφαρμογή στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης ανέφερε ότι η τιμωρία δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης περιστατικών ενδοσχολικής βίας.

ημερησια

Δεν υπάρχουν σχόλια: