Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

 

Ψήφισμα εκπαιδευτικών του 8ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

Οι εκπαιδευτικοί του 8ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή στα πλαίσια της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι το άνοιγμα του σχολείου πρέπει να συνδέεται με την πλήρη και επαρκή εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

 Με την Υ. Απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.55339 καθορίζεται το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους. Στην παράγραφο 1, του άρθρου 7, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων, ορίζονται υπεύθυνοι για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των μέτρων που περιγράφονται στην παρούσα απόφαση και για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.

Με βάση τα παραπάνω, οφείλουμε να πούμε τα εξής:

α) Το πρωτόκολλο λειτουργίας σχολικών μονάδων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως στο σχολείο μας. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αίθουσες διδασκαλίας θα χρησιμοποιούνται από ένα συγκεκριμένο τμήμα και πολύ περισσότερο τα εργαστήρια, στα οποία εναλλάσσονται διαφορετικά τμήματα. Ο σχολαστικός καθαρισμός του κοινόχρηστου εξοπλισμού, των υλικών, των πάγκων εργασίας και των επιφανειών των εργαστηριακών χώρων κάθε φορά που εναλλάσσεται κάποιο τμήμα είναι αδύνατος, κυρίως λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Σχετικά με τον εξαερισμό για 15 λεπτά κάθε φορά που εναλλάσσεται τμήμα, στην πλειονότητα των εργαστηριακών χώρων είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί λόγω μη άμεσης πρόσβασης σε παράθυρα. Τέλος η πρόβλεψη για διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών, προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων είναι αδύνατο να υλοποιηθεί στο σχολείο μας. Το μόνο που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι εναλλάξ διαφορετικά διαλείμματα με το συστεγαζόμενο 7ο ΕΠΑΛ με το αρνητικό όμως αποτέλεσμα, των συνεχόμενων δίωρων μαθημάτων χωρίς καθόλου διάλειμμα. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι το διάλειμμα είναι απαραίτητο σε συνθήκες πανδημίας (απολύμανση και αερισμός του χώρου).

 β) Ακόμη όμως και αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει το υπουργείο, δεν μπορούν κατά τη γνώμη μας να εξασφαλίσουν την υγεία των μαθητών και καθηγητών γιατί είναι ανεπαρκή. Οι πιο τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις απαιτούν για τον συστηματικό έλεγχο της αντιμετώπισης της πανδημίας με το άνοιγμα των σχολείων, εκτός από τη χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τη συχνή υγιεινή των χεριών, τον συχνό εξαερισμό των αιθουσών διδασκαλίας και κυρίως τη φυσική απόστασηΑυτό σημαίνει μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τάξη με βάση τις προδιαγραφές και τις συστάσεις άλλων αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Γιατί το μέτρο της φυσικής απόστασης (1.5 m), που ήταν για το υπουργείο Παιδείας, το απόλυτο μέτρο προστασίας τον Μάιο στα σχολεία, έχει εξαφανιστεί σήμερα και οδηγούνται σε συνωστισμό 25 και πλέον μαθητές σε μια αίθουσα;

Για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

  • Το πολύ 15 μαθητές ανά τμήμα, για να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις
  • Να βρεθούν άμεσα τα κτίρια για τη λειτουργία των επιπλέον τμημάτων
  • Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου εκπ/κού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών
  • Δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά για όλους
  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο στο σχολείο
  • Επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ για όλους για απομόνωση κρουσμάτων και έλεγχο της μετάδοσης
  • Μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: