Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητέ

Δημοσίευση: 28/01/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Σωκράτης Σαβελίδης
PhD, MSc, Μηχανολόγος ΠΕ17.02, Διευθυντής ΔΕ Μαγνησίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τη Σχολική Κοινότητα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, το εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Κοινό Σχολικό Συμβούλιο, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, με θέμα: «Η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές».
Στο Κοινό Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν 33 (τριάντα τρία) Γενικά κ Επαγγελματικά Λύκεια και 3 (τρεις) Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τρεις μαθητές-εισηγητές από τα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια των σχολείων τους, διατράνωσαν με ωριμότητα, ευπρέπεια, ήθος, και έναν ιδιαίτερο, μαχητικό τρόπο, τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την παιδεία και το συνυφασμένο με αυτή μέλλον τους, στους κορυφαίους Πολιτειακούς θεσμούς, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους. Οι εισηγήσεις αυτές συγκροτήθηκαν κατόπιν εκτεταμένων διαλόγων μεταξύ των μαθητών στα πλαίσια των Μαθητικών Κοινοτήτων, με την ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών και των γονέων τους. Τις εισηγήσεις των μαθητών συμπλήρωναν οι Διευθυντές των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και κηδεμόνες οι οποίοι τους συνόδευαν. Σημειώνεται ότι οι μαθητές των 3 (τριών) Λυκείων της Σκοπέλου, εισηγήθηκαν μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.
Οι Πολιτειακοί θεσμοί απηύθυναν χαιρετισμό στους μαθητές, κάνοντας αναφορά στις αρμοδιότητες και στις υπευθυνότητες, οι οποίες προκύπτουν από τη θέση τους, ενώ στη συνέχεια έγιναν κοινωνοί των προβλημάτων και των απόψεων των μαθητών, αναφορικά με την παρεχόμενη εκπαίδευση, τη σχολική ζωή και τις προοπτικές τους και γενικότερα το μέλλον τους.
Οι απόψεις -προτάσεις- αναφορές και προβληματισμοί των μαθητών αναπτύχθηκαν διεξοδικά, ενώ τα υπομνήματα τους κατατέθηκαν στη γραμματεία της ημερίδας, προκειμένου να διαμοιραστούν στους ιθύνοντες της Πολιτείας. Παράλληλα, μαθητές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.
Τονίζεται ότι οι μαθητές, μέσω μιας έκρηξης δημοκρατικότητας και νεανικής ψυχής, εντυπωσίασαν με τον μεστό τους λόγο, τη δομημένη επιχειρηματολογία τους, την αμεσότητα με το κοινό, που ήταν άρρηκτα συνυφασμένα με τις διαδικασίες εκπαίδευσης και την παροχή παιδείας των σχολείων τους, που αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο δημόσιος λόγος και η κριτική οφείλουν να συνοδεύονται από ήθος.
Τα  άμεσα αποτελέσματα της ημερίδας ήταν:
•    Η ενεργοποίηση δημοκρατικών διαδικασιών στα σχολεία με τη συμμετοχή όλων των μαθητών.
•    Το καθοριστικής σημασίας άνοιγμα, των σχολείων της Μαγνησίας, στην κοινωνία.
•      Η αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών κοινοτήτων με στόχο τη βελτίωση του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης
•      Η συνειδητοποίηση από μέρους των μαθητών ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη κοινότητα, ότι έχουν κοινά προβλήματα με τους μαθητές άλλων σχολείων και ότι οι συλλογικές διαδικασίες είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για τη επίλυσή τους.
•      Η  καλλιέργεια της συνείδησης του «μαθητή- πολίτη», που νοιάζεται, συμμετέχει, προτείνει και ενδιαφέρεται για κάτι που ξεφεύγει από το προσωπικό όφελος και επεκτείνεται στο κοινωνικό όφελος.
•     Η εισαγωγή κινήτρων προβληματισμού και καλλιέργειας απόψεων, προτάσεων και συμπεριφορών συμμετοχής στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος.
 
•     Ο σεβασμός της διαφορετικότητας στη σχολική κοινότητα και σ’ ολόκληρη την κοινωνία.
•    Η  δυνατότητα αυτό-βελτίωσης των συμμετεχόντων μαθητών από την παρουσία τους στο κοινό, από την επαφή τους με πολιτειακούς φορείς, που, συνήθως, είναι  απρόσιτοι  γι αυτές τις ηλικίες  και, πιθανόν, η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού στόχων και προσωπικών επιδιώξεων.
•    Η γνωστοποίηση στους κορυφαίους πολιτειακούς φορείς προβλημάτων που με άλλο τρόπο θα ήταν δύσκολη ή και αδύνατη ώστε να επιτευχθεί διερεύνηση και επίλυση από εκείνους.
Αναμενόμενα αποτελέσματα από τη συνάντηση είναι:
•    Η σταδιακή ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών και των θεσμών της Εκπαίδευσης, της Πολιτείας και της Δημοκρατίας.
•    Η ανασκόπηση και βελτίωση των διαδικασιών του ακαδημαϊκού διαλόγου από τις και στις μαθητικές κοινότητες.
•    Η ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και διαύλων επικοινωνίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ευρύ κοινό ώστε να αξιοποιηθούν στην προβολή θεμάτων, απόψεων και προτάσεων των μαθητών με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση στα θέματα της νέας γενιάς.
•    Η γνωριμία με την πρακτική των ακαδημαϊκών και δημοκρατικών διαδικασιών του διαλόγου, της συζήτησης, της συνεργατικής και των σχετικών διοργανώσεων.
Μακροπρόθεσμος στόχος της ημερίδας ήταν και είναι η, από μεριάς της Πολιτείας, αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών, που οι μαθητές με πυγμή διατράνωσαν, ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στην εκπαίδευση, να αναπτυχθούν νέες καινοτόμες πρακτικές και σχεδιασμοί οι οποίοι θα συντελέσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τους νέους μας.
Το Κοινό Σχολικό Συμβούλιο διοργανώθηκε με βάση τη συνεργασία των Διευθυντών, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και του Κέντρου Πληροφορικής κ Νέων Τεχνολογιών της ΔΔΕ Μαγνησίας.
Το Κοινό Σχολικό Συμβούλιο χαιρέτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Πολύζος.
Τη κήρυξη της έναρξης πραγματοποίησε η περιφερειακή Διευθύντρια Ε. Αναστασοπούλου.
Παρευρέθηκαν, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ Βορείων Σποράδων, Δ. Κολυνδρίνη, Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δ. Εσσερίδης, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δ. Νασίκας, από το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου ο κ. Χιώτης Δημήτριος, από το Δήμο Σκιάθου ο Θεοδόσης Τρακόσας, η π. υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη, η  Προϊσταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Π. Αγαπητού.
Τίμησαν με την παρουσία τους καθ όλη την οκτάωρη διάρκεια του Συμβουλίου και –κυρίως- αφουγκράστηκαν τους μαθητές οι βουλευτές Μαγνησίας, Α. Μεΐκόπουλος, Γ. Μπαλλής, Χ. Μπουκώρος, Κ. Στεργίου, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Χ. Ντάμπλιας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μ. Γιαννουλή και όλα τα μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Η. Κουτσερής και όλα τα μέλη του ΔΣ, η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Ν. Καπούλα,  και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βόλου Κ. Γαργάλας, Φ. Κοκκινάκη, Ν. Οικονόμου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι και οι Διευθυντές των Γυμνασίων της Μαγνησίας.
Η ΔΔΕ Μαγνησίας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση της, για τη διεκπεραίωση και την επιτυχή έκβαση αυτής της τόσο σημαντικής και πρωτοπόρας δράσης, τη σημαντικότητα των αποτελεσμάτων της και βεβαιώνει για την επανάληψή της, τη βελτίωση των διαδικασιών και για την πραγματοποίηση πρότασης προς το Υπουργείο Παιδείας για τη θεσμοθέτησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: