Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

H ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ  ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

► Μόνο στη Λατινική Αμερική υπάρχουν 48 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται
► Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία
► Περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα δουλείας και πορνείας.
► Επιπλέον περισσότερα από 100 εκατομμύρια από αυτα τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
► Οι περιοχές όπου εντοπίζεται έντονα το πρόβλημα της παιδικής εργασίας είναι: Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική και Καραϊβική, Μέση Ανατολή.
Picture

ΙΝΔΙΑ

Η Ινδία είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο και η  χώρα με την μεγαλύτερη δύναμη παιδικής εργασίαςστον κόσμο. Η ίδια η χώρα δείχνει να αδιαφορεί για αυτή την κατάσταση. Η υποκρισία της πολιτικής φάνηκε από τις συνεχείς αναβολές ενός νομοσχεδίου  του Ινδικού  Κοινοβουλίου, που θα προστάτευε τα παιδιά κάτω των 14 ετών ώστε να μην εργάζονται και να πηγαίνουν σχολείο, με την δικαιολογία ότι δεν αποτελούσε «προτεραιότητα»! Το παιδί για την Ινδία είναι κεφάλαιο. Τα παιδιά ηλικίας μόλις πέντε πωλούνται σε εμπόρους και αναγκάζονται να εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με συνθήκες κακοποίηση και ξυλοδαρμών. Το 2001 εκτιμάται ότι υπήρχαν 12 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 14 ετών στην απασχόληση, μια κρατική έρευνα του 2009 ανεβάζε τον αριθμό σε περίπου 5 εκατομμύρια. Σήμερα η κυβέρνηση της Ινδία λέει ότι υπάρχουν 20 εκατ. εργαζόμενα παιδιά στην Ινδία. Οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί όμως  ισχυρίζονται ότι ο αριθμός είναι πάνω από 60 εκατ. συμπεριλαμβανομένων και αυτών στη γεωργία . Η UNICEF εκτιμά ότι εργάζονται περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία κάτω των 14 ετών.  Περίπου 14 % των παιδιών στην Ινδία, μεταξύ των ηλικιών 5 και 14 ασχολούνται στην παραγωγή χαλιών. Μερικά παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 18 ώρες την ημέρα στους αργαλειούς . Πολλά παιδιά πωλούνται αργότερα σε άλλες  μορφές εργασίας, όπως με τα κορίτσια από τις αγροτικές περιοχές του Νεπάλ, τα οποία προσλαμβάνονται για να εργαστούν σε εργοστάσια κατασκευής χαλιών, αλλά στη συνέχεια διακινούνται στη βιομηχανία του σεξ πέρα ​​από τα σύνορα της Ινδίας. Σήμερα, τα εκατομμύρια των παιδιών που εργάζονται σαν εργάτες σε διάφορες επιχειρήσεις στην Ινδία, πάσχουν
από συνεχή κόπωση. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εργάζονται για  300 έως  500 ρουπιές (4-7 Ευρώ)  το μήνα? Μερικές φορές χωρίς καθόλου αμοιβή καθώς τους δίνεται τροφή για να επιβιώσουν.
Η μέχρι τώρα  πολιτική  έχει αντισταθεί στην πλήρη απαγόρευση της παιδικής εργασίας, γιατί  πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να βλάψει τα  φτωχά νοικοκυριά  που εξαρτώνται από οικογενειακές επιχειρήσεις.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας στην Ινδία λένε ότι: 1.  Δύο στα τρία είναι παιδιά που εργάζονται έχουν δεχθεί σωματική κακοποίηση. 2.  Πάνω από 50% των παιδιών είχαν υποβληθεί σε μία ή την άλλη μορφή της σωματικής κακοποίησης. 3.  50% των παιδιών εργάστηκαν επτά ημέρες την εβδομάδα. 4.   53,22% των παιδιών δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει έναν ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης. 5.   21,90% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν  αντιμετωπίζει σοβαρές μορφές σεξουαλικής κακοποίησης και 50,76 % άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης. 6.   Κάθε δεύτερο παιδί αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν συναισθηματική κακοποίηση.
Picture

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία και ιδιαίτερα ο Ιταλικός νότος πλήττονται σοβαρά από την κρίση. Πάνω από 60000 παιδιά στην Ν. Ιταλία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και δουλεύουν παράνομα, το 38% είναι κάτω από 13 ετών. Λόγω της κρίσης, το κράτος έχει μειώσει αισθητά τα οικογενειακά επιδόματα, εξασθενίζοντας έτσι περισσότερο έτσι περισσότερο τις κοινωνικές ομάδες που είχαν ήδη οικονομικό πρόβλημα.
Picture

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Picture
Το σκηνικό στη Λατινική Αμερική είναι εφιαλτικό. Στη Βραζιλία 7 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται ή υποχρεώνονται να εργάζονται. Στη Βραζιλία, στην Κολομβία και το Εκουαδόρ ένα ποσοστό 20% των παιδιών ηλικίας 10 με 14 χρόνων, εργάζεται σε σπίτια. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 15 χρόνων εργάζονται σε αγροτικές δουλειές στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στην Νικαράγουα και στον Παναμά.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Picture

Στην Αργεντινή η εταιρεία Nuestra Huella που εξάγει κοτόπουλα στην Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Κίνα, έχει κατηγορηθεί ότι απασχολεί χιλιάδες παιδιά στα εργοστάσια και φάρμες. Περίπου 57 χιλιάδες αγόρια και κορίτσια εργάζονται ως ρακοσυλλέκτες, μαζεύουν χαρτόνια από τους δρόμους.
“Η φτώχεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που γεννούν την παιδική εργασία όπως είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια, οι ανισότητες, η μετανάστευση, η εκμετάλλευση, οι πολιτιστικές πρακτικές, η έλλειψη εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης” αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.
Χιλιάδες παιδιά δουλεύουν στα ορυχεία
Ένας από τους τομείς που ανησυχούν περισσότερο τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών είναι η εργασία στα ορυχεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς στα ορυχεία εργάζονται περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εργάζονται σε μικρές βιομηχανίες που δεν έχουν άδεια και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Οι εργασίες που συνήθως κάνουν τα παιδιά είναι: να δουλεύουν σε σπίτια, στην αλιεία, σε εργοστάσια, σε ορυχεία, σε βιομηχανίες, στους δρόμους ή στην πορνεία.
Η Βραζιλία, η Γουατεμάλα, το Μεξικό, το Περού και η Βολιβία είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής εργασίας στη Λατινική Αμερική.



ΠΕΡΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΙΒΙΑ

Picture

Σε ορυχεία εργάζονται περίπου 500 χιλιάδες παιδιά στο Περού και 13.500 στη Βολιβία. Στο Εκουαδόρ περίπου 314 χιλιάδες παιδιά εργάζονται, σε έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, στις πιο φτωχές χώρες της Καραϊβικής όπως Μπελίσε, Γκουγιάνα και Σουρινάμ η παιδική εργασία είναι ένα πρόβλημα που οξύνεται.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Picture
 Υπολογίζεται ότι 4 με 6 χιλιάδες παιδιά αποτελούν μέρος των παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κολομβία όπου έχουν μετατραπεί σε σκληρούς πολεμιστές. Η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει πολλά βασανιστήρια και δοκιμασίες. Πολλά από αυτά τα παιδιά σκοτώνονται σε μάχες.


ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Picture
Tουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά, ηλικίας 10 έως 14 ετών, συνεχίζουν να εργάζονται στη Βραζιλία προκειμένου να διασφαλίσουν τα αναγκαία εφόδια για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Folha de Sao Paulo. Η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία της απογραφής, που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής, IBGE, αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξάλειψη του φαινομένου, μικρή πρόοδος έχει γίνει: το ποσοστό των παιδιών και εφήβων της Βραζιλίας που εργάζονται για να βγάλουν το ψωμί τους έχει μειωθεί, από 6,6%, που ήταν το 2000, στο 6,2% το 2010.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παιδική εργασία είναι μείζον πρόβλημα στην Αμαζονία, όπου περίπου το 10% του συνόλου των παιδιών εργάζεται.            ΠΗΓΕΣ: http://www.kathimerini.gr.,http://tvxs.gr/news,

ΚΟΝΓΚΟ

Picture
Το ένα τρίτο των παιδιών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν πηγαίνει στο σχολείο λόγω των συρράξεων, της φτώχειας και της κακής διακυβέρνησης, αναφέρει σχετική μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ΛΔ Κονγκό πασχίζει να ανανήψει έπειτα από δεκαετίες δικτατορικής διακυβέρνησης και δύο πολέμους που άφησαν εκατομμύρια νεκρούς και έκαναν συντρίμμια τις υποδομές της χώρας.

Το πρόβλημα είναι χειρότερο στο Βόρειο Κίβου, όπου υπάρχουν μυριάδες ένοπλες ομάδες και η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση λόγω μιας σειράς εξεγέρσεων· και στην επαρχία Κατάγκα, όπου βρίσκονται ιδιαίτερα παραγωγικά μεταλλεία και ορυχεία.

Η φτώχεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα, αναφέρεται στην μελέτη, με τα μισά από το σύνολο των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο των 50 αμερικάνικων δολαρίων να μην πηγαίνουν σχολείο. Μεταξύ των πιο εύπορων νοικοκυριών, το εισόδημα των οποίων ξεπερνά τα 500 δολάρια τον μήνα, το ποσοστό αυτό μειώνεται σε λιγότερο από 2%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόβλημα των παιδιών που δεν μορφώνονται είναι πιο εκτεταμένο σε επαρχίες όπου υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση της βιομηχανίας των ορυχείων και σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις. Δεν δίνεται κάποια εξήγηση για τη συσχέτιση του φαινομένου με τα ορυχεία, ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει ότι η παιδική εργασία στον τομέα των μεταλλείων και των ορυχείων είναι ιδιαίτερα διαδομένη.

Το Κονγκό, η έκταση του οποίου ισούται με τα δύο τρίτα αυτής της δυτικής Ευρώπης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή χαλκού στην Αφρική κι εξήγαγε περίπου μισό εκατομμύριο τόννους του μετάλλου αυτού το 2012. Αλλά παρ΄ όλο τον τεράστιο ορυκτό της πλούτο περιλαμβανομένων μεγάλων κοιτασμάτων χρυσού, διαμαντιών και κασσίτερου-- η χώρα χαρακτηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η λιγότερο ανεπτυγμένη στη Γη.

Πηγή:www.capital.gr



ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ

Picture
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ:
  • Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τσιγγάνων (56,4%) θεωρεί πως τα παιδιά τους πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης.
    Η καταναγκαστική/ παράνομη απασχόληση εμφανίζεται ως η κυριότερη μορφή παιδικής εκμετάλλευσης στην κοινότητα των τσιγγάνων σε ποσοστό 44,1%.
  • Σύμφωνα με τη σειρά συχνότητας εμφάνισης, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται τα εργαζόμενα παιδιά των τσιγγάνων είναι: «η σύλληψη από την αστυνομία» (60,2%), «η βία» (32,7%), «ο τραυματισμός» (31,8%), «οι ασθένειες (ηπατίτιδα, AIDS κ.α.)» (18,5%), «η σεξουαλική κακοποίηση» και «ο θάνατος», σε ποσοστό 3,8% για τον κάθε κίνδυνο.
  • Αν και οι εφτά στους δέκα περίπου τσιγγάνους (68,2%), θεωρούν ότι «το σχολείο βοηθά στην απαλλαγή από τη φτώχεια και στην πρόοδο των παιδιών», εντούτοις η φοίτηση στο σχολείο εμφανίζεται, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, αρκετά προβληματική. Τα προβλήματα αφορούν τόσο στη μαθησιακή διαδικασία όσο και στη διακριτική συμπεριφορά εις βάρος των τσιγγανοπαίδων.
  • Ως πρώτο πρόβλημα, οι τσιγγάνοι εντοπίζουν «τη διάκριση/ απομόνωση των παιδιών τους από τους συμμαθητές τους» σε ποσοστό 36,7%. Τα «μαθησιακά προβλήματα», αναδεικνύονται ως το δεύτερο πρόβλημα σε ποσοστό 32,7%.
  • Στην ερώτηση «τα δικά σας παιδιά εργάζονται;», πάνω από τους πέντε στους δέκα τσιγγάνους (54,8%) δηλώνουν «ναι». «Όχι» δηλώνει το 44,6%.
  • Σύμφωνα με την άποψη των τσιγγάνων γονέων, η πλειοψηφία των εργαζομένων τσιγγανοπαίδων (40,4%) απασχολείται στη δουλειά του πατέρα. Το 13,3% απασχολείται στη δουλειά κάποιου άλλου συγγενή, το 12,0% απασχολείται στη δουλειά κάποιου γνωστού/ φίλου, ενώ ένα ποσοστό 6,6% εργάζεται στη δουλειά ενός ξένου προς την οικογένεια προσώπου.
  • Η εργασία στερεί από τα παιδιά των τσιγγάνων το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πάνω από τα εννέα στα δέκα εργαζόμενα παιδιά (91,43%) πηγαίνουν στο σχολείο μερικές φορές το μήνα, ενώ το 82,42% δεν πηγαίνει ποτέ στο σχολείο. «Μερικές φορές την εβδομάδα» πηγαίνει στο σχολείο το 71,88% των εργαζομένων τσιγγανοπαίδων, ενώ καθημερινά φοιτά στο σχολείο μόνο το 34,62% των παιδιών.

Η ΕΛΛΗΝΙΚH ΠΡΑΓΜΑΤΙΚOΤΗΤΑ...

Picture
Σύμφωνα με την έρευνα της Unicef η Ελλάδα κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.

Τη διατύπωση αυτή, της Unicef, επαληθεύουν και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Τεράστιο είναι το πρόβλημα της προστασίας του παιδιού στη χώρα μας. Αναφορικά με τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων παιδιών, ελάχιστες φορές ισχύει. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα δικαιώματα των ανήλικων εργαζομένων...καταπατώνται καθότι δεν εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία που αφορά την απασχόληση των νέων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεαρών απασχολούμενων που καταγράφηκε το 1996 (225 παιδιά ηλικίας 14 ετών και 9.210 νέοι 15-19 ετών στη Θεσσαλονίκη, 4.316 και 118.101 σε ολόκληρη τη χώρα) δεν απολαμβάνει τα εργασιακά του δικαιώματα και πέφτει θύμα εκμετάλλευσης κυρίως σε θέματα ωραρίου, συνθηκών εργασίας και ασφάλισης....   ΠΗΓΗ:http://www.iatrikathemata.gr/paidiergasia.htm

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚHΣ ΕΡΓΑΣIΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ...

Picture

Ας σημειωθεί ότι τόσο το Πακιστάν, όσο και η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς, δέχονται στα στρατεύματά τους εθελοντές ακόμη και 16 ετών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποίησε στο παρελθόν παιδιά 16 και 17 ετών στις ένοπλες συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία. Το παράδειγμα αυτό καταρρίπτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον πρώτο από τους τέσσερις μύθους σχετικά με την παιδική εργασίες, ότι δηλαδή αυτή αποτελεί πρόβλημα μόνο του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τα στοιχεία της Unicef, μας επιβεβαιώνουν για το αντίθετο.
Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς περίπου το 25% των 11χρονων και περίπου το 66% των 14χρονων παιδιών εργάζονται, παρακολουθώντας παράλληλα και τα σχολικά του μαθήματα. Στη Μεγάλη Βρετανία η εργασία επιτρέπεται από την ηλικία των 13 ετών, ενώ στο Νότιο Λονδίνο σε εργατικές λαϊκές συνοικίες το 40% των παιδιών εργάζονται. Σύμφωνα με την έρευνα του συνδικάτου G.M.B. τα κέρδη της εργοδοσίας από τη χρησιμοποίηση νέων σχολικής ηλικίας ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια λίρες.

Ακόμα η Γερμανία καθώς αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό κράτος με ιδιαίτερες πολιτικές ανακατατάξεις τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον πεδίο μελέτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδας, 600.000 παιδιά εργάζονται στη Γερμανία από τα οποία - σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας - 300.000 παιδιά είναι τουρκικής υπηκοότητας. Η Γερμανική νομοθεσία απαγορεύει την παιδική εργασία, αλλά επιτρέπει στα παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών να απασχολούνται σε ελαφρές εργασίες και όχι για πάνω από 2 ώρες ημερησίως. Παιδιά άνω των 13 ετών δεν υποχρεούνται να παρακολουθούν το σχολείο όταν εκπαιδεύονται σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα για πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα. Ορίζει μάλιστα και τις βαριές ανθυγιεινές εργασίες οι οποίες δεν πρέπει να ασκούνται από παιδιά.

Στην Ελβετία, τα δύο τελευταία χρόνια, υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Στο καντόνι της Γενεύης με την άδεια των αρχών επιτρέπεται η εργασία παιδιών από την ηλικία των 13 ετών. Στην Ισπανία η παιδική εργασία αφορά 200.000 άτομα. Η αύξηση της επιταχύνθηκε μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση ενός νόμου που καταργούσε τους μέχρι τότε υπάρχοντες περιορισμούς για τις μαζικές απολύσεις.Οι αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας δεν περιορίζονται στις χώρες της Ευρώπης αλλά αναφέρονται και στις Η.Π.Α. όπου το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Η αύξηση αυτή, είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα παραγωγής, των εργασιών μερικής απασχόλησης και την αναζήτηση χεριών με αμοιβή περισσότερο ευέλικτη, λιγότερο ακριβή και χωρίς υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Έτσι, στις Η.Π.Α. στην αγροτική οικονομία, μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνια, απασχολούνται μισό εκατομμύριο παιδιά από την Κεντρική Αμερική. Στις φυτείες, στα σύνορα με το Μεξικό, παιδιά μόλις 4 χρόνων, πληρώνονται 2 δολάρια για 12ωρη «εργασία».

Την ίδια στιγμή, από τις Η.Π.Α. προέρχεται η πρόβλεψη ότι στην πρώτη δεκαετία του 2000, ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 400 εκατομμύρια άτομα. Όλες μάλιστα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν με την πρόγνωση της νέας παγκόσμιας τάσης: η παιδική εργασία θα αυξηθεί.       ΠΗΓΗ:
 http://www.iatrikathemata.gr/paidiergasia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: