Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012


ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Μετά τον αγιασμό χθες, πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη, για τη νέα σχολική χρονιά, κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Νηπιαγωγοί και δάσκαλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία, ενώ οι καθηγητές σε τρίωρη στάση
Μετά τον αγιασμό χθες, πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη, για τη νέα σχολική χρονιά, κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Νηπιαγωγοί και δάσκαλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία, ενώ οι καθηγητές σε τρίωρη στάση εργασίας
Μετά τον αγιασμό χθες, που βρήκε τα σχολεία με περίπου 8.000 κενές θέσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και άδεια ταμεία, σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη, για τη νέα σχολική χρονιά, κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.
Νηπιαγωγοί και δάσκαλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία, ενώ οι καθηγητές σε τρίωρη στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν (στις 12 το μεσημέρι) σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και των γιατρών του ΕΣΥ που επίσης πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Χθες, εξάλλου, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία την ημέρα κατάθεσης από την κυβέρνηση των νέων οικονομικών μέτρων.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) χαρακτήρισαν ως «ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί» την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης και παρουσίασαν στοιχεία για τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
Στα δημοτικά σχολεία καταγράφηκαν 3.750 κενές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, ενώ επιπλέον 3.500 υπολογίζονται τα κενά καθηγητών, κυρίως φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών, στα γυμνάσια και τα λύκεια.
Επίσης, δεν έχουν ακόμη καλυφθεί περί τις 7.000 θέσεις εκπαιδευτικών (κυρίως καθηγητών ειδικοτήτων) στα ολοήμερα σχολεία.
Χρέη 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, λόγω της ελλιπούς επιχορήγησής τους τα σχολεία έχουν συσσωρεύσει χρέη και αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους, όπως είναι η αγορά καυσίμων για τη θέρμανση το χειμώνα. Ενδεικτικά, τα σχολεία στην Κοζάνη χρωστούν 439.000 ευρώ, στο Μαρούσι 230.000 ευρώ, ενώ από 200.000 ευρώ σε Πάτρα και Καστοριά.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έδωσε χθες διαβεβαιώσεις ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν σύντομα. «Την επόμενη εβδομάδα, με την οριστικοποίηση της δυναμικότητας κάθε τμήματος, θα τοποθετηθεί και ο τελευταίος αναγκαίος αναπληρωτής εκπαιδευτικός», είπε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των σχολείων σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών και τη θέρμανση.

 alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: