Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

«Μηχανισμό Αμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να ...ενδιαφέρεται για τη «σχολική βία» και προχτές, η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί «Μηχανισμός Αμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού». Η βαρύτητα που δίνεται στο θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει εντύπωση, την ίδια στιγμή που υπάρχουν εκρηκτικά προβλήματα στην εκπαίδευση. Η υπουργός είπε ότι «η ιδιαιτερότητα αυτή τη στιγμή της κρίσης έχει δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας, φόβου, οργής, πολύ μεγάλα προβλήματα που τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι τα προσλαμβάνουν με πολύ έντονο τρόπο». Η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που ευθύνεται για την καθημερινότητα των μαθητών και των γονιών τους. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που δείχνουν σκανδαλώδη απραξία για την ανακούφιση των μαθητών από τις συνέπειες της κρίσης (π.χ. στο θέμα του υποσιτισμού των μαθητών), παίρνουν προληπτικά μέτρα για τη... βία. Στον ορισμό που δίνουν όμως στη σχολική βία χωρούν... τα πάντα, έως και οι μαθητικές κινητοποιήσεις!

Η ανακοίνωση της υπουργού για το μηχανισμό έγινε μετά από εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων «Δικτύου κατά της βίας στο σχολείο» και μαθητές. Ο «Μηχανισμός Αμεσης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» θα υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελείται από «κινητή μονάδα παρέμβασης» στελεχωμένη από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επιστήμονες που θα παρεμβαίνουν πανελλαδικά, με την αποστολή κλιμακίων, θα υπάρχει ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και διαδικτυακή συμβουλευτική για εκπαιδευτικούς.

Οπως προέκυψε απ' την προχτεσινή συνάντηση και όσα είπε ο Ι। Τσιαντής, επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΦΕ) υπάρχει δράση της σε 50 σχολεία της Αθήνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχει πρόγραμμα για τα σχολεία της Γκράβας με τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους εκπαιδευτικούς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρέμβασή του έδωσε συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες για τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στα σχολεία, εκτιμώντας ότι παίρνει διαστάσεις και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό.

ριζοσπαστης

Το ζήτημα αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία δεν πρέπει ούτε μπορεί να το αναλάβει το υπουργείο, γιατί απλούστατα είναι αυτό που τη γεννάει।

Μπορούν κάλλιστα να συγκροτηθούν ομάδες αντιβίας από τις τοπικές ΕΛΜΕ που θα ασχοληθούν μακροπρόθεσμα και όχι μόνο πυροσβεστικά με το θέμα και σε συνεργασία με μαθητές και γονείς। Έτσι παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και χτίζουμε παράλληλα ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα।

Το θέματης βίας όπως και πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά για να τα αναλάβει το κράτος।

διογενης


Δεν υπάρχουν σχόλια: