Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Calendar

Μάρτιος 2012
ΔεΤρΤεΠέΠαΣάΚυ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Δημοσιεύστε
νέα εκδήλωση για την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012.

Πολιτική δημοσίευσης

Indymedia Athens

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αθήνα, Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, 12:00
στάλθηκε από Ανυπάκουος

Ακριβής τοποθεσία:Πλ.Συντάγματος
Διοργάνωση:Μαθητές-τριες


Μαθητική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Βουλή για τα μέτρα που ΠΛΗΤΤΟΥΝ τις οικογένειές μας και ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ την εκπαίδευση.

Παρασκευή 2 Μάρτη

12।00 Σύνταγμα
अथेन्स.इन्द्य्मेडिया.org

Του Χρήστου Κάτσικα

Tο "μυστικό" του νέου Λυκείου: Μια αόρατη θηλιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς


Αν κανείς κοιτάξει, τα τελευταία τριάντα χρόνια, τις διακηρύξεις των υπουργών Παιδείας, και άλλων παραγόντων, κάθε φορά που μιλούσαν για αλλαγή ή άλλαζαν το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εκπλαγεί: τα αποτελέσματα των νέων τρόπων πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ ήταν εντελώς αντίθετα από τις υποσχέσεις τους!
Παράλληλα οι ίδιοι που πανηγύριζαν πριν λίγα χρόνια για τις αλλαγές που έκαναν στο σύστημα πρόσβασης, οι ίδιοι ακριβώς ανακαλύπτουν σήμερα ότι «το σημερινό σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων δεν είναι έγκυρο» και ότι «με το σημερινό σύστημα, ανθεί ένα τεράστιο οικονομικό κύκλωμα παραπαιδείας, και δυστυχώς είναι σαφές ότι δημιουργούνται και αναπαράγονται κοινωνικοί φραγμοί, καθώς τα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών έχουν σαφέστατα πολύ λιγότερες ευκαιρίες».
Τα λέμε αυτά για να δείξουμε πόση αξία έχουν οι «υποσχετικές» με τις οποίεςπεριβάλλουν την πρόταση για το νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης καθώς όσαλένε δεν είναι τίποτε περισσότερο από «copypaste»των διακηρύξεων που συνόδευαν τις αλλαγές μέσα στα αποκαίδια των οποίωναναπνέουν σήμερα εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αν κανείς ανιχνεύσει το «σώμα» της πρότασης για το Λύκειο και την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, θα διαπιστώσει ότι κεντρική θέση στις αλλαγές έχει μια ρύθμιση για την οποία οι επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας και οι συνοδοιπόροι τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να «καταθέσουν» το ρεπερτόριο της υλοποίησής της: πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αυτές φαίνεται να αποτελούν το «παιδαγωγικό ευαγγέλιο» και τη «γραμματική» του και καθορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πριμοδοτούν, χωρίς να το δηλώνουν, την «παλινόρθωση» μιας εξεταστικοκεντρικής οργάνωσης του Λυκείου.
Πράγματι! Αν κανείς ξύσει τα γνωστά παραπλανητικά σοβατίσματα, θα ανακαλύψει ότι ο το Υπουργείο Παιδείας προτείνει το παρακάτω: Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Λυκείου, από την Α΄ έως την Γ΄ τάξη, οι μαθητές θα διαγωνίζονται στο τέλος της χρονιάς σε εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα σε όλα τα μαθήματα με κοινά θέματα που θα έρχονται τον λεγόμενο Ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων και όποιος καταφέρει και «επιζήσει σχολικά» και ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την εισαγωγή του στην Ανώτατη εκπαίδευσης, στην τελευταία τάξη του Λυκείου, περνάει από έναν ακόμη γύρο πανελλαδικών εξετάσεων
Αντικειμενική μεταμφίεση ανισοτήτων
Με τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι το σύνολο της διαδικασίας θα είναι απόλυτα αντικειμενικό και αξιοκρατικό, αποκρύπτοντας έντεχνα το γεγονός ότι όσο «αντικειμενικό» κι αν είναι το διαδικαστικό μέρος, τα υπόλοιπα στοιχεία που «συναρμολογούν» τη λογική του, και διαμορφώνουν την κρίση για την επιλογή / πρόκριση - απόρριψη του μαθητικού πληθυσμού δεν μπορούν να «απογαλακτιστούν» από τις ανισωτικές λειτουργίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτήν και τις λειτουργίες της, γνωρίζουν καλά ότι αν οι εκπαιδευτικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών αποτελούσαν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων την εκπαιδευτική τους ιστορία, τώρα θα είναι το ζωντανό τους παρόν. Παράλληλα, η κρυφή ενσωμάτωση του συστήματος επιλογής στην καρδιά της λυκειακής βαθμίδας, με τις ετήσιες πανελλαδικές εξετάσεις από την Α΄ τάξη - που όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί να απλώσουν τη «σκιά τους» στην ημερήσια διάταξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας - μεταμφιέζεται από το Υπουργείο Παιδείας σε «απελευθέρωση του λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας». Ωστόσο, τα αποτελέσματα στις ετήσιες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου δεν θα φωτογραφίζουν, δεν θα αποτιμούν απλώς την απόδοση και την πρόοδο του μαθητή από τάξη σε τάξη, αλλά θα καθορίζουν (νωρίς - νωρίς) ποιες σχολές θα «ανοίξουν» γι’ αυτόν στο μέλλον και αν θα «ανοίξουν».

Εξετάσεις «παρακυβέρνησης»
Δεν υπάρχει καλύτερο έδαφος για να βαθύνει, από τη μια, ακόμη περισσότερο τις ρίζες της η εκπαίδευση της ακριβοπληρωμένης αμάθειας, ενώ από την άλλη θα νομιμοποιείται με τον πιο «αντικειμενικό» τρόπο το στένεμα των διόδων! Στην υλοποίηση των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας, εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος, η μαθησιακή διαδικασία να καταδυναστευτεί ολοκληρωτικά από το «άπλωμα» των εξεταστικών δοκιμασιών και την ανάγκη ανταπόκρισης σ’ αυτές και εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι να μεταφέρουν στην «καρδιά» της σχολικής αίθουσας ρόλους εξεταστών - διορθωτών – βαθμολογητών, αφ’ ενός, και εξεταζομένων, αφ’ ετέρου, αφού το εκπαιδευτικό έργο καλείται να εστιάσει σε μια «τεχνολογία» των εξετάσεων, στην οργάνωση και διευθέτηση των προβλεπόμενων εξεταστικών δοκιμασιών. Στο πλαίσιο αυτό, η λυκειακή βαθμίδα θα «ξεχάσει» πολύ γρήγορα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι οι μαθητές που φοιτούν στις τάξεις της έχουν διαφορετικές, άνισες μορφωτικές «αποσκευές», καθώς θα είναι επιφορτισμένη όχι στο να προετοιμάσει το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού αλλά κυρίως να διαπιστώσει - νομιμοποιήσει την ικανότητα εκείνων που προορίζονται να φοιτήσουν στις «καλές» σχολές, μέσα από διαδικασία επιλογής που θα επεκτείνεται χρονικά σε όλο το εύρος του Λυκείου και θα προσφέρει στη διαχειριστική αρμοδιότητα των καθηγητών - κριτών, ως στοιχεία για την κρίση των υποψηφίων, «αυτούσια» την ποιότητα των μορφωτικών «αποσκευών» που ο κάθε ένας θα μεταφέρει ανάλογα με το κοινωνικό - οικονομικό του «βάρος».

ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Μια θηλιά που υφαίνεται αθόρυβα!
Το «νέο Λύκειο» δένεται με ένα νήμα με την πολιτική των συγχωνεύσεων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με βάση τις επιδόσεις των μαθητών. Γιατί είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις διαφοροποιημένες επιδόσεις των Λυκείων στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στα όρια των τριών τάξεων για να νομιμοποιήσει την απορριπτική αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών καθώς θα τους συνδέει με τα αποτελέσματα των μαθητών.
Στο νέο πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί «χρεώνονται» την επιτυχία ή αποτυχία των μαθητών τους και η διοίκηση του σχολείου «χρεώνεται» με τη σειρά της την επιτυχία και την αποτυχία όλων. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι από την επίσημη αξιολόγηση ουσιαστικά «αγνοούνται» ή καταγράφονται τυπικά οι αμέτρητοι κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες που επηρεάζουν και συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το εκπαιδευτικό έργο. Κοινωνική προέλευση, οικογενειακή κατάσταση, συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, υλικοτεχνική υποδομή σχολείου, τύπος εξετάσεων, σχολικά βιβλία, εκπαιδευτικό κλίμα, παιδαγωγικές μέθοδοι, τα πάντα γίνονται καπνός. «Αγνοούνται» οι κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες που διαμορφώνουν αντίξοες συνθήκες για την εκπαίδευση των μαθητών από τα ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.

Η αντίληψη αυτή «επιβλέπει» τη σχολική επιτυχία/αποτυχία μέσα από την «κλειδαρότρυπα» της αίθουσας διδασκαλίας, όπου όλα εξαφανίζονται εκτός από το δάσκαλο και το μαθητή. Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι αυτοί που κατανοούν ή διαισθάνονται ότι το σχολείο δεν είναι «θερμοκήπιο» όπου τα παιδιά αναπτύσσονται ομαλά και απρόσκοπτα με καλό πότισμα και συστηματική φροντίδα!

– Αγνοούν το Υπουργείο Παιδείας και οι «ειδικοί μας» ότι σε κάθε γεωγραφική περιοχή υπάρχει κοινωνική, οικονομική, μορφωτική, δηλαδή ταξική διαφοροποίηση;

– Αγνοούν ότι υπάρχουν σχολεία σε κάθε πόλη, ακόμη και στη μικροκλίμακα μιας περιοχής, που παραδοσιακά «στρατολογούν» και «στρατολογούνται» από παιδιά ευπόρων και μορφωμένων οικογενειών;

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την Περιφέρεια Πρωτευούσης. Είναι γνωστή η διαίρεσή της σε περιοχές υψηλών εισοδημάτων και κοινωνικού γοήτρου (κυρίως τα Βορειοανατολικά προάστια) και σε περιοχές που κατοικούν κυρίως τα εργατικά, μικροϋπαλληλικά στρώματα (κυρίως η Δυτική Αθήνα και μεγάλο τμήμα του Πειραιά). Αν ρίξει κάποιος μια ματιά μόνο στους «χάρτες» κατανομής των εισοδημάτων και των καταληκτικών εκπαιδευτικών επιπέδων, θα διαπιστώσει εύκολα ότι η Αττική φαίνεται σαν να είναι κομμένη στα δύο.

Η παρουσίαση των επιδόσεων στους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Άνω Λιοσίων, Αγ. Βαρβάρας, Νίκαιας, Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, κ.ά. από τη μια και Κηφισιάς, Ψυχικού, Εκάλης, Αμαρουσίου, Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Παπάγου, Γλυφάδας, Βούλας κ.ά. από την άλλη οριοθετεί μια ανισοκατανομή που επιβεβαιώνει τη «γραμμή» των πορισμάτων της εκπαιδευτικής έρευνας, τα οποία συνοψίζονται στο ότι «η κοινωνική ανισότητα διευθύνει τη σχολική».

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία και οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζουν πολύ καλά τις κοινωνικές παραμέτρους της σχολικής επίδοσης. Η στόχευση είναι αλλού και «φωτογραφίζει» κατευθείαν τον εκπαιδευτικό.
Το ΥΠΕΠΘ θεωρεί κατάλληλο το χρόνο να προβάλει συστηματικά μια, έτσι κι αλλιώς, διαδεδομένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία για ό,τι «καλό» ή «κακό» γίνεται στα σχολεία την ευθύνη την έχει ο εκπαιδευτικός. «Το παν εξαρτάται από το δάσκαλο» θα αναφωνήσει σε λίγο με βικτοριανή υποκρισία.

Μια τέτοια αντίληψη, όπως γίνεται φανερό, εναποθέτει μεγάλο φορτίο ευθύνης στους ώμους του δασκάλου και συνήθως, όταν τίθεται θέμα σχολικής αποτυχίας ή εκπαιδευτικής κρίσης, ο δάσκαλος είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Με αυτό τον τρόπο γίνεται ευκολότερη υπόθεση η επιβολή αυταρχικών μέτρων αξιολόγησης, εντατικοποίησης και διοικητικού ελέγχου.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
7ΟΥ ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Ο σύλλογος καθηγητών του 7ου ΓΕΛ Πειραιά καταγγέλλει την άδικη έ-ξωση των μαθητών μας από τον φυσικό τους χώρο, το κλείσιμο του σχολείου μας, με το πρόσχημα της «συγχώνευσης» με το 4ο ΓΕΛ Πειραιά.

Ως παιδαγωγοί δεν δεχόμαστε τη δημιουργία σχολείων-μαμούθ 350 μαθη-τών με 30 μαθητές ανά τάξη. Αυτές οι συνθήκες καταργούν την ουσιαστική παροχή γνώσης υποβαθμίζοντας την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτι-κού έργου. Η στοίβαξη μαθητών με το πρόσχημα της μείωσης των δαπανών δεν μπορεί να γίνει παιδαγωγικά αποδεκτή. Επιπρόσθετα, κτηριακά τα υπάρχοντα οικοδομήματα δεν έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα τόσου υπέρμετρου αριθμητικά μαθητικού δυναμικού. Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί, για να τους αντιμετωπίζουμε αποστασιοποιημένα, και δεν είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια της ελληνικής κοινωνίας. Ας λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση των μαθητών μας από το κτήριο του 7ου ΓΕ.Λ. Πειραιά θα αφήσει την ευρύτερη περιοχή μας χωρίς λύκειο, αναγκάζο-ντας πολλούς από αυτούς να αναζητήσουν «στέγη» σε άλλα σχολεία της περι-οχής της Δραπετσώνας ή και άλλων περιοχών του Πειραιά επιβαρύνοντας, έτσι, τα σχολεία αυτά με πρόσθετο μαθητικό δυναμικό που δεν μπορούν να δεχτούν – γεγονός που συνεπάγεται υποβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας τους - αλλά και επιβαρύνοντας τους γονείς τους με πρόσθετα έξοδα μετακί-νησης.

Όλοι οι συνάδελφοι του 7ου ΓΕΛ Πειραιά υπηρετούμε με συνέπεια κι α-γάπη προσφέροντας υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό έργο αναγνωρισμένο κι από την τοπική κοινωνία που μάς εμπιστεύεται τα παιδιά της αλλά και από αντικειμενικά κριτήρια (μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, Μ.Π.Ε., επιμόρφωση Β’ επιπέδου, επιτυχημένη συμμετοχή σε προγράμματα ερευνητικών εργασιών, προσφορά εκπαιδευτικού έργου μέσω ιστολογίων με υψηλή επισκεψιμότητα, κ.λπ.).

Αξιώνουμε από την Πολιτεία τον ίδιο σεβασμό που επιδεικνύουμε εμείς προς τα παιδιά μας και την εργασία μας. Έχουμε ήδη δεχτεί τις περικοπές στους μισθούς μας. Δεν δεχόμαστε και περικοπές στην ποιότητα της εργα-σίας μας και στηρίζουμε το αίτημα παραμονής των μαθητών μας στον οικείο τους χώρο.


Ο σύλλογος διδασκόντων
του 7ου Γ.ΕΛ. Πειραιά


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012


Οι καθηγητές των Ιωαννίνων θα κάνουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα!

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αποφάσισε μέλη της να κάνουν δωρεάν «μαθήματα αλληλεγγύης»...
στους μαθητές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Ο σκοπός της ΕΛΜΕ είναι διπλός: αφενός να στηριχθούν οι μαθητές που δεν έχουν άλλες επιλογές, αφετέρου να εφαρμοστεί στην πράξη το «κανείς μόνος του στην κρίση». Πρόκειται, πραγματικά, για μια αξιόλογη ενέργεια, που ακουμπάει τις μεγάλες ανάγκες των μαθητών. Πολλοί γονείς όχι μόνο δεν έχουν χρήματα για να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο, αλλά ούτε ένα μικρό χαρτζιλίκι δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν. Έτσι η πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ήρθε να τους ανακουφίσει, όπως, άλλωστε, και τους μαθητές!
katoci.com

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μαθητές διαδηλώνουν στο Βόλο...
Μαζική και δυναμική ήταν η μαθητική συγκέντρωση αγωνιστικής καταδίκης της νέας σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπέλυσαν συγκυβέρνηση - τρόικα, που οργάνωσε, χτες, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Βόλου. Συμμετείχαν μαθητές από τα 1ο, 4ο, 5ο, 7ο Λύκεια Βόλου, του 1ου ΕΠΑΛ και του 4ου Γυμνασίου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου και στη συνέχεια, φωνάζοντας, συνεχώς, συνθήματα, πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι μαθητές διαμήνυσαν την απόφασή τους να μπουν, πιο μαζικά και μαχητικά, στον κοινό αγώνα, στο κοινό μέτωπο πάλης με τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους φοιτητές - σπουδαστές, τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που κατεδαφίζει όλες τις εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις και καταργεί τα λαϊκά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί την Παιδεία και την παραδίνει βορά στα χέρια του κεφαλαίου, κλείνει τον ορίζοντα ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νεολαία.

Ανάλογη μαζική μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες το πρωί και στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι μαθητές από πολλά σχολεία της πόλης και της υπαίθρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και από εκεί, οργανωμένα με τα πανό τους προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με ανακοίνωσή του, το ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες μαθητές που εδώ και πάνω από μια βδομάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, σε γενικές συνελεύσεις στα σχολεία τους, με αποφάσεις, παίρνοντας μαζικά θέση στο δρόμο του αγώνα. Η ΚΝΕ, στην ανακοίνωσή της, απευθύνει κάλεσμα για να σημάνει συναγερμός σε κάθε τάξη, σχολείο και γειτονιά, τονίζοντας ότι κανένα παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν μπορεί να μένει με τα χέρια σταυρωμένα, ούτε με το κεφάλι σκυμμένο και τη μέση λυγισμένη.

Σε γειτονιές της Αθήνας

... και στα Ανω Λιόσια
«Δεν δεχόμαστε τα μέτρα και τα μνημόνια τους! Τους γυρίζουμε το λογαριασμό! Οχι άλλα υποσιτισμένα παιδιά μέσα στα σχολεία! Δωρεάν διατροφή μέσα στα σχολεία με ευθύνη του κράτους». Τα παραπάνω δήλωσαν οι μαθητές από Λύκεια του Αιγάλεω που χτες το μεσημέρι έκαναν κινητοποίηση στο Δημαρχείο της πόλης. Το κάλεσμα για την κινητοποίηση ήρθε από το 4ο και το 5ο Λύκειο και συμμετείχαν μαθητές και από άλλα σχολεία, καθώς και η Ενωση Γονέων της πόλης.

Με ανάλογα αιτήματα, μαθητές από το 1ο, το 2ο και το 3ο Λύκειο Α. Λιοσίων έκαναν χτες κινητοποίηση στο δημαρχείο Φυλής, σπάζοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης που δεν έλειψαν και χτες. Οι μαθητές ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουμε για μόρφωση και κοινωνία άλλη». Στο πλευρό τους είχαν την τοπική Λαϊκή Επιτροπή και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Σήμερα Παρασκευή, στις 2.30 το μεσημέρι, μαθητές εκλεγμένοι στα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια σχολείων της Κυψέλης από κοινού με την Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος προχωρούν σε κινητοποίηση στην πλατεία Κυψέλης.

ριζοσπαστης

ΚΙΛΚΙΣ: Μαζική αποβολή μαθητών!

Με ημερήσια αποβολή τιμωρήθηκαν οι 68 μαθητές του 2ου Λυκείου Κιλκίς επειδή συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία μεταλλείων χρυσού στο Κιλκίς, που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς την περασμένη Πέμπτη 16 Φλεβάρη, μπροστά από το Δημαρχείο Κιλκίς. Σύσσωμοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς αντιδρούν στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής στις πολυεθνικές και τη ληστρική εκμετάλλευση και καταστροφή του τόπου τους.

Η διεύθυνση στο 2ο Λύκειο όμως τιμώρησε τους μαθητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με ημερήσια αποβολή, με το σκεπτικό ότι οι μαθητές δεν μπορούν να έρχονται και να φεύγουν απ' το σχολείο ότι ώρα θέλουν.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση του 2ου Λυκείου Κιλκίς για τη δίωξη των 68 μαθητών θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 10 το πρωί, η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου με κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

ριζοσπαστης
Λύσεις στα προβλήματα τους ζήτησαν από το Δήμο Φαιστού μαθητές Λυκείων και ΕΠΑΛ που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στο κτίριο του Δήμου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δέχτηκε τους μαθητές στο Δημαρχείο, ζητώντας τους η κινητοποίηση τους να μην επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του Δήμου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι μαθητές. Ταυτόχρονα, ο κ. Φασομυτάκης ζήτησε αντιπροσωπεία των μαθητών να εισέλθει στο Δήμο προκειμένου να πραγματοποιήσουν σύσκεψη για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Στη σύσκεψη, οι μαθητές τόνισαν την αναγκαιότητα αλλαγών στην πολιτική σκηνή της χώρας υποστηρίζοντας πως το Μνημόνιο 2 αποτελεί την «ταφόπλακα» των ονείρων τους. Οι μαθητές παράλληλα ζήτησαν να υπάρξει πρόσθετη μέριμνα για την Παιδεία, αλλά και υποστήριξη από τους καθηγητές τους, διότι «όλοι πρέπει να φωνάξουν για μια καλύτερη Ελλάδα κι ένα καλύτερο μέλλον».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης από την πλευρά του τόνισε πως ο Δήμος βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των μαθητών και κάνει μια ιδιαίτερα δυναμική προσπάθεια για την Παιδεία γενικότερα στο Δήμο. Ο αντιδήμαρχος έκανε σαφές παράλληλα στους μαθητές πως τα οικονομικά ζητήματα που τίθενται είναι πάρα πολλά, ενώ υποστήριξε πως για μία ακόμα φορά θα έρθει σε επαφή με τους διευθυντές των σχολείων προκειμένου να βρεθεί μια κοινή γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φασομυτάκης τόνισε πως ο αγώνας των μαθητών είναι υποχρεωτικό να γίνεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δικαιωμάτων που έχουν, χωρίς να ξεπερνούν τα όρια, διευκρινίζοντας πως οι κινητοποιήσεις δεν μπορούν να έχουν καμία βάση εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου.
cretalive.gr

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή


MotionTeam

«Τρεις μήνες πριν τελειώσει η σχολική χρονιά και ακόμα τα βιβλία δεν έχουν πάει στα σχολεία. Ειδικά στα ΕΠΑΛ, οι μαθητές δεν έχουν παραλάβει βιβλία σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα»! Τα παραπάνω καταγγέλλει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα αναφέρει ότι «τα βιβλία της "Γλώσσας - Εκφρασης" και των "Μαθηματικών" της Γ' τάξης του ΕΠΑΛ ακόμα έρχονται. Επίσης, σε πολλά σχολεία λείπουν και τα βιβλία των μαθημάτων που διδάσκονται ανάλογα την ειδικότητα του μαθητή και εξετάζονται και αυτά πανελλαδικά (π.χ. το βιβλίο της ειδικότητας των ψυκτικών, των ηλεκτρονικών κλπ...). Το βιβλίο των "Μαθηματικών" ούτε καν βρίσκεται σε διαδικασία εκτύπωσης.

Την ίδια ώρα το υπουργείο ανακοίνωσε πρόγραμμα εξετάσεων για μαθήματα που δεν έχουν καλά - καλά διδαχτεί.

Οι υποσχέσεις του υπουργείου ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου αποδείχτηκε στάχτη στα μάτια μπροστά στις αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι φωτοτυπίες δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα και βέβαια η διδασκαλία των μαθημάτων με αυτές τις συνθήκες για κανένα λόγο δεν μπορεί να θεωρείται ουσιαστική προετοιμασία για πανελλαδική εξέταση στα πλαίσια ενός σκληρά ανταγωνιστικού σχολείου», αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η πολιτική αυτή στέλνει τη νεολαία στον Καιάδα της αμορφωσιάς και της κατάρτισης. Θέλουν τα νέα παιδιά φτηνό ευέλικτο, εργατικό δυναμικό και όχι ανθρώπους με γνώση και δικαιώματα».

Ο βουλευτής ρωτά την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να δοθούν άμεσα όλα τα βιβλία στους μαθητές.
  • Για να μειωθεί άμεσα η εξεταστέα ύλη.
  • Για να εξεταστούν οι μαθητές (πανελλαδικά) μόνο στην ύλη που πρόλαβαν να διδαχθούν.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Για βαρβαρότητα χωρίς όρια κάνει λόγο η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αναφερόμενη στις ελλείψεις βιβλίων στα ΕΠΑΛ। «Είναι αδίστακτοι! Οπως ρημάζουν τη ζωή του λαού για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, για να σώσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το καπιταλιστικό σύστημα, έτσι ρημάζουν και ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Καλεί επίσης το γονεϊκό κίνημα, τους μαθητές, τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν την πάλη και απαιτήσουν άμεσα να δοθούν όλα τα βιβλία στους μαθητές και να μειωθεί η εξεταστέα ύλη, οι μαθητές να εξεταστούν (πανελλαδικά) μόνο στην ύλη που πρόλαβαν να διδαχθούν.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



«Στείλτε περισσότερο φαγητό, πεινάνε κι άλλες οικογένειες!»

Ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα σίτιση για όλα τα παιδιά

«Παρακαλούμε, εφόσον μπορείτε, να αυξήσετε τις χορηγούμενες μερίδες φαγητού κατά πέντε (σύνολο 15) στο 79ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών καθόσον, λόγω των γνωστών δυσμενών εργασιακών και οικονομικών συνθηκών, εμφανίστηκαν πέντε ακόμη οικογένειες που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη σίτιση των παιδιών τους».

Αλλο ένα αίτημα που στάλθηκε από τη διεύθυνση δημοτικού σχολείου στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) για του στείλει φαγητό καθώς γενικά τα κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία της Αθήνας αυξάνονται δραματικά. Δεκάδες παιδιά από τις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας πηγαίνουν στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ατάιστα, με μόνη τους ελπίδα να βρουν εκεί ένα πιάτο φαγητό, δείγμα της πείνας που άρχισε να θερίζει τις λαϊκές οικογένειες.

Η απραξία της κυβέρνησης απέναντι στη διαρκή ένταση του φαινομένου είναι εγκληματική. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα σίτισης για 18 σχολεία της Αττικής, το οποίο όμως ποτέ δεν ξεκίνησε και τώρα φαίνεται ότι εγκαταλείπεται.

Το ΔΒΑ έχει την ευθύνη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια. Τους τελευταίους μήνες του ζητούν φαγητό και για παιδιά Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή το ΔΒΑ ήδη διανέμει καθημερινά περίπου 220 μερίδες φαγητού σε σχολεία σε Γκύζη, Κυψέλη, πλ. Αττικής, Ανω και Κάτω Πατήσια, Πολύγωνο, Ερυθρό Σταυρό, Αμπελόκηπους, Λόφο Στρέφη, Θησείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Κολωνό, Τρεις Γέφυρες, πλατεία Κολιάτσου, Εξάρχεια. Σχολεία που απέστειλαν ανατριχιαστικά υπομνήματα, αναζητώντας έστω μια πρόσκαιρη ανακούφιση όπως «(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποστίζεται. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το λόγο ότι έχει επιληπτικές κρίσεις. Η οικογένεια έχει άλλα δυο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό».

Τώρα εκτός από το 79ο Δημοτικό που ζητά άλλες πέντε μερίδες, αίτημα για δέκα μερίδες υπέβαλε και το 57ο Δημοτικό, άλλες δεκα μερίδες ζητά το 61ο Δημοτικό, συν οκτώ μερίδες το 48ο Δημοτικό. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες υπάρχουν αιτήματα για άλλες 65 μερίδες.

Ετσι όμως φτάνει και το ΔΒΑ στα όριά του. Υπολογίζεται ότι οι μερίδες που μπορεί να στείλει στα σχολεία δεν μπορεί να ξεπεράσουν τις 250-300 με το λίγο προσωπικό και τις λειψές υποδομές του. Ούτε μπορεί να γίνεται διαλογή ποια παιδιά είναι πιο φτωχά και θα φάνε, ποια όχι τόσο και θα μείνουν δίχως σίτιση. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει επίκαιρο όσο ποτέ πρόσφατο αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας που, τονίζοντας ότι ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα, ζητά να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών. Ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, σε συνάντηση με τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων 6ο και 19ο της Αγ. Βαρβάρας προχώρησε η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών και η Επιτροπή Αγώνα Αγ. Βαρβάρας και ενημερώθηκε για την έλλειψη διατροφής που παρατηρείται στα μικρά παιδιά και έχει πάρει έκταση. Οι εκπρόσωποι των λαϊκών επιτροπών πραγματοποίησαν άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, όπου επίσης επιβεβαιώθηκε ότι σχεδόν σε όλα τα σχολεία υπάρχει έντονο πρόβλημα διατροφής των παιδιών και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών καταγγέλλει τη στάση της υπουργού Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης, που απροκάλυπτα αρνείται την οργανωμένη διατροφή των παιδιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, «στο όνομα της οικονομίας» προκειμένου να πληρωθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και οι ξένοι μεγαλοτοκογλύφοι। Αφού καταγγέλλει ότι «πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται εις βάρος των παιδιών των φτωχών εργατικών οικογενειών», η Λαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως «θα πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση της λαϊκής πάλης ώστε με πόρους και φροντίδα από τους υπεύθυνους κρατικούς και τοπικούς φορείς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

अल्फविता.GR



ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Μεγαλύτερη αξία έχει το να γράφεις ,παρά να μαθαίνεις ιστορία.

Κι εμείς έχουμε μπουχτίσει από το να μαθαίνουμε κάθε χρόνο για μια 25η Μαρτίου, μια 28η Οκτωβρίου, μια 17 Νοέμβρη.

Μπορούμε όμως να αφήσουμε τα παιδία μας, ή ακόμα και τους ίδιους μας τους εαυτούς να συμβιβαστούν με ένα ένδοξο παρελθόν που δεν έχει πια συνέχεια; Γιατί εμείς να μην φτιάξουμε το δικό μας μέλλον, την δικιά μας ιστορία;

Σε μια εποχή που υποφέρει από τη λεγόμενη "οικονομική κρίση” , ας κάνουμε την αρχή…ας μην είναι όμως αυτή η αιτία, ας είναι η αφορμή… γιατί τα λεφτά ρε παιδιά…πάνε και έρχονται…ο πολιτισμός μας όμως, το ήθος και οι αξίες που έχουν πια χαθεί, αξίζουν την προσπάθεια μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας! Γιατί έχουμε κάθε δικαίωμα να ζήσουμε τα όνειρα μας όπως θέλουμε και μας αξίζει!

Οφείλουμε όμως και εμείς να δραστηριοποιηθούμε ΤΩΡΑ, που το μέλλον μας ξεπουλιέται για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα "ορισμένων”. Οφείλουμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο!

Μας αποκαλούν συνεχώς "η γενιά του καναπέ”….του καναπέ αυτού, που εκείνοι μας έβαλαν να καθίσουμε για να κάνουν ανεμπόδιστοι τις "δουλειές” τους…
Αλλά ποιος δεν μπορεί να σηκωθεί από έναν καναπέ;;;
Σίγουρα αυτός που δεν θέλει, και αυτός που έχει βολευτεί…
Ως πότε όμως θα είναι βολεμένος;;;
Αν δεν το πήρατε είδηση, ο καναπές μας έχει πάρει φωτιά!!!
Εμείς… θα κάτσουμε να καούμε;;;;

Ζητούμε την συμμετοχή σας, στην απόφαση μας να απέχουμε συμβολικά από τα μαθήματα με την ειρηνική συγκέντρωση και πορεία που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε σε ολόκληρη την Κρήτη, το κάθε σχολείο από το κέντρο της πόλης του. Προτείνουμε τις μέρες Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.
Η συνέχεια, θα εξαρτηθεί από όλους εμάς!

Ας οργανωθεί λοιπόν το κάθε σχολείο και ας μαζευτούμε όλοι μαζί να δώσουμε μια "γροθιά” στο κατεστημένο.
Ας πούμε όχι στο μέλλον που διάλεξαν για μας!

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι αναγκαίο, η κινητοποίηση να έχει μαζικό και συλλογικό χαρακτήρα , ενώ η υποστήριξη των καθηγητών, θεωρείται απαραίτητη!

Περιμένουμε σύντομα την απάντηση σας στο e-mail μας
15anogeia@gmail.com, για να δούμε εάν υπάρχει συμμετοχή, ώστε να προχωρήσουμε στον αγώνα μας.


Παιδιά, ΔΕΝ μας παίρνει να κοιτάμε άλλο…!!!
Έφτασε η ώρα να κλείσουμε την TV…!!!
Οι Δρόμοι μας καλούν!!!!!!

Οι μαθητές του Λυκείου Ανωγείων

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 21/2/12

Ομάδα μαθητών από σχολείο της πόλης,μόλις πλησίασε την εξέδρα των επισήμων,γύρισε και μούντζωσε ομαδικά τους επίσημους!!!

Προηγήθηκε το σύνθημα του σημαιοφόρου του σχολείου ο οποίος φώναξε δυνατά "Είστε Μαλ..ς"!!!

Η κίνηση των μαθητών εξόργισε τον δήμαρχο κ. Φίλιππα Φίλιο, ο οποίος αποχώρησε όχι μόνο από την εξέδρα των επισήμων,αλλά και από το χώρο που έγινε η παρέλαση.
ΑΤΗΕNS.INDYMEDIA.ORG
Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα σίτισης μαθητών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012, 11:37


Ανεφάρμοστο παραμένει το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών, το οποίο είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, καθώς η ίδια η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ καθορίζονται ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αχαρνών κατήγγειλε πως δεν υπάρχει η σχετική ενημέρωση και σε πολλά σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τη λύση προσπαθούν να δώσουν οι σύλλογοι γονέων, ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι καθηγητές και δάσκαλοι.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχει πρόταση από ιδιωτικό φορέα να παρέχει τροφή και ένδυση σε παιδιά ορισμένων σχολείων της περιοχής, αλλά και αυτό έχει «κολλήσει» στο υπουργείο.

Με αφορμή τις παραπάνω καταγγελίες, και ερωτηθείσα σχετικά, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του προγράμματος, ενώ καθορίζονται ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
zougla.gr

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα Κυριακή 19 Φλεβάρη οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νάξου έκαναν στις 2.00 το μεσημέρι προβολές βίντεο στο σχολείο και στις 4.00 το απόγευμα ξεκίνησαν την πορεία που είχαν ανακοινώσει από την προηγούμενη μέρα. Η κινητοποίηση έγινε για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για το χάλι της εκπαίδευσης αλλά για τη συνολικότερη λεηλασία της ζωής τους αλλά και όλης της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιο.
Στην πορεία που ξεκίνησε από το Λύκειο, πήγε στην πλατεία Μανδηλαρά και τελικά κατέληξε στο δημαρχείο συμμετείχαν περί τους 150 μαθητές, ελάχιστοι καθηγητές και κάποιοι αλληλέγγυοι.
WWW.ATHENS.INDYMEDIA.ORG
Με χημικά, κυνηγητό μέχρι το Μοναστηράκι και τρεις προσαγωγές απάντησαν τα ΜΑΤ στα νεράντζια και αργότερα τις πέτρες που η αστυνομία υποστηρίζει ότι πέταξαν κάποιοι από τους περίπου 200 μαθητές έφτασαν έξω από τη Βουλή χθες το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, αλλά και στην Ελλάδα του Μνημονίου, που λιποθυμούν συμμαθητές τους από την πείνα.

Πληροφορίες ανέφεραν πως αφορμή για την ένταση ήταν η κίνηση άνδρα των ΜΑΤ να κάνει περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρύνει τους μαθητές, παρά το γεγονός ότι τον απέτρεπε ο επικεφαλής αξιωματικός της διμοιρίας.

Οι μαθητές αντέδρασαν πετώντας στον αστυνομικό πέτρα στο πρόσωπο και τραυματίζοντάς τον και ακολούθησε το κυνηγητό καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Η αστυνομία από την πλευρά της υποστηρίζει πως όλα ξεκίνησαν από τον τραυματισμό του αστυνομικού.

Η ΑΥΓΗ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Λεωφορεία: A1,Β1,Γ1,101,130,040,910, 217, 218,229. Στάση Γυμνάσιο

Τραμ : Στάση Μοσχάτο Τρόλλεϋ (ΗΛΠΑΠ) : Γραμμή 1

Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομοs (ΗΣΑΠ): Στάση Ν.Φάληρο

· Το σχολείο μας βρίσκεται στην οδό Ποσειδώνος 11 και Κωνσταντινουπόλεως, λίγα μέτρα από την παραλία του Μοσχάτου σε μια θέση «κλειδί», καθώς εξυπηρετείται από λεωφορεία, τραμ και τον ηλεκτρικό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μαθητές από Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο, Άλιμο, Ταύρο, Πετράλωνα, Κουκάκι, Ρέντη να βρίσκονται σε μικρό χρονικό διάστημα στο σχολείο.

· Οι εκπαιδευτικοί είναι έμπειροι και προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον μάθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και εργασίας των μαθητών. Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώνεται η διαδικασία της μάθησης στη διάρκεια του μαθήματος και των δραστηριοτήτων του σχολείου. Εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, περιβαλλοντικά προγράμματα και προγράμματα υγείας, καθώς και φροντιστηριακά τμήματα και τάξεις υποδοχής εμπλουτίζουν το σχολικό πρόγραμμα.

· Το απολυτήριο του Εσπερινού Γυμνασίου είναι ισότιμο με του ημερησίου και οι απόφοιτοι του σχολείου μας μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ημερήσιο ή εσπερινό Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο.

· Το ωράριο του σχολείου είναι 7-10.25 μμ. και οι απουσίες των μαθητών είναι αυξημένες (80 αδικαιολόγητες και 50 δικαιολογημένες, σύνολο 130), καθώς λαμβάνονται υπ΄όψιν οι ειδικές συνθήκες ζωής και εργασίας των μαθητών μας.

TΗΛ: 2104810047 2109218866 Fax : 2104810047



Σε απόγνωση γονείς και μαθητές της περιοχής των Βασιλειών, αφού το σχολείο, στο οποίο κάνουν μάθημα, μόνο ...σχολείο που δεν είναι!

Μέσα σε ένα σχολείο – ντροπή, κάνουν μάθημα οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Βασιλειών, καθώς τα προβλήματα που καταγράφονται στο συγκεκριμένο κτίριο, είναι πολλά και πολύ σοβαρά.

Σύμφωνα με το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και την επιστολή που έχουν ήδη αποστείλει, το πρώτο κτίριο από τα δύο, του συγκεκριμένου σχολείου κτίστηκε το 1932.

Πρόκειται για ένα κτίριο, το οποίο αποτελείται από δύο αίθουσες, οι οποίες έχουν χωριστεί στα δύο για να καλύψουν τις ανάγκες των τάξεων.

Ενώ υπάρχει και μια λυόμενη αίθουσα, η οποία είναι και αυτή μοιρασμένη για να στεγάσει ακόμη δύο τάξεις. Και φυσικά δεν γίνεται ούτε λόγος για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Οι μαθητές συνωστίζονται σε αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες, με υγρασία και χωρίς φυσικό φωτισμό, ενώ το κρύο, τις μέρες του χειμώνα, λόγω της κάκιστης κατασκευής του σχολείου, είναι τσουχτερό, σε σημείο που να μην μπορούν κάποιες φορές να κάνουν μάθημα.
Αυτό που ζητούνείναι το αυτονόητο. Να ανεγερθεί καινούριο σχολείο στην περιοχή...
Για το θέμα αυτό έχει κάνει ήδη παρέμβαση ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου με επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας.
creteplus.gr


Για άλλη μια μέρα, μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στην Παιδεία και τη γενικότερα στη χώρα.

Περίπου 150 παιδιά από το 7ο γυμνάσιο και λύκειο Παγκράτιου κάνουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και την Παρασκευή, όταν μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια και ο πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ.

alfavita.gr

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σε έναν ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο και σε διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων οδηγούν τους μαθητές οι εξαγγελίες του «νέου λυκείου» και του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από το υπουργείο Παιδείας.

Σε έναν ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο και σε διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων οδηγούν τους μαθητές οι εξαγγελίες του «νέου λυκείου» και του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από το υπουργείο Παιδείας. Ωραία λόγια, μεγαλόστομες διακηρύξεις για «αποδέσμευση του λυκείου από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», «κατάργηση των φροντιστηρίων» κ.λπ.. Μόνο που οι ίδιες διακηρύξεις είχαν ακολουθήσει και τις εξαγγελίες της «μεταρρύθμισης Αρσένη», οι επιπτώσεις της οποίας έπληξαν δραματικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Τι άλλο λοιπόν από σκληρούς μορφωτικούς φραγμούς και ένα συνεχές εξεταστικό άγχος συνιστούν οι πανελλαδικές τελικές γραπτές εξεταστικές διαδικασίες που καθιερώνονται με την πρόταση του υπουργείου και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Ετσι για την προαγωγή από τάξη σε τάξη, αφαιρείται η δυνατότητα να εξετάζονται οι μαθητές με βάση τη δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο σχολείο, κοντά στις ανάγκες τους. Ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται από δάσκαλος σε διεκπεραιωτής κεντρικών κατευθύνσεων, μια διαδικασία που δεν έχει σχέση με τη σχολική πράξη. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες νέους εκτός λυκείου και στο φούντωμα της παραπαιδείας. Επίσης με τις εξαγγελίες αυτές:

  • Η δήθεν μείωση μαθημάτων ουσιαστικά προκύπτει από τη συνένωση γνωστικών αντικειμένων.
  • Οι φυσικές επιστήμες εκδιώκονται από τον «πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας».
  • Η καθιέρωση των ερευνητικών ή συνθετικών εργασιών δεν συνοδεύεται από άλλα αναγκαία μέτρα και υποδομές (π.χ. βιβλιοθήκες κ.λπ.).
  • Τα μαθήματα επιλογής ουσιαστικά περιορίζονται δραματικά λόγω των ελάχιστων προσλήψεων εκπαιδευτικών.
  • Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ουσιαστικά καταργείται.
  • Για μία ακόμη φορά οι εξαγγελίες για το γενικό λύκειο γίνονται χωριστά από το τεχνολογικό.
  • Αφαιρείται από το υπουργείο Παιδείας η διαδικασία των εξετάσεων για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ

ΕΘΝΟΣ

Με αποβολή τιμωρήθηκε μαθητής, επειδή καλούσε σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Στο... ποινολόγιο καταγράφηκε το κάλεσμα που απηύθυνε μαθητής του 66ου Γυμνασίου στον Κολωνό προς τους συμμαθητές του για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονταν ενόψει της ψήφισης του νέου μνημονίου. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή, μέρα γενικής απεργίας ενάντια στον ενταφιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δε φτάνει, δηλαδή, που μια τέτοια μέρα το σχολείο λειτουργούσε κανονικά με εκπαιδευτικούς που δεν απεργούσαν, αλλά κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται και παιδαγωγοί εκτίμησαν πως ο μαθητής που ενημέρωνε τους συμμαθητές του και τους καλούσε στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις... έπρεπε να τιμωρηθεί με αποβολή και καταγραφή του στο ποινολόγιο για τη συνδικαλιστική του δράση!

Μπροστά στις ευθύνες της έφεραν τη διεύθυνση του σχολείου αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, της ΑΣΓΜΕ και του τοπικού Συντονιστικού χτες με παράσταση διαμαρτυρίας. Τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να τιμωρείται ο μαθητής για τη δράση του αυτή, τη στιγμή μάλιστα που από την Παρασκευή ήταν σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη λαίλαπα του νέου μνημονίου. Από την πλευρά του, ο διευθυντής επικαλέστηκε το... «τυπικό» που απαγορεύει «συνδικαλιστική» ενημέρωση σε ώρα μαθήματος!

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κολωνού - Σεπολίων σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο συμμαθητής μας δεν ενοχλούσε τη διαδικασία του μαθήματος αλλά αντίθετα ενημέρωνε τους συμμαθητές του για τα νέα μέτρα - καταδίκη για τις λαϊκές οικογένειες, τους καλούσε να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία και στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Κυριακής.

Δίδαξε αξιοπρέπεια σε συμβιβασμένους καθηγητές που κάνουν μαθήματα υποταγής και απεργοσπασίας, όταν οι γονείς μας οδηγούνται στην εξαθλίωση με μισθούς των 400 ευρώ και συμμαθητές μας λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία.

Ολοι πιο μαζικά και οργανωμένα απαντάμε στην τρομοκρατία και γυρίζουμε την πλάτη μας στη μερίδα εκείνη των καθηγητών και διευθυντών που προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι», σημειώνουν οι μαθητές.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14/2/2012

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Νέο Λύκειο: Μια αόρατη θηλιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς

-->

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/02/2012
του Χρήστου Κάτσικα

Αν κανείς κοιτάξει, τα τελευταία τριάντα χρόνια, τις διακηρύξεις των υπουργών Παιδείας, και άλλων παραγόντων, κάθε φορά που μιλούσαν για αλλαγή ή άλλαζαν το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εκπλαγεί: τα αποτελέσματα των νέων τρόπων πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ ήταν εντελώς αντίθετα από τις υποσχέσεις τους!
Παράλληλα οι ίδιοι που πανηγύριζαν πριν λίγα χρόνια για τις αλλαγές που έκαναν στο σύστημα πρόσβασης, οι ίδιοι ακριβώς ανακαλύπτουν σήμερα ότι «το σημερινό σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων δεν είναι έγκυρο» και ότι «με το σημερινό σύστημα, ανθεί ένα τεράστιο οικονομικό κύκλωμα παραπαιδείας, και δυστυχώς είναι σαφές ότι δημιουργούνται και αναπαράγονται κοινωνικοί φραγμοί, καθώς τα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών έχουν σαφέστατα πολύ λιγότερες ευκαιρίες».

Στην ουσία της πρότασης του υπουργείου Παιδείας
Αν κανείς ανιχνεύσει το «σώμα» της πρότασης για το Λύκειο και την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, θα διαπιστώσει ότι κεντρική θέση στις αλλαγές έχει μια ρύθμιση για την οποία οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας και οι συνοδοιπόροι τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να «καταθέσουν» το ρεπερτόριο της υλοποίησής της: πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αυτές φαίνεται να αποτελούν το «παιδαγωγικό ευαγγέλιο» και τη «γραμματική» του και καθορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πριμοδοτούν, χωρίς να το δηλώνουν, την «παλινόρθωση» μιας εξεταστικοκεντρικής οργάνωσης του Λυκείου.
Πράγματι! Αν κανείς ξύσει τα γνωστά παραπλανητικά σοβατίσματα, θα ανακαλύψει ότι ο το υπουργείο Παιδείας προτείνει το παρακάτω: Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Λυκείου, από την Α΄ έως την Γ΄ τάξη, οι μαθητές θα διαγωνίζονται στο τέλος της χρονιάς σε εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα σε όλα τα μαθήματα με κοινά θέματα που θα έρχονται τον λεγόμενο Ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων και όποιος καταφέρει και «επιζήσει σχολικά» και ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την εισαγωγή του στην Ανώτατη εκπαίδευσης στην τελευταία τάξη του Λυκείου, περνάει από έναν ακόμη γύρο πανελλαδικών εξετάσεων.

Αντικειμενική μεταμφίεση ανισοτήτων
Με τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι το σύνολο της διαδικασίας θα είναι απόλυτα αντικειμενικό και αξιοκρατικό, αποκρύπτοντας έντεχνα το γεγονός ότι όσο «αντικειμενικό» κι αν είναι το διαδικαστικό μέρος, τα υπόλοιπα στοιχεία που «συναρμολογούν» τη λογική του, και διαμορφώνουν την κρίση για την επιλογή / πρόκριση - απόρριψη του μαθητικού πληθυσμού δεν μπορούν να «απογαλακτιστούν» από τις ανισωτικές λειτουργίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτήν και τις λειτουργίες της, γνωρίζουν καλά ότι αν οι εκπαιδευτικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών αποτελούσαν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων την εκπαιδευτική τους ιστορία, τώρα θα είναι το ζωντανό τους παρόν. Παράλληλα, η κρυφή ενσωμάτωση του συστήματος επιλογής στην καρδιά της λυκειακής βαθμίδας, με τις ετήσιες πανελλαδικές εξετάσεις από την Α΄ τάξη - που όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί να απλώσουν τη «σκιά τους» στην ημερήσια διάταξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας - μεταμφιέζεται από το υπουργείο Παιδείας σε «απελευθέρωση του λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας». Ωστόσο, τα αποτελέσματα στις ετήσιες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου δεν θα φωτογραφίζουν, δεν θα αποτιμούν απλώς την απόδοση και την πρόοδο του μαθητή από τάξη σε τάξη, αλλά θα καθορίζουν (νωρίς - νωρίς) ποιες σχολές θα «ανοίξουν» γιʼ αυτόν στο μέλλον και αν θα «ανοίξουν».

Εξετάσεις «παρακυβέρνησης»
Δεν υπάρχει καλύτερο έδαφος για να βαθύνει, από τη μια, ακόμη περισσότερο τις ρίζες της η εκπαίδευση της ακριβοπληρωμένης αμάθειας, ενώ από την άλλη θα νομιμοποιείται με τον πιο «αντικειμενικό» τρόπο το στένεμα των διόδων! Στην υλοποίηση των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας, εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος, η μαθησιακή διαδικασία να καταδυναστευτεί ολοκληρωτικά από το «άπλωμα» των εξεταστικών δοκιμασιών και την ανάγκη ανταπόκρισης σʼ αυτές και εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι να μεταφέρουν στην «καρδιά» της σχολικής αίθουσας ρόλους εξεταστών - διορθωτών - βαθμολογητών, αφʼ ενός, και εξεταζομένων, αφʼ ετέρου, αφού το εκπαιδευτικό έργο καλείται να εστιάσει σε μια «τεχνολογία» των εξετάσεων, στην οργάνωση και διευθέτηση των προβλεπόμενων εξεταστικών δοκιμασιών. Στο πλαίσιο αυτό, η λυκειακή βαθμίδα θα «ξεχάσει» πολύ γρήγορα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι οι μαθητές που φοιτούν στις τάξεις της έχουν διαφορετικές, άνισες μορφωτικές «αποσκευές», καθώς θα είναι επιφορτισμένη όχι στο να προετοιμάσει το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού αλλά κυρίως να διαπιστώσει - νομιμοποιήσει την ικανότητα εκείνων που προορίζονται να φοιτήσουν στις «καλές» σχολές, μέσα από διαδικασία επιλογής που θα επεκτείνεται χρονικά σε όλο το εύρος του Λυκείου και θα προσφέρει στη διαχειριστική αρμοδιότητα των καθηγητών - κριτών, ως στοιχεία για την κρίση των υποψηφίων, «αυτούσια» την ποιότητα των μορφωτικών «αποσκευών» που ο κάθε ένας θα μεταφέρει ανάλογα με το κοινωνικό - οικονομικό του «βάρος».

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Μια θηλιά που υφαίνεται αθόρυβα!
Το «νέο Λύκειο» δένεται με ένα νήμα με την πολιτική των συγχωνεύσεων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με βάση τις επιδόσεις των μαθητών. Γιατί είναι φανερό ότι το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις διαφοροποιημένες επιδόσεις των Λυκείων στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στα όρια των τριών τάξεων για να νομιμοποιήσει την απορριπτική αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών καθώς θα τους συνδέει με τα αποτελέσματα των μαθητών.
Στο νέο πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί «χρεώνονται» την επιτυχία ή αποτυχία των μαθητών τους και η διοίκηση του σχολείου «χρεώνεται» με τη σειρά της την επιτυχία και την αποτυχία όλων. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι από την επίσημη αξιολόγηση ουσιαστικά «αγνοούνται» ή καταγράφονται τυπικά οι αμέτρητοι κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες που επηρεάζουν και συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το εκπαιδευτικό έργο. Κοινωνική προέλευση, οικογενειακή κατάσταση, συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, υλικοτεχνική υποδομή σχολείου, τύπος εξετάσεων, σχολικά βιβλία, εκπαιδευτικό κλίμα, παιδαγωγικές μέθοδοι, τα πάντα γίνονται καπνός. «Αγνοούνται» οι κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες που διαμορφώνουν αντίξοες συνθήκες για την εκπαίδευση των μαθητών από τα ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.
Η αντίληψη αυτή «επιβλέπει» τη σχολική επιτυχία/αποτυχία μέσα από την «κλειδαρότρυπα» της αίθουσας διδασκαλίας, όπου όλα εξαφανίζονται εκτός από τον δάσκαλο και τον μαθητή. Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι αυτοί που κατανοούν ή διαισθάνονται ότι το σχολείο δεν είναι «θερμοκήπιο» όπου τα παιδιά αναπτύσσονται ομαλά και απρόσκοπτα με καλό πότισμα και συστηματική φροντίδα!
Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία και οι τεχνοκράτες του υπουργείου Παιδείας γνωρίζουν πολύ καλά τις κοινωνικές παραμέτρους της σχολικής επίδοσης. Η στόχευση είναι αλλού και «φωτογραφίζει» κατευθείαν τον εκπαιδευτικό.
Το ΥΠΕΠΘ θεωρεί κατάλληλο τον χρόνο να προβάλει συστηματικά μια, έτσι κι αλλιώς, διαδεδομένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία για ό,τι «καλό» ή «κακό» γίνεται στα σχολεία την ευθύνη την έχει ο εκπαιδευτικός. «Το παν εξαρτάται από τον δάσκαλο» θα αναφωνήσει σε λίγο με βικτοριανή υποκρισία.
Μια τέτοια αντίληψη, όπως γίνεται φανερό, εναποθέτει μεγάλο φορτίο ευθύνης στους ώμους του δασκάλου και συνήθως, όταν τίθεται θέμα σχολικής αποτυχίας ή εκπαιδευτικής κρίσης, ο δάσκαλος είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Με αυτό τον τρόπο γίνεται ευκολότερη υπόθεση η επιβολή αυταρχικών μέτρων αξιολόγησης, εντατικοποίησης και διοικητικού ελέγχου.
ह AYGH

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012



Μάρνυ Παπαματθαίου

Μαθήματα από τα μέλη του συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ

Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για μια ακόμη φορά (σε περίοδο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης) πρωτοπορεί. Ομάδα φοιτητών του συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ιδρύματος προσφέρουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σχολείων της Αθήνας, οι γονείς των οποίων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έξοδο αυτό.


Πριν από ένα μήνα, οι φοιτητές του συλλόγου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα με στόχο να αναζητήσουν μεθόδους παρέμβασης στην κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα και παροχής βοήθειας προς τους πολίτες που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες.


Οι προτάσεις που κατατέθηκαν σε πρώτη φάση ήταν δυο: να βοηθηθούν οι πολίτες που δεν θα έχουν ρεύμα καθώς δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το φόρο των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φροντιστήρια τους.


Η πρώτη πρόταση δεν «περπάτησε», άλλωστε η απειλή διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι, πέραν κάποιων εξαιρέσεων που όμως αποκαταστάθηκαν, παραμένει ακόμη απειλή. Η δεύτερη όμως απέκτησε ήδη την στέγη της και τους πρώτους …μαθητές της.


Είκοσι φοιτητές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών προσφέρουν μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήριο, ενώ ήδη αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζονται από Χημικούς Μηχανικούς και την Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.


Σε πρώτη φάση, δέκα περίπου μαθητές έχουν ξεκινήσει να παρακολουθούν τα μαθήματα, ενώ τα αιτήματα αυξάνονται διαρκώς.


«Ηταν λίγο δύσκολο στο ξεκίνημα αλλά πλέον έχουμε τακτοποιηθεί» λέει ο φοιτητής του ΕΜΠ Νίκος Δημόπουλος, εκ των εμπνευστών της ιδέας. Όπως εξηγεί, τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες που άτυπα παραχωρούνται στην σχολή τους, αλλά είναι πιθανόν να φιλοξενηθούν και στο κτίριο του 3ου και του 7ου Λυκείου Ζωγράφου, με τους καθηγητές του οποίου και έχει γίνει σχετική συζήτηση.


«Ολοι στο Πολυτεχνείο μας βοηθούν και προσπαθούμε κι εμείς να βοηθήσουμε όποιον μαθητή μας έχει ανάγκη» λέει ο Νίκος Δημόπουλος. Σύντομα, όπως αναφέρει, οι υποψήφιοι «καθηγητές» αναμένεται να φτάσουν τους τριάντα.


INFO: Μαθητές που χρειάζονται φροντιστήριο και φοιτητές που ενδιαφέρονται να διδάξουν μπορούν να επικοινωνούν με τον Νίκο Δημόπουλο στην διεύθυνση dwreanmathimata@yahoo.grή στο κινητό τηλέφωνο 6973588917।

ΤΟ ΒΗΜΑ

Με 24ωρη απεργία σήμερα απαντούν δάσκαλοι και καθηγητές στη νέα επιδρομή συγκυβέρνησης και τρόικας στο εισόδημα των εργαζομένων και στις δημοκρατικές κατακτήσεις τους. Επιπλέον η ΟΛΜΕ επιστρέφει ως απαράδεκτο το σχέδιο Διαμαντοπούλου για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να νομοθετήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα επηρεάσει για δεκαετίες την παιδεία στη χώρα μας.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών, σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το σχέδιο Διαμαντοπούλου συνιστά έναν ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο που θα θέσει εκτός Λυκείου χιλιάδες παιδιά. «Όλες οι τελικές γραπτές εξεταστικές διαδικασίες, και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, μετατρέπονται ουσιαστικά σε πανελλαδικού χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο οι εξεταστικοί φραγμοί γίνονται ακόμα πιο ισχυροί. Το όλο σύστημα είναι προσαρμοσμένο κατά κύριο λόγο στη διακηρυγμένη ήδη πρόθεση της κυβέρνησης να μετακινήσει βίαια ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών από την εκπαίδευση στην κατάρτιση» τονίζει η ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι «αν υλοποιηθεί μια τέτοια εκπαιδευτική πολιτική, το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της μαθητικής διαρροής, καθώς χιλιάδες παιδιά δεν θα τελειώνουν το λύκειο, η παραπέρα αύξηση της παραπαιδείας και η ακόμη μεγαλύτερη υποταγή του περιεχομένου σπουδών μόνο στο 'εξεταστικά' χρήσιμο. Η φροντιστηριακή 'λογική' γίνεται πρότυπο για τη διδακτική πράξη, καθώς η παπαγαλία καταξιώνεται και η γνώση απαξιώνεται».

Στο μεταξύ το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στη σημερινή απεργία, ενώ ήδη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 13 Φεβρουαρίου αρχίζει εβδομάδα δράσης και αγώνα στα γυμνάσια και τα λύκεια. Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας να απαιτήσουν άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα από ένα πρόγραμμα αγωνιστικής συνεννόησης, συμπόρευσης και κοινού αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι καθηγητές θα έχουν προσυγκέντρωση για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στις 10।30 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος .

ΑΥΓΗ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

«Είμαι μόνος, μα τελικά ποιος φταίει; Ίσως λέω πολλά, αλλά κάνω λίγα. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν δεν ήμουν πραγματικά αδύναμος. Είμαι 17 ετών. Μόνος και γεμάτος θυμό. Φίλοι; Δεν μου έμεινε κανείς. Υπάρχει μόνο ένα άτομο στο οποίο μπορώ να τηλεφωνήσω από το κινητό μου. Σύντομα δεν θα μπορώ να τηλεφωνήσω σε κανέναν. Είναι δικό μου το φταίξιμο που τους έδιωξα έναν-έναν από κοντά μου. Ωστόσο, βαθιά μέσα μου, αισθάνομαι ότι εάν είχα την κατάλληλη στήριξη, θα μπορούσα ακόμη και να τα καταφέρω…».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε έναν έφηβο ο οποίος δηλώνει ότι είναι εξαρτημένος από το Διαδίκτυο. Πολλά παιδιά βρίσκονται σήμερα στην ίδια θέση. Κάθονται με τις ώρες μπροστά σε ένα κομπιούτερ, «σερφάροντας» στο Inetrnet και παίζοντας παιχνίδια, αφήνοντας πίσω τους φίλους τους και άλλες σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξή τους δραστηριότητες.
«Το φαινόμενο αυτό έχει φέρει σε αμηχανία την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σχετικά με το εάν πρόκειται για είδος "εξάρτησης" ή για την κορυφή του παγόβουνου άλλων δυσκολιών και προβλημάτων», τονίζουν ειδικοί της Μονάδας Εφηβικής Υγείας. Γεγονός είναι _ προσθέτουν _ ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να είναι η επικρατούσα δραστηριότητα στην καθημερινότητα ορισμένων εφήβων με αποτέλεσμα την παραμέληση βασικών τομέων δράσης, όπως το σχολείο, τα χόμπυ, ο αθλητισμός, οι κοινωνικές σχέσεις κλπ. Μπορεί ακόμη να υπάρξουν διαταραχές του ύπνου, παρεκτροπές στη διατροφή και παραμέληση της σωματικής φροντίδας και υγιεινής.

Οπως επισημαίνουν, προκειμένου να προληφθεί η κατάσταση είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση των εφήβων και των οικογενειών τους σχετικά με τα όρια που συστήνονται διεθνώς για τον ημερήσιο χρόνο οθόνης (έως δύο ώρες ημερησίως), να αφιερώνεται χρόνος από τους γονείς για πλοήγηση στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και να διδάσκονται οι κανόνες ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου στα σχολεία.
Από έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2010 σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 εφήβων ηλικίας 15-16 ετών, προκύπτει ότι υπάρχει τάση αύξησης των ποσοστών υπερβολικής χρήσης. Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο Διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής. Αντίθετα με τα αποτελέσματα του 2007, όπου τα αγόρια είχαν προβάδισμα όσον αφορά τις συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα υπάρχει εξίσωση των ποσοστών στα δύο φύλα.
Η πρώτη αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθούν τα online παιχνίδια. Στα αποτελέσματα του 2007, η πρώτη αιτία ήταν τα online παιχνίδια.
Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου (βαθμός <12) σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους που ασχολούνται με το διαδίκτυο μέσα σε φυσιολογικά όρια.

Ποια είναι τα κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση;
1. Παραμονή online για όλο και περισσότερο χρόνο.

2. Αποτυχία διαχείρισης του επερχόμενου αισθήματος διέγερσης ή και κατάθλιψης.

3. Παραμονή online για περισσότερο από το προτιθέμενο χρονικό διάστημα.

4. Κίνδυνος απώλειας σχέσης ή ευκαιρίας εξαιτίας της χρήσης.

5. Ψεύδη, προκειμένου να καλυφθεί η αληθής έκτασης της χρήσης.

6. Χρήση προκειμένου να ελεγχθούν τα αρνητικά συναισθήματα.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Αντιδράσεις στο νέο έγκλημα των συγχωνεύσεων

Κάλεσμα στους γονείς άμεσα να παρέμβουν, ώστε να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο, απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καθώς έχει αρχίσει να δρομολογείται νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων για την επόμενη σχολική χρονιά. Ηδη, η υφυπουργός Παιδείας Ευ. Χριστοφιλοπούλου έχει στείλει σχετική εγκύκλιο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τους Δήμους, προτρέποντας ουσιαστικά σε νέο κύμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων και αποθαρρύνοντας παράλληλα τις ιδρύσεις νέων σχολείων.

Με αιτήματα, να μην κλείσει κανένα σχολείο, να μη μείνει ούτε ένα σχολείο, ούτε ένας μαθητής χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα, η ΑΣΓΜΕ καλεί Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων στους δήμους να παρέμβουν με μαζικούς όρους στα δημοτικά συμβούλια. Να απαιτήσουν από διευθυντές και διευθύνσεις τις εισηγήσεις τους. Να ενημερώσουν αντίστοιχα την Ενωσή τους, την Ομοσπονδία τους, την ΑΣΓΜΕ.

Για «νέο έγκλημα ενάντια στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, μετά τα 2.000 σχολεία που πέρυσι διαλύθηκαν», κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» σε σχετική διαμαρτυρία. Αφού αναφέρεται στο περιεχόμενο και τις συνέπειες νέων συγχωνεύσεων, ο Σύλλογος καλεί τους διευθυντές και διευθύντριες να μη συναινέσουν σε καμία πρόταση συγχωνεύσεων, τα Δημοτικά Συμβούλια να μην προχωρήσουν σε καμιά θετική εισήγηση για συγχωνεύσεις σχολείων.

Την αντίθεσή τους στις νέες συγχωνεύσεις σχολείων που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μέσα από ψήφισμα που ενέκριναν στη Γενική τους Συνέλευση. Μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Το δικαίωμα του λαού να μορφώνεται μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη. Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετακινήσεις σε επίπεδο περιφέρειας και χώρας, αύξηση ωραρίου, μηδενικοί διορισμοί, έξι είδη ελαστικών σχέσεων εργασίας συμπληρώνουν το τοπίο της εκπαίδευσης σήμερα. (...) Απαιτούμε τώρα μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων».

Την κάθετη διαφωνία του «σε κάθε κατάργηση - συγχώνευση - υποβάθμιση σχολικών μονάδων που προωθείται για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του σχολείου της αγοράς και του Καλλικράτη στην Παιδεία», εκφράζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Σε επιφυλακή για τα Δημοτικά Συμβούλια και σε παρεμβάσεις από εργαζόμενους, λαϊκές επιτροπές, εκπαιδευτικούς, γονείς μαθητές με μαζικούς όρους καλούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μπροστά στις νέες προσπάθειες συγχωνεύσεων.

ριζοσπαστης

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

«Ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο» χαρακτηρίζει ΟΛΜΕ την πρόταση για το νέο εξεταστικό σύστημα για τα λύκεια και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο, όπως προέκυψε μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Παιδείας, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε δύο χρόνια.

«Όλες οι τελικές γραπτές εξεταστικές διαδικασίες, και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, μετατρέπονται ουσιαστικά σε πανελλαδικού χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο οι εξεταστικοί φραγμοί γίνονται ακόμα πιο ισχυροί. Το όλο σύστημα είναι προσαρμοσμένο κατά κύριο λόγο στη διακηρυγμένη ήδη πρόθεση της κυβέρνησης να μετακινήσει βίαια ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών από την εκπαίδευση στην κατάρτιση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Υποστηρίζει επίσης ότι «αν υλοποιηθεί μια τέτοια εκπαιδευτική πολιτική εκτιμούμε πως το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της μαθητικής διαρροής, καθώς χιλιάδες παιδιά δεν θα τελειώνουν το λύκειο, η παραπέρα αύξηση της παραπαιδείας και η ακόμη μεγαλύτερη υποταγή του περιεχομένου σπουδών μόνο στο "εξεταστικά" χρήσιμο. Η φροντιστηριακή "λογική" γίνεται πρότυπο για τη διδακτική πράξη, καθώς η παπαγαλία καταξιώνεται και η γνώση απαξιώνεται».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να νομοθετήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα επηρεάσει για δεκαετίες την παιδεία στη χώρo

TA NEA

Του Bασίλη Kουλαϊδή*


«H Παιδεία είναι εθνική υπόθεση. Eπομένως, αλλαγές και μάλιστα σημαντικές απαιτούν εθνική συνεννόηση. H πρότασή μας για τα προγράμματα σπουδών και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί σύνθεση των κοινών διαπιστώσεων όλων των προσπαθειών που έγιναν από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Aναφέρω χαρακτηριστικά: Tην πρόταση για το εθνικό απολυτήριο με ευθύνη του Aλ. Δημαρά (στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω, 1995). Tην πρόταση της επιτροπής Bερέμη για το Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις (2006). Tα πορίσματα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης με πρόεδρο τον κ. Mπαμπινιώτη (2009).

Kαταλήγουν όπως και η πρότασή μας σε κοινά αποδεκτές θέσεις που συνοψίζονται:

Στην αυτονομία του Λυκείου (με τη θέσπιση εθνικού απολυτήριου) και αποδέσμευσή του από τις εξετάσεις για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και TEI.

Στην παροχή στους μαθητές επιλογών για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα.

Tη συμμετοχή των AEI στη διαμόρφωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για την παρακολούθηση των προγραμμάτων σπουδών.

Για την πλήρη εικόνα της πρότασής μας πρέπει να συνυπολογιστούν:

H προβλεπόμενη υποστήριξη του μαθητή για την προετοιμασία του, εντός σχολείου, με τα μαθήματα εμβάθυνσης. Ήδη λειτουργούν το Ψηφιακό Σχολείο και το Ψηφιακό Φροντιστήριο.

H δυνατότητα εισαγωγής χωρίς εξετάσεις σε τμήματα που -λόγω χαμηλής ζήτησης- έχουν κενές θέσεις.

H αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης όπως προβλέπεται από την πρότασή μας για το Tεχνολογικό Λύκειο».

* O Bασίλης Kουλαϊδής είναι γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας, καθηγητής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην αντιπρόεδρος του Kέντρου Eκπαιδευτικής Eρευναs

ημερησια

Πράγματι η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και όχι επιδίωξη των εκάστοτε αυτόκλητων μωροφιλόδοξων '' μεταρρυθμιστών''. Η παιδεία πρέπει να προγραμματίζεται μακροχρόνια και με συλλογικό ,διακομματικό τρόπο και οχι με αποκλεισμούς,με το υπουργείο να παίζει ένα συντονιστικο κυρίως ρόλο. Αυτή η συμμετοχή πρέπει να περιλαμβάνει και την ισότιμη ,ενεργή παρουσία φοιτητών και μαθητών. Χορτάσαμε απο τα λάθη των σοφών ,ας δώσουμε το λόγο και στη νεολαία. Γι αυτήν κυρίως προγραμματίζεται η παιδεία και όχι για τους ανευθυνους πολιτικούς ''ειδικους''.

διογενης

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους

Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους, κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα κυλικεία, δωρεάν ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές, ειδική μέριμνα για τα παιδιά των ανέργων, απαιτεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Τούμπας Θεσσαλονίκης, καθώς τα περιστατικά μαθητών που πηγαίνουν νηστικά ή υποσιτισμένα στο σχολείο γίνονται όλο και περισσότερα. Καλεί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, όλοι μαζί και μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές να οργανώσουν τον αγώνα.

Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Τούμπας, σημειώνει: «Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Δήμου Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον 600 μαθητές στα σχολεία του Δήμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού. Οταν πριν δυο μήνες τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, οι Ομοσπονδίες Γονέων, οι καθηγητές κατήγγειλαν αυτήν την πολιτική της εξαθλίωσης και απαιτούσαν να παρθούν μέτρα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας, διάφοροι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μιλούσαν για "υπερβολές" και "μικροκομματικές σκοπιμότητες". Ολοι αυτοί πρέπει να απολογηθούν απέναντι στις όλο και περισσότερες οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους, ούτε το φαγητό τους».

Το Συντονιστικό ξεκαθαρίζει ότι «η φτώχεια, η ανεργία, η πείνα δεν είναι ντροπή για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κατάσταση που ζούμε, ούτε το πρόβλημα μπορεί να το λύσει κανείς μόνος του». Και καλεί τους μαθητές και όλο το λαό να μπουν στην οργανωμένη πάλη, «σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά "για να πάρει και να σηκώσει" την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου που θυσιάζουν το λαό για να σωθεί η ΕΕ, για να σωθούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές»

ριζοσπαστης

Μαθητές πληρώνουν για να ζεσταθούν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, 06:19


Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά τα περισσότερα αν όχι όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Σειρά τώρα παίρνουν τα σχολεία, και ένα από αυτά είναι και το 6ο Δημοτικό Σχολείου Αγρινίου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου κατάλαβε ότι αν περιμένει το πετρέλαιο από την Κεντρική Εξουσία τα παιδιά θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν μάθημα κάτω από αυτές τις συνθήκες και έτσι αποφάσισε να κάνει ένα έκτακτο Δ.Σ. για να πάρει μια απόφαση του τι μέλλει γενέσθαι με το πετρέλαιο για τη θέρμανση των τάξεων που επαρκεί μόνο για 5 ημέρες πλέον.

Η απόφαση βγήκε αβίαστα και ανακοινώθηκε με έγγραφο προς όλους τους γονείς. Κάθε μαθητής λοιπόν καλείται να βάλει από ένα ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ικανό ποσό για τη δεξαμενή!

Τα χρήματα, για να μην παρέμβουν οι γονείς και υπάρξουν παρεξηγήσεις, θα τα συγκεντρώσουν τα ίδια τα παιδιά ανά τάξη και θα τα δώσουν στους δασκάλους τους για να πάνε στη διεύθυνση.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

zougla.gr

Έκκληση του δήμου Ηρακλείου στο υπ. Παιδείας για τους υποσιτισμένους μαθητές

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 22:25


Έκκληση προς το υπουργείο Παδείας κάνει ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης για τα φαινόμενα υποσιτισμού σε μαθητές των σχολείων του δήμου, μέσω επιστολής του αντιδημάρχου Νίκου Γιαλιτάκη προς την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Παρατίθεται η επιστολή:

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής ερώτησης από συνάδελφό σας βουλευτή, που αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου κρουσμάτων υποσιτισμού μαθητών με την χορήγηση μικρογευμάτων σε σχολεία της Αττικής.

Θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι δυστυχώς και στο Δήμο μας, έχουν ήδη καταγραφεί παρόμοια φαινόμενα με αποκορύφωμα το συμβάν πρόσφατης λιποθυμίας μαθητή, που έλαβε πανελλήνια διάσταση.

Ο Δήμος μας, στις Σχολικές του Μονάδες, κυρίως στον αστικό του ιστό, φιλοξενεί χιλιάδες παιδιά, οικογενειών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, που έχουν πληγεί εντόνως από την παρατεταμένη κρίση που βασανίζει την ελληνική κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής είναι η υστέρηση σε πολλές περιπτώσεις και της στοιχειώδους καθημερινής τους διατροφής.

Από τη συνεργασία που έχουμε ως Δημοτική Αρχή, με τις Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης της περιοχής μας, διαπιστώνεται μια βαθιά ανησυχία όλων, για εντονότερη παρουσία τέτοιων φαινομένων στο άμεσο μέλλον.
Για το λόγο αυτό θα θέλαμε ο Δήμος μας, να συμπεριληφθεί άμεσα, στο εν λόγω Πρόγραμμα ή όποιο άλλο προετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση (Παιδική Φτώχεια κλπ), ώστε να απαλειφθούν τέτοιου είδους λυπηρά φαινόμενα που θίγουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, αλλά και της χώρας.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

zougla.gr