Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ιωάννας Λυτρίβη, με την οποία θεσπίζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ

Προϋποθέσεις Εγγραφής στο Πρόγραμμα

1. Στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας εγγράφονται κατά την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

i. Κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς τίτλων της ημεδαπής και

ii. Οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς τίτλων της ημεδαπής σε συναφείς ειδικότητες.

2. Ο μαθητευόμενος οφείλει να είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την υπογραφή της Σύμβασης μαθητείας και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μαθητευομένου στα ανωτέρω, διακόπτεται το πρόγραμμα Μαθητείας.

Υποβολή αιτήσεων

1. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης εκδίδουν πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής μαθητευομένων στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας.

2. Στην πρόσκληση αναφέρονται ανά ειδικότητα και δήμο-περιοχή τα ΕΠΑ.Λ. στα οποία δύνανται να λειτουργήσουν τμήματα του Μεταλυκειακού Έτους, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 3 του άρθρου 3, καθώς και το πλήθος των θέσεων Μαθητείας ανά ΕΠΑ.Λ. Οι θέσεις της πρόσκλησης, αφορούν σε μη δεσμευμένες θέσεις Μαθητείας.

3. Στις προσκλήσεις αναφέρονται οπωσδήποτε οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο πρόγραμμα, τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης για υποβολή αιτήσεων και η διαδικασία υποβολής και εξέτασης τυχόν ενστάσεων. Οι προσκλήσεις αναρτώνται στο σύστημα Δι@ύγεια, αποκτούν Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

4. Οι υποψήφιοι μαθητευόμενοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, υποβάλουν

ηλεκτρονική αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας, στην οποία καταχωρίζεται οπωσδήποτε ο Α.Μ.Κ.Α. τους, στοιχεία της ταυτότητας τους και στοιχεία επικοινωνίας τους. Η ταυτοποίηση πραγματοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης ή άλλο φορέα.

5. Κάθε υποψήφιος μπορεί να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας μία και μοναδική αίτηση συμμετοχής για την ειδικότητα του πτυχίου του και αναρτά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στην Πρόσκληση του Διευθυντή Π.Δ.Ε. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος κατέχει πτυχίο σε περισσότερες από μία ειδικότητες, υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση για μία μόνο από τις ειδικότητες, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: