Μαθητικό συνέδριο πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, 16-19 Απριλίου 2019
Για άλλη μια χρονιά το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής ανοίγει τα φτερά του στην εκπαιδευτική κοινότητα. Έχει μπει, ήδη, στη δεύτερη δεκαετία ζωής του. Ο φιλόξενος χώρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ υποδέχεται στις 16, 17, 18 και 19 Απριλίου περισσότερους από 2400 μαθητές- εισηγητές, προερχόμενοι από 127 σχολικές μονάδες. Με την καθοδήγηση 340 εκπαιδευτικών τους, θα παρουσιάσουν 210 καινοτόμες εργασίες με αντικείμενο τον προγραμματισμό εφαρμογών, την ρομποτική, αυτοματισμούς και ερευνητικά Project.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια το συνέδριο αγκάλιασε μαθητές σχολείων κάθε είδους και βαθμίδας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι συμμετείχαν μαθητές ειδικών σχολείων, δεύτερης ευκαιρίας, δομές υποστήριξης προσφύγων, διαπολιτισμικά, μουσικά κ.τ.λ.
Ομάδες μαθητών εισηγητών θα μας παρουσιάσουνπρωτοποριακές προτάσεις για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Συγκεκριμένα οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Σερρών θα μας δείξουν πως μπορεί το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο με αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων να υποκαταστήσει τα παραδοσιακά παρουσιολόγια του σχολείου, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και ευρύτερα όπως στη διαχείριση παρουσίας ατόμων υπαλλήλων σε μία υπηρεσία. Τα παιδιά από το Λύκειο «Μαντουλίδη» θα μας παρουσιάσουν αποτελεσματική πρόταση για ηλεκτρονική ψηφοφορία με εφαρμογή στις μαθητικές εκλογές αλλά και ευρύτερα. Μαθητές από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου θα μας δώσουν λύση στην ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στο χώρο του σχολείου, με κατασκευασμένο σύστημα αυτομάτου ελέγχου και χρήση έξυπνων καρτών. Οι μαθητές από το 2ο Γενικό Λύκειο Αλεξάνδρειας θα μας παρουσιάσουν δικό τους mobile app για υποψήφιους εξεταζόμενους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις όσον αφορά στον υπολογισμό βαθμολογίας τους, καθώς και περιήγηση σε σχολές κάθε επιστημονικού πεδίου. Οι μικροί εισηγητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης και Νέων Μουδανιών θα μας δείξουν τη δική τους εφαρμογή για να εξασκούν οι μαθητές τις γνώσεις τους στην ύλη των μαθημάτων τους. Επίσης, οι μαθητές του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου ΑΠΘ θα κάνουν μία επίδειξη του δικού τους mobile App με παρουσίαση πειραμάτων Φυσικής .
Στον τομέα των εφαρμογών πάνω «στην Ιατρική, την ανθρώπινη φροντίδα και περίθαλψη» οι μικροί εισηγητές πρότειναν τις δικές τους λύσεις: μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας αλλά και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσουν βιονικό ρομποτικό χέρι και καρπό για άτομα με κινητικά προβλήματα με πλήρη προσομοίωση κινήσεων ενός βιολογικού χεριού. Παιδιά από το Γυμνάσιο της Ελληνογαλλικής Σχολής «Καλαμαρί» θα μας κάνουν επίδειξη του ειδικού ρομπότ οδηγού για άτομα με προβλήματα όρασης. Στην ίδια κατηγορία ατόμων θέλουν να προτείνουν την ρομποτική εφαρμογή Roboat οι μαθητές από το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, βοηθώντας στην κίνηση και πλοήγηση των συγκεκριμένων ατόμων μέσα στη πόλη. Εφαρμογές κινητών για επείγουσα βοήθεια ατόμων τρίτης ηλικίας με εύκολο τρόπο και χειρισμό θα μας παρουσιάσουν οι μαθητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς και από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας με δυνατότητα υπενθύμισης και βοηθού στην λήψη φαρμάκων. Το 1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς καταθέτει και μία πρόταση διαδικτυακής εκπαίδευσης προς τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας ώστε να ενασχοληθούν ενεργά με το διαδίκτυο. Επίσης, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου θα μας παρουσιάσουν το έξυπνο κουτί χαπιών αλλά και το Point of Care, που με έξυπνες συσκευές ιατρικών μετρήσεων που θα δημιουργούν και θα ενημερώνουν ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους κατάλληλους για ιατρική παρακολούθηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου