Χωριό αναζητά οικογένειες για να μην κλείσουν σχολεία: Τι λένε όσοι προσφέρουν στέγη και δουλειά
Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας εξελίσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα και η επίλυσή του είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.
Αποτέλεσμα του δημογραφικού προβλήματος είναι να ανασταλεί η λειτουργία σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα.
Σε ΦΕΚ που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας, 152 σχολικές μονάδες θα αναστείλουν την λειτουργία τους λόγω έλλειψης μαθητών.
Μπροστά στον εφιάλτη του «λουκέτου» στα σχολεία, αλλά και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν και το δημογραφικό, στο χωριό Φουρνά της Ευρυτανίας αναζητούν οικογένειες με παιδιά, που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να εγγράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».
Με επικεφαλής τον ιερέα του χωριού, πατέρα Κωνσταντίνο Ντούσικο, και την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Διαμαντή, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Καρπενησίου, μέσω του δημοτικού συμβούλου Κωνσταντίνου Μπούργου, απηύθυναν κάλεσμα σε οικογένειες με παιδιά που επιθυμούν να μετοικήσουν στο χωριό της Φουρνάς, εξασφαλίζοντας τη στέγαση και τη στήριξη των οικογενειών.
Η αγγελία που έγινε viral
Η φωτογραφία ενός χωριού με τα πέτρινα σπίτια να δεσπόζουν ανάμεσα στο δάσος συνοδευόταν από το παρακάτω κείμενο:
«Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία. Το χωριό διαθέτει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Παρέχονται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό! Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες. Το χωριό βρίσκεται στην Ευρυτανία και απέχει 50 λεπτά από το Καρπενήσι και μιάμιση ώρα από τη Λαμία και την Καρδίτσα.
Η κίνηση αυτή γίνεται, κυρίως, για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία. Το σπίτι παραχωρείται από την Εκκλησία σε συνδυασμό με την κοινότητα και είναι απόλυτα κατοικήσιμο, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ένοικοι. Ο κόσμος είναι πολύ καλός, βοηθητικός και τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα». Η αγγελία που δημοσιεύτηκε στα social media έγινε viral, ενώ, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση.
Η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Διαμαντή, ευρυτανικής καταγωγής 4ης γενιάς, επιστρέφει στις ρίζες της και ως ενεργός και ευαισθητοποιημένος πολίτης συμμετέχει έμπρακτα στη δράση αυτή της Μητροπόλεως σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Η ίδια, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά την πολυετή ακαδημαϊκή της καριέρα και την παρουσία της σε διεθνή και πανευρωπαϊκά συνέδρια, επιλέγει την αποκέντρωση και την επιστροφή στο χωριό Φουρνά Ευρυτανίας.
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ανέφερε σχετικά: «Επί τη ευκαιρία του μόνιμου διορισμού μου στη γονεϊκή μου ιδιαίτερη πατρίδα την Ευρυτανία και ούσα ευαισθητοποιημένη πολίτης, θέλησα να στηρίξω τις δράσεις της Μητροπόλεως για τη φιλοξενία οικογενειών στον ευλογημένο αυτόν τόπο που σκοπό έχει την αύξηση του τοπικού πληθυσμού και την ενίσχυση της ελληνικής επαρχίας. Στόχος μας με τους αρμοδίους της δράσης είναι ένας τόπος γεμάτος ζωντάνια και χαρούμενες παιδικές φωνές. Αναφορικά με την εμπειρία μου στο χωριό, ενώ αρχικά υπήρξα διστακτική, διαψεύστηκα, μιας και οι συνθήκες διαβίωσης υπήρξαν σαφώς καλύτερες από αυτές των αστικών κέντρων. Η προσβασιμότητα δεν καθίσταται καθόλου δύσκολη, μιας και η τοπική κοινότητα, ο δήμος και η περιφέρεια, καθώς και οι εθελοντές της περιοχής, φροντίζουν ο δρόμος να είναι πάντοτε ανοιχτός, απομακρύνοντας πέτρες και μεριμνώντας για τον εκχιονισμό κατά τους χειμερινούς μήνες.
Συμπληρωματικά, η απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο βοηθάει ιδιαίτερα, καθώς δημιουργεί έναν ευρύ δίαυλο επικοινωνίας που προσφέρει όλες τις ευκαιρίες επικοινωνίας και εργασίας που θα είχε κάποιος σε ένα αστικό κέντρο. Τέλος, πολύτιμες ήταν και είναι η βοήθεια και η στήριξη των ντόπιων κατοίκων του χωριού, της Μητροπόλεως Καρπενησίου και του σεβασμιοτάτου κ.κ. Γεωργίου σε κάθε πολίτη που επιλέγει την αποκέντρωση ως τρόπο ζωής».
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Μπούργος, μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή, είπε: «Αυτήν τη στιγμή, στη Φουρνά είναι γύρω στους 120 μόνιμους κατοίκους. Φέτος, στο Νηπιαγωγείο δεν έχουμε παιδιά, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είναι δέκα παιδιά και δύο παιδιά στο Δημοτικό, που είναι θέμα χρόνου για το πότε θα κλείσει. Οπότε, κάνουμε μια προσπάθεια για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία μας. Η ανταπόκριση στην αγγελία είναι τεράστια, αλλά δεν γίνεται να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες».
Σύμφωνα και με τον ιερέα του χωριού, πατέρα Κωνσταντίνο, αυτήν τη στιγμή με κοινωνικά κριτήρια έχουν επιλεχθεί δυο πολύτεκνες οικογένειες και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μετεγκατασταθούν στο χωριό.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου