Ο χρήστης Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» βρίσκεται στην τοποθεσία Η Εφημερίδα των Συντακτών.
Στο 41ο ένθετο της Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» στην Εφημερίδα των Συντακτών (Σεπτέμβριος 2024). Μας διαβάζετε την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα.
instagram post: www.instagram.com/p/C_c9Sjhic4F
Ξεκινάμε με πείσμα κι αυτή τη χρονιά!, της Συντακτικής Επιτροπής
Σχολικός Συνεταιρισμός - Μια πρόταση αναμόρφωσης του ελληνικού σχολείο, των Κωνσταντίνου Μουσικού, Γιώργου Ντακούρη, Γιάννη Ντάλλα, Φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο δάσκαλος που (μας) υποσχέθηκε τη θάλασσα, της Dimitra Gavriilidou, Ψυχολόγος, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο»
«Σχολικός συνεταιρισμός σε δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδας, του Άγγελος Μιχαλόπουλος, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο» και του Δικτύου Φρενέ Ηλείας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
►Κείμενο της Συντακτικής Επιτροπής:
Οι σχολικοί συνεταιρισμοί έχουν την ιστορία τους. Στην ελληνική #εκπαίδευση απαντώνται από τις αρχές του 20Ου αιώνα. Η κύρια ώθησή τους είναι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης του μεσοπολέμου. Η μοντέρνα #παιδαγωγική ενώνεται με την γεωπονία – όπως και με την #τυπογραφία, την ψυχανάλυση και την αρχιτεκτονική κι έχουμε στα σχολεία συνεταιριστικές δράσεις που αφορούν την γεωργική παραγωγή, τον κήπο, τους σπόρους, τον κινηματόγραφο, τα ζώα, τη γραφική υλη και την κοινωνική #αλληλεγγύη. Παραδείγματα εκπαιδευτικών Freinet αυτή την περίοδο έχουμε στην Κόρινθο, την Κεφαλονιά, τη Καλογρέζα Αττικής και τη Βέροια. Το παράδειγμα του Γιάννη Κοσπεντάρη τη δεκαετία του 1930 στα Άγραφα είναι μια περίπτωση δασκάλου ιδιαίτερης σημασίας που γνωρίζει δημοσιότητα μέσα από την έκδοση του βιβλίου «Τα βουνά προηγούνται» από την ομάδα της «Ευτοπίας». Ο κοινοτισμός, η κοινωνική οικονομία κι η αλληλεγγύη είναι προϋποθέσεις ευδοκίμησης αυτού του θεσμού στο σχολείο. Όμως έχουμε δράσεις κι έξω από το σχολείο. Όπως το παράδειγμα των δράσεων για τα παιδιά από την «Κοινωνική Αλληλεγγύη» το 1933 ώστε να έχουν πρόσβαση σε αγαθά, γραφική ύλη ή την κατασκήνωση. Ο #συνεταιρισμός ήταν μέσα κι έξω από το σχολείο. Ακόμη και στα χρόνια της κατοχής ο συνεταιρισμός των υπάλληλων της Μεγάλης Βρετάνιας στήριξε ηθικά, υλικά και πνευματικά την αντίσταση. Ο συνεταιρισμός έκλεισε τον πρώτο του κύκλο εκείνη την εποχή.
Ο δεύτερος κύκλος ξεκινά από το 1954 με την συμβολή της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μετά τους σεισμούς τα σχολεία ωφελήθηκαν από την αλληλέγγυα δράση σχολικών συνεταιρισμών, ακόμη και την Γαλλίας. Αυτός ο κύκλος διαρκεί μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80 κυρίως με το έργο του σχολικού κήπου, την έκδοση εφημερίδας ή την τυποποίηση προϊόντων. Η μετάβαση στον σοσιαλισμό συνδέθηκε στην μεταπολίτευση με το έργο του συνεταιρισμού. Το παιδαγωγικό έργο του #Νηλ, του #Φρέιρε και του #Φρενέ συμβάλει στις συνεταιριστικές δράσεις αυτής της περιόδου. Τα κυλικεία με την συμμετοχή των παιδιών έδειχναν τον δρόμο μετεξέλιξης του κρατικού σχολείου σε δημόσιο κι αυτοδιαχειστικό.
Ο τρίτος κύκλος αφορά την Ελλάδα της κρίσης μετά το 2010. Ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ήταν αυτός που προτάθηκε για την έξοδο απ’ αυτή. Κι οι συνεταιρισμοί που ξεκίνησαν να ανθίζουν μαράθηκαν με την τελευταία κυβερνητική μεταβολή. Η αναστολή του άρθρου 46 του δημοκρατικού νόμου 1566/85 από το Υπουργείο παιδείας, με την σύμφωνη γνωμοδότηση του ΙΕΠ, οδήγησε στην επέλαση της επιχειρηματικότητας που εντάχθηκε στις βασικές δεξιότητες στα σχολεία αντί του συνεταιρισμού. Άραγε ποιος τον υπερασπίζεται σήμερα;
Στο διήμερο φεστιβάλ ΣΜΗΝΟΣ FEST 2024, που διοργανώνεται από τις ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ στο Πλυφά 7 κι 8 Σεπτεμβρίου, όλα αυτά θα συζητηθούν μέσα από την παρουσίαση τεσσάρων συνεταιριστικών σχολικών εγχειρημάτων σε δημόσια σχολεία, από εκπαιδευτικούς-μέλη του Σκασιαρχείου και των Δικτύων Φρενέ της Λαμίας, της Συνεργατικό Δίκτυο Εκπαιδευτικών Ηλείας, του Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ και της Αθήνας. Μαζί μας ο οικονομολόγος και πρωτοπόρος στην αυτοδιαχείριση στην εκπαίδευση Κώστας Λάμπος και φοιτητές/τριες του #ΟΠΑ με την υπεύθυνη καθηγήτρια σε ζητήματα συνεταιρισμού κι εκπαίδευσης Βασιλική Μπρίνια. Σας περιμένουμε.
Ο Σεπτέμβριος όμως είναι γεμάτος κι από άλλες δράσεις μας.
Πριν λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Ο Δάσκαλος που υποσχέθηκε τη Θάλασσα» (“El Maestro que Prometio el Mar”) με την υποστήριξη της Παιδαγωγικής Ομάδας «Tο Σκασιαρχείο». Μία ταινία που αποκαθιστά την ιστορική μνήμη του Άντονι #Μπενάγιες, του δασκάλου που εφάρμοζε την παιδαγωγική Φρενέ και δολοφονήθηκε από τους φασίστες του #Φράνκο. Μέσα από προβολές και νέες εκδόσεις, θα αναδείξουμε το έργο του σπουδαίου αυτού δασκάλου.
Τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη δίνουμε ραντεβού στις εκδηλώσεις του «#αντιφασιστικοσ_σεπτεμβρησ_2024», στον Πολυχώρος Λιπασμάτων Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου #KillahP Φύσσα Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», που δολοφονήθηκε από τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Εκεί θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Σκασιαρχείου «Οι φιλίες των παιδιών» (2024) και θα συζητήσουμε για την ιστορία και τον ρόλο της δημοκρατικής εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του φασισμού και του πολέμου.
Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στηρίζουμε με Παιδαγωγικές Δράσεις και Εργαστήρι Ραδιοφώνου τη 17η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ.
Τέλος, μία αναφορά σ’ ένα ακόμη μνημόσυνο με πολλές συμπτώσεις…
Τρία χρόνια πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021, σε μία από τις πρώτες δράσεις της ομάδας Κοινωνικής Παιδαγωγικής του Σκασιαρχείου μαζί με τον Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας , εκπληρώσαμε κι εμείς μια υπόσχεση που σχετίζεται με τη θάλασσα…
Πραγματοποιήσαμε μια αυτο-οργανωμένη ημερήσια εκδρομή για προσφυγάκια και μεταναστόπουλα στην παραλία του Ωρωπού, όπου απλώσαμε μπογιές και πινέλα, χτίσαμε μικρές φωλιές αλληλεπίδρασης με τα παιδιά, κάναμε βουτιές, χορέψαμε σε αφγανικούς ρυθμούς και φάγαμε δίπλα–δίπλα, επικοινωνώντας σε μια γλώσσα που δημιουργήθηκε από σύμβολα, νοήματα, λίγα αγγλικά, γαλλικά και αφγανικά – παστού ή και νταρί όπως μάθαμε μετά.
Εκείνο το ίδιο πρωινό ήταν η μέρα που χάσαμε τον Μίκη Θεοδωράκη…
Και τι σύμπτωση! Η παραλία που επιλέξαμε τυχαία για τις δράσεις μας συνόρευε με τις ιστορικές φυλακές του Ωρωπού, που υπήρξαν τόπους μαρτυρίου πολλών αγωνιστών, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και όπου μεταξύ πολλών άλλων εξορίστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στην απομόνωση για εβδομάδες ο Μίκης Θεοδωράκης.
Εκείνη τη μέρα οι φυλακές άνοιξαν, λόγω του θανάτου του Μίκη, και έτσι μπορέσαμε μαζί με τα παιδιά να επισκεφτούμε τον ιστορικό αυτό χώρο και να δούμε τα κελιά, τα χαρακτικά που εκτίθενται εκεί και να πάρουμε μια γεύση για το πόσο διαφορετική φαίνεται η θάλασσα μέσα από τα στενά παράθυρα των φυλακών...
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά! Να ξεκινήσουμε φέτος τη χρονιά κι εμείς με μια υπόσχεση στα παιδιά, όπως ο Μπενάγιες. Και να μπορέσουμε την κρατήσουμε!
Η Συντακτική Επιτροπή:
Βογανάτσης Δαμιανός, Μπαλτάς Μπάμπης, Παπαδόπουλος Χάρης, Σπήτα Βίκυ.
Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας τα κείμενά σας για δημοσίευση στο εξής μέιλ: periodikofreinet@gmail.com
@followers
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου