Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

 


Πιστοποιητικό δεξιοτήτων θα λαμβάνουν οι μαθητές στο τέλος της Γ Γυμνασίου το οποίο θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης υπολογιστών, αλλά σε επίπεδο αλγοριθμικής σκέψης και κώδικα.

Από φέτος αναμένεται να υλοποιηθεί για πρώτη φορά και το νέο πιστοποιητικό Πληροφορικής ( πιστοποιητικό δεξιοτήτων ) που θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

- Βασικές αρχές computing,

- χειρισμό και ανάλυση δεδομένων,

- διαδίκτυο και δίκτυα,

- ηθικές/ κοινωνικές πτυχές

και θα δίνεται στους μαθητές της Γ Γυμνασίου μαζί με το απολυτήριο. Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης το νέου τύπου Πιστοποιητικό Πληροφορικής θα είναι ένα πιστοποιητικό δεξιοτήτων που θα λαμβάνουν οι μαθητές στο τέλος της Γ Γυμνασίου το οποίο θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης υπολογιστών, αλλά σε επίπεδο αλγοριθμικής σκέψης και κώδικα.

Το νέο Πιστοποιητικό Πληροφορικής 

Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης  μίλησε στο mononews.gr εφ’ όλης της –ψηφιακής και μη- ύλης της φετινής σχολικής χρονιάς, από το στοίχημα του για την «αποβολή» των κινητών από τις σχολικές αίθουσες μέχρι την ανάπτυξη του ψηφιακού σχολείου και τις φετινές αλλαγές στα μαθήματα της Πληροφορικής και της Λογοτεχνίας.

Ας δούμε τι απαντάει στην ερώτηση για το Πιστοποιητικό Πληροφορικής

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κι εδώ έρχεται το Πιστοποιητικό Πληροφορικής, το οποίο έχετε ήδη εξαγγείλει και στόχο έχει να πιστοποιήσει αυτές τις γνώσεις. Τι θα προσφέρει στους μαθητές Γυμνασίου;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το εθνικό πιστοποιητικό θα το αναπτύξουν τα ελληνικά τμήματα πληροφορικής σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Εμείς θέλουμε να πιστοποιήσουμε αυτού του τύπου τη λογική, τη γνώση στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου.

Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η πιστοποίηση σε γλώσσες προγραμματισμού αλλά ο πυρήνας του σκεπτικού τους, που είναι η αλγοριθμική σκέψη. Αν κατακτήσουμε αυτή τη γνώση μέσα από το σύνολο των αλλαγών που προωθούμε στα προγράμματα σπουδών, πιστεύω ότι θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ή  και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: