Καθαρά οικονομική και όχι παιδαγωγική απόφαση είναι -όπως προέκυψε κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο διοικητικό εφετείο Χανίων – η αναγκαστική μετεγγραφή τριών παιδιών από το δημοτικό σχολείο Βαρυπέτρου σε αυτό του Αλικιανού, για να μη χρειαστεί να λειτουργήσει ένα επιπλέον τμήμα.
Πάντως, καθώς η μεριά των αιτούντων γονέων έλαβε πενθήμερη προθεσμία για να καταθέσει υπόμνημα με τις απόψεις της, το διοικητικό εφετείο κατέστησε σαφές ότι η προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί υπέρ τους, έχει ισχύ απόφασης και ως εκ τούτου το δημοτικό σχολείο Βαρυπέτρου πρέπει να δεχτεί τα παιδιά και συνεπώς να σπάσει το υπεράριθμο τμήμα των 28 μαθητών σε δύο των 14.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Χανιώτικου zarpanews.gr, η δικηγόρος των γονέων, Μερόπη Βαγιωνάκη, αναφερόμενη στην αναγκαστική μετεγγραφή, έκανε λόγο για μια αναιτιολόγητη και παράνομη πράξη που έχει δυσμενή χαρακτήρα και ανατρέπει προς το χειρότερο των οικογενειακό προγραμματισμό ανθρώπων που είναι βιοπαλαιστές με επιπτώσεις και στα ίδια τα παιδιά, τα οποία καλούνται να αποχωριστούν από τους συμμαθητές τους και να μετακινούνται καθημερινά σε μεγάλη απόσταση.
Τονίστηκε ακόμα ότι οι οικογένειες κατοικούν πολύ κοντά στο σχολείο και δεν είναι δυνατόν να μετακινούνται καθημερινά στον Αλικιανό, δύο φορές την ημέρα αλλά ούτε και να επιβιβάζονται στο σχολικό λεωφορείο.
Από μεριάς διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δόθηκαν οι σχετικές διευκρινήσεις σύμφωνα με τις οποίες το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2017, ορίζει ότι ο ανώτατος αριθμός παιδιών ανά τμήμα είναι τα 25 και ο ελάχιστος τα 15. Συνεπώς για την δημιουργία δύο τμημάτων σε μία τάξη, απαιτούνται 30 μαθητές. Εάν δεν υπάρχουν 30, τότε από τον 26ο μαθητή έως τον 29ο, εγγράφονται σε όμορα σχολεία.
Ως προς το κριτήριο με το οποίο επελέγησαν οι συγκεκριμένοι τρεις, διασαφηνίστηκε ότι είναι τα παιδιά που κατοικούν στην μεγαλύτερη απόσταση από το σχολείο του Βαρυπέτρου και εν προκειμένου στην Αγυιά, η οποία μετά το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου, έχει κοινή περιφέρεια με τον Αλικιανό και το Βαρύπετρο.
Ως προς την ουσία ωστόσο, η προϊσταμένη Χρύσα Τερεζάκη και οι συνεργάτες της, εξήγησαν πως έκαναν τρεις εισηγήσεις για λειτουργία δεύτερου τμήματος στο Βαρύπετρο, ωστόσο μετά την περίφημη εγκύκλιο «Κατσαρού» ήταν σαφές πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και δεν εγκρίθηκε από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης η ίδρυση δεύτερου τμήματος στην συγκεκριμένη τάξη.
«Υπάρχει και η αίθουσα, υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί με οργανικές θέσεις στο σχολείο» σημείωσε η κα Βαγιωνάκη για το θέμα, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, ένας δάσκαλος από το Βαρύπετρο θα καλύψει κενό σε άλλο σχολείο.
Ειπώθηκε ακόμη ότι δύο παιδιά έχουν ήδη ζητήσει μετεγγραφή στο δημοτικό σχολείο Βαρυπέτρου και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, με τους αιτούντες να παρατηρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να έχει λυθεί το πρόβλημα, καθώς με 30 παιδιά θα έσπαγε το τμήμα στα δύο.
Στο μεταξύ οι γονείς με ανακοίνωσή τους ζητούν «να σταματήσει ΤΩΡΑ η αυθαιρεσία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης!»
Και συμπληρώνουν: «Εκεί στην Διεύθυνση εκπαίδευσης: Σταματήστε να παρανομείτε! Να δημιουργηθεί το δεύτερο τμήμα της Α Τάξης στο Δημοτικό Βαρυπέτρου τώρα! Εμείς είμαστε εδώ και μετράμε τις μέρες της αυθαιρεσίας: 2η Μέρα παραβίασης!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου