Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ημερίδα Euroscola- Μαθητές από την Κρήτη σε ρόλο ευρωβουλευτή για μια ημέρα


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιανουάριος, 2018 - 14:22 | Στην Κατηγορία: 


Παρασκευή 22/02/2018, ημερίδα

Την Παρασκευή 22/02/2018, 24 μαθητές και μαθήτριες, Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) αρμοδιότητας της ΠΔΕ Κρήτης, ηλικίας 16-18 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και θα βιώσουν μια ημέρα ως ευρωβουλευτές.
Η επίσκεψη αυτή- στο πλαίσιο της Ημερίδας Euroscola- πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1990 και δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα επικαιρότητας. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης.
Σε κάθε EUROSCOLA 500 περίπου έφηβοι, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο:
- για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
- για να ευαισθητοποιηθούν στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,
- για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,
- για να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.
Ο μηχανισμός του προγράμματος επιτρέπει σε παιδιά από διαφορετικές χώρες αναμειχθούν γρήγορα μεταξύ τους. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο ΕΚ, παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Η επιλογή των ομάδων και των θεμάτων που θα συζητηθούν γίνεται στα σχολεία πριν από τη μετάβαση στο Στρασβούργο.
Το θέμα του διαγωνισμού φέτος ήταν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της: περιφερειακές συρράξεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Ποιες θα πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητες και ποιες μεταρρυθμίσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν ώστε η Ευρώπη ενωμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο λειτουργώντας ως μια αποτελεσματική και συνεκτική οντότητα;»

Στη συνεδρίαση EUROSCOLA της Παρασκευής 22/02/2018 θα συμμετέχουν 24 μαθητές/τριες από τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της ΠΔΕ Κρήτης, οι οποίοι/ες επιλέχθηκαν μετά από τον γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 και στον οποίο συμμετείχαν 441 μαθητές/τριες των Β’  και Γ’ Τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Κρήτης.
Στην επιτυχή διεκπεραίωση του διαγωνισμού συνέβαλαν καθοριστικά οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων, Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας, Μαθηματικών και Πληροφορικής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε νομό, καθώς και έμπειροι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων, οι οποίοι ανέλαβαν τη διόρθωση των γραπτών. Τους ευχαριστούμε όλους θερμώς για την υπεύθυνη και οικειοθελή προσφορά του έργου τους. Υπεύθυνη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης για τη διοργάνωση του διαγωνισμού EUROSCOLA 2018 είναι η εκπαιδευτικός Δ/θμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ19 Πιταροκοίλη Στέλλα.
Οι μαθητές/τριες ανά Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίοι/ες θα συμμετέχουν στην Ημερίδα EUROSCOLA 2018 και θα ταξιδέψουν για το σκοπό αυτό στο Στρασβούργο αναφέρονται αλφαβητικά στους παρακάτω πίνακες:
To Ηράκλειο θα εκπροσωπήσουν 9 μαθητές:
Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ
1
βασιλακη
κωνσταντινα
χρηστος
11ο  γελ. ηρακλειου
2
Ζαχαριουδάκη
εμμανουελα
αντωνιος
γελ ν.αλικαρνασσου
3
κουτσαντωνακη
ευφροσυνη
γεωργιοσ
γελ.καστελιου
4
μητρογλου
γεωργιοσ
εμμανουηλ
πειραματικο γελ ηρακλειου
5
παγωνιδη
ευαγγελια
κωνσταντινοσ
πειραματικο γελ ηρακλειου
6
πρασανακησ
μιχαλησ
νικολαοσ
πειραματικο γελ ηρακλειου
7
σαλουστρου
καλιρροη
εμμανουηλ
11ο  γελ. ηρακλειου
8
συμεουδακη
αργυρη
μιχαηλ
8ο   γελ.ηρακλειου
9
Συντιχάκης
Φώτιος
σταυροσ
γελ. επισκοπησ
Το Λασίθι θα εκπροσωπήσουν 5 μαθητές:
Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ
1
ΑΡΧΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΑΡΚΟΣ
20  ΓΕΛ.ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
2
ΒΡΥΓΙΩΝΑΚΗ
ΕΛΕΝΗ
ΜΙΧΑΗΛ
ΕΠΑΛ .ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
3
ΖΑΓΟΡΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
10  ΓΕΛ.ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
4
ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ
ΟΛΓΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
10 ΓΕΛ.ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
5
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ
ΜΑΡΙΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
10  ΓΕΛ.ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Το Ρέθυμνο θα εκπροσωπήσουν 4 μαθητές:
Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ
1
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ
2 ΓΕΛ.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
2
ΓΑΝΤΑΔΑΚΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ
2 ΓΕΛ.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
3
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΩΝΤΣΑΝΤΙΝΟΣ
1ΓΕΛ.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
4
ΣΚΕΠΑΣΙΑΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
1 ΓΕΛ.ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τα Χανιά θα εκπροσωπήσουν 6 μαθητές:
  Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ
1
ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΙΩΑΝΝΗ
20  ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
2
ΤΖΙΛΙΒΑΚΗ
ΖΩΗ
ΙΩΑΝΝΗ
30  ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
3
ΜΠΙΤΖΑΝΑΚΗ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
1ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
4
ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
0 ΓΕΛ.ΧΑΝΙΩΝ
5
ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΕΛ.  ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
6
ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
3 ΓΕΛ.ΧΑΝΙΩΝ
Για να υπάρχει κάλυψη του γεγονότος δημοσιογραφικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει τη δυνατότητα σε ένα δημοσιογράφο, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής του, να συνοδεύσει την ομάδα των μαθητών/τριών και συνοδών εκπαιδευτικών τους από την ΠΔΕ Κρήτης.
Στην ιστοσελίδα της ΠΔΕ Κρήτης http://www.pdekritis.gr/euroscola/ είναι αναρτημένες όλες οι σχετικές πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα EUROSCOLA όπως επίσης είναι η πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δημοσιογράφο-συνοδό της ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών από την ΠΔΕ Κρήτης καθώς και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικής προσφοράς σχετικά με μετάβαση, διαμονή και επιστροφή μαθητών/τριών και συνοδών εκπαιδευτικών προς το/και από το Στρασβούργο.

 Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ



Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/epimorfosi/imerida-euroscola-mathites-apo-tin-kriti-se-rolo-eyrovoyleyti-gia-mia#ixzz542zTeAxm
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: