Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Τεράστιο πρόβλημα για τους μαθητές ΕΠΑΛ η απαίτηση για εκτύπωση από την «ΕΡΓΑΝΗ» - Το υπουργείο κάνει ότι δεν ξέρει για την μαύρη/ανασφάλιστη εργασία


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος, 2018 - 13:05 | Στην Κατηγορία: 
Ανακοίνωση της Β' ΕΛΜΕ Θεσσ/νίκης για τα εσπερινά ΕΠΑΛ
Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ διαμαρτύρεται για την απαράδεκτο τρόπο που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας τα Εσπερινά σχολεία, σχολεία που φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές, ανήλικοι και ενήλικες. Τα νέα μέτρα λειτουργίας των Εσπερινών υπηρετούν το στόχο της εξοικονόμησης πόρων ( εκπαιδευτικών, λειτουργικών δαπανών  κ.λ.π.) και στερούν  από παιδιά που προέρχονται  από λαϊκά στρώματα τη δυνατότητα να μορφωθούν και να αποκτήσουν απολυτήριο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατ΄αρχήν η νέα εγκύκλιος βάζει εμπόδια στην εγγραφή των ανηλίκων μαθητών στα εσπερινά. Συγκεκριμένα  από τους ανήλικους μαθητές που επιθυμούν να γραφούν στα Εσπερινά, να προσκομίσουν α) αντίγραφο βιβλιαρίου εργασίας και β) εκτύπωση από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ μέχρι τώρα ήταν αρκετή μια απλή βεβαίωση του εργοδότη.
Με αυτή την εγκύκλιο το Υπουργείο κάνει ότι δεν ξέρει ότι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία –ιδίως των ανηλίκων- έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις , ότι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ελάχιστοι έως και ανύπαρκτοι λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι ο εργαζόμενος που θα καταγγείλει την ανασφάλιστη εργασία τα ου την επόμενη μέρα θα βρεθεί χωρίς δουλειά.  Επίσης στα εσπερινά σχολεία επιλέγουν να φοιτήσουν και αρκετά παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα –ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι- προβλήματα που τα χρόνια της κρίσης έχουν οξυνθεί και έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τη φετινή εγκύκλιο αυτά θα εκδιωχθούν από τα σχολεία ενώ δεν υπάρχει για αυτά τα παιδιά καμιά πρόνοια για το μέλλον τους.
Στο επιχείρημα που προβάλλεται ως πρόσχημα ότι παιδιά εύπορων οικογενειών εκ του πονηρού πηγαίνουν στα Εσπερινά –γεγονός που στο βαθμό που πράγματι ισχύει είναι καταδικαστέο – τους απαντούμε ότι τέτοια παιδιά μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν και βιβλιάριο εργασίας και εκτύπωση από το «ΕΡΓΑΝΗ»
Φραγμό επίσης αποτελεί και η μείωση των ετών σπουδών από 4 σε 3 και ταυτόχρονα η αύξηση των ωρών διδασκαλίας ημερησίως. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν πολλούς νέους εργαζόμενους μαθητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, αφού θα αναγκαζονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέχρι τις 11μμ μετά από την εξαντλητική εργασία  την ημέρα. Γι΄ αυτούς τους μαθητές δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ξεκούραση ούτε για μελέτη. Η καθημερινή εξάντληση δεν θα επιτρέπει στους περισσότερους μαθητές να ολοκληρώνουν το σχολείο τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποσυρθεί άμεσα η Υ.Α. που εμποδίζει τις εγγραφές και οδηγεί στο κλείσιμο Εσπερινών Σχολείων.                     
Για το   ΔΣ   της  Β΄ Ε. Λ. Μ. Ε.-Θ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΔΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ                               ΝΤΙΝΤΗ  ΛΕΜΟΝΙΑ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/terastio-provlima-gia-toys-mathites-epal-i-apaitisi-gia-ektyposi-apo-tin-ergani#ixzz5Rim7uIwx
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: