Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σε έναν ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο και σε διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων οδηγούν τους μαθητές οι εξαγγελίες του «νέου λυκείου» και του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από το υπουργείο Παιδείας.

Σε έναν ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο και σε διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων οδηγούν τους μαθητές οι εξαγγελίες του «νέου λυκείου» και του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από το υπουργείο Παιδείας. Ωραία λόγια, μεγαλόστομες διακηρύξεις για «αποδέσμευση του λυκείου από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», «κατάργηση των φροντιστηρίων» κ.λπ.. Μόνο που οι ίδιες διακηρύξεις είχαν ακολουθήσει και τις εξαγγελίες της «μεταρρύθμισης Αρσένη», οι επιπτώσεις της οποίας έπληξαν δραματικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Τι άλλο λοιπόν από σκληρούς μορφωτικούς φραγμούς και ένα συνεχές εξεταστικό άγχος συνιστούν οι πανελλαδικές τελικές γραπτές εξεταστικές διαδικασίες που καθιερώνονται με την πρόταση του υπουργείου και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Ετσι για την προαγωγή από τάξη σε τάξη, αφαιρείται η δυνατότητα να εξετάζονται οι μαθητές με βάση τη δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο σχολείο, κοντά στις ανάγκες τους. Ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται από δάσκαλος σε διεκπεραιωτής κεντρικών κατευθύνσεων, μια διαδικασία που δεν έχει σχέση με τη σχολική πράξη. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες νέους εκτός λυκείου και στο φούντωμα της παραπαιδείας. Επίσης με τις εξαγγελίες αυτές:

  • Η δήθεν μείωση μαθημάτων ουσιαστικά προκύπτει από τη συνένωση γνωστικών αντικειμένων.
  • Οι φυσικές επιστήμες εκδιώκονται από τον «πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας».
  • Η καθιέρωση των ερευνητικών ή συνθετικών εργασιών δεν συνοδεύεται από άλλα αναγκαία μέτρα και υποδομές (π.χ. βιβλιοθήκες κ.λπ.).
  • Τα μαθήματα επιλογής ουσιαστικά περιορίζονται δραματικά λόγω των ελάχιστων προσλήψεων εκπαιδευτικών.
  • Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ουσιαστικά καταργείται.
  • Για μία ακόμη φορά οι εξαγγελίες για το γενικό λύκειο γίνονται χωριστά από το τεχνολογικό.
  • Αφαιρείται από το υπουργείο Παιδείας η διαδικασία των εξετάσεων για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: