Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΔΔΕ Μαγνησίας: Τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια θα εκθέσουν τις απόψεις στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους

Δημοσίευση: 12/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας οργανώνει δράση/ημερίδα ως Κοινό Σχολικό Συμβούλιο μαθητών Λυκείου και Πολιτειακών θεσμών  με θέμα: «η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές».  Η δράση εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Σε αυτή την δράση τρεις μαθητές από τα δεκαπενταμελή Μαθητικά Συμβούλια  των Λυκείων της Μαγνησίας και Κηδεμόνες μαθητών των ΣΜΕΑΕ, θα εκθέσουν τις απόψεις, τους  προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την παιδεία και το συνυφασμένο με αυτή μέλλον τους, στους κορυφαίους Πολιτειακούς θεσμούς της Μαγνησίας, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους. Τις τοποθετήσεις των  μαθητών  θα συμπληρώνουν οι Διευθυντές των σχολείων, οι εκπρόσωποι των συλλόγων Διδασκόντων κάθε Λυκείου ή ΣΜΕΑΕ και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι θα τους συνοδεύουν. Τη συνεδρίαση θα συντονίζει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας,  Δρ. Σαβελίδης Σωκράτης.
Κεντρικός Σκοπός της δράσης είναι οι Πολιτειακοί θεσμοί του τόπου να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων, των απόψεων και των προτάσεων των νέων μας, και ιδιαίτερα των μαθητών μας, αναφορικά  με την παρεχόμενη εκπαίδευση, τη σχολική ζωή, τις προοπτικές και γενικότερα, το μέλλον τους.
Τελικός στόχος είναι η, από μεριάς της Πολιτείας, αξιοποίηση των πληροφοριών, που οι μαθητές θα παρέχουν, ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στην εκπαίδευση, να αναπτυχθούν νέες καινοτόμες πρακτικές και σχεδιασμοί οι οποίοι θα συντελέσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τους νέους μας. Επιπλέον η δράση θα συντελέσει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών και των θεσμών της Εκπαίδευσης, της Πολιτείας και της Δημοκρατίας.
Οι διευθυντές των συμμετεχόντων Σχολείων έχουν ήδη ενημερώσει  το Σύλλογο διδασκόντων, τους μαθητές τους Γονείς και Κηδεμόνες και ειδικά τα δεκαπενταμελή Μαθητικά Συμβούλια για τη συνάντηση.
Συγκεκριμένα,
Πραγματοποιήθηκαν ήδη σχετικές συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, ώστε να οριστεί ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, ο οποίος μαζί με τον Διευθυντή θα συνοδεύσει τους μαθητές στη συνάντηση.
Ενημερώθηκαν οι μαθητές και ειδικά εκείνοι των δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων, ώστε να προβούν σε ενέργειες βασισμένες στο θεσμό των Μαθητικών Κοινοτήτων, όπως Γενική Συνέλευση, για  να συγκροτηθούν απόψεις οι οποίες θα απευθύνονται στις πολιτειακές αρχές.
Οι  απόψεις –προτάσεις- αναφορές και προβληματισμοί θα αναφερθούν σε πέντε λεπτά περίπου και θα καταγραφούν ολιγόλογα αλλά περιεκτικά σε σχετικό υπόμνημα. Τα υπομνήματα όλων των Σχολείων θα διανεμηθούν στους παρευρισκόμενους Πολιτειακούς φορείς. Οι εισηγήσεις των μαθητών θα πραγματοποιηθούν με βάση τις αρχές του δημοκρατικού και ακαδημαϊκού διαλόγου.
 
Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, σε συνεργασία με τους γονείς θα διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.  Οι Διευθυντές θα ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν  εκείνη τη μέρα σε τμήματα των  οποίων οι μαθητές θα παραστούν στο  Συμβούλιο, ώστε να μην παραδώσουν καινούργια ύλη και να μεριμνήσουν να μην υπάρχει ωριαία γραπτή εξέταση.
Στο Κοινό Σχολικό Συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας στις 19 Ιανουαρίου 2018 στις 10.00 πμ, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν:
Από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: τρείς μαθητές – εκπρόσωποι των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, ο/η Διευθυντής/τρια κάθε συμμετέχοντος Σχολείου, ένας εκπαιδευτικός-εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων και ένας κηδεμόνας-εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων κ Κηδεμόνων του Σχολείου. Συνολικά θα συμμετέχουν 34 Σχολεία εκ των οποίων τα 31 είναι Γενικά ή Επαγγελματικά Λύκεια και τα 3 είναι Σχολεία Ειδικής Αγωγής κ Εκπαίδευσης. Συνολικά θα μετέχουν περί τους 100 μαθητές από ολόκληρη τη Μαγνησία.
Από μεριάς Πολιτειακών Θεσμών προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν:
Η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλής, Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Στεργίου, οι Δήμαρχοι της Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων: Αλμυρού Δημήτριος Εσερίδης, Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, Βόλου Θάνος Θεοδώρου, Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, Νοτίου Πηλίου Νικόλαος Φουρτούνας, Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας, Σκιάθου Δημήτριος Πρεβεζάνος, Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηλίας Κουτσερής, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ Νάνσυ Καπούλα.
Επίσημοι προσκεκλημένοι είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ Ιγνάτιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Καθηγητής  Γεώργιος Πετράκος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ Γεώργιος Πολύζος.
Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι Προϊστάμενοι εκπαιδευτικών Θεμάτων, οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και οι Διευθυντές των Γυμνασίων και ΕΚ της Μαγνησίας.
Σωκράτης Σαβελίδης
PhD, MSc, Μηχανολόγος ΠΕ17.02

Δεν υπάρχουν σχόλια: