Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

 

Με μάσκα και δύο self-test την εβδομάδα η είσοδος των μαθητών στα σχολεία από 10 Μαΐου

Όλες οι πληροφορίες στο esos
Δημοσίευση: 29/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με   μάσκα και δύο  self-test την εβδομάδα , τα οποία θα πραγματοποιούνται την Κυριακή και Τετάρτη θα επιτρέπεται  η είσοδος των  μαθητών  Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία , τα οποία θα επαναλειτουργήσουν , διά ζώσης, από τις 10 Μαΐου.

Όπως ήδη είναι γνωστό οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν και φέτος.

Ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Για τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολείων η διάθεση των self-tests θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.

Τα μαθήματα παρατείνονται για δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα:

  •     Για τα Δημοτικά μέχρι 25 Ιουνίου, και
  •     Για τα Γυμνάσια και Λύκεια  μέχρι 11 Ιουνίου

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν

  •     Στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ , και
  •     Στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ

1. Με δεδομένο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 14 Ιουνίου  πότε θα ολοκληρωθούν και πότε περιμένουμε τα αποτελέσματα;

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μεταξύ 25 και 8 Ιουνίου  για τα Γενικά Λύκεια και 30 Ιουνίου  για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα.

2. Πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κατά το νέο σχολικό έτος;

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Ωστόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν  σκέψεις τα μαθήματα να ξεκινήσουν μερικές ημέρες νωρίτερα , αντί στις 11 Σεπτεμβρίου.

3. Τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών πότε θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης;

Δεν υπάρχει , προς το παρόν, εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Φροντιστηρίων.

4. Αν νοσήσει υποψήφιος Πανελλαδικών Εξετάσεων;

Θα ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει και αν νοσήσει εν γένει: ο υποψήφιος θα συμμετάσχει στις ήδη προβλεπόμενες επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

5. Σε περίπτωση που νοσήσει κάποιο μέλος της οικογένειας του υποψηφίου που συμμετέχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ο μαθητής θα μπει σε υποχρεωτική «καραντίνα» και θα παραπεμφθεί στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου; Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που μοιράζονται την ίδια τάξη;

Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και το κάθε περιστατικό θα κρίνεται αναλόγως.

6. Τι ακριβώς θα ισχύσει με τις απουσίες;

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α  (Διαβάστε εδώ)

7. Υπάρχουν   παιδιά που  πηγαίνουν στο σχολείο με λεωφορείο - θα υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα μέσα σε αυτά; Πριν τη λήψη μέτρων λόγω Κορωνοϊού,  τα παιδιά ήταν στριμωγμένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τα ΜΜΜ για όλους τους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών, όπως πυκνότερα δρομολόγια, τήρηση αποστάσεων κλπ.

8. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Σεπτέμβριο;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τις συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν το Σεπτέμβριο .

9. Βίντεο: Βήμα- βήμα για το self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

10. Για ποιους είναι υποχρεωτικό το self-test στα σχολεία;

To self-test είναι υποχρεωτικό στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις για:

-    τους μαθητές/τριες
-    τους εκπαιδευτικούς
-    τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)
-    τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού.

Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων που είναι επίσης ανοιχτές, το self-test είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Για τους μαθητές/τριες  με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το self-test συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατό με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.

11. Τι γίνεται αν κάποιος δεν έχει ΑΜΚΑ (π.χ. αλλοδαποί πολίτες) ή συναντά δυσκολία στο να εντοπίσει τον ΑΜΚΑ του στο σύστημα;

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) ή συναντά δυσκολία στον εντοπισμό των συγκεκριμένων αριθμών, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

12. Μπορούν να κάνουν οι μαθητές μόνοι τους τη δειγματοληψία;

Ενήλικοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν μόνοι τους. Ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μόνοι τους αλλά υπό την επίβλεψη γονέων/κηδεμόνων, και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς/κηδεμόνες.

13. Το self-testing είναι διαδικασία εύκολη ;

Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1.    Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.  

2.    Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3.    Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

14.    Αν το self-test είναι αρνητικό:

  •   Σχολική κάρτα:Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  •     Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  •     Σε περίπτωση     που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

15.    Αν το self-test είναι θετικό:

  •     Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
  •     Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  •     Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

16. Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

17. Αν το αποτέλεσμα είναι "μη έγκυρο" ποια είναι η διαδικασία;

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.
 
18. Δικαιολόγηση απουσιών: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται;

Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τέστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

19. Για ποιες ηλικίες μαθητών προβλέπεται παραλαβή self-tests από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των μαθητών;

Για όλες τις ηλικίες μαθητών (ανηλίκους και ενηλίκους) που φοιτούν σε ημερήσια ή εσπερινά Γενικά ή Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς και τους μαθητές Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Ειδικά για τους μαθητές εσπερινών λυκείων, προβλέφθηκε το πρώτο τεστ να διανεμηθεί κατευθείαν στα σχολεία. Τα τεστ παραδίδονται στους Διευθυντές των εν λόγω σχολικών μονάδων εντός του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι εν συνεχεία θα ειδοποιήσουν τους μαθητές για διενέργεια του τεστ πριν από το πρώτο μάθημα το απόγευμα της Δευτέρας. Από το δεύτερο τεστ, το τεστ θα παραλαμβάνεται ατομικά από τα φαρμακεία.

20. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;

Ναι.

21. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς  που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες: 

Για τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες τα αποτελέσματα δηλώνονται από τη σχολική μονάδα που υπηρετούν τις περισσότερες ώρες κατά τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη αντίστοιχα.

 

Καμία απάντηση δεν έλαβε η ΠΟΣΙΠΣ για το πότε θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί, αλλά και καμία ενημέρωση για το πότε θα εμβολιαστούν οι παιδαγωγοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε στελέχη της κυβέρνησης και σε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εκθέσει τους προβληματισμούς της για το άνοιγμα των παιδικών και βρεφικών σταθμών, αλλά και τα μέτρα που δεν λαμβάνονται γι’ αυτό.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, χιλιάδες εργαζόμενοι τους ρωτούν τι θα γίνει με τα παιδιά τους, αλλά αδυνατούν να απαντήσουν γιατί «η αρμόδια υφυπουργός, δηλώνει ότι πιθανόν να ανοίξουμε στις 10 Μαΐου, πιθανόν στις 17, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διαρρέει, ότι αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει πριν τις 24 Μαΐου».

«Ταυτόχρονα ουδείς μας έχει ενημερώσει, πότε θα εμβολιασθούν παιδαγωγοί και εργαζόμενοι στη Διαχείριση των Δομών. Με απορία μας παρατηρούμε ότι δεν περιλαμβανόμεθα σε καμία σχετική λίστα ή ανακοίνωση» τονίζουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους και υποστηρίζουν ότι αφήνεται στον «αέρα» το αν απαιτείται «self test» για τα πολύ μικρά παιδιά, που φιλοξενούν.

«Ποιος θα πάρει την ευθύνη, να κάνει το τεστ, σε μωρό, ενός έτους ; Ποιος θα μας ενημερώσει για τις υγειονομικές προϋποθέσεις του ανοίγματος των Δομών μας;» διερωτάται.

Η επιστολή της ΠΟΣΙΠΣ

Αναλυτικά, η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών:

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με την ευχή η Αναστάσιμη Ημέρα να έλθει σύντομα και στην Πατρίδα μας, με το τέλος της Πανδημίας και με τις ευχές προς όλους εσάς για Υγεία και Δημιουργία, σας γνωρίζουμε ότι :

Η Υγεία, η Ανάπτυξη, η Αγωγή και η Εκπαίδευση των 100.000 Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας  (από Ο ετών μέχρι την είσοδό τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση), που φοιτούν στις Δομές των Μελών μας, βρίσκεται στα χέρια σας.

Σε μια χρονική συγκυρία, όπου αναμένεται το άνοιγμα του Τουρισμού, χιλιάδες εργαζόμενοι από αυτή, την κρίσιμη για την Οικονομία μας, Αγορά, μας ρωτούν τι θα γίνει με τα παιδιά τους.  Όπως και ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, από κάθε οικονομικό – παραγωγικό τομέα που επιστρέφει στη μάχη για Ανάκαμψη.

Με αληθινή οδύνη, γιατί νοιαζόμαστε τα παιδιά μας, τις οικογένειες τους και τη χώρα, αδυνατούμε να απαντήσουμε !

Διότι η αρμόδια υφυπουργός, δηλώνει ότι πιθανόν να ανοίξουμε στις 10 Μαΐου, πιθανόν στις 17, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διαρρέει, ότι αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει πριν τις 24 Μαΐου !

Ταυτόχρονα ουδείς μας έχει ενημερώσει, πότε θα εμβολιασθούν παιδαγωγοί και εργαζόμενοι στη Διαχείριση των Δομών.

Με απορία μας παρατηρούμε ότι δεν περιλαμβανόμεθα σε καμία σχετική λίστα ή ανακοίνωση. Όπως και ότι αφήνεται ανοιχτό να απαιτείται «self test» για τα πολύ μικρά παιδιά, που φιλοξενούμε!

Ποιος θα πάρει την ευθύνη, να κάνει το τεστ, σε μωρό, ενός έτους ; Ποιος θα μας ενημερώσει για τις υγειονομικές προϋποθέσεις του ανοίγματος των Δομών μας;

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Αυτή η πραγματικότητα, να «χάνει» η Πολιτεία, ανάμεσα σε 5 (!) συναρμόδια υπουργεία, το πιο ευαίσθητο κομμάτι του Παιδαγωγικού μας Συστήματος, δεν είναι πρωτόγνωρη.

Τη ζούμε εδώ και 35 έτη, που η Πολιτεία, νομοθετεί για την Προσχολική Αγωγή. Με μεγάλες  καθυστερήσεις, απέναντι στο κρίσιμο Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, τις ανάγκες της εργαζόμενης οικογένειας, τις σύγχρονες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.

Πριν σχεδόν μισό αιώνα, προτρέψαμε την Πολιτεία, να ακολουθήσει το γερμανικό μοντέλο, που συγκέντρωνε όλες τις αρμοδιότητες για την Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση σε ένα Ινστιτούτο.

Όπου πρωταγωνιστούσε η γνώση των Επιστημών της Παιδαγωγικής και της Φυσιολογίας του Παιδιού.

Αυτό το Ινστιτούτο παράγει και εκσυγχρονίζει :

Το οικονομοτεχνικό μοντέλο χρηματοδότησης και τις υλικοτεχνικές προδιαγραφές κάθε δομής, δημόσιας ή ιδιωτικής. Όπως και την τακτή αξιολόγησή τους. Όπως και την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, όπως η σημερινή υγειονομική κρίση.

Ορίζει την ενδεδειγμένη ποικιλομορφία του παιδαγωγικού προσωπικού. Όπως  και το παιδαγωγικό του πρόγραμμα και τις ερευνητικές προεκτάσεις του.

Αυτή η πρότασή μας, επιστημονικά τεκμηριωμένη από τους εγκυρότερους Πανεπιστημιακούς της χώρας,  έχει κατατεθεί σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών.

Αντί όμως να μας καλέσει η Πολιτεία να την εξηγήσουμε, μας κάλεσε πρόσφατα να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα Επιτροπής, η οποία συστήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, για το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα.

Προφανώς ούτε και σε αυτή την Επιτροπή, δεν κρίθηκε λογικό, να μετέχουμε. Πιθανόν γιατί δεν υπάρχει απάντηση,  στο επίμονο ερώτημα μας : Παιδαγωγικό Πρόγραμμα, «Ναι», αλλά σε ποια δομή προσχολικής αγωγής;

 Όπως δεν παίρνουμε και μια απάντηση, για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, που θέλουν να γνωρίζουν,  πότε και με ποιες υγειονομικές προδιαγραφές, θα επιστρέψουν τα παιδιά στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Αυτή, η τελευταία εξέλιξη, «σφραγίζει» την Προσχολική Αγωγή και δένει τα χέρια μας.  

Γι’ αυτό σας τονίζουμε, ότι η Υγεία, η Ανάπτυξη, η Αγωγή και η Εκπαίδευση των Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας  (Από 0 ετών έως την είσοδό τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση), βρίσκεται, πλέον, στα δικά σας χέρια.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ι.ΠΣ.

        Ο Πρόεδρος   

 

Α' Αντιπρόεδρος: 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

 

Β' Αντιπρόεδρος:

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΑΣ

 

Ταμίας:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΚΑΛΟΣ

 

Μέλη

ΜΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΕΓΓΕΤΣΗ

ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΜΑΝΙΩΤΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ  

 

Η Γενική Γραμματέας

 

 

 

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

ΜΠΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΙΩΤΗ

Και οι 13 Πρόεδροι

των Συλλόγων – Μελών της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.

ΜΙΝΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΕΓΓΕΤΣΗ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Κρήτης

ΠΑΥΛΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος Συλλόγου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

ΔΩΡΑ ΛΑΠΠΑ, Πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΣΙΔΗΣ. Πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ, Πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, Πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Περιφέρειας Ηπείρου               

 


INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Σε ΦΕΚ η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων για Γυμνάσια και Λύκεια για τη σχολική χρονιά 2020-2021

Η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) του διδακτικού έτους 2020-2021 ορίζεται σε απόφαση του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Η απόφαση για τη λήξη των μαθημάτων σε Γυμνάσια-Λύκεια

Αναλυτικά, η απόφαση όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ:

Λήξη μαθημάτων σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διδακτικού έτους 2020-2021.

Ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2020-2021 των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 11η Ιουνίου 2021, ημέρα Παρασκευή. 

 


Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διδασκαλία και τη διαχείριση της ύλης των μαθημάτων επιλογής της Α' και Β' τάξης των ΕΠΑΛ

Νέες οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία και τη διαχείριση της ύλης κατά τη διάρκεια της πανδημίας των μαθημάτων Επιλογής της Α ́ τάξης και των τεχνολογικών-επαγγελματικών μαθημάτων της Β ́ τάξης των Τομέων (α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, (β) Μηχανολογίας και (γ) Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας των ΕΠΑ.Λ., εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης του εκπαιδευτικού έργου έως τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) με την υπ΄ αριθμ 18/15-04-2021 Πράξη του Δ.Σ. του, εισηγείται την ύλη και τις αντίστοιχες οδηγίες διδασκαλίας για τα μαθήματα Επιλογής της Α΄ τάξης και τα τεχνολογικά-επαγγελματικά μαθήματα Τομέων της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. ως ακολούθως:

 Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος Επιλογής «Αρχές Γραμμικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδίου» της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. και των Τεχνολογικών-Επαγγελματικών μαθημάτων του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ.

 Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος Επιλογής «Αρχές Μηχανολογίας» της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. και των Τεχνολογικών-Επαγγελματικών μαθημάτων του Τομέα Μηχανολογίας της Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ.

 Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος Επιλογής «Αγωγή Υγείας» της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. και των Τεχνολογικών-Επαγγελματικών μαθημάτων του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας της Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προαναφερθείσες οδηγίες διδασκαλίας ισχύουν και για τα μαθήματα επιλογής της Α΄ τάξης των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. και για τα τεχνολογικά-επαγγελματικά μαθήματα των Τομέων της Β΄ και Γ΄ τάξης των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ., ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες να αφομοιώσουν και να εμπεδώσουν τα όσα διδάχθηκαν.

 

Οι πραγματικοί ανομολόγητοι στόχοι δημιουργίας νέων πρότυπων σχολείων σε όλη τη χώρα

Τους Διευθυντές Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα έχει βάλει μπροστά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και να υλοποιήσει την απόφασή του για δημιουργία σχολείων δυο ταχυτήτων. Για παράδειγμα στην Ηλεία ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του νομού πρότεινε την δημιουργία δύο Πειραματικών Σχολείων στον Πύργο (παρά το γεγονός ότι κανένας Σύλλογος εκπαιδευτικών δεν αιτήθηκε κάτι παρόμοιο), ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για παρεμβάσεις και απειλές σε εκπαιδευτικούς σχολείων και στη διοίκησή τους για την υποβολή δηλώσεων μετατροπής των σχολείων σε Πρότυπα ή Πειραματικά όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων, Ρεθύμνου, η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίωνεκπαιδευτικοί από την Κέρκυρατην Αρκαδία, τα Τρίκαλα κλπ

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των συλλόγων διδασκόντων, οι οποίοι είτε δεν έχουν συνεδριάσει είτε έχουν πάρει αρνητικές αποφάσεις, σε πολλές περιπτώσεις ομόφωνες.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Να το πούμε από την αρχή: Η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση όλων των σχολείων.

Οι πραγματικές στοχεύσεις

Μέσα στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούνιο του 2020 με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, ως σχολεία των «αρίστων».

Στη συγκεκριμένη επιλογή αποτυπώνουν τον πυρήνα της ιδεολογίας τους, τη ζούγκλα του  ανταγωνισμού, το ένα σχολείο αντίπαλο στο άλλο, εκπαιδευτικούς ενάντια σε εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για το γνωστό νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής που βασίζεται στην ιδιωτικοποίηση και στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά η ίδρυση προτύπων σχολείων αποτελεί μία εκ των προτέρων κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.

Αλλά ας δούμε τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ:

Τα σχολεία αυτά θα διοικούνται από μια ειδική, πανίσχυρη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) που διορίζεται εξολοκλήρου από το υπουργείο και αποφασίζει για όλα τα ζητήματα, όλων των Προτύπων – Πειραματικών Σχολείων της χώρας: Για τον τρόπο επιλογής των μαθητών, για την επιλογή των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων, για το ωρολόγιο πρόγραμμα, τη διδακτέα ύλη, τον τρόπο και τις μεθόδους διδασκαλίας, ακόμα και για τη χρηματοδότηση των σχολείων. 

Θα αξιολογεί τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία και θα αποφασίζει αν θα παραμείνουν τέτοια ή αν θα εκπέσουν σε κοινά σχολεία. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. μεριμνά «για την προσέλκυση δωρεών, χορηγών και κάθε είδους παροχών», όπως αναφέρει ο νόμος.

Όσες σχολικές μονάδες μετατραπούν σε Πρότυπα (αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και Πειραματικά (αφορά τα δημοτικά σχολεία) ουσιαστικά θα υπάρξουν οι εξής αρνητικές ανακατατάξεις:

1. Στα σχολεία αυτά θα υπάρχει μια διαρκής αξιολόγηση των πάντων, που θα κάνει ασφυκτική την σχολική καθημερινότητα. Αναφερόμαστε βεβαίως στην αξιολόγηση – θηλειά που επιχειρεί να επιβάλλει η Νίκη Κεραμέως αυτή την περίοδο στα γενικά σχολεία και συναντάει την καθολική αντίσταση των εκπαιδευτικών.

2. Στα σχολεία που θα γίνουν Πρ. – Πειρ. Σχ. χάνονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που είναι οριστικά τοποθετημένοι στο συγκεκριμένο σχολείο, όπως προβλέπεται στις παραγράφους 15 και 16 στο Άρθρο 19 του Ν.4692. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο με διετή θητεία, «προκειμένου να επιμορφωθούν και προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Στο τελευταίο έτος της θητείας τους αξιολογούνται, όσοι αξιολογηθούν θετικά συνεχίζουν την τετραετή θητεία τους, όσοι αξιολογηθούν αρνητικά ή δεν θελήσουν να αξιολογηθούν χάνουν την οριστική τους τοποθέτηση και τοποθετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι με τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας και, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, σε κενές θέσεις σχολείων όμορης ομάδας της ίδιας περιοχής μετάθεσης.»

«Το ΥΠΑΙΘ θέλει σχολεία για λίγους και εκλεκτούς και σχολεία για την πλέμπα»

Με λίγα λόγια οι εκπαιδευτικοί αντί να επικεντρωθούν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα ωθούνται σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων, προκειμένου να διατηρήσουν την έτσι κι αλλιώς επισφαλή θέση τους.

3. Τα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού το ΥΠΑΙΘ μπορεί να το τροποποιεί κατά το δοκούν (παράγραφο 23 του Άρθρου 19).

4. Μετατρέπεται ο ρόλος του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου σε αξιολογητή αφού αυτός είναι που θα διενεργεί την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (άρθρο 20 παρ. 3β του Ν. 4692/2020).

5. Η επιλογή των μαθητών δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας αλλά με κλήρωση. Στα σχολεία αυτά επομένως καταργούνται τα γεωγραφικά όρια της περιοχής τους χάνοντας την χωροθέτησή τους ως προς το μαθητικό δυναμικό του  κάθε σχολείου. Γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες, με τις όποιες συνέπειες στην ψυχολογία των μετακινούμενων μαθητών, στην εκπαιδευτική τους διαδικασία,  αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

6. Τέλος, για τα σχολεία αυτά θεσμοθετείται η προσέλκυση χορηγών (άρθρο 23), η συμμετοχή του δήμου, του συλλόγου γονέων, συλλόγων αποφοίτων (βλέπε Αρσάκειο κτλ), αλλά και εξωσχολικών «προσωπικοτήτων» μέσω του Συμβούλιου στήριξης του σχολείου (Άρθρο 22). Αυτό αποφασίζει για θέματα που σχετίζονται με την προσφορά του σχολείου στην τοπική κοινωνία, μεριμνά για θέματα που σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποδομή και τους οικονομικούς πόρους του σχολείου, καθώς και με την αξιοποίηση και διάθεση των οικονομικών πόρων της σχολικής μονάδας, πέραν όσων διαχειρίζεται η αρμόδια Σχολική Επιτροπή.

Είναι φανερό ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο και κυβέρνηση επιχειρούν να «ξύσουν» τον δημόσιο, καθολικό και δωρεάν χαρακτήρα των δημόσιων σχολείων, από την άλλη φροντίζουν να φτιάξουν ειδικά σχολεία για λίγους και εκλεκτούς, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με τις προδιαγραφές των ακριβών ιδιωτικών.

Με τη συγκεκριμένη επιλογή εισάγουν τον πυρήνα της ιδεολογίας τους που θέλει τους πάντες σε μια διαδικασία ανταγωνισμού, το ένα σχολείο απέναντι στο άλλο, εκπαιδευτικοί ενάντια σε εκπαιδευτικούς, στον διαγκωνισμό ποιο σχολείο τελικά θα γίνει… πρότυπο.

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης η συμπεριληπτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δρ. Ηρακλή Μοσκώφ, Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και τον πρόεδρο της οργάνωσης New Wrinkle, Στέφανο Νόλλα, τη Δευτέρα 26 Απριλίου.

Στον απόηχο της συνάντησης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Human Rights for Beginners, το οποίο είχε υλοποιήσει με εξαιρετική επιτυχία η New Wrinkle το 2020, συζητήθηκε η προοπτική ενός νέου καινοτόμου προγράμματος, που αφορά στην Συμπεριληπτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στα Ειδικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

Το πρόγραμμα της Συμπεριληπτικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης αποτελεί ένα εξειδικευμένο σκέλος της ευρύτερης θεματικής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σχολικό περιβάλλον.

Δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, προκύπτει η ανάγκη μεγαλύτερης εξειδίκευσης στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα κληθούν να διδάξουν το αντικείμενο. Σημειώνεται δε ότι το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (όπως κυρώθηκε με τον Ν.3727/2008) περιλαμβάνει την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σχετικά με τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Ο κ. Μοσκώφ με τον κ. Νόλλα παρουσίασαν στην Υφυπουργό Παιδείας το πρόγραμμα,  που αποβλέπει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών με εξειδικευμένο και σύγχρονο τρόπο πάνω στα αντικείμενα του σεβασμού της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενημέρωσης σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, της έμφυλης βίας και τι περιλαμβάνει, της αναγνώρισης και αντιμετώπισης κινδύνων, της πρόληψης σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σύγχρονης δουλείας και τέλος, το διαδίκτυο.

Μετά την συνάντηση η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να εξελισσόμαστε σε όλους τους τομείς, καθώς και να εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία μας.

Δεν μπορώ να φανταστώ καταλληλότερη στιγμή, για να εισάγουμε ένα νέο, καινοτόμο πρόγραμμα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Συμπεριληπτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση. Όπως σε όλα τα θέματα, πρέπει να βοηθήσουμε στην διαμόρφωση ενσυνείδητων και υπεύθυνων πολιτών.

Είναι μεγάλη μας χαρά να γινόμαστε αποδέκτες τέτοιων προτάσεων και προγραμμάτων, που αποβλέπουν στην συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και έχουν τόσο υψηλή ποιότητα, κριτήρια και στόχους. Αυτές οι ενέργειες, μπορούν να συμβάλλουν θετικότατα στην διαπαιδαγώγηση των αυριανών πολιτών, με γνώμονα τις διαχρονικές αρχές της ελευθερίας της έκφρασης, του αλληλοσεβασμού, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης».

Ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ δήλωσε:

«Πεποίθηση μας είναι ότι αρκετές από τις παθογένειες, που απειλούν τις αξίες της δημοκρατίας και της προσωπικής ελευθερίας και, ιδιαίτερα, αυτές που πλήττουν την ισότητα των φύλων και υποθάλπουν την έμφυλη βία και την ρητορική του μίσους,  θα μπορούσαν να αμβλυνθούν μέσα από καινοτόμες παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον.

Είμαστε εδώ μαζί με το Υπουργείο, τους Διεθνείς μας εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, για να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών να μεταφέρουν  δεξιότητες στους αυριανούς πολίτες που θα είναι καθοριστικές για την ατομική τους  προστασία από την βία, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση.  Παράλληλα, ο βιωματικός χαρακτήρας των προγραμμάτων Human Rights for Beginners θα συμβάλλει ώστε οι  δεξιότητες αυτές να στηρίζονται στην εμπειρία και την ενσυναίσθηση, εμπεδώνοντας έτσι τις αξίες του  δημοκρατικού πολιτισμού, που είναι απαραίτητες για μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, χωρίς τοξικά στερεότυπα και προκαταλήψεις».

Ο πρόεδρος της New Wrinkle, κ. Στέφανος Νόλλας δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι, που μας δίνεται η ευκαιρία να συνεισφέρουμε σε μια τόσο αξιόλογη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που έχουμε υλοποιήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την τεχνογνωσία για να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά