Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

 

Υφ. Παιδείας : Δεν μπορεί να γίνεται λάστιχο ο νόμος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των διακριθέντων διεθνείς ολυμπιάδες

Για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη διαδικασία, την καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, είναι και η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Δημοσίευση: 18/07/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μια διαδικασία που γίνεται κατ’ εξαίρεση, όταν υπάρχουν εξαιρετικές επιδόσεις μαθητών και μαθητριών, δεν μπορεί να γίνει λάστιχο και χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να είναι για οιονδήποτε, που   είχε λαμπρές επιδόσεις    σε διεθνείς ολυμπιάδες.

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Παδείας Ζέττα Μακρή, σήμερα  στη Βουλή, κατά τη συζήτηση  σχετικής επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χ. Κεφαλίδου, ενώ αναφερόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία, είπε τα εξής:

  • Σύμφωνα και με τους νόμους   οι υποψήφιοι να έχουν απολυτήριο Γενικού Λυκείου και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στα ΓΕΛ να έχουν διακριθεί στη Βαλκανική, Ευρωπαϊκή ή Διεθνή Ολυμπιάδα -κρατήστε αυτά τα τρία- Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Οικονομικών και να τους έχει απονεμηθεί το πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο, δηλαδή, χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο. Αυτή είναι προϋπόθεση για να εγγραφούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε σχολές σε τμήματα τα οποία ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.
  • Η βράβευση στη Ρομποτική που αναπτύσσει στοχευμένες εφαρμογές Πληροφορικής λογίζεται ως βράβευση στην Πληροφορική.
  • Όλα αυτές οι προϋποθέσεις   περιλαμβάνουν και όσους έχουν απολυτήριο ΓΕΛ και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, πάντοτε με την απονομή ενός εκ των τριών πρώτων βραβείων, καθώς επίσης και στις κατόχους απολυτηρίων ΓΕΛ που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στην Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα Κοριτσιών και επίσης έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο σε αυτές τις μαθήτριες.
  • Εγγράφονται επίσης καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές και τμήματα με τις προϋποθέσεις που ανέπτυξα και πριν και οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΕΠΑΛ έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς που σας ανέφερα από τους ευρωπαϊκούς, βαλκανικούς ή διεθνείς και πήραν πάλι ένα από τα τρία πρώτα βραβεία.
  • Πώς βεβαιώνεται αυτή η διάκριση; Από τον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα ή ένωση που κάνει τον οικείο διαγωνισμό, τον επιμέρους διαγωνισμό. Προηγουμένως υπάρχει η έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση ή Τμήμα του Υπουργείου μας που είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών και πριν από αυτό υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΙΕΠ και το βασικό κριτήριο για την έγκριση ή θετική εισήγηση του ΙΕΠ στο τμήμα του Υπουργείου μας είναι να έχει αποδεδειγμένα επιστημονικό κύρος ο φορέας ή η ένωση και οι διαγωνισμοί που διενεργεί ο καθένας από αυτούς.
  • Επίσης, άλλη βασική προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη διαδικασία, την καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, είναι και η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: