Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Παίρνουν κάτω από τη βάση στο μάθημα του σεξ 
Γαλλία: η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία «ξεχνά» την απόλαυση 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010


Το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα: η εισαγωγή του μαθήματος της Σεξουαλικής Αγωγής στα Δημοτικά πάγωσε «μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων»... Αλλά και στην «προχωρημένη» Γαλλία, όπου η Σεξουαλική Αγωγή διδάσκεται από το 1973, τα πράγματα δεν δείχνουν σπουδαία. 

Τι θυμάστε από τα μαθήματα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο; ρώτησε η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τρεις νεαρές γυναίκες, την 25χρονη Αν-Σοφί, την 21χρονη Λουσί και την 30χρονη Βιρζινί. Αν-Σοφί: «Σχεδόν τίποτα... Το μόνο που θυμάμαι είναι ένα φιλμάκι για τον τοκετό στη διάρκεια ενός μαθήματος Βιολογίας, στη Β΄ ή τη Γ΄ Γυμνασίου. Το είχαμε βρει όλοι φριχτό, ιδίως τα αγόρια που είχαν σοκαριστεί». Λουσί: «Θυμάμαι την καθηγήτρια που θέλοντας να μας δείξει πώς τοποθετούμε το προφυλακτικό είχε χρησιμοποιήσει τη μια φορά μια μπανάνα και την άλλη ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας». Βιρζινί: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις δύο νοσοκόμες που ήρθαν να μας μιλήσουν για το σεξ. Είχαν μόνο δύο εμμονές: τα μωρά και το ΑΙDS». 

Μελισσούλες 

Τα παλιά τα χρόνια στη Γαλλία, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών ήταν αποκλειστική υπόθεση των γονέων- που συνήθως μιλούσαν για μελισσούλες και λουλουδάκια. Ο Μάης του ΄68, ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα και σιγά σιγά η σεξουαλική αγωγή μπήκε στα σχολεία. Από το 2003, επιβάλλεται η αφιέρωση σε αυτήν τριών κύκλων μαθημάτων ετησίως, από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι και την τελευταία του Λυκείου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι καθηγητές συχνά επικαλούνται το «βαρύ σχολικό πρόγραμμα» για να «ρίξουν» τη σεξουαλική αγωγή. Και όταν ακόμα ασχολούνται με αυτήν, το ρεφρέν είναι ένα και μοναδικό: οι κίνδυνοι μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και του ΑΙDS. «Εν έτει 2010», σημειώνει η «Liberation», «τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο επικεντρώνονται πάντα στην αναπαραγωγή και την πρόληψη, αφήνοντας απ΄ έξω τα θέματα της επιθυμίας, της ικανοποίησης, των σεξουαλικών πρακτικών... Σε μια κοινωνία τόσο υπερσεξουαλικοποιημένη, μια τέτοια ασυμφωνία προκαλεί ερωτήματα». 

«Οι καθηγητές δεν νιώθουν άνετα», διαπιστώνει ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Κλοντ Λελιέβρ. Και οι μαθητές δεν τους διευκολύνουν: «Μόλις αρχίσουμε να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα, υπάρχουν χαχανητά, αντιδράσεις...». Μοναδική σανίδα σωτηρίας, οι εξειδικευμένοι «εξωσχολικοί» που καμιά φορά προσκαλούνται να μιλήσουν, όπως η οργάνωση Ρlanning familial, και οι σχολικές νοσοκόμες, που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το 2001 να χορηγούν το «χάπι της επόμενης μέρας» και πολύ συχνά λειτουργούν ως παιδαγωγοί, εξομολογήτριες και ψυχολόγοι μαζί. 


Στην Ελλάδα 


«ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ταπεινώς φρονούμε ότι υπαγορεύεται εκ του πονηρού», υποστήριξαν τον περασμένο Ιούνιο ιερωμένοι. Κατόπιν αυτού, το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής για μαθητές 6-12 ετών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Θάνο Ασκητή, μπήκε στο ψυγείο. 


Στη Γαλλία 


ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Το 2003, υπουργική εγκύκλιος αξίωσε την αφιέρωση τριών κύκλων μαθημάτων ετησίως, από την πρώτη τάξη του Δημοτικού 

ΤΑ ΝΕΑ

Μηδαμινη η σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση των μαθητων/τριων στο ελληνικο σχολειο.Ατελειωτη εκπαιδευση σε Μαθηματικα ,Φυσικη ,Γλωσσα κ.α. και σχεδον τιποτα για την φυσιολογια ,την απολαυση ,την ψυχολογια ,τις ασθενειες ,τα προφυλακτικα μεσα για την σημαντικοτερη λειτουργια του οργανισμου τους.

διογενης

Δεν υπάρχουν σχόλια: