Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ανικανοι εκπαιδευτικοι

 


3/1/2010

 

 

Σύμφωνα με περιφερειακάς διευθύνσεις εκπαίδευσης


Το 12% των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να διδάξει σε μαθητές
 

44χρονος παιδόφιλος δάσκαλος παραπέμφθηκε σε υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. Θα απολυθεί τελικά όμως; Hδη το αυτόφωρο τριμελές της Καβάλας τον αθώωσε ελλείψει στοιχείων...

Πόσοι από τους «προβληματικούς» εκπαιδευτικούς που πιάνονται να «παρανομούν» με οποιονδήποτε τρόπο απομακρύνονται από τα παιδιά; 

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό τους επιστρέφει, μετά από απλή... επίπληξη, στις τάξεις! Περίπου σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγουν και τα στοιχεία του Συνηγόρου του Παιδιού, που εξετάζει ετησίως μέχρι και 10 καταγγελίες γονιών για άσχημες συμπεριφορές εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης ανά τη χώρα, το 10% με 12% των εκπαιδευτικών δεν είναι σε θέση να διδάξει μαθητές! 

Ο ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς πάσχει από σοβαρό ψυχολογικό νόσημα, που τον οδηγεί είτε σε βία μέσα στην τάξη, είτε στην τοξικομανία, είτε στον χώρο της παιδοφιλίας, της πορνογραφίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης των ανυποψίαστων μαθητών. Οσοι από αυτούς «τσεκάρονται» εγκαίρως, τοποθετούνται κατευθείαν σε διοικητικές θέσεις στην εκπαίδευση και όχι σε σχολεία. Οι ακραίες περιπτώσεις φθάνουν ενίοτε μέχρι και τις στήλες των εφημερίδων, αλλά το στάδιο της οριστικής απόλυσης το περνούν ελάχιστοι από αυτούς.

Ανάρμοστη συμπεριφορά
Λεπτομερής καταγραφή των ατόμων αυτών δεν μπορεί να γίνει, καθώς η αξιολόγηση στα σχολεία παραμένει χρόνια γράμμα... κενό περιεχομένου. Καθηγητές αδιάφοροι, ανειδίκευτοι, που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας, δυστυχώς παρελαύνουν χρόνια τώρα μπροστά από γενιές μαθητών. Το 9,21% των αναφορών που δέχθηκε φέτος ο Συνήγορος του παιδιού αφορούσαν θέματα συμπεριφοράς των εκπαιδευτικών στο σχολείο.

Μια προσπάθεια εφαρμογής ψυχομετρικών τεστ στη διάρκεια της πρόσληψης, που είχε αποφασιστεί να γίνει στο παρελθόν, σκόνταψε στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ).

Ελλείψει αξιολόγησης, λοιπόν, ο εντοπισμός των προβληματικών περιπτώσεων είναι δύσκολος. Μια πρώτη εικόνα όμως αποκτούν οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου και απευθύνονται οι δάσκαλοι και καθηγητές λίγο πριν από τον διορισμό τους. 

Εκεί, είτε οικειοθελώς είτε ύστερα από παρατήρηση των διευθυντών τους, «ξεδιπλώνονται» οι προσωπικότητες και φαίνονται τα προβλήματα. Οι περισσότεροι στέλνονται αμέσως σε διοικητικές θέσεις στην Παιδεία. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που ξεφεύγουν και διδάσκουν κανονικά σε σχολεία.

Η ατιμωρησία είναι το μεγάλο εμπόδιο για την απόλυση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις, είτε σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, είτε ναρκωτικών. 

«Λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Ενώ όλοι μας γνωρίζουμε τα προβληματικά άτομα, επειδή αυτά κρίνονται από συμβούλια συναδέλφων τους σε περίπτωση καταγγελίας, καταλήγουν να μην τιμωρούνται. Η Κύπρος, πέρσι οδήγησε σε πρόωρη αφυπηρέτηση 172 καθηγητές που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Εμείς αφήνουμε τα παιδιά μας σε σάτυρους», μας λέει ο κ. Χ.Β. διευθυντής λυκείου στα Μελίσσια.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
«Οι γονείς μαθήτριας δημοτικού σχολείου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ισχυρίζονταν ότι η μαθήτρια υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον δάσκαλό της. Ενώ ανακοίνωσαν το γεγονός στον διευθυντή του σχολείου, δεν προχώρησε καμιά ενέργεια. Υστερα από πιέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, από την οποία όμως δεν προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες κατά του εκπαιδευτικού και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Στη συνέχεια ο Συνήγορος απευθύνθηκε στο αρμόδιο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας την εκ νέου διερεύνηση του θέματος. Στο τέλος της όλης διαδικασίας, ο εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε για την επιβολή πειθαρχικής ποινής... και λίγο καιρό μετά ξαναβρέθηκε στο σχολείο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βίαιη νηπιαγωγός 

Νηπιαγωγός του 4ου Νηπιαγωγείου Πεύκων Θεσσαλονίκης καταγγέλθηκε από γονείς και συναδέλφους της ότι έχανε την ψυχραιμία της μέσα στην τάξη και κακοποιούσε τα μικρά παιδιά. Οι γονείς κατήγγειλαν περιστατικά βίας και ξυλοδαρμού, έκθεση σε κίνδυνο με αποβολές από την αίθουσα χωρίς επίβλεψη, ψυχολογική βία και εκφοβισμό στα νήπια. Τελικά η νηπιαγωγός απομακρύνθηκε.

ΦΙΛΟΘΕΗ
Καθηγητής δολοφόνος

Ο καθηγητής Μουσικής Γιάννης Κατσιλάμπρος δολοφονεί την 36χρονη πιανίστρια σύζυγό του στη Φιλοθέη, αφήνοντας ορφανά τα δύο ανήλικα παιδιά τους, και τη θάβει στο παρκάκι που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι τους. Ο δράστης δίδασκε το μάθημα της μουσικής στο λύκειο της Εκάλης, χωρίς ποτέ κανείς να υποψιαστεί το παραμικρό για τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αφού είχε διακόψει και τα φάρμακα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Δάσκαλος τοξικομανής

Δάσκαλος δημοτικού σχολείου της Χαλκίδας έπεσε νεκρός ύστερα από χρήση τοξικών ουσιών, στο κέντρο της Καρδίτσας, όπου είχε ταξιδέψει με 45χρονο φίλο του, δάσκαλο επίσης, για προσωπική τους υπόθεση. Το δράμα τους ξετύλιξε στην αστυνομία ο ναρκομανής εκπαιδευτικός που είδε τον φίλο του να πεθαίνει, αποκαλύπτοντας ότι και οι 2 έκαναν χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών και συνάμα δίδασκαν.

ΚΑΒΑΛΑ
Διευθυντής παιδόφιλος

Διευθυντής δημοτικού σχολείου συνελήφθη στο σπίτι του στη Χρυσούπολη και στην κατοχή του βρέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι και ένα DVD με υλικό παιδικής πορνογραφίας, καθώς επίσης και μικροποσότητα χασίς. Η υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, όπου υπηρετεί ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, για άμεση αναστολή των καθηκόντων του, με ταυτόχρονη παραπομπή του στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. «Εκπαιδευτικός που παρεκτρέπεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, δεν έχει θέση στην τάξη», δήλωσε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στον εκπαιδευτικό που συνελήφθη στην Καβάλα για κατοχή πορνογραφικού υλικού και ναρκωτικών ουσιών. Ομως τελικά η τύχη της πειθαρχικής αυτής δίωξης παραμένει άγνωστη, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Ενστάσεις του γενικού επιθεωρητή σε δύο αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων
Τιμωρήθηκε με προσωρινή παύση για πλαστογραφία

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ένσταση που υπέβαλε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής σε απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου που είχε επιβάλει ποινή προσωρινής παύσης έξι μηνών και στέρηση αποδοχών σε εκπαιδευτικό για παράπτωμα αναξιοπρεπούς διαγωγής «εντός και εκτός υπηρεσίας». Τι είχε συμβεί; 

Η εκπαιδευτικός ζήτησε και πήρε κατ’ επανάληψη εκπαιδευτική άδεια (άνευ αποδοχών) προσκομίζοντας βεβαιώσεις από καθηγήτρια πανεπιστημίου του εξωτερικού. Οταν το υπηρεσιακό συμβούλιο επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο του εξωτερικού διαπιστώθηκε ότι οι βεβαιώσεις ήταν πλαστές με κακή απομίμηση υπογραφής. 

Απαλλάχθηκε για παράβαση καθήκοντος
Σε άλλη περίπτωση η ένσταση αφορούσε απόφαση Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου Υπαλλήλων Νομαρχίας με την οποία απαλλάχθηκε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομίας για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους. Ο εγκαλούμενος υπάλληλος από πρόθεση παρέβη τα υπηρεσιακά του καθήκοντα με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος βλάπτοντας κάποιον τρίτο.

Οπως περιγράφεται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπάλληλος εισέπραξε χρήματα με σκοπό να ωφελήσει παράνομα ιδιώτη και την εταιρεία του στην ανέγερση και στη μείωση προστίμων της εν μέρει αυθαίρετης οικοδομής τους, βλάπτοντας, ιδιοκτήτες του όμορου οικοπέδου.

Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ - Β. ΜΠΕΝΕΚΟΥ

ΕΘΝΟΣ




 



 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: