Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

 

Παρά την ύπαρξη κρουσμάτων στα σχολεία δεν προβλέπεται κανένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ, καμία διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ - Με προφορικές οδηγίες μπαίνουν σε καραντίνα οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων που κλείνουν, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν επισκέπτεται τα σχολεία

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια μία ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται στο «κόκκινο επίπεδο συναγερμού» και πολλά σχολεία/τμήματα να είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων, οι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν ότι «μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα, σε ακατάλληλους χώρους και κτήρια (υπόγεια, προκάτ, μικρές αίθουσες χωρίς αερισμό), χωρίς αποστάσεις και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας».

Με προφορικές οδηγίες και χωρίς τεστ μπαίνουν σε καραντίνα οι εκπαιδευτικοί

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, παρά την ύπαρξη κρουσμάτων στα σχολεία δεν προβλέπεται «κανένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ, καμία διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, κανένα μέτρο ελέγχου από το υπουργείο υγείας. Τμήματα κλείνουν και εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε καραντίνα με προφορικές οδηγίες, κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν επισκέπτεται τα σχολεία στα οποία υπάρχουν κρούσματα. Στα νοσοκομεία μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν ουρές για τεστ, αντιμετωπίζουν την άρνηση των σεκιούριτι να εισέλθουν στο χώρο για εξέταση και οι περισσότεροι αποχωρούν αφού δεν τους επιτράπηκε να κάνουν το τεστ».

«Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αφεθεί μόνοι τους με οδηγίες ατομικής ευθύνης! Όσοι ανησυχούν θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ απευθυνόμενοι σε ιδιωτικά κέντρα. Όσοι δεν έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά λύση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μεσούσης της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Βρισκόμαστε σε μία ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και τα κρούσματα αυξάνονται σε σχολεία της περιοχής μας, έχουν κλείσει τμήματα και έχουν μπει συνάδελφοι\ισσες σε καραντίνα. Παρόλα αυτά μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα, σε ακατάλληλους χώρους και κτήρια (υπόγεια, προκάτ, μικρές αίθουσες χωρίς αερισμό), χωρίς αποστάσεις και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.

Σε όλες τις περιπτώσεις κανένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καμία διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, κανένα μέτρο ελέγχου από το υπουργείο υγείας. Τμήματα κλείνουν και εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε καραντίνα με προφορικές οδηγίες, κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν επισκέπτεται τα σχολεία στα οποία υπάρχουν κρούσματα. Στα νοσοκομεία μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν ουρές για τεστ, αντιμετωπίζουν την άρνηση των σεκιούριτι να εισέλθουν στο χώρο για εξέταση και οι περισσότεροι αποχωρούν αφού δεν τους επιτράπηκε να κάνουν το τεστ.

ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ

Η κατάσταση στα σχολεία είναι δραματική. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αφεθεί μόνοι τους με οδηγίες ατομικής ευθύνης! Όσοι ανησυχούν θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ απευθυνόμενοι σε ιδιωτικά κέντρα. Όσοι δεν έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά λύση!

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση, αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αφού άνοιξε τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (εκτός από τη μάσκα), προχωράει στην προώθηση της «ανοσίας της αγέλης» στην εκπαιδευτική κοινότητα, αδιαφορώντας για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, με αλαζονεία και αυταρχισμό αντιμετωπίζουν τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα μας ως περιττό κόστος! και μαθητές και εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους! Σήμερα, με τα κρούσματα να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, συνεχίζουν την ίδια τακτική και δίνουν οδηγίες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όμως, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση από τους Δήμους και το ΥΠΑΙΘ, είναι ολοφάνερο ότι τα κρούσματα θα αυξάνονται καθημερινά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΩΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ!

  • Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σχολεία όπου υπάρχει κρούσμα για ιχνηλατήσεις και τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους.

  • Αν δε μπορεί και δε θέλει ο ΕΟΔΥ, να αναλάβουν οι Δήμοι να προστατέψουν τους κατοίκους τους.

  • Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  • Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων.

  • Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

  • 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα.

  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων.

  • Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό)

Με βάση τα παραπάνω:

  • Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα τα μέλη του Δ.Σ. για περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία μας.

  • Προχωράμε άμεσα σε πλήρη καταγραφή και δημοσιοποίηση των κρουσμάτων (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, βοηθητικό προσωπικό) στα σχολεία της ΕΛΜΕ μας, αλλά και κάθε αναγκαίου αιτήματος και μέτρου που πρέπει να ληφθεί για την προστασία και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας.

  • Οργανώνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε επίπεδο Διεύθυνσης διεκδικώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, σε συντονισμό και συνεργασία με τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους ΠΕ και με τους φορείς του γονεϊκού κινήματος.

  • Οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΔΥ. (γωνία Εγνατίας και Αριστοτέλους) τη Δευτέρα 2/11 στις 2.30 μ.μ. και καλούμε τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος.

  • Οργανώνουμε την ίδια μέρα και ώρα, στον ίδιο χώρο, συνέντευξη τύπου.

 


Σχολεία: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος Γάλλου εκπαιδευτικού
Εγκύκλιος Ζαχαράκη: Ενός λεπτού σιγή στις 2 Νοεμβρίου σε όλα τα σχολεία, στη μνήμη του Samuel Paty που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στα σχολεία όλης της χώρας μας, στη μνήμη του Γάλλου εκπαιδευτικού Samuel Paty, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Η ιδέα αυτή συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ την πρωτοβουλία αυτή θα εφαρμόσουν κι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

 


Κορονοϊός: Προσαρμογή στο σχολείο - Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για την προσαρμογή του παιδιού τους στο σχολείο

Όπως κάθε μετάβαση στη ζωή του ανθρώπου, έτσι και η μετάβαση από το στενό πλαίσιο της οικογένειας στην ευρύτερη σχολική κοινότητα, είναι ένα «πέρασμα» από μια γνωστή και δεδομένη κατάσταση σε μια νέα, άγνωστη συνθήκη που σηματοδοτεί μια αλλαγή τόσο στη ζωή του παιδιού όσο και στο ρόλο του γονιού. Και όπως κάθε αλλαγή, ενέχει και δυσκολίες, αγωνία, άγχος. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στη σημερινή πραγματικότητα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιφέρει η υγειονομική κρίση Covid-19.

Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν η εμπειρία του σχολείου να είναι θετική για τα παιδιά τους κι ελπίζουν να τα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Επιθυμούν το παιδί τους να είναι ευχαριστημένο στο σχολείο. Σε αυτή την επιθυμία ωστόσο, παρεμβάλλεται το προσωπικό βίωμα του κάθε γονιού από τη δική του σχολική εμπειρία και τα δικά του συναισθήματα που μπορεί να μην είναι πάντα θετικά. Είναι σημαντικό οι γονείς να διεργάζονται το προσωπικό τους βίωμα και τις προκαταλήψεις τους ώστε να μην μεταφέρονται στα παιδιά είτε με τη μορφή προσδοκιών είτε αυξημένου άγχους που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη πίεση. Άλλωστε, ο ρόλος του γονιού στη σχολική ηλικία είναι να επιτρέψει στο παιδί να μεγαλώσει.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούν οι γονείς να είναι βοηθητικοί σε αυτή τη μετάβαση από τον «μικρόκοσμο» της οικογένειας στον «έξω κόσμο» που είναι ο κόσμος του σχολείου:

  • Καταρχήν είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μετάβαση χρειάζεται χρόνο. Η προσαρμογή στο σχολείο δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί αυτόματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όπως το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, έτσι χρειάζεται και τον δικό του χρόνο προσαρμογής, τον δικό του ρυθμό. Δεν έχει, λοιπόν, νόημα να το συγκρίνουμε με τα άλλα παιδιά ή με τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Παρατηρώντας το παιδί απαλλαγμένοι, όσο είναι εφικτό, από τις προσδοκίες μας, θα ανακαλύψουμε τα χαρίσματα του. Κάθε παιδί μπορεί να έχει δυνατότητες που οι γονείς δεν τις γνωρίζουν και είναι σημαντικό να τα βοηθήσουν να τις ξεδιπλώσουν.
  • Να εστιάζουν στις θετικές πλευρές της σχολικής ζωής. Για να διαβάζουν και να έχουν καλές επιδόσεις τα παιδιά χρειάζεται να αγαπήσουν το σχολείο και τη μάθηση.
  • Να επιδιώκουν μια καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.
  • Να ενθαρρύνουν το παιδί να διαβάζει μόνο του. Έτσι ενισχύεται η αυτονομία του και η υπευθυνότητα του. Ο ρόλος του γονέα στο διάβασμα αρκεί να είναι απλά επιβοηθητικός, για παράδειγμα μπορεί να βοηθάει το παιδί στην οργάνωση του χρόνου και στο να βάζει προτεραιότητες στα καθήκοντα του.
  • Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά έχουν ανάγκη από τους γονείς να τα σέβονται, να τα ενθαρρύνουν και να τους δίνουν την αίσθηση ότι αξίζουν και μπορούν να τα καταφέρουν.
  • Οι γονείς χρειάζεται, λοιπόν, να αφουγκράζονται το πώς αισθάνεται το παιδί τους και να δείχνουν γνήσιο ενδιαφέρον συνολικά για τη σχολική ζωή, όχι μόνο για τις επιδόσεις στα μαθήματα. Ακούγοντας προσεκτικά, τα ενθαρρύνουν να μιλάνε μαζί τους για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην ξεχνούν τη σημασία της ανάπαυλας, της χαλάρωσης, και του ελεύθερου παιχνιδιού. Να βοηθήσουν τα παιδιά να επιλέγουν να κάνουν πράγματα που αγαπούν, να ενισχύουν τη χαρά, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία.

Το σημαντικότερο είναι οι γονείς να γίνονται παράδειγμα για τα παιδιά τους. Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να αλλάζουν, να βελτιώνονται, να αντλούν χαρά και ικανοποίηση από τη ζωή, θέλουν να τους μοιάσουν και να κάνουν το ίδιο. Η δική τους σιγουριά και αισιοδοξία ενισχύει τα παιδιά να προχωρούν με σταθερό βηματισμό.

Από την Επιστημονική Ομάδα της Γραμμής 11525 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί»

 

Συνιστάται ο μοριακός έλεγχος (ή πιθανόν έλεγχος αντιγόνου) την προηγουμένη της επίσημης παράστασης για τα πνευστά της ορχήστρας ή του εξεταζομένου μαθητού (εφόσον υπάρχει ακροατήριο).

Εγγραφο με 10 οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διδασκαλία πνευστών μουσικών οργάνων  και για τις χορωδίες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, διανεμήθηκε στα σχολεία. Το έγγραφο αναφέρει τα εξής:

Πνευστά όργανα – Χορωδίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής λαμβάνοντας τον λόγο παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής, την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, για την διδασκαλία-χρήση των
πνευστών οργάνων, την λειτουργία των χορωδιών κ.λ.π., η οποία έχει ως ακολούθως:

1. Δύο (2) μέτρα απόσταση σε όλο τον περίγυρο κάθε μουσικού ή του εξεταζομένου μαθητού (είτε αφορούν μικρά ή μεγάλα σύνολα, π.χ. ορχηστρες, χορωδίες, είτε ιδιαίτερο μάθημα, είτε τελική εξέταση μαθητών παρουσία ή όχι ακροατηρίου). Διευκρινίζεται ότι η απόσταση των δύο (2) μέτρων αφορά και τον διδάσκοντα και το ακροατήριο.

2. Συχνός αερισμός κάθε 15 λεπτά (διάρκειας τουλάχιστον 5 λεπτών), έστω και αν διακόπτεται το μάθημα ή η πρόβα συναυλίας με μικρό ή μεγάλο αριθμό οργάνων (συνιστάται ακόμα και η περιοδική μέτρηση του CO2 ή η εφαρμογή
συστήματος HVAC). Γενικά όμως είναι σκοπιμότερη η διεξαγωγή των μαθημάτων ή των συναυλιών να γίνεται σε ανοικτό χώρο.

3. Πνευστά Όργανα: a. Για τα χάλκινα πνευστά, προκειμένου να παγιδεύεται και το αεροζόλ του ιού, προτείνεται η χρήση ειδικού υφάσματος τύπου tightly woven silk ή transparent protective material που καλύπτει την καμπάνα (bell).
b. Για τα ξύλινα πνευστά, π.χ. φλάουτο, όμποε, φαγκότο, φλογέρα, ισχύουν οι γενικές οδηγίες προφύλαξης. Εξυπακούεται ότι για τα χάλκινα πνευστά απαιτείται για τον καθαρισμό του οργάνου δοχείο συλλογής ή ειδικό απορροφητικό χαρτί. Επιπλέον επισημαίνεται ότι ο καθαρισμός των πνευστών οργάνων απαιτεί ειδική αίθουσα και ειδικές οδηγίες διότι ενέχει κινδύνους.

4. Στα μαθήματα όπως και στις συναυλίες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο από το μαθητή όσο και από το διδάσκοντα, όχι τύπου προσωπίδας. Είναι προτιμότερες οι χειρουργικές μάσκες ή οι μάσκες N95 χωρίς βαλβίδα ή οι μάσκες FFP2 χωρίς βαλβίδα (εφόσον υπάρχει επάρκεια στην αγορά). Ακόμα και κατά τα μεσοδιαστήματα που ο μαθητής δεν παίζει το όργανό του, πρέπει να φορά μάσκα.

5. Συνιστάται ο μοριακός έλεγχος (ή πιθανόν έλεγχος αντιγόνου) την προηγουμένη της επίσημης παράστασης για τα πνευστά της ορχήστρας ή του εξεταζομένου μαθητού (εφόσον υπάρχει ακροατήριο). Επίσης πρέπει να καθοριστεί ο κατά διαστήματα μοριακός έλεγχος (διαδικασία η οποία προς το παρόν εκκρεμεί).

6. Σχετικά με τις χορωδίες κλπ., συνιστάται μάσκες Ν95 ή FFP2, αποστάσεις τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των χορωδών και χρησιμοποίηση μεγάλων χώρων, π.χ. εκκλησίες, αμφιθέατρα κλπ. Τα ίδια ακριβώς μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και στις πρόβες με διακοπή για αερισμό ανά 15λεπτο.

7. Όλα τα ανωτέρω ισχύουν και για τους δασκάλους μουσικής και για τον Διευθυντή της ορχήστρας, οι οποίοι πρέπει να φορούν μάσκες (όχι προσωπίδες).

8. Για τους μαθητές μονωδίας και πνευστών απαιτείται διευκρίνιση αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ώστε να διευκρινιστεί η ανάγκη ή όχι εξ αποστάσεως μαθημάτων.

9. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.

10. Στα Γενικά Σχολεία και μόνο, να μην γίνει διδασκαλία πνευστών οργάνων και χορωδίας, κατά την διάρκεια του φετινού σχολικού έτους. [ ]»

 


Κρούσματα στα σχολεία: Κλείνουν Μουσικό Σχολείο και Γυμνάσιο Νέου Σκοπού στις Σέρρες
Κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου και του Γυμνασίου Νέου Σκοπού στις Σέρρες

Σε αναστολή λειτουργίας από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και για τις επόμενες 14 μέρες, προχωρούν το Μουσικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Νέου Σκοπού στις Σέρρες, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.

Μέχρι την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση των μαθητών, μέσω των εικονικών αιθουσών webex των εκπαιδευτικών των σχολείων.

Σήμερα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, 376 σχολικές μονάδες είναι κλειστές ή βρίσκονται σε αναστολή λειτουργείας, σύμφωνα με την ανανεωμένη λίστα του υπουργείου Παιδείας.

 

Η Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) για το τι πρέπει να γίνεται όταν κλείσει ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Τι κάνουμε – τι διεκδικούμε  όταν κλείσει ένα Τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού; 

Η Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) διεκδικούν να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και για τη μόρφωση όλων των παιδιών.

Καταγγέλλουν ότι τα μέτρα, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχουν ληφθεί, αλλά και οι ασάφειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε σχολική μονάδα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά να κλείνουν Τμήματα και σχολικές μονάδες λόγω του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Τι κάνουμε – τι διεκδικούμε  όταν κλείσει ένα Τμήμα ή μια σχολική μονάδα  λόγω κρουσμάτων covid-19

Από την περασμένη χρονιά η ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων σε όλη τη χώρα προβάλλαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μείωση της διασποράς του covid-19 στην κοινότητα, παράλληλα με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και την ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά σε συνθήκες πανδημίας.

Τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει, με κάθε τρόπο, αφορούν το ασφαλές άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων κατά τη φετινή σχολική χρονιά και τα μέτρα που όφειλε να πάρει η Κυβέρνηση για την ασφάλεια μαθητών – εκπαιδευτικών και γονέων.

Δυστυχώς τα μέτρα, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχουν ληφθεί, αλλά και οι ασάφειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε σχολική μονάδα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά να κλείνουν Τμήματα και σχολικές μονάδες λόγω του covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ειδικά μέτρα για τα σχολεία ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 4 (κόκκινο).

Η ΑΣΓΜΕ καλεί κάθε Σύλλογο Γονέων όταν θα υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα στο σχολείο να ακολουθεί τα παρακάτω βήματα - διεκδικήσεις:

  • Με ευθύνη του Δήμου που ανήκει το σχολείο να γίνεται απολύμανση των χώρων του σχολείου
  • Με ευθύνη του ΕΟΔΥ να έρχεται κλιμάκιο στο σχολείο για ιχνηλάτηση και για δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για test με κάθε σύμπτωμα του παιδιού που μπορεί και να μη σχετίζεται με τον covid-19 από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δεν δέχονται μαθητές με ήπια συμπτώματα. Η πρόληψη της διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι  πρώτιστα ευθύνη του κράτους.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας μέσω του Δήμου και της σχολικής μονάδας να διατίθενται ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Κανένας μαθητής να μην λαμβάνει απουσίες επειδή δεν έχει τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Η ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα. 
  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που συνδράμουν τα παιδιά τους όταν κλείνει ένα Τμήμα ή σχολική μονάδα. Να μην χρεώνεται καμιά ημέρα κανονικής άδειας από τους γονείς, ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους από την εργασία τους.

Οι Σύλλογοι Γονέων σε όλη τη χώρα διεκδικούμε να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και για τη μόρφωση όλων των παιδιών.

 

Έρευνα του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ: Με την αξιοποίηση των άδειων αιθουσών το πρόβλημα του συγχρωτισμού θα αντιμετωπιζόταν κατά 40% - Τι ισχύει με το κόστος του διδακτικού προσωπικού και τον μέσο όρο μαθητών ανά τάξη

Περισσότεροι από έξι στους δέκα μαθητές (63% του συνόλου) φοιτούν σε τμήματα των 22-27 μαθητών, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται σε 67% στην Αττική. Μάλιστα, το 23% των μαθητών (σχεδόν το 1/4) φοιτά σε τμήματα των 25-27 μαθητών,  σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ.

Η ομοσπονδία τονίζει ότι το στοιχείο ότι ο μέσος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 17 είναι έωλο, ενώ η πραγματική εικόνα της κατάστασης απεικονίζεται από τη διάμεσο (αυτή που είναι  μεγαλύτερη ή ίση από το 50% των παρατηρήσεων και μικρότερη ή ίση από το υπόλοιπο 50%) των 22 μαθητών.

Επιπλέον, 23% των μαθητών (σχεδόν το 1/4) φοιτούν σε τμήματα των 25-27 μαθητών.

Το κόστος για το διδακτικό προσωπικό

Παράλληλα, περί τα 800.000 ευρώ υπολογίζεται το ημερήσιο κόστος για τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων (μέχρι 15 μαθητές) στα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού,Το συγκεκριμένο ποσό, τονίζει η ΟΛΜΕ, απέχει πολύ από τις αναφορές της ηγεσίας του υπ. Παιδείας για ημερήσιο κόστος 10.000.000 ευρώ ημερησίως.

Η εξεύρεση αιθουσών (και μόνο) θα έλυνε το πρόβλημα σε βαθμό 40%

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα η έγκαιρη αξιοποίηση των κενών αιθουσών και μόνο θα μπορούσε να μειώσει την ένταση του προβλήματος του συγχρωτισμού κατά 41%, ενώ μέρος των κτιριακών αναγκών θα μπορούσαν να λυθούν με τις εγκαταστάσεις σχολείων που έκλεισαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 2.000.

Συμπερασματικά, τονίζεται πως αν το ΥΠΑΙΘ είχε εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε να αξιοποιήσει και μόνο τις κενές αίθουσες  που υπάρχουν στα σχολεία, 4 στους 10 μαθητές δεν θα φοιτούσαν πλέον σε πολυπληθή και κυρίως σε υπερμεγέθη  τμήματα.