Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ς


Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Η χειρότερη υπουργός Παιδείας... η Άννα Διαμαντοπούλου





Για την εξαθλίωση και τη διάλυση της τριτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατηγορεί την Άννα Διαμαντοπούλου ως τη "χειρότερη υπουργό Παιδείας της μεταπολίτευσης", η οποία "αποχώρησε κακήν κακώς αφήνοντας πίσω της ένα καταστροφικό έργο", με απόφασή της η Ολομέλεια της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών". Όπως σημειώνει, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει καμία αυταπάτη, το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και στρέφεται ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί τον νέο υπουργό Παιδείας να πάρει θέση απέναντι στον νόμο 4009, όπως ακριβώς έκανε και για το άρθρο 16
Γι' αυτό η αντίσταση στον νόμο 4009 δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη: Ο αγώνας για την ματαίωση των εκλογών δικαιώθηκε και συνεχίζεται. Η Συσπείρωση καλεί ακόμα μια φορά τους πανεπιστημιακούς που μετέχουν στις διαδικασίες ανάδειξης του Συμβουλίου Διοίκησης των πανεπιστημίων να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της απόφασής τους και να παραιτηθούν.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί τον νέο υπουργό Παιδείας να πάρει θέση απέναντι στον νόμο 4009, όπως ακριβώς έκανε και για το άρθρο 16, και ζητά από αυτόν:

* Να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της δημοκρατικής, δωρεάν παιδείας και να το αναδείξει ως τη μεγαλύτερη επένδυση για την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

* Να σταματήσει τον μισθολογικό κατήφορο των πανεπιστημιακών δασκάλων.

* Να παγώσει τον νόμο 4009 μέχρι την οριστική του απόσυρση και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του διαλόγου για την Παιδεία με στόχο την εξυπηρέτηση της κοινωνίας ως σύνολο και όχι των συμφερόντων των ισχυρών.




Αλληλεγγύη από πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ



Αλληλεγγύη δίχως όρια στους συναδέλφους τους πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ και στον πρόεδρο των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που διώκονται από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για σοβαρότατες κατηγορίες, μετά από ψευδείς καταγγελίες και αναληθή δημοσιεύματα, δηλώνει σε όλους τους τόνους η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Όπως σημειώνει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης καλεί την ερχόμενη Δευτέρα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού καθώς και τον πρόεδρο του Σωματείου των Διοικητικών Υπαλλήλων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου να δώσουν "εξηγήσεις" για κατηγορίες όπως "διατάραξη οικιακής ειρήνης", "παράνομη βία", "παράνομη κατακράτηση" και "υπεξαγωγή εγγράφων". Τις αξιόποινες πράξεις τις «διέπραξαν» οι εγκαλούμενοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όταν στις 8 Φεβρουαρίου, υλοποιώντας τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση της διορισμένης από το υπουργείο οργανωτικής επιτροπής που στόχο είχε να διοργανώσει «εκλογές» για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τον νόμο - έκτρωμα 4009.

Όπως σημειώνει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών στις παραπάνω ενέργειες της εισαγγελίας δεν πρέπει να δει κανείς μια «τοπική» πρωτοβουλία των δικαστικών αρχών, ούτε τις απόψεις των σχετιζομένων με το υπουργείο ιδιαίτερα σκληρών και αντιδημοκρατικών νεοφιλελεύθερων κύκλων που δυστυχώς υπάρχουν στο ΑΠΘ και οι οποίοι βιάζονται για την εγκαθίδρυση της "νέας πανεπιστημιακής τάξης", αλλά την έκφραση μιας ευρύτερης πολιτικής καταστολής που θα αγγίξει όχι μόνο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που με πρωτοφανή ενότητα δίνουν πάνω από ένα χρόνο τον αγώνα υπεράσπισης του ακαδημαϊκού, δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που αντιστέκεται στο νεοφιλελεύθερο σοκ.

Η απελθούσα, ως αποτυχούσα, υπουργός Παιδείας, στο προσωπικό της «μανιφέστο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μιλάει για την ανάγκη μιας «στιβαρής εκτελεστικής εξουσίας» που θα εφαρμόζει με κάθε τρόπο τον νόμο. Η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του πανεπιστημίου που επιχειρεί ο νόμος 4009, επειδή θίγει αξίες και δικαιώματα που έχουν υιοθετηθεί και κατοχυρωθεί μέσα από δεκαετίες αγώνων, απαιτεί την εφαρμογή σκληρών πολιτικών συμμόρφωσης όλων αυτών που επιμένουν να αρνούνται ότι το δικαίωμα στη μόρφωση ανήκει σε μια μειοψηφία προνομιούχων.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών σημειώνει ότι μαζί με τους συναδέλφους τους διώκεται πέρα από το δικαίωμα στη μόρφωση, η ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και η ίδια η δημοκρατία.
Η ΑΥΓΗ

διογενης

γεια στο στομα σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: