Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων Γυμνασίου.
Το Πρόγραμμα Σπουδών θα εφαρμοστεί πιλοτικά - σε συνδυασμό με τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών - σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας κατά το σχολικό έτος 2022-2023.
Η περαιτέρω εφαρμογή του θα οριστεί με νέα υπουργική απόφαση.
Δείτε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ.
Σύγχρονες ανάγκες-συστάσεις διεθνών οργανισμών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υγείας συστήνουν τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα μέτριας προς υψηλής έντασης Φυσική Δραστηριότητα (ΦΔ) για παιδιά και εφήβους, με σκοπό την προαγωγή της διά βίου υγείας και της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα, τα επίπεδα ΦΔ των παιδιών και των εφήβων είναι δραματικά χαμηλότερα από τις συστάσεις του ΠΟΥ, γεγονός που έχει δυσμενείς συνέπειες, όπως κακή οστική και μυϊκή ανάπτυξη των εφήβων και μεγάλη αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας.
Μεγάλη έμφαση δίνεται διεθνώς στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Φυσική Αγωγή (ΦΑ) στην αύξηση της συμμετοχής των μαθητών/-τριών στη ΦΔ. Φυσικός γραμματισμός Η νέα τάση που αναπτύσσεται διεθνώς στον σχεδιασμό Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) αφορά την ανάπτυξη του φυσικού γραμματισμού των ατόμων μέσα από το μάθημα της ΦΑ. Ο φυσικός γραμματισμός ως όρος περιγράφει τις αρετές της φιλοπεριέργειας και της αγάπης για μάθηση, των δεξιοτήτων αυτορρύθμισης και της ηθικής που σχετίζονται με έναν υγιή τρόπο ζωής, καθώς και τις φυσικές, γνωστικές και κοινωνικοσυναισθηματικές ικανότητες που αναπτύσσουν τα άτομα, προκειμένου να διατηρήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα σε κατάλληλο επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ώστε να προάγουν την προσωπική και κοινωνική ευημερία.
Υιοθετώντας αυτή την τάση, κεντρικός σκοπός του νέου ΠΣ είναι η διαμόρφωση φυσικά εγγράμματων μαθητών/-τριών, μέσα από την παρακίνησή τους για ΦΔ εντός και εκτός σχολείου, την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, την ανάπτυξη της αυτονομίας, της αίσθησης φυσικής επάρκειας, της αυτοπεποίθησης, της ηθικής και των δεξιοτήτων αυτορρύθμισης σε χώρους ΦΔ.
Τα παραπάνω συνοψίζονται σε τέσσερα θεματικά πεδία για επίτευξη των γενικών σκοπών στη ΦΑ που οδηγούν στην ανάπτυξη του φυσικού γραμματισμού.
Τα τέσσερα θεματικά πεδία/γενικοί σκοποί για φυσικό γραμματισμό
Με τον φυσικό γραμματισμό επιδιώκεται μέσα από το μάθημα της ΦΑ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης η επίτευξη του σκοπού «διά βίου ΦΔ για υγεία, ποιότητα ζωής και κοινωνική ευημερία», που είναι ο κυρίαρχος σκοπός των σύγχρονων ΠΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου