Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Κυκλοφορεί το 12ο τεύχος του διασχολικού εντύπου του ραδιοφώνου των παιδιών «Τα Θρανία της Άνοιξης»

Εδώ «Τα θρανία της Άνοιξης»!

Κυκλοφορεί ο 12ος «Κοκκινολαίμης»!

Έρχεται με 30 χιλιόμετρα την ώρα!!!

Κυκλοφορεί το 12ο τεύχος του διασχολικού εντύπου του ραδιοφώνου των παιδιών «Τα Θρανία της Άνοιξης». Εκδίδεται από το κέντρο της Αθήνας και συμμετέχουν στις σελίδες του δέκα πόλεις και δέκα ραδιόφωνα του «Σκασιαρχείου». Σήμερα είναι 27 Ιανουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Βέβαια έχουμε κι άλλες μέρες για τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας που γνώρισαν τον Ναζισμό. Τιμώμενο πρόσωπο ο δάσκαλος του ραδιοφώνου των παιδιών, ο Γιάνους Κόρτσακ. Γράφει η Lydia WALERYSZAK για τον δάσκαλο που έκανε με την θεσμική παιδαγωγική ραδιόφωνο:

«Ο Korczak ήταν μέλος της Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας ειδήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1939. Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ναζί καταλαμβάνουν τον σταθμό, διατάσσουν την κατάσχεση όλων των ραδιοφωνικών συσκευών και απαγορεύουν στους κατοίκους να ακούν ραδιόφωνο υπό την απειλή της ποινής του θανάτου. Από την 1η Οκτωβρίου, το πολωνικό Ραδιόφωνο πέρασε στην παρανομία, χωρίς όμως την συμμετοχή του Korczak.Από όλες τις ραδιοφωνικές σειρές του Γέρο -  Δόκτορα και εκτός από αυτές που απαρτίζουν τη συλλογή με τίτλο «Παιδαγωγική με χιούμορ», μόνο τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Αντέννα» ανάμεσα στα 1938 και 1930  δεν βυθίστηκαν στη λήθη. Όμως, δυστυχώς καμία από αυτές τις εκπομπές δεν ηχογραφήθηκε στο ραδιόφωνο. Ακόμη δε πιο λυπηρό είναι ότι το ύφος του Korczak, όντας συνοπτικό, λιτό και αφήνοντας μεγάλο χώρο στην ενσυναίσθηση- ο συγγραφέας ήθελε να ωθήσει τους ακροατές του να σκεφτούν-  όπως και οι επιτονισμοί του γέρου γιατρού θα αποτελούσαν σημαντικές πληροφορίες για τους σημερινούς αναγνώστες και προπάντων για τους μεταφραστές του. Αυτό το ιδιαίτερο ύφος προκύπτει ύστερα από εκτεταμένες έρευνες του Korczak ο οποίος ήθελε «να μεγιστοποιήσει» τα δεκαπέντε λεπτά που του είχε παραχωρήσει το ραδιόφωνο για κάθε εκπομπή».  (μετάφραση Αντωνία Βογιατζή)

Το τέλος του μαζί με τα παιδιά από τον Ναζισμό είναι γνωστό και πήρε το όνομα που ο ίδιος δεν ήθελε: ονομάστηκε «θυσία».

Ο ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ

Ο «Κοκκινολαίμης», κάνοντας την αρχή με την αλληλογραφία με τα παιδιά την περίοδο της έναρξης της πανδημίας, εμπνέεται από το έργο του Γιάνους Κόρτσακ, του Μάριο Λόντι και του Σελεστέν και της Ελίζ Φρενέ. Είναι η εφημερίδα των παιδιών που κάνουν ραδιόφωνο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας – Αθήνα, Χανιά, Πύργος, Ζαχάρω,  Δάφνη, Πάτρα, Νέο Ηράκλειο Αττικής, Πετρούπολη, Σαλαμίνα, Καβάλα - με ελεύθερα κείμενα, ποίηση, αρχιτεκτονική, παρουσιάσεις βιβλίων και ραδιοφωνικές εκπομπές. Είναι το τυπογραφείο των παιδιών της συμπερίληψης γύρω από το Πεδίο του Άρεως, στα σχολεία, τις πλατείες, τα μουσεία, τους λόφους και τα πάρκα.

Ο «Κοκκινολαίμης» πετά μαζί με την ομάδα Κοινωνικής Παιδαγωγικής του «Σκασιαρχείου». Πηγαίνει με δυο κόκκινα ποδήλατα που έχουν βιβλιοθήκη στη σχάρα για τα παιδιά. Κι έρχεται με 30 χιλιόμετρα την ώρα. Ξέρει από ΚΟΚ! Αγαπά τη Μαυρούλα του Πεδίου του Άρεως της Αθήνας γιατί σταματά τα αυτοκίνητα για να περάσει τον δρόμο η κυρία Μαρία. Και συμπάσχει μαζί της στον πόνο. Τυπώνεται σε 1.000 αντίτυπα, τα οποία ο ταχυδρόμος - δάσκαλος τα αφήνει στην πόρτα των παιδιών. Κάθε Τετάρτη ακούγεται στο Fm τρανζίστορ που έχουν τα παιδιά στο μαξιλάρι τους. Και κυκλοφορεί με ένα γραμματοκιβώτιο κι έναν ραδιοφωνικό πομπό για να κάνουν τα παιδιά εκπομπές στον δρόμο. Τα κάνει όλα σε ρόδες. Ακόμα και τα όνειρα! Είναι όνειρα σε ρόδες!  

Καλή χρονιά παιδιά. Καλή και καλύτερη για τις χελώνες του λόφου του Στρέφη που αγωνιζόμαστε να σταματήσουν να τις βγάζουν από την ησυχία τους. Κι ας μας πάει ο δήμαρχος Αθήνας στα δικαστήρια. Κάνουμε ραδιοφωνική εκπομπή με την ντουντυύκα μας, όπως με το χωνί της κατοχής και του λέμε βαθιά στη νύχτα που έπεσε στα Εξάρχεια: «δήμαρχε άκουσε καλά/ ο λόφος ανήκει στα παιδιά»! Για να θυμόμαστε και τη Λότη μας! Περιμένουμε λοιπόν τα κείμενά σας και για τις χελώνες! Και ποιήματα για τον ερχομό της άνοιξης για να καθίσουμε άλλη μια φορά στα θρανία της. Και για τα πουλιά που έχουν το σχολείο και το σπίτι τους στα λιγοστά δέντρα της πόλης. Και για την ιστορία που μας κοιτά ακοίμητη για να μας ξενυχτάει στον πόνο μας. Ειδικά η γειτονιά μας είναι γεμάτη ιστορίες έτοιμες να γραφούν και να γίνουν ραδιόφωνο!   Ήταν «Τα θρανία της Άνοιξης» – το ραδιόφωνο των παιδιών. Στο μικρόφωνο ο κος Μπαμπάλ, 27/1/2023, Αθήνα - Εξάρχεια.

https://wakelet.com/@ta_thrania_tis_anoiksis 

Δεν υπάρχουν σχόλια: