Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

"Τι μπορείς ΕΣΥ να κάνεις για να βγούμε από την κρίση;" - Ένα εξαιρετικό άρθρο από έναν μαθητή της β' Λυκείου...

  
Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο γιατί πολλές φορές ακούω δίπλα μου ‘σοβαρούς’ ενήλικες να παραπονιούνται για την κρίση την ώρα που δεν ζητάνε απόδειξη ή δεν αγοράζουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς...
Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα επιχειρήσω να παρουσιάσω διάφορους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και άρα και στην μείωση της φορολογίας και στην αύξηση των δαπανών για την παιδεία
 , υγεία κλπ.

Ζήτα πάντα απόδειξη.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, χάνει κάθε χρόνο 9,7 δισ. ευρώ από την φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ , ποσό που ισοβαθμεί με 3 φορές τον ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς πέντε φορές το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συμπέρασμα : Πρέπει να ζητάμε παντού και πάντα απόδειξη. Δεν μας κοστίζει τίποτα και προσφέρει στο κράτος τεράστια έσοδα τα οποίο σωστά αξιοποιούμενα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ την ανάπτυξη της οικονομίας και την βελτίωση της ζωής μας.

Μην δείχνεις ανοχή στην ανασφάλιστη εργασία

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ στη χώρα μας πλέον 800.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει πάνω από 9 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος και τα Ταμεία περί τα 2 δις. ευρώ από εισφορές. Αν βέβαια όλοι αυτοί εργάζονταν νόμιμα τότε το ασφαλιστικό θα ήταν πολύ πιο βιώσιμο και οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα μειώνονταν αλλά θα αυξάνονταν.

Συμπέρασμα : Κάθε φορά που δέχεσαι να εργαστείς μαύρα ή προσλαμβάνεις κάποιον χωρίς να τον δηλώνεις κάνεις ζημιά στο κράτος που ισοδυναμεί με δύο φορές τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για την παιδεία.

Κατήγγειλε την διαφθορά

Μόνο καταγγέλλοντας την διαφθορά , όπου την συναντάμε, θα μπορέσουμε να διώξουμε από τον δημόσιο τομέα όλους τους εγκληματίες που χρηματίζονται. Μην δέχεσαι λοιπόν να δώσεις φακελάκι για γιατρούς , δίπλωμα οδήγησης, πολεοδομία , εφοριακούς κλπ.

Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που θα μπορούσα να γράψω όπως ότι το κράτος χάνει κάθε χρόνο από τον παράνομο τζόγο έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ , από παράνομα ξενοδοχεία 350 εκατ. , απόεισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς , από τα διόδια … κλπ

Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε όμως όλοι είναι ότι αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε , αν εμείς δεν γίνουμε πιο υπεύθυνοι τότε ούτε σοβαρούς πολιτικούς υπάρχει περίπτωση να εκλέξουμε πότε, ούτε να βγούμε από την κρίση. Την επόμενη φόρα λοιπόν που δεν θα ζητήσεις απόδειξη σκέψου τουλάχιστον εμάς τους νέους που μεγαλώνουμε σε μια τόσο όμορφη χώρα την οποία όμως κατέστρεψαν οι ανεύθυνοι πολίτες της και οι απατεώνες πολιτικοί της (όχι όλοι προφανώς αλλά δυστυχώς αρκετοί).

*Αρνούνται να σου κόψουν απόδειξη; Κατήγγειλε τους δωρεάν και ανώνυμα στο τηλέφωνο του ΣΔΟΕ 1517.
*Την ανασφάλιστη εργασία μπορείς να την καταγγείλεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο νούμερο 15512.
*Αν κάποιος σου ζητήσει φακελάκι , κατάγγειλε τον άμεσα είτε στο www.edosafakelaki.org είτε στον τηλεφωνικό αριθμό 1564.

Δημήτρης Ντόντης (Μαθητής Β΄ Λυκείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: